top of page

Γιατί ο πρωταγωνιστής πρέπει να ακούγεται, σκέφτεται και αντιδρά, διαφορετικά από τους άλλους ήρωες.



Έχοντας εντοπίσει τα σημαντικά σημεία του μυθιστορήματός σου –ανεξάρτητα από την κατηγορία του– και έχοντας κάνει ξεκάθαρο ποιανού οπτική γωνία μας φανερώνεις την κάθε φορά, το αμέσως επόμενο σημαντικό σου βήμα είναι να βεβαιωθείς ότι ο πρωταγωνιστής σου ακούγεται, σκέφτεται, αντιδρά και δρα, διαφορετικά από τους υπόλοιπους ήρωες της ιστορίας σου.

Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνει τον πρωταγωνιστή σου να διαφέρει από τους υπόλοιπους ήρωες και πώς αυτή την διαφορετικότητα θα την περάσεις στους αναγνώστες σου;

Έχεις διαβάσει ποτέ κάποιο μυθιστόρημα που οι περισσότεροι –αν όχι όλοι οι ήρωες– έμοιαζαν και ακουγόντουσαν το ίδιο;

Αυτό γίνεται γιατί ο συγγραφέας δεν ήταν καλός στην τεχνική του να κάνει ξεκάθαρη την διαφορετικότητα της οπτικής γωνίας των ηρώων του.

Κι ως πρώην εργαζόμενη σε μεγάλο εκδοτικό οίκο για την ομάδα ανάγνωσης επιλογής νέων βιβλίων προς έκδοση, αλλά και ως Επιμελήτρια Περιεχομένου για βιβλία σαν κι αυτά που ίσως να γράφεις εσύ αυτή την στιγμή, μπορώ να σου επιβεβαιώσω πως αυτό είναι ένα στοιχείο που έχω συναντήσει ξανά και ξανά και καλώ τον συγγραφέα να διορθώσει.

Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ!

Η διαφορετικότητα στην οπτική γωνία δεν είναι μόνο λέξεις, είναι και συναισθήματα, είναι και σκέψεις, είναι και πιστεύω, είναι και δράση.

Όλα αυτά μαζί, αλλά και το καθένα χωριστά, θα συμβάλλουν στην διαφορετικότητα που αναζητάμε για τους ήρωες ενός καλού μυθιστορήματος ή ενός καλού παιδικού βιβλίου.


Βεβαιώσου ότι οι χαρακτήρες σου διαφέρουν μέσα στο μυθιστόρημά σου ή το παιδικό σου βιβλίου, όπως οι άνθρωποι εκτός σελίδων βιβλίου διαφέρουμε μεταξύ μας.

Εάν κάνεις την εργασία που σου προτείνω παρακάτω θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολο, αλλά και αποτελεσματικό είναι να δημιουργήσεις διαφορετικό φρασεολόγιο, διαφορετική δράση και αντίδραση… διαφορετικό ‘είναι’ για τους ήρωές σου, ιδιαίτερα τους πρωταγωνιστές που σε νοιάζει ακόμη παραπάνω.


BHMA #1

Στον παρακάτω πίνακα όπου Α, Β, και Γ είναι οι διαφορετικές οπτικές γωνίες των ηρώων σου, φυσικά αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και έξτρα στήλες.

Τώρα… για κάθε χαρακτήρα σου θέλω να δεις τη λίστα στο αριστερό σου χέρι.

Είναι μια λίστα με κοινές λέξεις.

Αυτό που θέλω να κάνεις είναι να βρεις και να γράψεις ποια λέξη θα επίλεγε ο εκάστοτε ήρωά σου, ανάλογα με την οπτική του γωνία, αλλά και ανάλογα με το ποιος είναι.


                            Α                       Β                       Γ

  • Καναπές

  • Γραφείο

  • Φόρεμα

  • Πιζάμες

  • Παπούτσια

  • Αναψυκτικό

  • Καφές

  • Αλκοόλ

  • Μετρητά

  • «Γεια σου»

  • Χαλαρά

  • Ε, καλά…

  • Θεός

  • Σύντροφος

  • Πατέρας

  • Άνδρας

  • Γυναίκα

  • Ελκυστικός/η

  • Μη Ελκυστικός/η

  • Μουσική

Και εννοείται ότι μπορείς να προσθέσεις λέξεις στην λίστα αυτή.


Το σημαντικό με αυτή την άσκηση είναι να βρεις ένα ξεχωριστό λεξιλόγιο και τρόπο έκφρασης για τους ήρωές σου.


BHMA #2

Με την ίδια λογική κάνε μια λίστα με το πώς διαφέρουν οι ήρωές σου όσον αφορά χειρονομίες, γλώσσα του σώματος, πώς ο καθένας κάνει ή αναβάλλει πράγματα, ποιες είναι αρχές και τα πιστεύω του καθενός, πώς σκέφτεται ο καθένας, πώς εκφράζεται γενικότερα κλπ.


Όταν γράφεις με αφορμή τους ήρωές σου εξέφρασε την πλοκή σου μέσα από τη διαφορετικότητά τους αυτή.

Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να τους κάνεις να ξεχωρίζουν!


 
Επίσης θέλω να ξέρεις πως το Νέο Μου Βιβλίο με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Writing-Online, σύντομα θα είναι στα χέρια σου!

Και συμπληρώνοντας το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην σελίδα που θα βρεις ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ θα λάβεις αυτόματα:

- Σημαντική Προσωπική Έκπτωση για την απόκτηση του βιβλίου.

- Μαζί με το βιβλίο θα λάβεις ΔΩΡΕΑΝ και το νέο μου Online Course με τίτλο και θέμα: "Τα βήματα που ακολουθώ -την κάθε φορά!- πολύ πριν γράψω την πρώτη πρόταση σε ένα νέο μου βιβλίο, ώστε να εξασφαλίσω την επιτυχία των πωλήσεών του πριν από την έκδοσή του." - Ενώ μετά από κλήρωση σε 3 τυχερούς αναγνώστες θα προσφέρω ΔΩΡΕΑΝ την Υπηρεσία Επιμέλειας Περιεχομένου του βιβλίου τους, με σκοπό αυτό να βελτιωθεί και να γίνει ένα best seller, όπως ακριβώς του αξίζει! - Και 5 τυχεροί αναγνώστες θα συνομιλήσουν προσωπικά μαζί μου στο τηλέφωνο (ή skype) στα πλαίσια ενός Προσωπικού Personal Coaching Call για να εξετάσουμε μαζί ό,τι έχεις ανάγκη, σε απασχολεί και θέλεις να πετύχεις σε σχέση με την Συγγραφή, την Έκδοση/Προώθηση των βιβλίων σου, αλλά και της Ταυτότητά σου ως Συγγραφέας.

​​​

​**Για όλα τα παραπάνω θα ενημερωθείς προσωπικά αφού συμπληρώσεις το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ.


 

Τέλος, αν ΦΕΤΟΣ θέλεις να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων και παράλληλα θέλεις μέσα σε ένα χρόνο από τώρα να...

  • Να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα (το πρώτο ή το επόμενό σου!) που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό.

  • Να έχεις καταφέρει να το εκδώσεις με επιτυχία σύμφωνα με τους προσωπικούς σου στόχους και φιλοδοξίες, αλλά και να ξέρεις ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις και για τα επόμενα βιβλία σου.

  • Να έχεις δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα από αναγνώστες εν αναμονή, που θα γνωρίζουν και θα περιμένουν να αγοράσουν το βιβλίο σου, ενώ εσύ ακόμη το γράφεις και πολύ πριν αυτό εκδοθεί.


Βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών και να λάβεις αυτόματα Προνομιακή και Προσωπική Έκπτωση στο κόστος των διδάκτρων.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία


bottom of page