top of page

Πόσα κεφάλαια πρέπει να έχει το βιβλίο μου; Πόσο μεγάλα ή μικρά πρέπει; Και χρειάζομαι οπωσδήποτε κε


Διάλεξε ένα οποιοδήποτε βιβλίο από την βιβλιοθήκη σου. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι είναι χωρισμένο σε κεφάλαια.

Ως αναγνώστες, θεωρούμε δεδομένο το γεγονός ότι ένα βιβλίο θα είναι χωρισμένο σε κεφάλαια.

Ο συγκεκριμένος τρόπος οργάνωσης του κειμένου, μας επιτρέπει να εντοπίζουμε το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε (πχ είμαι στο κεφάλαιο 10…) και μας υποδεικνύει το χρονικό σημείο που μπορούμε να αφήσουμε το βιβλίο και να συνεχίσουμε την καθημερινότητα μας.

Όλα τα παραπάνω, ως αναγνώστες γιατί όταν έρχεται η ώρα να οργανώσουμε το δικό μας βιβλίο, μπορεί να υπάρξουν αναπάντεχα ερωτήματα.

Πόσα κεφάλαια πρέπει να έχω;

Πόσο μεγάλα ή μικρά πρέπει να είναι τα κεφάλαιά μου;

Χρειάζομαι οπωσδήποτε κεφάλαια ή τελικά δεν είναι και τόσο απαραίτητο;

Κεφάλαια, ενότητες ή… τίποτα, λοιπόν;

Αν γράφεις ένα μυθιστόρημα ή ένα βιβλίο αντίστοιχου μεγέθους έχεις στη διάθεση σου τις εξής επιλογές:

  • Ένα κείμενο χωρισμένο σε κεφάλαια (πιθανόν από 10 έως 40, ανάλογα με την συνολική έκταση του βιβλίου).

  • Ένα κείμενο χωρισμένο σε ενότητες και κεφάλαια (συνήθως από 2 έως 5 ενότητες).

  • Ένα κείμενο χωρίς κανένα κεφάλαιο.

  • Έκδοση μιας σειράς κεφαλαίων ή ενοτήτων ως ξεχωριστά «βιβλία».

1η Επιλογή. Ένα κείμενο χωρισμένο σε κεφάλαια (πιθανόν από 10 έως 40, ανάλογα με την συνολική έκταση του βιβλίου).

Αυτή η επιλογή είναι συνήθης και οικεία στου αναγνώστες γι' αυτό και ως συγγραφέας, είναι καλό να την εφαρμόζεις.

Όποιο και αν είναι το είδος στο οποίο ανήκει το βιβλίο σου, αυτή η επιλογή δεν κρύβει εκπλήξεις και κινδύνους για τους συγγραφείς της.

2η Επιλογή. Ένα κείμενο χωρισμένο σε ενότητες και κεφάλαια (συνήθως από 2 έως 5 ενότητες).

Είναι αρκετά συνηθισμένη επιλογή, ειδικά σε συγκεκριμένα είδη βιβλίων όπως τα ιστορικά μυθιστορήματα, τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας ή η αστυνομική λογοτεχνία.

3η Επιλογή- Ένα κείμενο χωρίς κανένα κεφάλαιο.

Συνήθως είναι μια επιλογή που παραπέμπει σε γραφή που σκοπό έχει την προσωπική αποτύπωση βιωματικών καταστάσεων, όπως για παράδειγμα όταν γράφουμε στο ημερολόγιό μας.

Χωρίς να είναι λάθος, δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή αν γράφεις για ένα κοινό αναγνωστών που έχει συνηθίσει την δομή των κεφαλαίων.

4η Επιλογή. Έκδοση μιας σειράς κεφαλαίων ή ενοτήτων ως ξεχωριστά «βιβλία».

Είναι μια επιλογή που, αρχικά, ήταν διαδεδομένη στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου.

Σήμερα παρατηρείται μια στροφή προς αυτή την επιλογή λόγω της δυνατότητας που μας προσφέρει η τεχνολογία (blogs, ebooks, ψηφιακές πλατφόρμες ανάρτησης, κ.α.)

Αν δεν είσαι σίγουρος/η για το ποια είναι η κατάλληλη επιλογή για το βιβλίο σου, σου προτείνω να ρίξεις μια ματιά στα βιβλία του είδους που έχεις επιλέξει να υπηρετήσεις.

Είναι απαραίτητο τα κεφάλαιά σου να έχουν την ίδια έκταση;

Τα κεφάλαια σου δεν είναι απαραίτητο να έχουν την ίδια έκταση.

Μπορείς να έχεις ένα κεφάλαιο των 2.000 λέξεων και ένα άλλο των 5.000 λέξεων. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να το απαγορεύει και οι αναγνώστες σου δεν πρόκειται ούτε καν να το προσέξουν.

Όμως σου προτείνω να έχεις στο μυαλό σου ένα «σύνηθες μέγεθος» κεφαλαίων των –περίπου- 1.500 με 2.000 λέξεων.

Αν ένα κεφάλαιο είναι σημαντικά μικρότερο ή μεγαλύτερο του μέσου όρου, τότε θα πρέπει να ελέγξεις τον ρυθμό της γραφής σου και την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η πλοκή στο συγκεκριμένο κεφάλαιο.

Συνήθως αποφεύγουμε τις δραματικά μεγάλες διαφορές στην έκταση των κεφαλαίων (πχ ένα κεφάλαιο των 500 λέξεων να ακολουθείται από ένα κεφάλαιο των 6.000 λέξεων) κι αυτό γιατί χαλάει τον ρυθμό της ανάγνωσης, αλλά και αλλοιώνει την δομή ενός βιβλίου.

Όπως επίσης θέλουμε -εκεί που μπορούμε- να αποφύγουμε τα πολύ πολύ μεγάλα σε όγκο κεφάλαια, τα οποία καθυστερούν τον ρυθμό της ανάγνωσης και γενικότερα, τείνουν, να κουράζουν τους αναγνώστες.

Κι αν αναρωτιέσαι πότε πρέπει να τελειώνει ένα κεφάλαιο;

Εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα! Λάβε υπόψη σου τα παρακάτω:

Κάποιοι θα σου προτείνουν να τελειώνεις το κεφάλαιο σου σε σημείο που να σε «αγκιστρώνει» στην επιθυμία να ξεκινήσεις το επόμενο κεφάλαιο. Αν ακολουθήσεις αυτή την προσέγγιση, σου θυμίζω ότι μπορούν και λεπτομέρειες της πλοκής να είναι εξίσου «σαγηνευτικές», χωρίς να χρειάζεται να βάζεις τον ήρωα σου να αντιμετωπίζει καταστάσεις ζωής ή θανάτου σε κάθε τέλος κεφαλαίου.

Άλλοι προτείνουν την αλλαγή των κεφαλαίων όταν υπάρχει αλλαγή των προσώπων μέσα από τους οποίους παρακολουθούμε την εξέλιξη της πλοκής.

Ενώ υπάρχει και η χρονολογική προσέγγιση που ακολουθεί την οργάνωση των κεφαλαίων με την αντίστοιχη χρονική εξέλιξη της πλοκής.

Σε κάθε περίπτωση... ανεξάρτητα από το τι έκανες μέχρι τώρα ως Συγγραφέας για τα κεφάλαια των βιβλίων σου, σου θυμίζω πως ως Συγγραφέας της γενιάς μας έχεις πλέον Επιλογές και μπορείς να καταφέρεις αυτό που θέλεις, ΑΡΚΕΙ να έχεις την θέληση και την κατάλληλη Γνώση. Γι' αυτό...

Για την Συγγραφή Μυθιστορημάτων ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Για την Συγγραφή Παραμυθιών ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Για την Συγγραφή Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι τα βιβλία που γράφεις και διαβάζεις να έχουν την "σωστή" επιλογή χωρισμού κεφαλαίων ή ενοτήτων και κάθε μέρα να γίνεσαι καλύτερη/καλύτερος συγγραφέας απολμβάνοντας την κάθε σου στιγμή.

Για μια ακόμη φορά επίτρεψέ μου να σου εκφράσω την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μου που είσαι εδώ και είμαι κομμάτι της ζωής σου.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

"Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Aν θέλεις να γράψεις φέτος ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε μπορείς να συμμετέχεις στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: "Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" που θα ξεκινήσει σύντομα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε 52 εβδομάδες να γράψεις, να εκδώσεις με επιτυχία, αλλά και να έχεις αναγνώστες εν αναμονή, για το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, ανεξάρτητα από την κατηγορία του.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

#δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήγραφή #δημιουργικηγραφηδωρεαν #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματαδημιουργικηςγραφης #ΔημιουργικήΓραφή #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #δημιουργικήγραφήβιβλία #γραφωτοδικομουπαραμυθι #δομημυθιστορηματος #πωςναγραψωεναμυθιστορημα #μαθηματασυγγραφηςπαραμυθιων #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #μαθηματααποτοσπιτι #πωςναεκδοσωέναπαραμυθι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #σκελετόςμυθιστορήματοσ #Μυθιστόρημα #σεμιναριασυγγραφηςπαραμυθιου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεάς #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεας #πωςναγινωπλουσιοςσυγγραφεας #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #Εκδοσηβιβλιου #εκδοσηβιβλιουνέουσυγγραφέα #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #πωςναβρωτιτλογιατοβιβλιομου #τεχνικεςσυγγραφης #τεχνικεςσυγγραφηςβιβλιου #τεχνικεςσυγγραφηςμυθιστορηματος #τεχνικέςσυγγραφήςμυθιστορήματος #οδηγιεςγιασυγγραφημυθιστορηματος #πωςναγραψετεεναπραγματικακαλομυθιστορημα #εφαρμογεςγιαναγραψειςβιβλιο

bottom of page