Πρόσφατα ανακοινώθηκε η λίστα του Forbes για τους πλουσιότερους συγγραφείς στον κόσμο για το 2014. Πρόκειται για πολυγραφότατους συγγραφείς αστυνομικής, αισθηματικής και νεανικής μυθοπλασίας.
Τα ονόματα της πρώτης δωδεκάδας είναι γνωστά, κάποια τα συναντάμε στις λίστες του Forbes κάθε χρόνο.
Τι θέλω να προσέξεις από αυτή την λίστα;
Οι περισσότεροι από αυτούς τους συγγραφείς είναι πολυγραφότατοι. Τι σημαίνει αυτό; Έχουν γράψει και συνεχίζουν να γράφουν παραπάνω από ένα βιβλίο.
Ξέρουν ότι το ένα βιβλίο δεν είναι αρκετό. Δεν πουλάνε όλα τα βιβλία το ίδιο. Κάποια θα πουλήσουν πολλά αντίτυπα, κάποια άλλα λιγότερα.
Κάποιοι μάλιστα (με την βοήθεια ομάδας συγγραφέων και επιμελητών) εκδίδουν παραπάνω από ένα βιβλίο τον χρόνο.
Όλοι έχουν site/blog και social media ενεργά και δυναμικά που προβάλουν την δουλειά τους, πουλούν τα βιβλία τους, αλλά και έρχονται σε προσωπική και άμεση επαφή με την πλατφόρμα τους, δηλαδή με τους αναγνώστες τους, αλλά και με τους μελλοντικούς αναγνώστες τους.
Όλοι μέσα από αυτό το μονοπάτι, προλογίζουν την επόμενη συγγραφική δουλειά τους.
Έτσι, μέσα από το internet η πλατφόρμα τους (δηλαδή όσοι είναι συνδεδεμένοι μαζί τους στα social media, αλλά και στην λίστα του site/blog τους) ήδη περιμένουν, γνωρίζουν και είναι έτοιμοι να προμηθευτούν το αμέσως επόμενο και καινούριο βιβλίο τους.
Τα βιβλία τους βρίσκονται διαθέσιμα για τους αναγνώστες σε όλες τις πιθανές μορφές… κλασσική έντυπη έκδοση, e-book, audio, print on demand, κ.λπ.
Όλοι αντιμετωπίζουν την συγγραφή και ως επιχειρηματική δραστηριότητα.
Φροντίζουν να γίνονται όσο καλύτεροι συγγραφείς μπορούν μέσα από το να γράφουν, να μαθαίνουν τι σημαίνει να γράφω καλά, μέσα από γνώσεις δημιουργικής γραφής.
Όλοι τους είναι και φανατικοί αναγνώστες, αλλά και όλοι τους γνωρίζουν και εφαρμόζουν βασικές αρχές book marketing.
Μπορείς να μελετήσεις τα βιογραφικά και τα sites τους, να μελετήσεις άλλες πληροφορίες που θα βρεις γι’ αυτούς στο internet και θα το διαπιστώσεις κι εσύ.
Όλοι τους ξεκίνησαν όπως ξεκινάς κι εσύ.
Με το πάθος, την όρεξη και το μεράκι να γράψουν, να εκδώσουν, να έχουν επιτυχία, χρήματα, χρόνο και ελευθερία για να συνεχίσουν να γράφουν.
Όλοι τους προσάρμοσαν την ζωή τους – ιδιαίτερα στην έναρξη της καριέρας τους – ώστε να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο και ενέργεια τόσο για να γίνουν καλύτεροι συγγραφείς, όσο και για το αυτονόητο, να καθίσουν και να γράψουν αυτό το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο βιβλίο.
Όλοι τους, πήραν και συνεχίζουν να παίρνουν γνώση και έμπνευση από οποιονδήποτε και από οτιδήποτε μπορεί να τους κάνει καλύτερους συγγραφείς, αλλά και καλύτερους book marketers.
Όλοι τους, φροντίζουν τα βιβλία τους να βρίσκονται σε σύγχρονα δίκτυα διανομής, είτε μέσα από συνεργασίες με εκδοτικούς οίκους, είτε μέσα από το μονοπάτι της αυτοέκδοσης.
Τα έσοδά τους υπολογίστηκαν με βάση τις πωλήσεις βιβλίων, έσοδα από μεταφράσεις, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές διασκευές, έσοδα από δημόσιες εμφανίσεις από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014 και ο τελικός κατάλογος των πλουσιότερων συγγραφέων για το 2014 διαμορφώθηκε ως εξής:
1. Τζέιμς Πάτερσον (90 εκατ. δολάρια) 2. Νταν Μπράουν (28 εκατ. Δολάρια) 3. Νόρα Ρόμπερτς (23 εκατ. δολάρια) 4. Ντανιέλ Στιλ (22 εκατ. δολάρια) 5. Τζάνετ Ιβάνοβιτς (20 εκατ. δολάρια) 6. Τζεφ Κίνι, Βερόνικα Ροθ, Τζον Γκρίσαμ, Στίβεν Κινγκ (17 εκατ. δολάρια) 7. Σούζαν Κόλινς (16 εκατ. δολάρια) 8. Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (14 εκατ. δολάρια) 9. Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν (12 εκατ. δολάρια) 10. Ντέιβιντ Μπαλντάτσι (11 εκατ. δολάρια) 11. Ρικ Ριόρνταν, Ε. Λ. Τζέιμς (10 εκατ. δολάρια) 12. Τζίλιαν Φλιν, Τζον Γκριν (9 εκατ. δολάρια)
Ο Πάτερσον εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο το 1976 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να γράφει. Κυκλοφορεί περίπου 14 βιβλία τον χρόνο, τα οποία γράφει με τη συνδρομή ομάδας συνεργατών συγγραφέων.
To Forbes υπολογίζει ότι τα βιβλία του Πάτερσον έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 300 εκατ. αντίτυπα που του έχουν αποφέρει, μόνο για την τελευταία δεκαετία, 700 εκατ. δολάρια.
Της ίδιας κατηγορίας είναι και η Νόρα Ρόμπερτς, η οποία εκδίδει περίπου έξι βιβλία τον χρόνο.
Διαφορετική περίπτωση είναι ο Νταν Μπράουν. Γνωστός συγγραφέας μεν και ευπώλητος, δεν έχει τόσο πυκνή παραγωγή όσο οι προηγούμενοι, αλλά όπως γνωρίζεις, δεν έχει μόνο ένα ή δύο βιβλία στο ενεργητικό του.
Τη δεύτερη θέση στη λίστα του Forbes την οφείλει φέτος κυρίως στις πωλήσεις του νέου του βιβλίου, "Ιnferno", (Ψυχογιός, 2013) που μόνο στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το 1,4 εκατ. αντίτυπα.
Στη λίστα υπάρχουν συγγραφείς που δεν έχουν κυκλοφορήσει νέο βιβλίο στο διάστημα της μέτρησης, όπως η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η οποία εξακολουθεί να εισπράττει χρήματα από τις πωλήσεις του "Χάρι Πότερ".
Ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το 1997, ενώ ακολούθησαν άλλα έξι βιβλία και οκτώ ταινίες "Χάρι Πότερ", ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε το αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο το «Κάλεσμα Του Κούκου», με το ψευδώνυμο, Ρόμπερτ Γκαλμπρέιθ.
Αντιθέτως, η Ε. Λ. Τζέιμς, η οποία πέρυσι ήταν το νούμερο ένα στην αντίστοιχη λίστα του Forbes για το 2013, με έσοδα 95 εκατ. δολαρίων, από την ερωτική τριλογία της "Πενήντα Αποχρώσεις Του Γκρι, κατέβηκε μέσα σε έναν χρόνο στην 11η θέση, με έσοδα 10 εκατ. δολαρίων.
Όπως βλέπεις, και στην δική της περίπτωση, δεν μιλάμε για ένα βιβλίο, αλλά για τρία.
Οι πωλήσεις της τριλογίας, που ξεπέρασαν τα 29 εκατ. αντίτυπα το 2012, έπεσαν στο 1,8 εκατ. αντίτυπα το 2013, όμως η επικείμενη κινηματογραφική προβολή της κινηματογραφικής διασκευής της τριλογίας αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα της συγγραφέως τη χρονιά που διανύουμε.
Στους νεοεισερχόμενους της λίστας ανήκει 26χρονη Βερόνικα Ροθ με τη νεανική τριλογία της "Απόκλιση" (Εκδόσεις Πλατύπους) – επίσης τρία βιβλία.
Ενώ την εξαίρεση στον κανόνα του πολυγραφότου, αποτελούν ο 37χρονος Τζον Γκριν με το μυθιστόρημα "Το Λάθος Αστέρι", (Λιβάνης, 2013), για δυο νέους, ασθενείς από καρκίνο, που συναντιούνται και ερωτεύονται σε μια ομάδα υποστήριξης καρκινοπαθών, και η 43χρονη Τζίλιαν Φλιν με το best-seller της "Το Κορίτσι Που Εξαφανίστηκε", (Μεταίχμιο, 2012).
Εύχομαι να σε ενέπνευσα, να σε έβαλα σε σκέψεις και φυσικά, άμεσα να μπεις στην δράση.
Τα βήματα της συγγραφικής επιτυχίας είναι απλά:
Γίνε όσο καλύτερος συγγραφές μπορείς. Ποτέ μην σταματήσεις να καλλιεργείς και να εξελίσσεις το ταλέντο σου. Διάβαζε πολύ, μελέτα και εφάρμοζε μαθήματα δημιουργικής γραφής.
Κάνε ένα συγγραφικό/επιχειρηματικό πλάνο. Αποφάσισε τι θα γράψεις τώρα, τι θα γράψεις μετά, τι θα γράψεις αργότερα.
Βρες τον χρόνο για να γράψεις και μην διαπραγματεύεσαι αυτές τις ώρες. Τις ώρες της συγγραφής, γράφε. Μην κάνεις κάτι άλλο.
Βεβαιώσου ότι μαθαίνεις όλα όσα σου χρειάζονται για το book marketing και ό,τι μπορεί να αυξήσει την συγγραφική σου πλατφόρμα.
Πριν καν ολοκληρώσεις το βιβλίο σου. Βεβαιώσου ότι επικοινωνείς τα καλά νέα του νέου σου βιβλίου με την πλατφόρμα σου. Βεβαιώσου ότι με την πλατφόρμα σου είσαι σε επαφή.
Ολοκλήρωσε το βιβλίο σου με πολύ καλή και διεξοδική επιμέλεια.
Επέλεξε το κατάλληλο μονοπάτι έκδοσης και προώθησης του βιβλίου σου.
Επανέλαβε τα παραπάνω βήματα και πάλι από την αρχή.
Καλή επιτυχία!
Σ’ ευχαριστώ για μια ακόμη φορά που διαβάζεις, παρακολουθείς, είσαι μέλος μας, και προσθέτεις με την παρουσία σου την ομορφιά της ψυχής και της προσωπικότητάς σου, σε όλα όσα διαδραματίζονται εδώ.
Βεβαιώσου ότι μοιράζεσαι αυτό το post με τους φίλους σου.
Ποτέ δεν ξέρεις ποιον μπορεί να εμπνεύσεις και να βοηθήσεις. Και φυσικά θα χαρώ να κουβεντιάσουμε στο χωρίο των σχολίων κάτω από το post τις σκέψεις σου.
Να έχεις μια ανέλπιστα όμορφη μέρα!
Μαρία Γούσιου,
Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων
Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής
Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr
ΥΓ. Έμπνευση από το σχετικό άρθρο του περιοδικού Forbes, αλλά και από σχετικό δημοσίευμα του in.gr