top of page

Πώς Να Γράψεις Ένα Αξέχαστο Μυθιστόρημα Με Την Τεχνική Του Περιστατικού Ανατροπής


Θέλεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα που οι αναγνώστες σου δεν θα ξεχνούν; Φαντάζομαι πως ναι, όλοι οι συγγραφείς μυθιστορημάτων έχουν αυτή την επιθυμία.

Όμως δεν θα σου πω ψέματα.

Μια καλή πλοκή για ένα μυθιστόρημα είναι δουλειά. Δεν προκύπτει έτσι απλά επειδή έχουμε ταλέντο ή μια εξαιρετική έμπνευση. Χρειάζεται τεχνική, πειθαρχεία, και την αφοσίωσή μας.

Όμως σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σου κάποια βασικά «μυστικά» που γνωρίζουν οι επαγγελματίες επιτυχημένοι συγγραφείς μυθιστορημάτων που κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη, αλλά και τα βιβλία τους αξέχαστα για τους αναγνώστες τους.

Ξεκίνα Με Ένα Ιδιαίτερο Περιστατικό Ανατροπής.

Το Ιδιαίτερο Περιστατικό Ανατροπής είναι κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά να χρησιμοποιούν τόσο οι σπουδαίοι σεναριογράφοι, όσο και οι σπουδαίοι συγγραφείς μυθιστορημάτων.

Το Ιδιαίτερο Περιστατικό Ανατροπής δίνει ζωή στον πρωταγωνιστή σου, προοπτική στην γραμμή πλοκής σου, αλλά και κάνει τον αναγνώστη σου να ταυτιστεί και να θέλει να διαβάσει παρακάτω.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό το ιδιαίτερο περιστατικό θα πρέπει να ανατρέψει την «καθημερινή και φυσιολογική» ζωή του πρωταγωνιστή σου. Θα πρέπει να έχει τέτοια δομή και δυναμική, ώστε τίποτα πλέον να μην είναι το ίδιο για τον πρωταγωνιστή σου.

Το Ιδιαίτερο Περιστατικό Ανατροπής Μπορεί Να Είναι Θετικό.

  • Ο πρωταγωνιστής σου κέρδισε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, κι αυτό γίνεται αφορμή να…

  • Ο πρωταγωνιστής σου δέχτηκε μια σπουδαία πρόταση συνεργασίας που όμως τον κάνει να…

  • Τον/την τσιμπάει μια επικίνδυνη αράχνη. Δεν πεθαίνει, όμως…

Το Ιδιαίτερο Περιστατικό Ανατροπής Μπορεί Να Είναι Αρνητικό.

  • Κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο πεθαίνει παραμονή μιας μεγάλης θετικής ημέρας για τον ίδιο/την ίδια.

  • Τον απολύουν από την δουλειά. Επιστρέφει σπίτι σε ώρα που συνήθως είναι στο γραφείο και βρίσκει την γυναίκα του με το αφεντικό του.

Φυσικά, μπορείς να σκεφτείς καλύτερα και περισσότερα παραδείγματα από εμένα, απλά αυτή την στιγμή είμαι απλή και περιγραφική, στην προσπάθειά μου να κάνω ξεκάθαρο το τι σημαίνει Περιστατικό Ανατροπής.

Τώρα ακολουθούν μερικά επιπλέον βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να κάνεις Περιστατικό Ανατροπής, μια τεχνική, ακόμη πιο δυναμική για το βιβλίο σου.

Τοποθέτησε το Περιστατικό Ανατροπής σου στο πρώτο τέταρτο του μυθιστορήματός σου (ή ακόμη πιο κοντά στην έναρξη, εάν μπορείς).

Φυσικά και υπάρχουν υπέροχα μυθιστορήματα που δεν ακολουθούν αυτή την ροή, ΟΜΩΣ αν είσαι ένα συνειδητός και ενημερωμένος αναγνώστης θα συμφωνήσεις μαζί μου.

Η πλειοψηφία των βιβλίων που οι αναγνώστες δεν ξεχνούν εύκολα, έχουν μια τέτοια ανατρεπτική ιστορία για τον πρωταγωνιστή τους, στην αρχή.

Εάν δεν έλξεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ θα τον κάνεις να βαρεθεί, και φυσικά, ένας αναγνώστης που βαριέται, εύκολα ξεχνά το βιβλίο και τον συγγραφέα που τον έχει κάνει να βαρεθεί.

Άλλαξε την ζωή του πρωταγωνιστή σου κατά προτίμηση προς το κακό.

Όταν όλα πάνε καλά για τον πρωταγωνιστή σου δεν μπορείς να έχεις μια πλοκή με συστατικά όπως το σασπένς, οι ανατροπές ή οι κορυφώσεις. Με δυο λόγια δεν μπορείς να έχεις μια πλοκή με ενδιαφέρον.

Γι’ αυτό λοιπόν, κάνε «δύσκολη» την ζωή του πρωταγωνιστή σου για να γράψεις ένα αξέχαστο μυθιστόρημα για τους αναγνώστες σου και όχι μια απλή αφήγηση.

Φανέρωσε Κρυφές Επιθυμίες Του Πρωταγωνιστή Σου.

Και συνέδεσε αυτές τις κρυφές επιθυμίες με το Περιστατικό Ανατροπής της έναρξής σου.

Αυτό θα δώσει βάθος και στην πλοκή σου, αλλά και στον πρωταγωνιστή σου, ενώ οι αναγνώστες θα θέλουν να συνεχίσουν την ανάγνωση με αγωνία...

Επέβαλε Στο Πρωταγωνιστή Σου Να Αντιδράσει Στο Περιστατικό Ανατροπής.

Μην κάνεις το λάθος να δώσεις στους αναγνώστες σου είναι δυναμικό και σχετικό με την πλοκή και την ιδιοσυγκρασία του πρωταγωνιστή σου -Περιστατικό Ανατροπής- και μετά να «ξεχάσεις» την αντίδραση του πρωταγωνιστή σου.

Θα πρέπει να φανερώσεις στους αναγνώστες σου τόσο την άμεση και γενικότερη αντίδρασή του, όπως επίσης, θα πρέπει να κάνεις απόλυτα γνωστό και κατανοητό και το ΓΙΑΤΙ ο πρωταγωνιστής σου δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει με τον Χ ή Ψ τρόπο.

Γράψε Ένα Πραγματικά Αξέχαστο Γεγονός/Εμπειρία Που Θα Βιώσει Ο Πρωταγωνιστής Σου.

Το περιστατικό αυτό θα πρέπει να σχετίζεται με κάποιον τρόπο με το Περιστατικό Ανατροπής της έναρξής σου, αλλά ταυτόχρονα να είναι τόσο δυναμικό και ιδιαίτερο που πραγματικά θα μείνει αξέχαστο στον αναγνώστη σου.

Εάν έχεις τουλάχιστον ένα τέτοιο αξέχαστο γεγονός μέσα στο βιβλίο σου, ήδη θα προηγηθείς πολλών συγγραφέων και βιβλίων.

Ξεκίνα Και Συνέχισε Με Συγκρούσεις, Διαμάχες Και Εμπόδια.

Κάθε εξαιρετικό μυθιστόρημα, αλλά και κάθε εξαιρετική κινηματογραφική ταινία εφαρμόζει αυτή την τεχνική.

Η γραμμή πλοκής είναι βασισμένη σε συγκρούσεις, διαμάχες και εμπόδια που κάνουν την ζωή του πρωταγωνιστή δύσκολη, επικίνδυνη, ανήσυχη και γεμάτη δυσκολίες.

Μάλιστα το Περιστατικό Ανατροπής της έναρξης γίνεται αφορμή για να πυροδοτηθεί μια γραμμή πλοκής που για τον πρωταγωνιστή θα είναι γεμάτη με Συγκρούσεις, Διαμάχες Και Εμπόδια.

Οι Συγκρούσεις, οι Διαμάχες και τα Εμπόδια, είναι ένα ακόμη εφόδιο που κρατάς στα χέρια σου, ως συγγραφέας, για να σμιλέψεις ένα αξέχαστο μυθιστόρημα.

Φυσικά και μπορείς να γράψεις ένα πολύ καλό μυθιστόρημα αγνοώντας τα παραπάνω δεδομένα, όμως σύμφωνα με μεγάλους δασκάλους, αλλά και ειδικούς του είδους, σε κάθε μορφή τέχνης, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεις τους κανόνες, πριν τους παραβείς.

Και φυσικά, τα καλά νέα είναι πως ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη κατηγορία μυθιστορήματος που θέλεις να γράψεις, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις το Περιστατικό Ανατροπής για να ξεκινήσεις την ιστορία σου και πάνω σε αυτό να χτίσεις ένα αξέχαστο μυθιστόρημα για τους αναγνώστες σου, με την γραμμή πλοκή που θα εμπνευστείς.

Είμαι σίγουρη πως μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα από τον καθένα μας. Γι’ αυτό πάρε μολύβι και χαρτί ή άνοιξε τον υπολογιστή σου και ξεκίνα τώρα.

Θα ήθελα να ακούσω την απόψη σου. Έχεις παρατηρήσει αυτή την τεχνική και τα βήματα που την συνοδεύουν σε βιβλία και ταινίες που σου έχουν αρέσει;

Στο μυθιστόρημα που γράφεις/επιμελείσαι τώρα, εφαρμόζεις την παραπάνω τεχνική και τα βήματά της; Ποιο σημεία αυτής της τεχνικής σε βοηθάει ιδιαίτερα αυτή την στιγμή και γιατί;

Σε ευχαριστώ για την παρουσία σου εδώ. Ελπίζω τα όσα μοιράζομαι μαζί σου μια φορά την εβδομάδα, να σε βοηθούν και να σε εμπνέουν.

Αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους το τώρα.

Με την ευχή να είναι η μέρα σου ανέλπιστα όμορφη!

Μαρία

ΥΓ. Σου θυμίζω πώς για 5 ημέρες ακόμη, ισχύει η Έκπτωση -50% (που δεν θα επαναληφθεί) για το Ψηφιακό Σεμινάριο:

Πώς Να Εκδώσεις + Να Προωθήσεις Το Κάθε Βιβλίο Σου (Λογοτεχνικό ή Μη) ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. Και Ποια Είναι Η ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ Που Σου Εξασφαλίζει Επιτυχία, Χρήματα, Αναγνώστες + Πωλήσεις Σε ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Εάν θέλεις να μάθεις πώς μπορείς να καταφέρεις ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ από την ενασχόλησή σου με την Συγγραφή, πώς να έχεις τον έλεγχο της έκδοσης/προώθησης των βιβλίων σου, αλλά και των χρημάτων που εισπράττεις από τις πωλήσεις/πνευματικά δικαιώματα των βιβλίων σου. Τώρα μπορείς και τώρα είναι η ευκαιρία σου.


bottom of page