Πώς Να Πετύχεις Το Ακατόρθωτο, Και Να Ξεπεράσεις Σε Επιτυχία Την J.K. Rowling Και Τον Stephen King


Μπορεί να έχεις διαβάσει κάποιο από τα βιβλία της ή να έχεις δει κάποια από τις ταινίες, ή και τίποτα από όλα αυτά, αλλά είμαι σίγουρη ότι αναγνωρίζεις το όνομα J.K. Rowling, την «μητέρα» του πιο διάσημου μικρού μάγου, του Harry Potter.

O λόγος που την αναγνωρίζεις είναι ότι αποτελεί ένα εκδοτικό φαινόμενο, αφού με την πρώτη της σοβαρή συγγραφική προσπάθεια πέτυχε τόσο πολλά.

Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη κυρία ξεκίνησε την συγγραφική της πορεία από την τρυφερή ηλικία των 5 ετών όταν είχε γράψει την πρώτη της ιστορία με τίτλο «Το Λαγουδάκι» και είχε ως ηρωίδα μια μεγάλη μέλισσα, την Miss Bee, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα δεν έγινε δεκτό από κανένα εκδοτικό οίκο. Φαντάζεσαι να τα παρατούσε;

Επίσης, νομίζω ότι ο επόμενος κύριος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το όνομα του Stephen king, και δικαιωματικά του ανήκει ο τίτλος του απόλυτου άρχοντα του παράξενου και του grotesque.

Βέβαια δεν ήταν πάντα εύκολη η επιτυχία για τον φίλο μας. Στα πρώιμα συγγραφικά του χρόνια, έπρεπε η γυναίκα του Tabatha να δουλεύει και για τους δύο, έτσι ώστε αυτός να ασχολείται με το πάθος του, ενώ ο ίδιος αναφέρει στο βιβλίο «Περί Συγγραφής» ότι έχει διακοσμήσει τους τοίχους της σοφίτας του με όλες τις απορριπτικές επιστολές που είχε λάβει από τους εκδοτικούς οίκους.

Αν δεν σε αγγίζουν οι σύγχρονοι θρύλοι των pulp fiction, και προτιμάς τους κλασικούς, τότε ο επόμενος κύριος είναι ότι πρέπει.

Miguel De Thervantes, ο συγγραφέας που έμεινε στην λογοτεχνική ιστορία με τις αφηγήσεις των περιπετειών του πιο συμπαθητικού ονειροπόλου ήρωα, τον Δον Κιχώτη. Όμως πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο κλασικό αριστούργημα γράφτηκε εξ ολοκλήρου μέσα στην φυλακή, οπού εκεί είχε καταλήξει ο Thervantes λόγω χρεών;

Αν με κάποιο μαγικό τρόπο θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε αυτούς τους τρεις ανθρώπους, ποιοι πραγματικά είναι, είμαι σίγουρη ότι και οι τρεις πέρα από τις όποιες διαφορές τους, τις επιτυχίες τους ή τις αποτυχίες τους, τις ιδανικές ή όχι συνθήκες της καθημερινότητας τους, θα απαντούσαν με ένα ηχηρό τόνο στην φωνή τους πως: «Eίμαι Συγγραφέας».

Και αυτό γιατί κάπου στην αρχή της πορείας τους σε αυτή τη ζωή, έκαναν μια επιλογή. Μια επιλογή όσον αφορά την ταυτότητα τους. Και η επιλογή που έκαναν έγραφε με ανεξίτηλα bold γράμματα «ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ».

Σήμερα θέλω να σε εμπνεύσω να δώσεις μια πολύ σημαντική απάντηση στον εαυτό σου, αν θέλεις να ασχοληθείς με την συγγραφική τέχνη. Φυσικά πριν την πιο σημαντική απάντηση πρέπει να προηγηθεί η πιο σημαντική ερώτηση, κι αυτή δεν είναι άλλη από την ερώτηση: «Ποιος/Ποια είσαι;»

Πρόκειται για μια ερώτηση που όσο πιο γρήγορα την απαντήσουμε τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε το σωστό βηματισμό μας σε αυτήν τη ζωή. Από την άλλη, αν δεν μπορέσουμε να δώσουμε μια αποδεκτή απάντηση, τότε πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο "πόνο", με όλες τις πιθανές μορφές και εκδοχές του.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Όπως ο καθένας από εμάς έχει μια αστυνομική ταυτότητα, με τον ίδιο τρόπο έχουμε και μια ταυτότητα που, αν και αόρατη, είναι πολύ πραγματική και ορίζει κάθε στιγμή το ποιοι είμαστε.

Αυτή η 'αόρατη ταυτότητά μας' περιλαμβάνει αξίες, πεποιθήσεις, στερεότυπα, κανόνες, κοσμοθεωρία, τα πιστεύω μας, και όλα αυτά τα στοιχεία που ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε την κάθε μας στιγμή.

Με αλλά λόγια, αυτή η 'αόρατη ταυτότητα' είναι εκείνη που μας δίνει την αίσθηση της βεβαιότητας του ποιοι είμαστε και θέτει τα όρια μέσα στα οποία ζούμε.

Το αν πιστεύεις πως είσαι ή δεν είσαι συγγραφέας, πίστεψέ με, λίγο έχει να κάνει με την ικανότητά σου. Άλλωστε για να γίνεις ένας επιτυχημένος συγγραφέας σου θυμίζω την 'μαγική συνταγή': 10% χάρισμα/ταλέντο/όρεξη/διάθεση + 90% δουλειά!

Για να είσαι εδώ και να σε αφορά όσα βλέπεις και διαβάζεις μαζί μου, η ικανότητα σου να γράψεις για μένα (και είμαι σίγουρη πως το ξέρεις κι εσύ πολύ καλά!) είναι δεδομένη. Δεν θα σου χαδέψω τα αυτιά και σίγουρα δεν θα σου δημιουργήσω φρούδες ελπίδες.

Όμως αν το τελικό αποτέλεσμα των συγγραφικών σου προσπαθειών είναι αριστούργημα ή για τα σκουπίδια, εξαρτάται από 1002 παράγοντες, και στην τελική ο καθένας μας μπορεί να εκφέρει μόνο την προσωπική του γνώμη.

Το σίγουρο όμως είναι ότι αν η ταυτότητα σου λέει ότι «είσαι ένας άθλιος συγγραφέας και καλά θα κάνεις να μην ασχοληθείς», τότε έχεις χτυπήσει πάνω στο φράγμα μιας περιορισμένης 'αόρατης' ταυτότητάς σου.

Και αν δεν αλλάξεις γρήγορα την καταγραφή της ταυτότητας σου από το «ανίκανος να γράψω» σε «ΕΙΜΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ», τότε όσο και αν θέλεις να γράψεις, δεν πρόκειται να συμβεί στο αιώνα τον άπαντα. Και αυτό γιατί δεν μπορείς να πας κόντρα στην ταυτότητα σου, σε αυτό που πιστεύεις ότι είσαι.

Ευτυχώς, ως ανθρώπινο ον, είσαι πολλά περισσότερα από την 'αόρατη' ταυτότητα που έχεις αποδεχθεί για τον εαυτό σου. Αυτό μας επιτρέπει να αλλάζουμε την ταυτότητα μας και το ποιοι είμαστε.

Για να το καταλάβεις, σκέψου ότι δεν είσαι το ίδιο άτομο που ήσουν στα παιδικά σου χρόνια, ως έφηβος, ή ακόμα και πριν ένα χρόνο. Οι αξίες σου, οι πεποιθήσεις σου, τα πιστεύω σου, τα «θέλω» σου είναι δυναμικά και αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Άρα σαν συνέπεια αυτών, αλλάζει και η 'αόρατη' ταυτότητα σου.

Το ζητούμενο όμως είναι, να ανακτήσεις εκείνη την ικανότητα που θα σου επιτρέπει να αλλάζεις κατά βούληση, εκείνες τις εγγραφές της ταυτότητας σου, που πλέον δεν σε εξυπηρετούν, και όχι να περιμένεις παθητικά το πέρασμα του χρόνου για να αλλάξεις, και μάλιστα προς κατευθύνσεις που δεν θα έχεις εσύ επιλέξει.

Μπορεί κάποιος να το κάνει αυτό;

Σίγουρα μπορούμε να το κάνουμε όλοι μας.

Θα το κάνουμε όλοι μας;

Η απάντηση είναι όχι.

Και είναι όχι γιατί υπάρχει κάτι πολύ δυνατό που μας ακολουθεί από τα πρώτα μας βήματα. Και αυτό είναι η δύναμη της συνέπειας.

Από μικροί έχουμε μάθει ότι