top of page

Αυτή είναι η συνταγή απόλυτης αποτυχίας για ένα μυθιστόρημα. | Από την Μαρία Γούσιου, Writing Coach



"Έχω προχωρήσει αρκετά με το μυθιστόρημά μου, είμαι περίπου στην μέση, αλλά δεν έχω ιδέα πώς να συνεχίσω από εδώ και πέρα. Δεν ξέρω τι να κάνω..."

Όταν την περασμένη εβδομάδα έλαβα ένα -ακόμη- email σαν κι αυτό, πίστεψέ με δεν ήταν η πρώτη φορά.

Μάλιστα το email αυτό ήρθε από μια υπέροχη, ταλαντούχα και πολυγραφότατη συγγραφέα μυθιστορημάτων με best sellers στο ενεργητικό της.

Το να "ξεφουσκώνει" η έμπνευση και ο ενθουσιασμός μας στην μέση ενός μυθιστορήματος ή μετά από αρκετές δεκάδες (ή και εκατοντάδες) σελίδες, είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι ίσως φαντάζεσαι, κι αυτό είναι ένα πρόβλημα/θέμα και δίλημμα που αρκετοί συγγραφείς αντιμετωπίζουν και πρέπει να βρουν απάντηση και λύση.


Μάλιστα, κάποιοι έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα αυτό για κάθε ένα από τα βιβλία που γράφουν.

Και ναι, μπορεί να συμβεί ακόμη και αν τα "έχεις κάνει όλα καλά" από την αρχή ως συγγραφέας.


Μπορεί να έχεις ξεγελάσει την αναβλητικότητα, να ξεπέρασες το Writer's Block, να ξεπέρασες τις όποιες ανασφάλειες και φόβους περί αποτυχίας... και ξαφνικά, να έρχεσαι αντιμέτωπη / αντιμέτωπος με το μεγάλο ερώτημα...


Τι να γράψω παρακάτω; Πώς να συνεχίσω το βιβλίο μου;

Και αν κουβαλάς ως συγγραφέας για πολύ καιρό το παραπάνω ερώτημα... το ξέρω από πρώτο χέρι, και το έχω δει να συμβαίνει ξανά και ξανά με μαθητές μου, μπορείς να αποχαιρετήσεις την όποια αυτοπεποίθηση ή την καλή αίσθηση και δυναμική που σου επιτρέπει το momentum.

Ευτυχώς, σε μια τέτοια περίπτωση δεν έχουν χαθεί τα πάντα και υπάρχει λύση και απάντηση.


Αν και μια τέτοια εμπειρία μπορεί να σε παραλύσει συγγραφικά, σχεδόν πάντα η λύση είναι ΑΠΛΗ + ΜΙΑ.


Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν βιβλία που η ιστορία τους αντιμετωπίζει έλλειψη συγκρούσεων.

Αν θέλεις να έχεις τους αναγνώστες σου "κολλημένους" σε κάθε σελίδα του βιβλίου σου, χρειάζεσαι - όχι απλή αφήγηση - αλλά την ένταση που προκαλούν οι συγκρούσεις, ιδανικά σε κάθε σελίδα του βιβλίου σου.


Άλλωστε ακριβώς αυτό διαχωρίσει την απλή αφήγηση μιας ιστορίας από ένα μυθιστόρημα που έχει μια καλά δομημένη πλοκή.


Και για να είναι το μυθιστόρημά μας best seller, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το ύφος μας να είναι αφηγηματικό.


Τα best sellers δεν έχουν αφήγηση, έχουν μια καλά δομημένη πλοκή μέσω της οποία γίνεται η αφήγηση.

Πολλοί είναι εκείνοι οι συγγραφείς - το συναντώ και ως Επιμελήτρια Περιεχομένου - που βάζουν τους χαρακτήρες τους να πρωταγωνιστούν σε μια σκηνή που ο ένας αγαπά και συμπαθεί τον άλλο και συμφωνούν για τα πάντα.


Κι αυτό είναι υπέροχο!


Αλλά είναι υπέροχο για την ζωή που διαδραματίζεται εκτός σελίδων βιβλίου (ιδιαίτερα αν είσαι κάποιος σαν κι εμένα) που δεν μου αρέσουν καθόλου οι εντάσεις, οι διαφορές και οι όποιο διαπληκτισμοί.


Για ένα μυθιστόρημα όμως, αυτή είναι η απόλυτη συνταγή αποτυχίας του.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάθε σκηνή θα πρέπει να υπάρχουν φωνές, καυγάδες και διαπληκτισμοί.


Η ένταση και οι αντιθέσεις που δημιουργούν μια καλά δομημένη πλοκή για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα μπορούν να έχουν μια διάφανη και λεπτεπίλεπτη υφή.


Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος από τους ήρωές σου να είναι πραγματικά επικίνδυνος και απαίσιος, και μόνο ο αναγνώστης σου να το γνωρίζει αυτό, ενώ οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου σου να αγνοούν αυτό το δεδομένο.


Αντιπαράθεση μπορεί να σηματοδοτεί μια "κρυφή" ατζέντα ή λόγια και σκέψεις που δεν φανερώθηκαν ποτέ... μέχρι τώρα.


Για να επιβιώσουν οι ιστορίες των μυθιστορημάτων μας χρειάζονται αντιπαράθεση, συγκρούσεις και ένταση, όπως εμείς χρειαζόμαστε οξυγόνο για τα πνευμόνια μας.


Αυτό είναι το "οξυγόνο" που δίνει αληθινή ζωή και πνοή στις σκηνές, την έμπνευση και τους ήρωές σου.


Αυτό είναι και το στοιχείο που κι εσύ ως Συγγραφέας χρειάζεσαι όταν έχεις "κολλήσει" στα μέσα του βιβλίου σου και δεν έχεις ιδέα πώς να συνεχίσεις την συγγραφή του.


Άρχισε να κάνεις ένα brainstorming αντιπαραθέσεων, συγκρούσεων και εντάσεων και θα δεις πως "ως δια μαγείας" θα μπορείς να συνεχίσεις με έμπνευση, ειρμό και ενθουσιασμό το μυθιστόρημά σου.


Κι αν πρέπει να καλλιεργήσεις και να εξελίξεις την δεξιότητά σου αυτή ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων, κι αν θέλεις να προφυλάξεις τον συγγραφικό εαυτό σου από τέτοιες "κακοτοπιές", τότε βεβαιώσου ότι προμηθεύεσαι και διαβάζεις το νέο μου βιβλίο και πως συμμετέχεις στον επόμενο κύκλο εγγραφών του Διαδικτυακού Εργαστηρίου Συγγραφικής Τέχνης.


Πληροφορίες και για το βιβλίο και για το Διαδικτυακό Εργαστήρι Τέχνης παρακάτω...

 
Το Νέο Μου Βιβλίο με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Writing-Online, σύντομα θα είναι στα χέρια σου!

Και συμπληρώνοντας το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην σελίδα που θα βρεις ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ θα λάβεις αυτόματα:

- Σημαντική Προσωπική Έκπτωση για την απόκτηση του βιβλίου.

- Μαζί με το βιβλίο θα λάβεις ΔΩΡΕΑΝ και το νέο μου Online Course με τίτλο και θέμα: "Τα βήματα που ακολουθώ -την κάθε φορά!- πολύ πριν γράψω την πρώτη πρόταση σε ένα νέο μου βιβλίο, ώστε να εξασφαλίσω την επιτυχία των πωλήσεών του πριν από την έκδοσή του." - Ενώ μετά από κλήρωση σε 3 τυχερούς αναγνώστες θα προσφέρω ΔΩΡΕΑΝ την Υπηρεσία Επιμέλειας Περιεχομένου του βιβλίου τους, με σκοπό αυτό να βελτιωθεί και να γίνει ένα best seller, όπως ακριβώς του αξίζει! - Και 5 τυχεροί αναγνώστες θα συνομιλήσουν προσωπικά μαζί μου στο τηλέφωνο (ή skype) στα πλαίσια ενός Προσωπικού Personal Coaching Call για να εξετάσουμε μαζί ό,τι έχεις ανάγκη, σε απασχολεί και θέλεις να πετύχεις σε σχέση με την Συγγραφή, την Έκδοση/Προώθηση των βιβλίων σου, αλλά και της Ταυτότητά σου ως Συγγραφέας.

​​​

​**Για όλα τα παραπάνω θα ενημερωθείς προσωπικά αφού συμπληρώσεις το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ.


 

Τέλος, αν ΦΕΤΟΣ θέλεις να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων και παράλληλα θέλεις μέσα σε ένα χρόνο από τώρα να...

  • Να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα (το πρώτο ή το επόμενό σου!) που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό.

  • Να έχεις καταφέρει να το εκδώσεις με επιτυχία σύμφωνα με τους προσωπικούς σου στόχους και φιλοδοξίες, αλλά και να ξέρεις ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις και για τα επόμενα βιβλία σου.

  • Να έχεις δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα από αναγνώστες εν αναμονή, που θα γνωρίζουν και θα περιμένουν να αγοράσουν το βιβλίο σου, ενώ εσύ ακόμη το γράφεις και πολύ πριν αυτό εκδοθεί.


Βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το Εργαστήρι είναι ένα πρόγραμμα που έχει την μορφή Home Study Course και μπορείς να το παρακολουθήσεις από το σπίτι σου, δίχως απαραίτητη σύνδεση στο Internet, στις μέρες και ώρες που ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ, δίχως να μετακινηθείς από τον χώρο σου, αφιερώνοντας περίπου 30' λεπτά/εβδομάδα γι' αυτό, και έχοντας παράλληλα κι εμένα προσωπικά στο πλάι σου σε κάθε βήμα αυτή της διαδρομής.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για νέες εγγραφές ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ για μικρό χρονικό διάστημα την κάθε φορά,


ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών και να λάβεις αυτόματα Προνομιακή και Προσωπική Έκπτωση στο κόστος των διδάκτρων.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία


bottom of page