top of page

Γιατί Η Επιτυχία Ενός Μυθιστορήματος Ξεκινάει ΠΑΝΤΑ Από Το Παρελθόν Των Ηρώων Του - ΜΕΡΟΣ Ι


Οι αναγνώστες "συμμετέχουν" και ταυτίζονται με την ιστορία σου μέσα από τους χαρακτήρες σου, είτε αυτοί οι χαρακτήρες αντιπροσωπεύουν εσένα, ανθρώπους που ξέρεις, είτε είναι δημιουργήματα της φαντασίας σου.

Γι' αυτό όταν γράφεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο (ανεξάρτητα από τον όγκο και την ιδιαίτερη κατηγορία του) θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι οι χαρακτηρες σου έχουν βάθος.

Με αυτό εννοώ ότι οι χαρακτήρες σου πρέπει να έχουν παρελθόν, να έρχονται από κάπου και να έχουν εμπειρίες που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα τους.

Πρέπει να γνωρίζεις αρκετά πράγματα για το παρελθόν των χαρακτήρων σου.

Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσεις αυτό το παρελθόν ή το υλικό που δημιούργησες για να τους γνωρίσεις εσύ ως συγγραφέας, αυτό το υλικό, επηρεάζει το πώς τους παρουσιάζεις σε κάθε σελίδα του βιβλίου σου γιατί αν εσύ -ως συγγραφέας τους- γνωρίζεις τι τους συνέβη (στο παρελθόν και σε κάθε βασική εκδοχή της ζωής του) αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει τον τρόπο που γράφεις για αυτούς.

Γι' αυτό σήμερα (και την επόμενη εβδομάδα!) θέλω να σε βοηθήσω να δημιουργήσεις το παρελθόν των χαρακτήρων σου, έτσι ώστε να μπορείς να μπεις στο μυαλό τους και να κατανοήσεις το πως και το γιατί που κρύβεται πίσω από κάθε τους αντίδραση, σκέψη, συμπεριφορά και συναισθηματική κατάσταση.

Ας δημιουργήσουμε λοιπόν εξαιρετικούς χαρακτήρες μυθιστορημάτων με βάθος!

Οι πραγματικοί άνθρωποι δεν ξεπετάγονται από το πουθενά, όπως διακτινίζεται το πλήρωμα του Star Trek όταν θέλουν να μεταφερθούν σε έναν άλλον πλανήτη.

Όχι, έχουν παρελθόν και εμπειρίες τα οποία συμβάλουν στο ποιοι πραγματικά είναι – επομένως το ίδιο πρέπει να ισχύει και με τους χαρακτήρες σου.

Οι διαφορετικές πλευρές του χαρακτήρα σου μπορούν να οδηγήσουν από μόνες τους την γραμμή πλοκής της ιστορίας σου.

Για παράδειγμα οι αδυναμίες ή τα δυνατά του σημεία μπορούν να διαμορφώσουν την έκβαση του θέματός σου.

Το ίδιο ισχύει και για όσα του προκαλούν στεναχώρια ή τον κρατούν σε μια θετική στάση ή του δημιουργούν την επιθυμία για εκδίκηση.

Όλα αυτά (και πολλά παραπάνω όπως μπορείς να διαπιστώσεις) συχνά βρίσκονται "κρυμμένα" στο παρελθόν του χαρακτήρα του.

Γι' αυτό μοιράζομαι σήμερα μαζί σου μια Τεχνική Δημιουργικής Γραφής όπου θα σου δείξω πως να δώσεις πραγματικό βάθος στους χαρακτήρες σου.

Μέσα σε δύο εβδομάδες θα δημιουργήσουμε μαζί:

  • Tο οικογενειακό παρελθόν των ηρώων σου.

  • Τις αναμνήσεις τους από την παιδική τους ηλικία.

  • Και θα δούμε το ιστορικό τους που αφορά την μόρφωση, την γενικότερη εκπαίδευσή τους, αλλά και το ιστορικό του στο εργασιακό/επαγγελματικό του περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να παράξεις και να αναγνωρίσεις ένα πειστικό παρελθόν για τους χαρακτήρες σου πριν καν ξεκινήσεις να γράφεις το κείμενο του βιβλίου σου.

Αν και όλες οι πληροφορίες που θα σκεφτείς δεν θα συμπεριληφθούν απαραίτητα με άμεσο τρόπο στο τελικό σου κείμενο, παρόλα αυτά δρουν σαν ένα χρήσιμο υπόβαθρο και στερεό θεμέλιο για να χτίσεις την ιστορία σου.

Χρησιμοποίησε αυτό που σου προτείνω εδώ για όλους πρωταγωνιστές σου.

Και καλό θα ήταν να κάνεις το ίδιο και για τους βασικούς δευτερεύοντες ρόλους του βιβλίου σου.

Όλοι οι χαρακτήρες έχουν οικογένεια.

Σε μερικές ιστορίες, μπορεί να θέλεις να έχει ο πρωταγωνιστής σου μια μεγάλη και πολύπλοκη οικογένεια, έτσι ώστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να έχουν σημαντικούς ρόλους στην ιστορία σου.

Σε άλλες περιπτώσεις ο πρωταγωνιστής σου μπορεί να έχει φύγει από το σπίτι ή να έχει παρατήσει τους συγγενείς του.

Ό,τι και αν επιλέξεις, η ανάπτυξη του οικογενειακού δέντρου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την δημιουργία ανθρώπων/ηρώων οι οποίοι δίνουν την αίσθηση ότι είναι αληθινοί.

Στο κάτω κάτω οι άνθρωποι είναι "προϊόντα" των οικογενειών τους, είτε τους αρέσει αυτό είτε όχι.

Γι ' αυτό λοιπόν ας δημιουργήσουμε εδώ μαζί ένα οικογενειακό δέντρο για τον πρωταγωνιστή σου.

1. Πάρε ένα λευκό φύλλο χαρτί, όσο μεγαλύτερο μπορείς να βρεις. Ιδανικό θα ήταν ένα κομμάτι χαρτί για καλλιτεχνικά ή για παρουσιάσεις.

Αλλιώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις σελοτειπ για να κολλήσεις δύο ή τέσσερα φύλλα χαρτί A4. Δεν θέλεις να ξεμείνεις από χώρο όταν το οικογενειακό δέντρο αρχίσει να γίνεται ενδιαφέρον.

2. Χρησιμοποίησε τον κύριο χαρακτήρα σου και δούλεψε προς τα πίσω, γράφοντας τα αδέρφια του, τους γονείς του, τυχόν γάμους που έχει κάνει και ετεροθαλή αδέλφια, και στην συνέχεια παππούδες, θείες, θείους και ξαδέλφια.

Δεν χρειάζεται να πας πιο μακριά από τους προπαππούδες (εκτός και αν γράφεις ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με ένα επικό ταξίδι στον χρόνο!) – οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θυμούνται τους προπαππούδες τους και το σίγουρο είναι ότι κανένας δεν θυμάται συγγενείς ακόμα πιο παλιούς.

Αν θες να συμπεριλάβεις οποιαδήποτε σημαντικά πρόσωπα από το πιο μακρινό παρελθόν μπορείς να το κάνεις, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Δώσε ονόματα στους χαρακτήρες και στους συγγενείς τους. Ακόμα και αν δεν τα χρησιμοποιείς ποτέ, είναι διασκεδαστικό.

Μην ξεχνάς ότι τα ονόματα δίνουν πολλές πληροφορίες στον αναγνώστη για τον χαρακτήρα.

Τα δημοφιλή ονόματα αλλάζουν από γενιά σε γενιά, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο όνομα να κάνει το άτομο να νοιώθει λίγο διαφορετικά σε σχέση με ένα πιο συνηθισμένο.

Σκέψου επίσης αρκετά την σημασία και την προέλευση του ονόματος.

Μην ξεχνάς ότι μέσα σε μια οικογένεια, πολλές φορές δίνονται στα μέλη ονόματα κατοικίδιων ή και παρατσούκλια.

3. Προσέθεσε την ημερομηνία γέννησης των χαρακτήρων του οικογενειακού σου δέντρου. Αυτό είναι σημαντικό.

Αν το κάνεις σωστά μπορεί να προσέξεις ότι μερικοί χαρακτήρες σου γεννήθηκαν μια χρονιά στην οποία συνέβησαν σημαντικά ιστορικά γεγονότα, τα οποίο μπορεί να θέλεις να συμπεριλάβεις στο βιβλίο σου.

Και αν δεν παραλήψεις αυτό το βήμα δεν κινδυνεύεις από το να δώσεις λάθος πληροφορίες (και εντυπώσεις) στους αναγνώστες σου σε σχέση με την ηλικία τους και τους δεσμούς αυτών.

4. Γράψε που ζούσαν οι χαρακτήρες και οποιαδήποτε σημαντικά πράγματα σχετίζονται με αυτούς.

Θυμήσου ότι όλες οι οικογένειες έχουν ένα "μαύρο πρόβατο", επομένως σκέψου έναν και για τους χαρακτήρες που έχεις σημειώσει στο οικογενειακό δέντρο σου και εξήγησε τι έκανε λάθος και τον/την χαρακτηρίζουν κάπως έτσι.

Κι αφού ολοκληρώσεις την παραπάνω διαδικασία την επόμενη εβδομάδα θα εξερευνήσουμε τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία καθώς και το επαγγελματικό και εκπαιδευτικό βιογραφικό του.

Εάν θέλεις επιπλέον καθοδήγηση και επιπλέον γνώση θα βρεις περισσότερα για...

Την Συγγραφή Μυθιστορημάτων ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Την Συγγραφή Παραμυθιών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Την Συγγραφή Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Για να έχεις τα Χρήματα και την Ελευθερία Επιλογών & Κινήσεων που προσφέρει μια Online/Ψηφιακή Επιχείρηση ​με αποκλειστικό περιεχόμενο όσα ΕΙΣΑΙ, σε παθιάζουν, αγαπάς, γνωρίζεις και εξακολουθείς να μαθαίνεις τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως επιχειρηματίας - ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Να είσαι καλά!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

"Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ, Μέσα Σε Ένα Χρόνο = 52 Εβδομάδες!" ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Aν θέλεις να γράψεις φέτος ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε μπορείς να συμμετέχεις στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ: "Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" που θα ξεκινήσει σύντομα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε 52 εβδομάδες να γράψεις, να εκδώσεις με επιτυχία, αλλά και να έχεις αναγνώστες εν αναμονή, για το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, ανεξάρτητα από την κατηγορία του.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

#δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήγραφή #δημιουργικηγραφηδωρεαν #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματαδημιουργικηςγραφης #ΔημιουργικήΓραφή #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #δημιουργικήγραφήβιβλία #γραφωτοδικομουπαραμυθι #δομημυθιστορηματος #πωςναγραψωεναμυθιστορημα #μαθηματασυγγραφηςπαραμυθιων #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #μαθηματααποτοσπιτι #πωςναεκδοσωέναπαραμυθι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #σκελετόςμυθιστορήματοσ #Μυθιστόρημα #σεμιναριασυγγραφηςπαραμυθιου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεάς #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεας #πωςναγινωπλουσιοςσυγγραφεας #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #Εκδοσηβιβλιου #εκδοσηβιβλιουνέουσυγγραφέα #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #πωςναβρωτιτλογιατοβιβλιομου #τεχνικεςσυγγραφης #τεχνικεςσυγγραφηςβιβλιου #τεχνικεςσυγγραφηςμυθιστορηματος #τεχνικέςσυγγραφήςμυθιστορήματος #οδηγιεςγιασυγγραφημυθιστορηματος #πωςναγραψετεεναπραγματικακαλομυθιστορημα #εφαρμογεςγιαναγραψειςβιβλιο #συγγραφήβιβλίου #σεμιναριασυγγραφηςβιβλιου #δημιουργικηγραφηοδηγιες

bottom of page