Μαίρη Κατσανίδου, Μαθήτρια του Writing Online. Πλέον Επιτυχημένη Συγγραφέας Μυθιστορημάτων!Είναι κάποιοι άνθρωποι που γίνονται πρότυπο για όλους μας. Ευγενικοί στην ψυχή, γενναιόδωροι με τους άλλους, και αν και τα παιδιά και τα εγγόνια τους προδίδουν την ηλικία τους, αυτοί έχουν την ψυχή, το βλέμμα και την όρεξη ενός μικρού παιδιού.


Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η σημερινή μου καλεσμένη. Μαθήτρια του Writing Online που την φιλοξενώ με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτη της μυθιστορήματος.

Η κυρία Μαίρη Κατσανίδου, δεν έχει στο βιογραφικό της μια λίστα από πτυχία ή σπουδές με περγαμηνές. Έχει όμως μια αστείρευτη δίψα για τα καλά μυθιστορήματα.


Είχε ήδη διαβάσει πάρα πολλά μυθιστορήματα της αρεσκείας της, μέχρι που μια μέρα αποφάσισε να τολμήσει να γράψει το δικό της!


Η ίδια διστάζει να αποκαλέσει τον εαυτό της συγγραφέα, όμως το πρώτο της μυθιστόρημα κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό, έχουν γίνει μια σειρά από επιτυχημένες παρουσιάσεις γι' αυτό (προ covid εποχή) και έχει δώσει μια σειρά από συνεντεύξεις ως Συγγραφές του μυθιστορήματος για το οποίο μιλάμε και σήμερα, ενώ στο ενεργητικό της έχει άλλα 5 βιβλία (συλλογικές εργασίες) που έχουν ήδη εκδοθεί και κυκλοφορούν.


Και θέλεις να μάθεις και κάτι εξίσου συναρπαστικό; Το δεύτερο μυθιστόρημά της έχει ήδη ολοκληρωθεί και το τρίτο μυθιστόρημά της κοντεύει!

Η κυρία Μαίρη Κατσανίδου είναι μια απόδειξη πως ΠΑΝΤΑ έχεις επιλογές και ΠΑΝΤΑ είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις αυτό που θέλεις στην ζωή σου, ακόμη κι αν στην αρχή φαντάζει τρελό ή διστάζεις να το παραδεχτείς στους γύρω σου, ακόμη και στον εαυτό σου καμιά φορά.


Η κυρία Μαίρη είναι μια ακόμη απόδειξη πως στην εποχή μας, η γνώση, τα εφόδια και οι άνθρωποι είναι μόλις ένα click κοντά σου, για να σε βοηθήσουν και να σε καθοδηγήσουν, ώστε να υλοποιήσεις ΝΑΙ, ακόμη και το όνειρο του συγγραφέα που έχεις μέσα σου την ίδια εποχή που ακόμη και τα εγγόνια σου έχουν μεγαλώσει.


Εύχομαι η σημερινή μου καλεσμένη, Μαθήτρια του Writing Online, να σε εμπνεύσει με τις απαντήσεις της κουβέντας που είχα μαζί της, αλλά και με το βιβλίο της, την δική της προσωπική εμπειρία και το βιογραφικό της.


Μαρία: Πότε και πώς εμπνεύστηκες το συγκεκριμένο μυθιστόρημα;

Μαίρη Κατσανίδου: Η αρχή έγινε με μια άσκηση δημιουργικής γραφής που η Μαρία πρότεινε να κάνουμε στα πλαίσιο των σημειώσεων του προγράμματός της.


Η άσκηση που είχα μπροστά μου, μέσα από τις σημειώσεις μου, μου προέτρεπε να ξεκινήσω γράφοντας μια πρώτη λέξη και να μην αφήσω το μολύβι για δέκα λεπτά.


Έτσι άρχισα να δακτυλογραφώ και σταμάτησα μετά από μία ώρα γιατί ήδη στο μυαλό και τις σημειώσεις μου είχα την πλοκή του πρώτου μου μυθιστορήματος!


Ήταν συγκλονιστικό! Ούτε εγώ δεν το περίμενα! Όμως κάποιες ασκήσεις δημιουργικής γραφής (με την κατάλληλη γνώση και καθοδήγηση) έχουν αυτή την δυναμική και κάνουν τα πάντα απλά και γρήγορα και εύκολα!


Μαρία: Πότε έγραφες και πού έγραφες;

Μαίρη Κατσανίδου: Έγραφα καθημερινά στην αυλή του σπιτιού μας τις μέρες του καλοκαιριού, μα περισσότερο τις νυχτερινές ώρες, όταν όλα ησυχάζουν μέσα στο σπίτι κι εγώ είχα τελειώσει από τις υποχρεώσεις της ημέρας μου.

Μαρία: Πώς ένιωσες όταν έπιασες για πρώτη φορά το βιβλίο στα χέρια σου;

Μαίρη Κατσανίδου: Όταν άγγιξα το βιβλίο στα χέρια μου δεν το πίστευα πως ήταν δικό μου. Συγκινήθηκα. Ακόμη και σήμερα δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι αυτό το βιβλίο που υπάρχει στο σπίτι μου, στα βιβλιοπωλεία και στο διαδίκτυο είναι δικό μου!Μαρία: Τι σου έλεγαν οι φίλοι, οι συγγενείς και οι γνωστοί σου όταν τους ανακοίνωνες ότι ήθελες να γράψεις ένα μυθιστόρημα;
Τι σου έλεγαν όταν το έγραφες, και τι τελικά σου είπαν όταν το ολοκλήρωσες και το βιβλίο εκδόθηκε;

Μαίρη Κατσανίδου: Όταν το άκουσαν κάποιοι αμφέβαλαν, πολλοί ίσως με λίγη ειρωνεία χαμογέλασαν και άλλοι ήταν σίγουροι πως θα το πραγματοποιούσα επειδή έχω πείσμα.


Όταν πλέον είδαν το βιβλίο πιστεύω πως αρκετοί από αυτούς να χάρηκαν.


Μαρία: Ποιοι είναι οι στόχοι σου και τα όνειρά σου, για την Ταυτότητά σου ως Συγγραφέας; Τι θα ήθελες να κάνεις από εδώ και πέρα;

Μαίρη Κατσανίδου: Διστάζω να αποκαλώ τον εαυτό μου, Συγγραφέα κι ελπίζω σύντομα να ξεφύγω από την ανασφάλειά μου αυτή. Ξέρω πως η Μαρία διαφωνεί και έχει επιχειρήματα γι' αυτό, αλλά έτσι νιώθω.


Όνειρο και στόχος μου είναι να εκδοθεί και το δεύτερο μυθιστόρημά μου σύντομα. Αυτό το μυθιστόρημα ήδη το έχω ολοκληρώσει και εξετάζω τις επιλογές έκδοσης/προώθησής του, ενώ επειδή πλέον νιώθω πολύ άνετα με την όλη διαδικασία της συγγραφής και έκδοσης ενός μυθιστορήματος, ήδη έχω κάνει τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς που απαιτείται και για το τρίτο μου μυθιστόρημα.


Μαρία: Ποιες δυσκολίες συνάντησες κατά την διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου σου και πώς τις ξεπέρασες;

Μαίρη Κατσανίδου: Δεν νομίζω ότι συναντώ δυσκολίες. Πλέον έχω εφόδια, γνώσεις, εμπειρία... απλά καμιά φορά εντυπωσιάζομαι από τα λάθη που κάνω. Λάθη που ευτυχώς η επιμέλεια περιεχομένου τα εντοπίζει και τα διορθώνει.Μαρία: Τι θα συμβούλευες όλους όσους μας διαβάζουνε αυτή την στιγμή και σήμερα έχουν μια έμπνευση ή την επιθυμία να γράψουν ένα μυθιστόρημα αλλά δεν το έχουν ξεκινήσει ακόμη ή είναι στις πρώτες και μη ολοκληρωμένες προσπάθειές τους.

Μαίρη Κατσανίδου: Να γράφεις με αγάπη και με απλά αληθινά λόγια. Ο αναγνώστης μπορεί να καταλάβει πότε είσαι αληθινός και αυθεντικός και πότε όχι.


Και να φροντίσεις να λάβεις γνώ