top of page

8 ΒΗΜΑΤΑ Για Να Εμπνευστείς + Να Καταγράψεις Την Ιστορία Και Την Πορεία Της Ζωής Ηρώων Μέσα Σε Ένα Μ


Τα περισσότερα μυθιστορήματα, είτε είναι 100% μυθοπλαστικά, είτε είναι βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα, ασχολούνται με μια συγκεκριμένη και περιορισμένη χρονική περίοδο της ζωής των πρωταγωνιστών τους.

Όπως για παράδειγμα είναι η παιδική ηλικία, η μετάβαση προς την ενηλικίωση, η ενήλικη ζωή ή όταν ο πρωταγωνιστής μας είναι γύρω στα 20 ή στα 30 του χρόνια και διαλέγει σύντροφο ή όταν βιώνει τα καλύτερα χρόνια της ζωής του και είναι στο αποκορύφωμα των δυνατοτήτων του, ή μπορεί να συναντήσουμε πρωταγωνιστές που είναι σε μεγάλη ηλικία και αναπολούν την ζωή που έχουν περάσει.

Το πιο πιθανό είναι πως γράφεις ένα μυθιστόρημα που δεν ξεκινάει με την γέννηση του πρωταγωνιστή σου και δεν ολοκληρώνεται με τον θάνατό του.

Όμως το να έχεις επίγνωση ολόκληρης της ιστορίας της ζωής του ήρωά σου είναι ένα δεδομένο πολύτιμο για την/τον συγγραφέα που έχεις μέσα σου.

Πού και πώς ξεκινάει η ζωή του πρωταγωνιστή σου;

Πού, πώς και πότε τελειώνει, και ποια είναι τα ενδιάμεσα στάδιά της;

Με δυο λόγια ποια είναι η πορεία και η ιστορία της ζωής των πρωταγωνιστών και των σημαντικών ηρώων του μυθιστορήματός σου;

Συνήθως, μια μικρή σε όγκο ιστορία εστιάζει σε μια σημαντική στιγμή στην ζωή ενός χαρακτήρα, ενώ ένα μεγαλύτερο σε όγκο κείμενο οδηγείται σταδιακά προς αυτή την στιγμή.

Ό,τι συμβαίνει στην ιστορία σου, συνήθως καθορίζει οτιδήποτε θα συμβεί και μετά.

Σήμερα μοιράζομαι μαζί σου μια άσκηση δημιουργικής γραφής που σε μόλις 8 ΒΗΜΑΤΑ μπορείς -με εύκολο τρόπο- να έχεις πρόσβαση σε όλη την ιστορία και την πορεία της ζωής των ηρώων σου. Από την γέννησή τους μέχρι και τον θάνατό τους.

1. Γράψε μια σκηνή η οποία να περιλαμβάνει την γέννηση του ήρωά σου.

Αν δεν γνωρίζεις τίποτα για την γέννηση ενός παιδιού, μίλα σε κάποιον που γνωρίζει.

Η γέννηση μπορεί να έχει αντίκτυπο στην σχέση ανάμεσα στην μητέρα και το παιδί – για παράδειγμα, μια δύσκολη γέννα μπορεί να οδηγήσει σε μια δύσκολη σχέση αργότερα.

2. Γράψε μια σκηνή για τον ήρωά σου που να αφορά την ηλικία κάτω των δέκα ετών.

Η σκηνή μπορεί να διαδραματίζεται στο σπίτι ή στο σχολείο. Προσπάθησε να μην την σκεφτείς πάρα πολύ. Απλά γράψε οτιδήποτε σου έρθει. Άσε την έμπνευση να σε παρασύρει.

3. Συνέθεσε μια σκηνή με τον ήρωά σου σαν έφηβο.

Είναι αυτό το άτομο γεμάτο εφηβικές ανησυχίες, ενδιαφέρεται για τα βιβλία, την μουσική, τα ναρκωτικά ή το σεξ;

Έρχεται σε σύγκρουση με τους γονείς του και αμφισβητεί τις αξίες τους ή είναι ένα υπάκουο πλάσμα που έρχεται σε ρήξη τις φίλες της;

Φεύγει από το σπίτι ή δεν κάνει τέτοιου είδους επαναστάσεις;

4. Γράψε μια σκηνή για τον χαρακτήρα σου νεαρή ηλικία ανάμεσα στα 25 και στα 35.

Εργάζεται και είναι σε σχέση ή είναι μόνη της;

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιθυμίες της, και είναι στην σωστή κατεύθυνση για να τους πετύχει;

5. Συνέχισε με μια σκηνή όπου ο χαρακτήρας σου είναι ηλικίας 35 με 45.

Περνάει κρίση ηλικίας;

Συμβαίνει κάτι που αλλάζει την ζωή του; Ή έχει ό,τι ήθελε μέχρι τώρα, αλλά συνειδητοποιεί ότι δεν ικανοποιείται πια;

6. Προχώρησε με μια σκηνή όπου ο χαρακτήρας σου είναι ηλικίας 45 μέχρι 60.

Έχει συμβεί στην ζωή του κάποια σημαντική αλλαγής;

Πρέπει να λάβει μια σημαντική απόφαση για να αλλάξει τα πράγματα; Ποιοι είναι οι στόχοι και προσδοκίες που έχει αυτή την εποχή;

7. Σκιαγράφησε τον χαρακτήρα σου σαν σε με μεγάλη ηλικία και δείξε μέσα από το κείμενό σου πως αναπολεί τα περασμένα χρόνια του.

  • Πώς αντιμετωπίζει την ιδέα της ηλικίας και του θανάτου;

  • Τί γνώμη έχει για την ζωή;

  • Είναι ικανοποιημένη/ος ή μετανοιωμένη/ος;

  • Πρέπει να κάνει διορθώσεις για τα λάθη που έγιναν ή για να πετύχει αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει;

Γράψε ό,τι πιστεύεις ότι είναι σημαντικό για τον ήρωα και την έμπνευση (την ιστορία/πλοκή) που τον συνοδεύει.

Και μην ανησυχείς αν ο χαρακτήρας σου πεθαίνει στο τέλος της ιστορίας που έχεις στο μυαλό σου, ενώ βρίσκεται ίσως στο μέσο της ζωής του – απλά γράψε τι θα συνέβαινε αν δεν πέθαινε.

Αυτό το βήμα μπορεί να σου δώσει χρήσιμες πληροφορίες.

Με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά, αρχίζεις να γνωρίζεις (και να αναγνωρίζεις) πτυχές, στιγμές και λεπτομέρειες, ενός προσώπου που μέσα από αυτή την διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σου, αλλά και πάνω στο χαρτί.

8. Γράψε μια σκηνή στην οποία το άτομο πεθαίνει.

Για τις ανάγκες αυτής της άσκησης, συνήθως το καλύτερο θα ήταν ο θάνατος να συμβαίνει σε μεγάλη ηλικία και να ακολουθεί την σκηνή στο βήμα 7.

Όμως αν σκοτώσεις τον χαρακτήρα σου νωρίς, απλά γράψε την σκηνή με τον θάνατο του, τώρα.

Εάν κάνεις αυτή την άσκηση δημιουργικής γραφής θα πετύχεις δύο δεδομένα.

Θα γνωρίσεις πολύ καλύτερα τον ήρωα για τον οποίο εφαρμόζεις την παραπάνω άσκηση και μέρος των παραπάνω σημειώσεων και σκηνών σου μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στο ίδιο το βιβλίο σου.

Κάνε την παραπάνω άσκηση με τις 8 σκηνές/βήματα και πες μου την εμπειρία σου. Θα χαρώ να μάθω πως σε βοήθησε, πώς σε ενέπνευσε και το γιατί. Όπως επίσης θα χαρώ να μάθω για τους ήρωές σου!

Επίσης... ανεξάρτητα από το τι έκανες μέχρι τώρα ως Συγγραφέας για τους ήρωες των βιβλίων σου εάν χρειάζεσαι:

Περισσότερα για την Συγγραφή Μυθιστορημάτων ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Περισσότερα για την Συγγραφή Παραμυθιών ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Περισσότερα για την Συγγραφή Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι όσα γράφεις και εμπνέεσαι για τους ήρωές σου να σμιλεύουν ένα καταπληκτικό βιβλίο που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Για μια ακόμη φορά- επίτρεψέ μου να σου εκφράσω την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μου που είσαι εδώ και με κάνεις μέρος της ζωής σου.

Να είσαι καλά!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

"Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Aν θέλεις να γράψεις φέτος ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε μπορείς να συμμετέχεις στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: "Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" που θα ξεκινήσει σύντομα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε 52 εβδομάδες να γράψεις, να εκδώσεις με επιτυχία, αλλά και να έχεις αναγνώστες εν αναμονή, για το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, ανεξάρτητα από την κατηγορία του.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

#δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήγραφή #δημιουργικηγραφηδωρεαν #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματαδημιουργικηςγραφης #ΔημιουργικήΓραφή #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #δημιουργικήγραφήβιβλία #γραφωτοδικομουπαραμυθι #δομημυθιστορηματος #πωςναγραψωεναμυθιστορημα #μαθηματασυγγραφηςπαραμυθιων #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #μαθηματααποτοσπιτι #πωςναεκδοσωέναπαραμυθι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #σκελετόςμυθιστορήματοσ #Μυθιστόρημα #σεμιναριασυγγραφηςπαραμυθιου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεάς #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεας #πωςναγινωπλουσιοςσυγγραφεας #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #Εκδοσηβιβλιου #εκδοσηβιβλιουνέουσυγγραφέα #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #πωςναβρωτιτλογιατοβιβλιομου #τεχνικεςσυγγραφης #τεχνικεςσυγγραφηςβιβλιου #τεχνικεςσυγγραφηςμυθιστορηματος #τεχνικέςσυγγραφήςμυθιστορήματος #οδηγιεςγιασυγγραφημυθιστορηματος #πωςναγραψετεεναπραγματικακαλομυθιστορημα #εφαρμογεςγιαναγραψειςβιβλιο

bottom of page