Αυτή είναι η συνταγή απόλυτης αποτυχίας για ένα μυθιστόρημα. | Από την Μαρία Γούσιου, Writing Coach"Έχω προχωρήσει αρκετά με το μυθιστόρημά μου, είμαι περίπου στην μέση, αλλά δεν έχω ιδέα πώς να συνεχίσω από εδώ και πέρα. Δεν ξέρω τι να κάνω..."

Όταν την περασμένη εβδομάδα έλαβα ένα -ακόμη- email σαν κι αυτό, πίστεψέ με δεν ήταν η πρώτη φορά.

Μάλιστα το email αυτό ήρθε από μια υπέροχη, ταλαντούχα και πολυγραφότατη συγγραφέα μυθιστορημάτων με best sellers στο ενεργητικό της.

Το να "ξεφουσκώνει" η έμπνευση και ο ενθουσιασμός μας στην μέση ενός μυθιστορήματος ή μετά από αρκετές δεκάδες (ή και εκατοντάδες) σελίδες, είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι ίσως φαντάζεσαι, κι αυτό είναι ένα πρόβλημα/θέμα και δίλημμα που αρκετοί συγγραφείς αντιμετωπίζουν και πρέπει να βρουν απάντηση και λύση.


Μάλιστα, κάποιοι έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό για κάθε ένα από τα βιβλία που γράφουν.

Και ναι, μπορεί να συμβεί ακόμη και αν τα "έχεις κάνει όλα καλά" από την αρχή ως συγγραφέας.


Μπορεί να έχεις ξεγελάσει την αναβλητικότητα, να ξεπέρασες το Writer's Block, να ξεπέρασες τις όποιες ανασφάλειες και φόβους περί αποτυχίας... και ξαφνικά, να έρχεσαι αντιμέτωπη / αντιμέτωπος με το μεγάλο ερώτημα...


Τι να γράψω παρακάτω; Πώς να συνεχίσω το βιβλίο μου;

Και αν κουβαλάς ως συγγραφέας για πολύ καιρό το παραπάνω ερώτημα... το ξέρω από πρώτο χέρι, και το έχω δει να συμβαίνει ξανά και ξανά με μαθητές μου, μπορείς να αποχαιρετήσεις την όποια αυτοπεποίθηση ή την καλή αίσθηση και δυναμική που σου επιτρέπει το momentum.

Ευτυχώς, σε μια τέτοια περίπτωση δεν έχουν χαθεί τα πάντα και υπάρχει λύση και απάντηση.


Αν και μια τέτοια εμπειρία μπορεί να σε παραλύσει συγγραφικά, σχεδόν πάντα η λύση είναι ΑΠΛΗ + ΜΙΑ.


Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν βιβλία που η ιστορία τους αντιμετωπίζει έλλειψη συγκρούσεων.

Αν θέλεις να έχεις τους αναγνώστες σου "κολλημένους" σε κάθε σελίδα του βιβλίου σου, χρειάζεσαι - όχι απλή αφήγηση - αλλά την ένταση που προκαλούν οι συγκρούσεις, ιδανικά σε κάθε σελίδα του βιβλίου σου.


Άλλωστε ακριβώς αυτό διαχωρίσει την απλή αφήγηση μιας ιστορίας από ένα μυθιστόρημα που έχει μια καλά δομημένη πλοκή.


Και για να είναι το μυθιστόρημά μας best seller, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το ύφος μας να είναι αφηγηματικό.


Τα best sellers δεν έχουν αφήγηση, έχουν μια καλά δομημένη πλοκή μέσω της οποία γίνεται η αφήγηση.

Πολλοί είναι εκείνοι οι συγγραφείς - το συναντώ και ως Επιμελήτρια Περιεχομένου - που βάζουν τους χαρακτήρες τους να πρωταγωνιστούν σε μια σκηνή που ο ένας αγαπά και συμπαθεί τον άλλο και συμφωνούν για τα πάντα.


Κι αυτό είναι υπέροχο!


Αλλά είναι υπέροχο για την ζωή που διαδραματίζεται εκτός σελίδων βιβλίου (ιδιαίτερα αν είσαι κάποιος σαν κι εμένα) που δεν μου αρέσουν καθόλου οι εντάσεις, οι διαφορές και οι όποιο διαπληκτισμοί.


Για ένα μυθιστόρημα όμως, αυτή είναι η απόλυτη συνταγή αποτυχίας του.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάθε σκηνή θα πρέπει να υπάρχουν φωνές, καυγάδες και διαπληκτισμοί.


Η ένταση και οι αντιθέσεις που δημιουργούν μια καλά δομημένη πλοκή για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα μπορούν να έχουν μια διάφανη και λεπτεπίλεπτη υφή.


Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος από τους ήρωές σου να είναι πραγματικά επικίνδυνος και απαίσιος, και μόνο ο αναγνώστης σου να το γνωρίζει αυτό, ενώ οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου σου να αγνοούν αυτό το δεδομένο.


Αντιπαράθεση μπορεί να σηματοδοτεί μια "κρυφή" ατζέντα ή λόγια και σκέψεις που δεν φανερώθηκαν ποτέ... μέχρι τώρα.


Για να επιβιώσουν οι ιστορίες των μυθιστορημάτων μας χρειάζονται αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ένταση, όπως εμείς χρειαζόμαστε οξυγόνο για τα πνευμόνια μας.


Αυτό είναι το "οξυγόνο" που δίνει αληθινή ζωή και πνοή στις σκηνές, την έμπνευση και τους ήρωές σου.


Αυτό είναι και το στοιχείο που κι εσύ ως Συγγραφέας χρειάζεσαι όταν έχεις "κολλήσει" στα μέσα του βιβλίου σου και δεν έχεις ιδέα πώς να συνεχίσεις την συγγραφή του.


Άρχισε να κάνεις ένα brainstorming αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων και εντάσεων και θα δεις πως "ως δια μαγείας" θα μπορείς να συνεχίσεις με έμπνευση, ειρμό και ενθουσιασμό το μυθιστόρημά σου.


Κι αν πρέπει να καλλιεργήσεις και να εξελίξεις την δεξιότητά σου αυτή ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων, κι αν θέλεις να προφυλάξεις τον συγγραφικό εαυτό σου από τέτοιες "κακοτοπιές", τότε βεβαιώσου ότι προμηθεύεσαι και διαβάζεις το νέο μου βιβλίο και πως συμμετέχεις στον επόμενο κύκλο εγγραφών του Διαδικτυακού Εργαστηρίου Συγγραφικής Τέχνης.


Πληροφορίες και για το βιβλίο και για το Διαδικτυακό Εργαστήρι Τέχνης παρακάτω...

Το Νέο Μου Βιβλίο με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Writing-Online, σύντομα θα είναι στα χέρια σου!

Και συμπληρώνοντας το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην σελίδα που θα βρεις ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ θα λάβεις αυτόματα: