top of page

Πώς Να Χαρτογραφήσεις Τους Χαρακτήρες + Το Κεντρικό Θέμα Ενός Μυθιστορήματος Μέσα Από Την Τεχνική Σ


Τα MindMaps (γνωστά επίσης και σαν αραχνοειδή διαγράμματα ή αναλαμπές) είναι φανταστικά εργαλεία τα οποία βοηθούν την δημιουργικότητα.

Είναι διαγράμματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την σύνοψη πληροφοριών με οπτικό και πολλές φορές πολύχρωμο τρόπο.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις μια μόνο λέξη ή φράση στο κέντρο ενός φύλλου μεγάλου χαρτιού και να προσθέσεις σχετικές ιδέες, λέξεις και έννοιες που να εκτείνονται από το κέντρο, συχνά με συνδέσεις.

Η νοητική χαρτογράφηση (mindmaps) είναι χρήσιμη στην δημιουργική δουλειά, επειδή αποτελεί μια μορφή μη γραμμικής σκέψης και οργάνωσης.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα με την συγγραφή ενός μεγάλου σε όγκο κειμένου (όπως είναι ένα μυθιστόρημα ή ένα μη-λογοτεχνικό βιβλίο) κάνει τον συγγραφέα του να νιώθει πως πρέπει -αυστηρά- να ξεκινήσει από την αρχή και να συνεχίσει βήμα βήμα μέχρι (και προς) το τέλος.

Όμως οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων συγγραφέων, δεν δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο.

Μπορεί να σου πάρει πολύ χρόνο να δουλέψεις την αρχή και το τέλος της ιστορίας σου, και είναι πολύ πιθανό να βρεθείς να γράφεις νωρίς, σκηνές που ανήκουν στο τέλος της ιστορίας σου.

Γι' αυτό σήμερα μοιράζομαι μαζί σου πως μπορείς να δημιουργήσεις ένα νοητικό χάρτι/MindMap για τους χαρακτήρες ενός μυθιστορήματος.

Και την επόμενη εβδομάδα θα μοιραστώ μαζί σου πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα νοητικό χάρτι/MindMap για το κεντρικό θέμα ενός μυθιστορήματος.

Μπορείς να δημιουργήσεις αυτούς τους νοητικούς χάρτες απλά, με ένα χρώμα, αλλά πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η χρήση πολλών χρωμάτων για τα διαφορετικά κομμάτια του διαγράμματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Κάνε ό,τι σε βοηθάει και ό,τι σε κάνει να νιώθεις άνετα.

Χαρτογράφησε τους χαρακτήρες σου λοιπόν μέσα από την τεχνική του MindMap ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

1. Γράψε το πλήρες όνομα του κύριου χαρακτήρα σου στο μέσο της σελίδας.

Πρόσθεσε οποιαδήποτε άλλα ονόματα έχει ο χαρακτήρας σου: Ονόματα που είχε όταν ήταν παιδί, Ονόματα κατοικίδιων, παρατσούκλια, κλπ.

2. Εισήγαγε όλα τα πρόσωπα στην ζωή του χαρακτήρα σου γύρω από το όνομα του στο κέντρο και συνέδεσε τα με έντονες γραμμές.

Συμπεριέλαβε ονόματα και πληροφορίες για την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους, τους γείτονες, τους εραστές, κλπ.

3. Προσέθεσε ανθρώπους τους οποίους δεν γνωρίζει ο κύριος χαρακτήρας σου, αλλά μπορεί να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην ιστορία του μυθιστορήματός σου.

Μην σχεδιάσεις γραμμές που τους συνδέουν με τον χαρακτήρα σου ακόμα...

4. Σχεδίασε οποιεσδήποτε σχέσεις υπάρχουν ανάμεσα στους χαρακτήρες στο σχεδιάγραμμά σου.

Προτείνω να σχεδιάσεις τις σχέσεις με άτομα που γνωρίζει ο κύριος χαρακτήρα σου με μπλε και με αυτά που δεν γνωρίζει με κόκκινο. Αυτός ο οπτικός διαχωρισμός ξέρω πως θα σε βοηθήσει.

5. Προσδιόρισε πιθανούς εχθρούς ανάμεσα στους χαρακτήρες που ήδη έχεις πάνω στο σχεδιάγραμμά σου.

Υπογράμμισε τους με διαφορετικό χρώμα – ας πούμε, πράσινο.

Καθώς αναπτύσσεις τον χάρτη σου (mindmap) είμαι σίγουρη πως αρχίζεις να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη και πολύπλοκη εικόνα του κύριου χαρακτήρα σου.

Μπορεί ήδη κομμάτια τις πλοκής σου να έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται μέσα από τις συνδέσεις σου και είμαι σίγουρη πως ήδη βλέπεις και τις πιθανές δυνατότητες για σχέσεις, τις οποίες δεν είχες φανταστεί ανάμεσα στους χαρακτήρες σου.

Μην κάνεις πίσω στις δυνατότητες έμπνευσης που σου παρουσιάζονται.

Αν γράφεις μια βιογραφία ή ένα άλλο είδος βιβλίου που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αυτός ο νοητικός χάρτης/mind map για τους χαρακτήρες μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμος για την παρακολούθηση σημαντικών σχέσεων στην πραγματική ζωή του ατόμου.

Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να σκεφτείς την ιστορία σου με πιο δραματικό τρόπο, αλλά και κάτω από ένα νέο και φρέσκο πλαίσιο. Μια νέα οπτική γωνία.

Ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεσαι, αν νιώθεις μέσα σου την ανάγκη για βοήθεια, καθοδήγηση και επιπλέον γνώση θα βρεις περισσότερα για...

Την Συγγραφή Μυθιστορημάτων ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Την Συγγραφή Παραμυθιών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Την Συγγραφή Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK EΔΩ

Για να έχεις τα Χρήματα και την Ελευθερία Επιλογών & Κινήσεων που προσφέρει μια Online/Ψηφιακή Επιχείρηση ​με αποκλειστικό περιεχόμενο όσα ΕΙΣΑΙ, σε παθιάζουν, αγαπάς, γνωρίζεις και εξακολουθείς να μαθαίνεις τόσο ως άνθρωπος, όσο και ως επιχειρηματίας - ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Να είσαι καλά!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

"Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Aν θέλεις να γράψεις φέτος ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε μπορείς να συμμετέχεις στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ: "Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" που θα ξεκινήσει σύντομα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε 52 εβδομάδες να γράψεις, να εκδώσεις με επιτυχία, αλλά και να έχεις αναγνώστες εν αναμονή, για το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, ανεξάρτητα από την κατηγορία του.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

#δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήγραφή #δημιουργικηγραφηδωρεαν #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματαδημιουργικηςγραφης #ΔημιουργικήΓραφή #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #δημιουργικήγραφήβιβλία #γραφωτοδικομουπαραμυθι #δομημυθιστορηματος #πωςναγραψωεναμυθιστορημα #μαθηματασυγγραφηςπαραμυθιων #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #μαθηματααποτοσπιτι #πωςναεκδοσωέναπαραμυθι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #σκελετόςμυθιστορήματοσ #Μυθιστόρημα #σεμιναριασυγγραφηςπαραμυθιου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεάς #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεας #πωςναγινωπλουσιοςσυγγραφεας #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #Εκδοσηβιβλιου #εκδοσηβιβλιουνέουσυγγραφέα #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #πωςναβρωτιτλογιατοβιβλιομου #τεχνικεςσυγγραφης #τεχνικεςσυγγραφηςβιβλιου #τεχνικεςσυγγραφηςμυθιστορηματος #τεχνικέςσυγγραφήςμυθιστορήματος #οδηγιεςγιασυγγραφημυθιστορηματος #πωςναγραψετεεναπραγματικακαλομυθιστορημα #εφαρμογεςγιαναγραψειςβιβλιο #συγγραφήβιβλίου #σεμιναριασυγγραφηςβιβλιου #δημιουργικηγραφηοδηγιες

bottom of page