top of page

Αριστουργήματα συγγραφής... + Σε ποια κατηγορία συγγραφέων ανήκεις εσύ;



Ας μιλήσουμε σήμερα για αριστουργήματα συγγραφής!

Η δικαιολογία της έλλειψης χρόνου, είναι η επικρατέστερη ανάμεσα στους ανθρώπους που αγαπούν την συγγραφή, αλλά δεν έχουν καταφέρει -ακόμη- να γράψουν και να εκδώσουν/προωθήσουν με επιτυχία τα αριστουργήματα / μυθιστορήματα που έχουν μέσα τους.

Όμως, όπως έχω ξαναπεί, όταν κάτι είναι σημαντικό για εμάς θα "φτιάξουμε" τον χρόνο για να αφιερωθούμε σε αυτό με τον τρόπο που πρέπει για να το υλοποιήσουμε.

Όπως κάνω κι εγώ για το νέο μου βιβλίο, αλλά και κάνουν μαθητές του ONLINE ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΩΝ όπως ο Μιχάλης που μέσα σε 12 μήνες έγραψε δύο μυθιστορήματα, ένα εκ των οποίων ήδη κυκλοφορεί. ~ Δες ΕΔΩ το σχετικό post εδώ με το email για την εμπειρία/μαρτυρία/επιτυχία του!

Ενώ, αν δεν είναι και τόσο σημαντικό για εμάς... τότε απλά θα βρούμε μια σειρά από δικαιολογίες, με επικρατέστερη αυτή της έλλειψης χρόνου.

Υπάρχουν αριστουργήματα που γραφτήκαν μόλις σε δυόμιση μέρες και άλλα που χρειάστηκαν 16 χρόνια. Όμως ποια είναι όμως η διαφορά και σε ποια κατηγορία συγγραφέων ανήκεις εσύ;

Αυτό ακριβώς θα κουβεντιάσουμε σήμερα γιατί αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια καλή στιγμή να συνειδητοποιήσεις, να αναθεωρήσεις, και να κάνεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα.

Πριν από αρκετό καιρό υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού.

Ο Στίβεν Κινγκ και ο Τζορτζ Μάρτιν καθισμένοι σε δύο άνετες πολυθρόνες συζήτησαν για πολλά θέματα, αλλά στο τέλος αυτής της κουβέντας ο Μάρτιν ρώτησε τον Κινγκ: «Πώς στα κομμάτια γράφεις τόσα πολλά βιβλία τόσο γρήγορα;», προσθέτοντας ότι ο ίδιος μέσα σε ένα εξάμηνο γράφει μόλις τρία κεφάλαια, ενώ ο Κινγκ μπορεί να γράψει τρία βιβλία μέσε σε τρεις μήνες.

Ο Κινγκ απάντησε αμέσως και αποκάλυψε το μυστικό της ταχύτητάς του στην συγγραφή.


Ένα μυστικό που έχει να κάνει με την μεθοδικότητα, την εστίαση και την αφοσίωση που επιδεικνύει ως Συγγραφέας.

«Προσπαθώ να γράφω έξι σελίδες την ημέρα», απάντησε ο Κινγκ, «επίσης, αφιερώνω στην συγγραφή 3-4 ώρες την ημέρα, επομένως, αν το χειρόγραφο είναι, ας πούμε 360 σελίδες, αυτό είναι δουλειά δύο μηνών!»

Αυτό είναι μια πολύ καλή προοπτική για όλους μας, αλλά ήταν και για τον ίδιο τον Μάρτιν, ο οποίος είναι διαβόητος για το πόσο αργά γράφει.

Το 1991 ο Μάρτιν ξεκίνησε να γράφει τη σειρά βιβλίων «Το Tραγούδι Tης Φωτιάς Και Του Πάγου», πάνω στα οποία βασίζεται η σειρά Game Οf Τhrones, και όταν έγινε η συζήτηση αυτή είχε γράψει μόλις τα πέντε από τα επτά βιβλία που την ολοκληρώνουν.

Όμως δεν είναι όλοι οι Συγγραφείς σαν τον Μάρτιν, ούτε και όλοι οι Συγγραφείς σαν τον Κίνγκ.

  • Για παράδειγμα, ο Τζον Μπόιν χρειάστηκε μόλις δυόμισι ημέρες για να γράψει το «Αγόρι Με Τη Ριγέ Πιτζάμα», ένα βιβλίο 200 σελίδων, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Το Αγόρι Πίσω Από Το Συρματόπλεγμα».

  • Ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον ολοκλήρωσε το «Δόκτωρ Τζέκιλ Και Κύριος Χάιντ», μέσα σε μόλις έξι ημέρες, ενώ για τον Άντονι Μπέρτζες ήταν θέμα μόλις τριών εβδομάδων να γράψει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι».

  • Ο Αντουάν Ντε Σεντ-Εξιπερί χρειάστηκε έξι μήνες για να ολοκληρώσει τον «Μικρό Πρίγκιπα», έξι μήνες για ένα σχετικά μικρό βιβλίο, μιας και δεν ξεπερνά τις 100 σελίδες.

  • Η Έμιλι Μπροντέ χρειάστηκε τρεις μήνες για να τελειώσει τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη», ενώ από έναν ολόκληρο χρόνο χρειάστηκαν οι Τζορτζ Όργουελ, Φρανκ Μπάουμ και η Μαίρη Σέλλεϋ, για να ολοκληρώσουν τα βιβλία τους, «1984», «Ο Θαυμάσιος Μάγος του Οζ», και τον γνωστό σε όλους μας «Φρανκενστάιν».

  • Ο Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν χρειάστηκε δύο χρόνια για να γράψει το «Χόμπιτ» και χρειάστηκε 16 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρώσει την τριλογία του «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών».

  • Επίσης, «Οι Άθλιοι» του Ουγκώ, χρειάστηκαν 12 χρόνια, και ο «Φύλακας Στη Σίκαλη», του Σάλιντζερ, 10 χρόνια. Το βιβλίο του Σάλιντζερ είναι περίπου 280 σελίδων, αυτό σημαίνει ότι έγραφε περίπου 20 λέξεις την ημέρα, ναι, για 10 ολόκληρα χρόνια!


Τι συμπέρασμα βγάζουμε από όλα τα παραπάνω;

Πως ο ρυθμός, η εστίαση και η συνέπεια, είναι η μαγική «συνταγή» που θα σε βοηθήσουν να γράψεις το βιβλίο ή τα βιβλία που επιθυμείς σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

ΤΩΡΑ βάλε σε εφαρμογή την παραπάνω γνώση και κάνε αυτή την άσκηση για καταπληκτικούς Συγγραφείς σαν κι εσένα για να ξεκινήσει δυναμικά και Συγγραφικά η νέα σου εβδομάδα.

Αφιέρωσε 15 λεπτά για να σημειώσεις:

  • Κάθε πότε και για πόση ώρα μπορείς (σου επιτρέπει η καθημερινότητά σου) και θα ήθελες να γράφεις;


Για δύο ώρες το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής; Δύο ώρες κάθε Δευτέρα και Τετάρτη το απόγευμα που δεν δουλεύεις; Μία ώρα κάθε μέρα πριν πας στην δουλειά σου; Ή πριν ξυπνήσουν τα παιδιά;

Δες το πρόγραμμα της εβδομάδας σου και σημείωσε στο ημερολόγιό σου ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ποιες ημέρες και για πόσες ώρες μπορείς να αφιερώσεις στην συγγραφή σε εβδομαδιαία βάση.

  • Τώρα αξιολόγησε τι θα πρέπει να «θυσιάσεις» για να αφιερώσεις αυτό τον χρόνο προς την συγγραφή σου.


Θα «θυσιάσεις» ύπνο, την χαλάρωσή σου μπροστά την τηλεόραση, το καφέ με τους φίλους, το ατελείωτο τηλεφώνημα με την φίλη;

Αξιολόγησε ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ το τι θα πρέπει να «θυσιάσεις» και δες αν πραγματικά μπορείς να δεσμευτείς σε κάτι τέτοιο ή όχι.

  • Τώρα κάνε μια λίστα με όλα αυτά που μπορεί να σου σταθούν εμπόδιο και να σε αποπροσανατολίσουν από το να αφιερώσεις αυτά τα «ραντεβού» σου με την συγγραφή, στην συγγραφή.


Για παράδειγμα… τις ώρες που είναι για συγγραφή δεν έχουμε ανοιχτό το διαδίκτυο και δεν χαζεύουμε τα emails ή τα social media.

Δεν βλέπουμε τηλεόραση, δεν μαγειρεύουμε, δεν ετοιμάζουμε πρωινό ή μεσημεριανό, δεν μιλάμε με κανέναν στο τηλέφωνο και δεν απαντάμε κανέναν στο τηλέφωνο εκείνη την ώρα (εκτός κι αν είναι κάτι πολύ επείγον ή πολύ ρομαντικό!)

  • Ποιους πρέπει να ενημερώσεις για τα συγγραφικά ραντεβού σου;


Τα παιδιά, τον καλό ή την καλή σου; Τους συνεργάτες ή τους γονείς σου; Οι άνθρωποι γύρω σου θα πρέπει να ξέρουν τι κάνεις και θα πρέπει να σεβαστούν τον χώρο και τον χρόνο σου και να μην σε διακόπτουν εκείνες τις στιγμές.

  • Αποφάσισε πού νιώθεις καλά και εμπνευσμένα για να γράφεις.


Είναι το γραφείο που εργάζεσαι πριν ξεκινήσουν να έρχονται οι συνάδελφοί σου; Είναι το ήσυχο καφέ της γειτονιάς;

Είναι το αυτοκίνητό σου με το laptop στα γόνατα; Είναι το γραφείο ή το μπαλκόνι του σπιτιού σου; Βρες ή δημιούργησε τον δικό σου χώρο. Είναι σημαντικό να νιώθεις καλά με αυτόν.

Επίσης, εάν έχεις την πολυτέλεια ενός χώρου/γραφείου που θα είναι αφιερωμένο μόνο στην συγγραφή, τότε μην μετακινείς τα χαρτιά ή τις σημειώσεις που μπορεί να χρησιμοποιείς και φρόντισε η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά σου αρχεία να είναι άμεση και γρήγορη.


  • Αφού κάνεις τις παραπάνω επιλογές σου, βεβαιώσου ότι είσαι συνεπείς με τα «συγγραφικά ραντεβού» σου.

  • Δεν έχει σημασία αν αφιερώνεις δύο ή έξι ώρες την εβδομάδα στην συγγραφή.

  • Μεγαλύτερη σημασία έχει η συνέπεια.


Η συνέπεια και ο ρυθμός, η εστίαση και μια μεθοδική αντιμετώπιση σαν κι αυτή που σου περιγράφω παραπάνω, θα σου επιτρέψουν να ξεκινήσεις, να συνεχίσεις, αλλά και να ολοκληρώσεις το κάθε βιβλίο σου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για το οποίο εσύ (και οι άνθρωποι που σε αγαπούν!) θα νιώθετε υπερηφάνεια γι’ αυτό.

  • Λοιπόν τι θα κάνεις;

  • Σκοπεύεις να βάλεις τα παραπάνω βήματα σε εφαρμογή;


Μέσα σου το ξέρεις.

Αν βάλεις τα παραπάνω βήματα σε εφαρμογή και παραμείνεις συνεπείς στην όποια απόφασή σου, τότε η δέσμευση αυτή, πολύ σύντομα, θα σε μετατρέψει - έτσι απλά! - στην καταπληκτική / στον καταπληκτικό - συγγραφέα που κρύβεις μέσα σου!

  • Και αν το να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα (το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου) ανεξάρτητα από τον όγκο και την κατηγορία του, που όλοι θα μιλάμε κάπου παρακάτω γι' αυτό.

  • Να το εκδώσεις με επιτυχία πετυχαίνοντας τους δικούς σου προσωπικούς στόχους.

  • Nα έχεις αναγνώστες σε αναμονή, πριν από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

  • Και να γνωρίζεις τα βήματα αυτής της διαδρομής για κάθε επόμενο (ή προηγούμενο βιβλίο σου).


Είναι ανάμεσα στα θέλω και τους στόχους σου για το 2023!...

Τότε θα χαρώ σου κρατώ το χέρι στα συναρπαστικά βήματα αυτής της διαδρομής και να σε βοηθήσω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου μέσα από το θρυλικό πρόγραμμά μου - που στ' αλήθεια είναι σταθμός και εμπειρία ζωής για τους Συγγραφείς Μυθιστορημάτων - και αφορά την Επιτυχημένη Συγγραφή και Έκδοση/Προώθηση Μυθιστορημάτων.

ONLINE ΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΩΝ | Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο εφαρμόζοντας μόλις 5 ΒΗΜΑΤΑ.


Αποστολή μου μέχρι το τέλος του 2023 είναι να βοηθήσω 1000+ νέους Συγγραφείς Μυθιστορημάτων να γράψουν και να Εκδώσουν/Προωθήσουν το Μυθιστόρημά τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ελπίζω να με βοηθήσεις να πετύχω τον στόχο μου διαδίδοντας τον στους δικούς σου ανθρώπους μέσα από τα social media σου ή τις όποιες άλλες επαφές σου και ελπίζω να μου επιτρέψεις να βοηθήσω κι εσένα προσωπικά αν έχεις έναν/μία Συγγραφέα Μυθιστορημάτων μέσα σου.

Για μια ακόμη φορά εύχομαι να σε εμπνέω και να σε βοηθώ.


Χρήσιμα links/υλικό για σένα και τους δικούς σου ανθρώπους:


Κι αυτές είναι οι ώρες που πρόσφατα αφιέρωσα μέσα σε μία εβδομάδα για το δικό μου νέο βιβλίο



Μαρία


Αν θέλεις να καλλιεργήσεις και να εξελίξεις κι εσύ την δεξιότητά σου ως Συγγραφέας βεβαιώσου ότι προμηθεύεσαι και διαβάζεις το νέο μου βιβλίο.


Το Νέο Μου Βιβλίο με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Writing-Online, σύντομα θα είναι στα χέρια σου!

Και συμπληρώνοντας το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην σελίδα που θα βρεις ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ θα λάβεις αυτόματα:

- Σημαντική Προσωπική Έκπτωση για την απόκτηση του βιβλίου.

- Μαζί με το βιβλίο θα λάβεις ΔΩΡΕΑΝ και το νέο μου Online Course με τίτλο και θέμα: "Τα βήματα που ακολουθώ -την κάθε φορά!- πολύ πριν γράψω την πρώτη πρόταση σε ένα νέο μου βιβλίο, ώστε να εξασφαλίσω την επιτυχία των πωλήσεών του πριν από την έκδοσή του."


​**Για όλα τα παραπάνω θα ενημερωθείς προσωπικά αφού συμπληρώσεις το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ.


Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία


bottom of page