top of page

Πώς Να Χαρτογραφήσεις Τους Χαρακτήρες + Το Κεντρικό Θέμα Ενός Μυθιστορήματος Μέσα Από Την Τεχνική Σ


Τα MindMaps (γνωστά επίσης και σαν αραχνοειδή διαγράμματα ή αναλαμπές) είναι φανταστικά εργαλεία τα οποία βοηθούν την δημιουργικότητα.

Είναι διαγράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την σύνοψη πληροφοριών με οπτικό και πολλές φορές πολύχρωμο τρόπο.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις μια μόνο λέξη ή φράση στο κέντρο ενός φύλλου μεγάλου χαρτιού και να προσθέσεις σχετικές ιδέες, λέξεις και έννοιες που να εκτείνονται από το κέντρο, συχνά με συνδέσεις.

Η νοητική χαρτογράφηση (mindmaps) είναι χρήσιμη στην δημιουργική δουλειά, επειδή αποτελεί μια μορφή μη γραμμικής σκέψης και οργάνωσης.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με την συγγραφή ενός μεγάλου σε όγκο κειμένου (όπως είναι ένα μυθιστόρημα ή ένα μη-λογοτεχνικό βιβλίο) κάνει τον συγγραφέα του να νιώθει πως πρέπει -αυστηρά- να ξεκινήσει από την αρχή και να συνεχίσει βήμα βήμα μέχρι (και προς) το τέλος.

Όμως οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων συγγραφέων, δεν δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο.

Μπορεί να σου πάρει πολύ χρόνο να δουλέψεις την αρχή και το τέλος της ιστορίας σου, και είναι πολύ πιθανό να βρεθείς να γράφεις νωρίς, σκηνές που ανήκουν στο τέλος της ιστορίας σου.

Γι' αυτό την περασμένη εβδομάδα μοιράστηκα μαζί σου πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα νοητικό χάρτι/MindMap για τους χαρακτήρες ενός μυθιστορήματος - ΚΑΝΕ CLICK ΕΔΩ

Και σήμερα θα μοιραστώ μαζί σου πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα νοητικό χάρτι/MindMap για το κεντρικό θέμα ενός μυθιστορήματος.

Οι νοητικοί χάρτες ναι, είναι πολύ χρήσιμοι και για την ανάπτυξη του κυρίου θέματος σου.

Ακολούθησε λοιπόν τα παρακάτω βήματα:

1. Βάλε το κύριο θέμα σου στην μέση μιας σελίδας.

Περιορίσου σε λίγες λέξεις κλειδιά.

2. Προσέθεσε λέξεις που σχετίζονται με αυτό το θέμα.

Χρησιμοποίησε ένα λεξικό αφού έχεις ολοκληρώσει την λίστα σου, και δες αν μπορείς να προσθέσεις ακόμα περισσότερες λέξεις ή φράσεις. Μην υποτιμάς αυτό το βήμα, είναι τεράστιο πηγή έμπνευσης.

3. Γράψε πρόχειρα πιθανά γεγονότα τα οποία μπορούν να προσθέσουν περισσότερο δράμα, δράση και πλοκή στο κυρίως θέμα σου.

Εδώ μπορείς να προσθέσεις λεπτομερή στοιχεία όπως διαφωνίες, συμφιλιώσεις, συγκρούσεις, ατυχήματα, ταξίδια, συναντήσεις, χωρισμούς, προτάσεις, απώλειες, ανακαλύψεις και ό,τι άλλο σου προτείνει η έμπνευσή σου.

4. Γράψε πληροφορίες για τους χαρακτήρες σου και πως αυτοί σχετίζονται με το κύριο θέμα του μυθιστορήματός σου.

Σκέψου ποιοι είναι οι χαρακτήρες σου: την ηλικία τους, την δουλειά τους, τα χόμπι τους, τις οικογένειες τους και τους φίλου τους. Φυσικά πάρε στοιχεία και από το πρώτο mindmap που μόλις δημιούργησες και κάνε τις απαραίτητες συνδέσεις.

5. Δημιούργησε μια λίστα με όλα τα συναισθήματα για όλες τις πλευρές.

Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να ποικίλουν ανά χρονική περίοδο του βιβλίου σου, ανά ήρωα, ανά κατάσταση... γι' αυτό βεβαιώσου ότι περιλαμβάνεις κάθε πιθανή πτυχή.

6. Συνέχισε με ενέργειες και συνέπειες για τους χαρακτήρες σου.

Και πάλι, γράψε όλα τα πράγματα που μπορεί να κάνουν οι χαρακτήρες σου, ως απάντηση στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και τα συναισθήματα που τους προκαλούν αυτές οι ενέργειες. Πάντα σε σχέση με το κύριο θέμα σου.

Για παράδειγμα αν έγραφες ένα μυθιστόρημα με κεντρικό θέμα την προδοσία το MindMap σου θα μπορούσε να περιλαμβάνει δεδομένα όπως τα παρακάτω:

Ποια είναι τα δύο μεγάλα θέματα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας προδοσίας;

Εκδίκηση και συγχώρεση. Ποια προσέγγιση επιλέγει ο κύριος χαρακτήρας;

Με ποιον τρόπο προδόθηκε ο κύριος χαρακτήρας σου;

Μέσω ενός δεσμού, ενός ψέματος, έλλειψης εμπιστοσύνης ή αγάπης;

Από ποιον;

Συνάδελφο από την δουλειά, φίλη/καλύτερη φίλη, παλιό εραστή/παλιότερο σύζυγο, συγγενή (ξάδερφο, αδελφό/αδελφή) ή κάποιον άγνωστο.

Για πόσο καιρό;

Εβδομάδες, μήνες, χρόνια;

Που συναντήθηκαν;

Στο σπίτι του, στο σπίτι της, στο γραφείο, σε ξενοδοχείο, στο πάρκο, στο εξωτερικό;

Είναι η σχέση με τον χαρακτήρα που τον πρόδωσε έξω από τα δικά του "αποδεκτά" όρια;

Ίσως το άτομο που τον πρόδωσε να είναι μια πολύ νέα μαθήτρια ή συνάδελφος, ή η γιατρός/ψυχαναλύτρια του.

Ποια είναι τα κύρια συναισθήματα του κεντρικού χαρακτήρα με αφορμή την προδωσία;

Αναισθησία, άρνηση, αρρώστια, άγχος, θυμός, εκδίκηση, φόβος, τα έχει χαμένα.

Τα συναισθήματα αυτού που έκανε την προδοσία;

Ενοχή, ντροπή, θυμός, πίστη ότι έκανε το σωστό, άρνηση, μετατόπιση ευθυνών.

Συναισθήματα ενός τρίτου προσώπου σε αυτό το τρίγωνο προδοσίας;

Αβεβαιότητα, ενοχή, άγχος, στρες.

Ενέργειες;

Πίεση, υποχώρηση, σύγκρουση με αυτόν που έκανε την προδοσία ή με αυτήν που την δέχτηκε.

Ενέργειες του προσώπου που προδόθηκε;

Φωνές, κλάματα, πάγωμα, απώλεια όρεξης, τρέμουλο, λιποθυμία, επίθεση, απομάκρυνση, απόπειρα αυτοκτονίας, αναζήτηση βοήθειας, συζήτηση με άλλους, στροφή στο αλκοόλ.

Παλαιότερες προδοσίες; Παλιές ερωμένες, φίλοι, γονείς.

Άλλες προδοσίες; Οικονομικές, σχετικές με την δουλειά, άλλοι δεσμούς.

Παρόμοια περιστατικά προδοσίας στα νέα; Πολιτικές προδοσίες, διαζύγια διάσημων.

Νομίζω πως καταλαβαίνεις τι εννοώ...

Ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεσαι, αν νιώθεις μέσα σου την ανάγκη για βοήθεια, καθοδήγηση και επιπλέον γνώση θα βρεις περισσότερα για...

Την Συγγραφή Μυθιστορημάτων ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Την Συγγραφή Παραμυθιών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Την Συγγραφή Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Για να έχεις τα Χρήματα και την Ελευθερία Επιλογών & Κινήσεων που προσφέρει μια Online/Ψηφιακή Επιχείρηση ​με αποκλειστικό περιεχόμενο όσα ΕΙΣΑΙ, σε παθιάζουν, αγαπάς, γνωρίζεις και εξακολουθείς να μαθαίνεις τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως επιχειρηματίας - ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Να είσαι καλά!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

"Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Aν θέλεις να γράψεις φέτος ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε μπορείς να συμμετέχεις στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ: "Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" που θα ξεκινήσει σύντομα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε 52 εβδομάδες να γράψεις, να εκδώσεις με επιτυχία, αλλά και να έχεις αναγνώστες εν αναμονή, για το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, ανεξάρτητα από την κατηγορία του.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

#δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήγραφή #δημιουργικηγραφηδωρεαν #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματαδημιουργικηςγραφης #ΔημιουργικήΓραφή #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #δημιουργικήγραφήβιβλία #γραφωτοδικομουπαραμυθι #δομημυθιστορηματος #πωςναγραψωεναμυθιστορημα #μαθηματασυγγραφηςπαραμυθιων #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #μαθηματααποτοσπιτι #πωςναεκδοσωέναπαραμυθι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #σκελετόςμυθιστορήματοσ #Μυθιστόρημα #σεμιναριασυγγραφηςπαραμυθιου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεάς #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεας #πωςναγινωπλουσιοςσυγγραφεας #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #Εκδοσηβιβλιου #εκδοσηβιβλιουνέουσυγγραφέα #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #πωςναβρωτιτλογιατοβιβλιομου #τεχνικεςσυγγραφης #τεχνικεςσυγγραφηςβιβλιου #τεχνικεςσυγγραφηςμυθιστορηματος #τεχνικέςσυγγραφήςμυθιστορήματος #οδηγιεςγιασυγγραφημυθιστορηματος #πωςναγραψετεεναπραγματικακαλομυθιστορημα #εφαρμογεςγιαναγραψειςβιβλιο #συγγραφήβιβλίου #σεμιναριασυγγραφηςβιβλιου #δημιουργικηγραφηοδηγιες

bottom of page