top of page

ΠΩΣ να έχεις νέες εμπνεύσεις για παραμύθια + ΠΩΣ να ξεκινήσεις την συγγραφή τους τώρα!



Αυτό που έχω ετοιμάσει σήμερα για σένα είναι ένα Mini Course για να σου μαθαίνω 7 πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία καθορίζουν την επιτυχία και την σταδιοδρομία σου ως Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων.


Γι' αυτό πάρε μολύβι και χαρτί. Κράτα τις σημειώσεις σου και άρχισε να εφαρμόζεις.

Μάλιστα, αν το θέλεις, μπορείς να εκτυπώσεις το σημερινό μου κείμενο και να το φυλάξεις στις σημειώσεις και στις εμπνεύσεις σου!


Θα σου πάρει μόλις λίγα λεπτά, αλλά μέχρι το τέλος θα έχουμε καλύψει και θα έχεις μάθει:

  1. Πώς να έχεις ατελείωτες ιδέες για παιδικά βιβλία, από το τίποτα.

  2. Τι είναι το ολοκληρωμένο "πακέτο" έμπνευσης που οδηγεί σε ένα ολοκληρωμένο και σωστά δομημένο παιδικό βιβλίο.

  3. Ποια είναι η πρώτη ύλη ενός συναρπαστικού παιδικού βιβλίου.

  4. Πώς άναρχες, αρχικές και ασύνδετες ιδέες/εμπνεύσεις μετατρέπονται σε καταπληκτικά παιδικά βιβλία.

  5. Την Στρατηγική που γνωρίζει και ακολουθεί ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων.

  6. Ποιες είναι οι δύο αποφάσεις που καλείσαι να πάρεις πριν γράψεις την πρώτη σου λέξη πάνω στο χαρτί και γιατί αυτές οι αποφάσεις κρίνουν την επιτυχία ή αποτυχία ενός παιδικού βιβλίου.

  7. Γιατί ΠΡΩΤΑ οι ενήλικες πρέπει να λατρέψουν το παραμύθι σου και μετά τα παιδιά;


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

~~~


Αν χρειάζεσαι ιδέες και έμπνευση για να γράψεις τα νέα σου παιδικά σου βιβλία ή να προσθέσεις φρέσκες και νέες ιδέες σε ό,τι ήδη έχεις γράψει.


Και αν παράλληλα σήμερα θέλεις βοήθεια για την συγγραφή τους, είμαι εδώ και για να βρεις αυτή την έμπνευση που έχεις ανάγκη, αλλά και για να τα γράψεις καλά!


Κάνε το καφεδάκι ή το τσάι σου, τον χυμό ή ό,τι άλλο απολαμβάνεις, κι ας ξεκινήσουμε!


Γιατί αν αναρωτιέσαι πώς ένα σωρό άνθρωποι γύρω σου είναι σε θέση να έχουν ατελείωτες ιδέες και πώς από το τίποτα... ιδέες και νέες εμπνεύσεις έρχονται στο μυαλό τους, τότε καλώς ήρθες στην σημερινή μας συνάντηση.


Η έμπνευση για ένα παιδικό βιβλίο είναι διαρκώς διαθέσιμη και παντού γύρω σου. Αρκεί να κοιτάξεις. Να κοιτάξεις λίγο διαφορετικά και να στραφείς:


  • Στο σπίτι σου.

  • Στα παιδιά σου.

  • Στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου.

  • Την ώρα που κάθεσαι στο στην ουρά του ταμείου για να πληρώσεις στο σούπερ μάρκετ.

  • Στη δουλειά σου.

  • Έξω στη φύση.

  • Σε κάτι που θα ακούσεις κάποιος να λέει... είτε είναι σοβαρό είτε είναι αστείο.


Και αυτή είναι μόλις η αρχή μιας λίστας για το που θα μπορούσες πραγματικά να στραφείς για νέες εμπνεύσεις για τα παραμύθια σου, γιατί ΑΥΤΗ η λίστα συνεχίζεται, είναι ατελείωτη


ΑΛΛΑ η ουσία είναι αλλού.


Που αλλού;

Στο γεγονός ότι δεν έχει και τόση σημασία από πού θα σου έρθει η νέα ιδέα/έμπνευση, αλλά αυτό που θέλω να ξέρεις - και θα θυμάσαι - είναι ότι μία νέα και φρέσκια ιδέα/έμπνευση για το παιδικό σου βιβλίο, το πιο πιθανόν είναι να μην σου έρθει ως ένα ολοκληρωμένο "πακέτο" έμπνευσης.


Τι θέλω να πω με αυτό; Μία πρώτη ή/και πρωτότυπη ιδέα, σπάνια θα έρθει στον συγγραφέα της και ως ένα ολοκληρωμένο και σωστά δομημένο βιβλίο.


Γι' αυτό θέλω να καταλάβεις την διαφορά.

Είναι άλλο η έμπνευση, η νέα και η φρέσκια ιδέα και άλλο ένα ολοκληρωμένο και σωστά δομημένο παιδικό βιβλίο.


Μπορεί κάποια στιγμή να σου έρθει μία εικόνα, ή μία πρόταση, ή κάτι το οποίο θα είναι μία όμορφη έναρξη για ένα παραμύθι, ή θα αποτελεί ένα ωραίο τέλος για μια παιδική ιστορία.

Γι' αυτό θα πρέπει να δώσεις χρόνο στις ιδέες σου και θα πρέπει να τις καταγράφεις - όπου είναι βολικά και εύκολα για σένα - (για να μην τις λησμονήσεις για πάντα) - και θα πρέπει να τις επιτρέψεις να ωριμάσουν μέσα σου, αλλά και στις σημειώσεις σου.


Για αυτό λοιπόν κοίτα γύρω σου και άρχισε να παρατηρείς.


Για παράδειγμα... ένα πρόσωπο το οποίο συναντάς στο δρόμο ή στο διαδίκτυο, και άρχισε να κάνεις ερωτήσεις οι οποίες θα σε οδηγήσουν σε μία νέα και φρέσκια ιστορία.


  • Ποιο μπορεί να είναι, για παράδειγμα, αυτό το πρόσωπο;

  • Τι μπορεί να συμβαίνει στη ζωή του;

  • Από πού έρχεται;

  • Πού πηγαίνει;

  • Και πώς είναι εκείνο το περιβάλλον από το οποίο έρχεται;

  • Τι θα μπορούσε να συμβεί σε αυτό το πρόσωπο από δω και πέρα;

  • Πώς θα μπορούσες να περιγράψεις αυτό το πρόσωπο;

  • Πώς θα μπορούσες να περιγράψεις τον περιβάλλοντα χώρο αυτού του προσώπου;


Έτσι λοιπόν μέσα από μία ιδέα σου, μέσα από κάτι το οποίο θα καταγράψεις στο

ημερολόγιο των ιδεών και των εμπνεύσεων σου, άρχισε να καλλιεργείς με το "μαγικό ραβδάκι των ερωτήσεων" καινούργιες ιδέες και καινούργιες εμπνεύσεις, πάνω σε κάτι που θα σου έχει προκύψει αρχικά.


Επίσης μη βαριέσαι να διαβάσεις. Είτε αυτό λέγεται ποίηση, είτε λέγεται εφημερίδα, είτε λέγεται άρθρο στο internet. Η ανάγνωση από μόνη της πραγματικά μπορεί να σου δώσει πολλά.


Διάβασε μία σειρά από καλά βιβλία ή από κείμενα τα οποία ξέρεις ότι σε εμπνέουν.

Και επίσης γράφε και σημείωνε διαρκώς και δίχως εξαιρέσεις. Μην αφήνεις τις ιδέες και τις εμπνεύσεις σου να ξεγλιστρήσουν.


Γιατί οι νέες εμπνεύσεις και οι ιδέες σου, θα φύγουν και θα χαθούν. ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, ΑΝ δεν τις καταγράψεις με κάποιο τρόπο.


Είμαι σίγουρη πως έχεις βιώσει αυτή την εμπειρία και ξέρεις πολύ καλά γιατί πράγμα μιλώ.


Γι' αυτό άρχισε να καταγράφεις:

  • Μία ενδιαφέρουσα σκηνή.

  • Έναν μικρό διάλογο.

  • Μία λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά.


Και μετά... όλες αυτές οι ιδέες, όλες αυτές οι λεπτομέρειες, όλες αυτές οι καταγραφές σου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως "πρώτη ύλη" για το καταπληκτικό, νέο, ολοκληρωμένο και άρτια δομημένο, παραμύθι σου.


Επίσης μην υπεραναλύεις τις ιδέες και τις εμπνεύσεις σου και μην κάνεις αυστηρή κριτική γύρω από αυτές.


Γράψε στο σημειωματάριο των νέων εμπνεύσεων και ιδεών σου ό,τι πραγματικά σου έρθει στο μυαλό, χωρίς να επηρεάζεσαι από την λογική σκέψη.


Και αφέσου. Πολλές φορές οι νέες ιδέες/εμπνεύσεις μας έρχονται την ώρα που το σώμα μας κάνει μηχανικά κάτι άλλο.


Για παράδειγμα όταν οδηγείς ή όταν μαγειρεύεις, ή όταν πλένεις πιάτα ή όταν κάνεις το μπάνιο σου... αφήνεις το σώμα χαλαρό και το πνεύμα ελεύθερο και τότε είναι που "κάνοντας άλλες δραστηριότητες" μας έρχεται η έμπνευση και μας επισκέπτονται νέες ιδέες.


Γι' αυτό να είσαι προετοιμασμένη/προετοιμασμένος και να έχεις πάντα κάτι μαζί σου (χαρτί και στυλό ή ψηφιακό κασετοφωνάκι ή το κινητό σου) για να τις καταγράψεις και να μην χάσεις αυτές τις εμπνεύσεις, και...


Θες ακόμη περισσότερες πηγές έμπνευσης και ιδεών και αναρωτιέσαι πού αλλού μπορείς να στραφείς για νέες ιδέες και εμπνεύσεις;


Στην φύση. Ναι, χρησιμοποίησε την φύση για να εμπνευστείς.


  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον καιρό ή τα καιρικά φαινόμενα και να χτίσεις πάνω σε αυτά χαρακτήρες, όπως για παράδειγμα ηρωίδα σου θα μπορούσε να είναι η κυρία βροχή, ή ο φίλος μας το χιόνι, ή ο ξάδελφός μου ο αέρας.

  • Επίσης οι εποχές μπορούν να σε εμπνεύσουν και να γίνουν ήρωες και χαρακτήρες σου.

  • Ναι, μπορείς να γράψεις ένα παραμύθι με ήρωα τον χειμώνα, ή το καλοκαίρι, ή το φθινόπωρο, ή την άνοιξη.

  • Ή αντίστοιχα, μπορείς μέσα από τη φύση να πάρεις στοιχεία της και να τα μετατρέψεις σε χαρακτήρες.

  • Όπως για παράδειγμα ένα σύννεφο, ένα λουλούδι, το φεγγάρι, και ο ήλιος μπορούν να γίνουν οι πρωταγωνιστές σου.

  • Αντίστοιχα τα λαχανικά μπορούν να γίνουν καταπληκτικοί ήρωες για ένα παραμύθι.

  • Το ίδιο και τα ζώα.

  • Όμως και τα ίδια τα παιδιά μπορούν να γίνουν οι προσωπικότητες και οι διαφορετικοί χαρακτήρες των παραμυθιών σου.

  • Τα παιχνίδια που υπάρχουν στο σπίτι σου ή σε ένα κατάστημα παιχνιδιών ή μπορείς να εντοπίσεις στο διαδίκτυο μπορούν να γίνουν χαρακτήρες των παραμυθιών σου.

  • Το ίδιο και οι ηλεκτρονικές συσκευές της εποχής μας.


Τα παιδιά του σήμερα πολύ δύσκολα μπορούν να ζήσουν χωρίς την μοντέρνα τεχνολογία στα χέρια τους, για αυτό λοιπόν το να γράψει κανείς σήμερα ένα παραμύθι με ήρωες ένα smartphone ή ένα tablet, είναι κάτι που σίγουρα βρίσκεται πολύ κοντά στα ενδιαφέροντα ενός παιδιού και εσύ - ως Συγγραφέας - με αφορμή όλο αυτό, μπορείς να περάσεις τα δικά σου ιδιαίτερα μηνύματα.


Σου έδωσα ήδη αρκετές πηγές για το πού και πώς μπορείς να σταφείς σε αυτές για να έλξεις μέσα σου και στις σημειώσεις σου νέες ιδέες και εμπνεύσεις για τα παραμύθια σου.

Και όπως ανέφερα και παραπάνω, αυτή είναι μόλις η αρχή μιας λίστας που αληθινά μπορεί να είναι ατελείωτη.


Όμως αν αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις τώρα με όλες αυτές τις ιδέες και πώς από αυτές τις άναρχες και ασύνδετες μεταξύ τους ιδέες, εσύ μπορείς να γράψεις ένα ολοκληρωμένο και σωστά δομημένο, και ενδιαφέρον και επιτυχημένο παραμύθι... συνέχισε να διαβάζεις όσα μοιράζομαι σήμερα μαζί σου.


Αρχικά θέλω να επαναλάβω ότι τις όποιες ιδέες σου καλό είναι να τις έχεις συγκεντρωμένες σε ένα μέρος όπως για παράδειγμα ένα ημερολόγιο, ή ένα ντοσιέ με διάφορα μικρά χαρτάκια, τα οποία όμως θα τα έχεις κοντά σου και η πρόσβαση σε αυτά θα είναι εύκολη και βολική.


Όμως όπως θα διαπιστώσεις κι εσύ, δεν θα είναι όλες οι εμπνεύσεις και οι ιδέες σου το ίδιο καλές και δεν είναι όλες οι ιδέες και εμπνεύσεις αρκετά ικανές για να υποστηρίξουν ένα ολοκληρωμένο και συγκλονιστικό παραμύθι, το οποίο θα πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα και θα κάνεις μικρούς και μεγάλους να το λατρέψουν.


Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να κρατάμε όλες μας τις ιδέες και πάνω σε αυτές να εργαζόμαστε με έναν τέτοιο τρόπο όπου θα μετατρέψουμε μια πρώτη μας ιδέα/έμπνευση σε έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα, και έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα σε μια ενδιαφέρουσα και γεμάτη αγωνία, μυστήριο, περιπέτεια και χιούμορ... βασική γραμμή πλοκής.


Διάλεξε λοιπόν τις πιο ενδιαφέρουσες ιδέες και εμπνεύσεις σου και δες πώς μπορείς να κάνεις έναν συνδυασμό αυτών των ιδεών και εμπνεύσεων.


Και τώρα, αφού έχεις τις αρχικές ιδέες και εμπνεύσεις σου, θέλω να μοιραστώ μαζί σου μερικά πολύ σημαντικά βήματα για τη συγγραφή ενός πολύ καλού και επιτυχημένου παιδικού βιβλίου...


Καθώς επίσης και μερικές στρατηγικές οι οποίες πάντα είναι στις προτεραιότητες των Επιτυχημένων Συγγραφέων Παιδικών Βιβλίων και είναι σημαντικό να τις γνωρίζεις κι εσύ!


Γι' αυτό λοιπόν πριν από την συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου ξεκινάμε με Αποφάσεις!

Ναι, ένας Επιτυχημένος Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων πριν βάλει την πρώτη του λέξη πάνω στο χαρτί για ένα νέο του βιβλίο, ΠΡΩΤΑ παίρνει αποφάσεις.


#1 Απόφαση.

Για ποιον γράφεις το βιβλίο σου ποιος ακριβώς θέλεις να είναι το αναγνωστικό κοινό σου.


Για τα παιδικά βιβλία οι απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι καθόλου αυτονόητες και επηρεάζουν κατά πολύ την επιτυχία, αλλά και το τελικό αποτέλεσμα του βιβλίου.


Γιατί ανάλογα την ηλικία των παιδιών στην οποία επιθυμείς να απευθυνθείς και θα επιλέξεις ως αναγνωστικό σου κοινό, αυτό θα καθορίσει:


  • Το ποια θα είναι και πώς θα παρουσιαστεί η αρχική σου ιδέα/έμπνευση.

  • Θα δομηθεί η ιστορία που θα αφηγηθείς με έναν συγκεκριμένο τρόπο και λεξιλόγιο.

  • Θα σχεδιαστεί ο όγκος του βιβλίου σε σελίδες.

  • Θα αποφασιστεί αν θα υπάρχει εικονογράφηση, σε πόσες σελίδες ή ποιος θα είναι ο γενικότερος ρόλος της εικονογράφησης.

  • Θα αποφασιστεί το βάθος, η πολυπλοκότητα της βασικής γραμμής πλοκής.

  • Το αν το βιβλίο θα διαβαστεί από τους ενήλικες στα παιδιά ή το αν τα ίδια τα παιδιά θα είναι σε θέση να το διαβάσουν.

  • Το αν η γλώσσα θα έχει μια ποιητική χροιά ή όχι.

  • Το αν θα υπάρξει ιδιαίτερο λεξιλόγιο ή όχι.


Κι αυτά είναι μόλις τα βασικά όσων καλείται ένας συγγραφέας παιδικών βιβλίων να λάβει υπόψη του πριν ξεκινήσει την συγγραφή του βιβλίου του.


#2 Απόφαση.

Και γιατί από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσεις μέσα σου το για ποιον γράφεις το παραμύθι σου, θα πρέπει αντίστοιχα να ξεκαθαρίσεις και το γιατί γράφεις το συγκεκριμένο παραμύθι.

Θα πρέπει ΑΠΟ ΠΡΙΝ να έχεις αποφασίσει ως Συγγραφέας ενός τέτοιου βιβλίου, τι ακριβώς θέλεις να προσφέρεις στα παιδιά με το βιβλίο σου;


  • Θέλεις να τα διδάξεις;

  • Θέλεις να τα διασκεδάσεις;

  • Θέλεις να τους περάσεις ένα συγκεκριμένο μήνυμα;

  • Μία αξία ή κάτι άλλο που είναι σημαντικό να γνωρίζουν;


Γιατί η απάντηση σε αυτό το γιατί, θα καθορίσει και τις επιλογές του περιεχομένου σου, αλλά αντίστοιχα θα σου φανερώσει και το ποιος θα πρέπει να είναι και όγκος αυτό του παραμυθιού.


Δηλαδή, το πόσες σελίδες, και αντίστοιχα το πόσες λέξεις, θα έχει το παραμύθι σου.

Καθώς επίσης και από το αν το παραμύθι σου θα είναι μία ιστορία που τελειώνει εκεί ή αν θα δημιουργηθεί μία σειρά βιβλίων με τους συγκεκριμένους κεντρικούς ήρωες.


Όπως φαντάζομαι πως ήδη γνωρίζεις... ανάλογα την ηλικία των παιδιών έχουμε βιβλία τα οποία είναι μόλις μερικών σελίδων ή αντίστοιχα, όταν η ηλικία μεγαλώνει, αντίστοιχα μεγαλώνει και ο όγκος των σελίδων - ο όγκος των λέξεων.


Κι εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι έχουμε διαφορετικό όγκο, σε λέξεις και σελίδες, ανάλογα το ηλικιακό εύρος των παιδιών στο οποίο απευθυνόμαστε.


Και αντίστοιχα, ανάλογα την ηλικία των παιδιών όπου απευθυνόμαστε, αντίστοιχη είναι και η εικονογράφηση, το επίπεδο της εικονογράφησης και το είδος της εικονογράφησης, καθώς και ο όγκος της εικονογράφησης σε σχέση με τον όγκο του κειμένου.


Για αυτό λοιπόν είναι πάρα πολύ σημαντικό ο συγγραφέας ενός παιδικού βιβλίου, πριν καν ξεκινήσει την συγγραφή του, να έχει μέσα του μια ξεκάθαρη απάντηση και να ξέρει η ίδια/ο ίδιος για ποιον γράφει αλλά και γιατί γράφει το συγκεκριμένο παραμύθι.

Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι ακριβώς σημαίνει ένα καλό και ολοκληρωμένο και άρτια δομημένο βιβλίο για παιδιά.


Και πώς μέσα από τις σελίδες ενός παραμυθιού μπορούμε να του περάσουμε ιδιαίτερης σημασίας μαθήματα και μηνύματα και πώς μέσα από το περιεχόμενό μας, μπορούμε να έχουμε και την αμέριστη προσοχή και το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών μας.


Κι αυτό απαιτεί γνώση της Τεχνικής που είναι κρυμμένη πίσω από την Τέχνη της Συγγραφής.


Πολλοί πιστεύουν ότι τα παραμύθια είναι μια εύκολη κατηγορία βιβλίων για να γράψει κανείς. Αυτό που συμβαίνει όμως στ' αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο.


Τα παραμύθια είναι μία από τις δυσκολότερες κατηγορίες βιβλίων για να γράψει κανείς, αν όχι η δυσκολότερη, ακριβώς επειδή απευθύνεται σε ένα εκλεπτυσμένο κοινό που έχει ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις με αφορμή την ηλικία του, τις ανάγκες του κάθε σταδίου της ηλικίας του, αλλά και την πνευματική του ανάπτυξη ανά ηλικία.


Γιατί ακόμη και για μια ιστορία ειπωμένη σε μόλις 3 σελίδες έχεις τις απαιτήσεις και τις ανάγκες:


  • Μιας εξαιρετικής βασικής γραμμής πλοκής με ενδιαφέρον.

  • Απαιτεί πολυπλοκότητα.

  • Το δικό της επίπεδο suspense.

  • Γην ολοκλήρωση του προφίλ των ηρώων της.

  • Και απαιτεί την δική της αυθεντικότητα στους διαλόγους.

  • Kαθώς και στις λεπτομέρειες και τις ανατροπές που κάνουν την διαφορά.


Γι' αυτό λοιπόν εσύ ως Συγγραφέας ενός τέτοιου κειμένου είναι σημαντικό να γνωρίζεις - και να αναγνωρίζεις - την Τεχνική που υπάρχει κρυμμένη πίσω από αυτή την Τέχνη που ονομάζουμε συγγραφή, και να κατέχεις τα μυστικά αυτής της Τέχνης καλά!


Και θα πρέπει να γνωρίζεις ποιο είναι τουλάχιστον το πρωτεύον μάθημα και μήνυμα που θέλεις να περάσεις μέσα από το παραμύθι σου και αν δεν υπάρχει αυτό, τότε πώς μπορείς να το προσθέσεις στην αρχική σου ιδέα.


Αυτό είναι ένα λάθος που συχνά συναντώ σε βιβλία που έρχονται στα χέρια μου για την επιμέλεια τους μιας και συχνά δεν υπάρχει αυτό το πρωτεύον μήνυμα και μάθημα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μιας ηλικίας και κάτω.


Καθώς επίσης συχνά συναντώ και το εξής λάθος... το μήνυμα και το μάθημα που καμιά φορά ο συγγραφέας περνάει με τα λόγια και την βασική γραμμή πλοκής του, δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία στην οποία απευθύνεται και... κάτι ακόμη.


Και δεν θα πρέπει να ξεχνάς τους ενήλικες.


Ναι και οι ενήλικες θα πρέπει να απολαύσουν το παραμύθι σου γιατί εκείνοι - τις περισσότερες φορές - θα είναι οι πρώτοι σου αναγνώστες και κριτές της δουλειάς σου.

Πρώτα οι γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, εκδότες, δημοσιογράφοι, εικονογράφοι, βιβλιοπώλες, επιμελητές, ομάδα ανάγνωσης ενός εκδοτικού οίκου...


Όλοι ενήλικες... είναι αυτοί που πρώτοι θα εξετάσουν και θα αξιολογήσουν την δουλειά σου, πριν το βιβλίο σου φτάσει στα χέρια του τελικού σου αναγνώστη, στα παιδιά.

Έτσι λοιπόν εργάσου με σύνεση, υπομονή και γνώση.


  • Κάνε την επιλογή ανάμεσα στις αρχικές ιδέες/εμπνεύσεις σου.

  • Δημιούργησε ένα πρώτο πλάνο / έναν πρώτο σκελετό της ιστορίας σου.

  • Εντόπισε τυχόν κενά και δες ποια είναι εκείνα τα σημεία που θα χρειαστεί να τα βελτιώσεις ή να επιμείνεις και να εμβαθύνεις.

  • Αφουγκράσου αν είσαι σε θέση να καλύψεις τις απαιτήσεις του γιατί γράφεις αυτό το παραμύθι και για ποιον το γράφεις.

  • Μην παραλείπεις να εστιαστείς στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά και μη βιαστείς.

  • Γράψε το λεγόμενο 1st Draft του παραμυθιού σου και μετά δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου.

  • Ξαναγράψε και ξαναδιάβασε και επέμενε στην διαδικασία της επιμέλειας, ώστε να βελτιώσεις αυτό το 1st Draft όσο πιο πολύ μπορείς.


Κι αν μπεις στον πειρασμό αυτό το κείμενο να το μοιράσεις αριστερά και δεξιά στο περιβάλλον σου για να σου πουν τη γνώμη τους...


Θέλω να ξέρεις ότι πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτική/ προσεκτικός αν τολμήσεις κάτι τέτοιο.


Πολλές φορές οι φίλοι και οι συγγενείς μας, οι άνθρωποι που βρίσκονται πλάι μας, μπορούν είτε να μας πουν καλά λόγια ή να ασκήσουν αρνητική κριτική για το κείμενό μας.


Όμως η άποψή τους μπορεί να είναι εσφαλμένη και να μας παραπλανήσει (είτε θετικά, είτε αρνητικά) επειδή δεν είναι επαγγελματίες του χώρου και δεν έχουν τεχνογνωσία του αντικειμένου.


Γι' αυτό λοιπόν αν πέσεις σε αυτό τον πειρασμό (που θα σου πρότεινα δίχως δεύτερη σκέψη να αποφύγεις)... τουλάχιστον να είσαι πολύ προσεκτική/προσεκτικός με το δεδομένο αυτό.


Εμπιστεύσου εσένα, και πρώτα και πάνω από όλα εσένα, το ένστικτο, τις εμπνεύσεις και την δική σου φαντασία, και μετά την ομάδα ανάγνωσης ενός εκδοτικού οίκου ή έναν επιμελητή περιεχομένου.


Και όταν με το καλό ολοκληρώσεις το κείμενό σου και ξέρεις πως πλέον δεν έχεις άλλες αλλαγές να του κάνεις, μετά σειρά έχει η εικονογράφηση.


Για ένα παραμύθι, το επόμενο βήμα σου θα είναι να βρεις έναν εικονογράφο που θα απογειώσει τις λέξεις που εσύ θα έχεις βάλει στο χαρτί.


Όμως για το θέμα αυτό: Του πώς δηλαδή να εικονογραφείς τα παραμύθια σου και πώς να βρίσκεις τον κατάλληλο εικονογράφο για σένα και τα κείμενά σου, θα μιλήσουμε την επόμενη Τρίτη.


Για μια ακόμη φορά σε ευχαριστώ για τον χρόνο και την εμπιστοσύνη σου. Εύχομαι αληθινά να σε βοηθώ και να σε εμπνέω και να είναι η μέρα σου ανέλπιστα όμορφη!

Μαρία


ΥΓ#1.Την επόμενη Δευτέρα θα μοιραστώ μαζί σου ένα δωρεάν και σύντομο Masterclass τριών video/μαθημάτων (που κοινοποιώ μόλις 2 φορές τον χρόνο και θα είναι διαθέσιμο για λίγες ημέρες μόνο) μέσα από το οποίο θα σου φανερώσω:


VIDEO #1: Τα 5 Βασικά Στάδια της Συγγραφής Παραμυθιών που κάθε επιτυχημένος Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων αναγνωρίζει, γνωρίζει και εφαρμόζει για να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να έχει την επιτυχία και απήχηση που προσδοκά. ​


VIDEO #2: Πώς στην εποχή μας οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων & παραμυθιών κερδίζουν χρήματα, καλλιεργούν το ταλέντο τους και έχουν επιτυχία με τους εκδότες της επιλογής τους.

VIDEO #3: Πώς να γράφεις υπέροχα Παραμύθια και Παιδικά Βιβλία (Λογοτεχνικά ή Μη) που μικροί & μεγάλοι λατρεύουν, και τα έσοδα αυτών, ξεπερνούν ακόμη και τις μεγαλύτερες προσδοκίες σου.


ΥΓ#2. Την μεθεπόμενη εβδομάδα, θα υλοποιήσω για πρώτη φορά ένα δωρεάν webinar - που θα είναι διαθέσιμο για 10 ημέρες μόνο - και θα σου φανερώσω: "Τα 8 Μυστικά Που Κάθε Καταξιωμένος Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων Γνωρίζει + Λαμβάνει Υπόψη Του Για Να Έχει Την Επιτυχία Που Επιθυμεί".


Από χθες, Δευτέρα 14/11, και για ένα μήνα περίπου, μέσα από το Writing Online, θα εστιαστούμε στην Επιτυχημένη Συγγραφή και Έκδοση/Προώθηση Παιδικών Βιβλίων... για όσους ενδιαφέρει αυτή η κατηγορία.


Γι' αυτό και θα σου μιλήσω για το:...

  • Πώς να έχεις ΣΟΒΑΡΑ ΕΣΟΔΑ και να χτίσεις το Brand Name σου ως Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων. | Τρίτη 29/11

  • Αυτοέκδοση Vs Παραδοσιακός Τρόπος Έκδοσης: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή ΓΙΑ ΣΕΝΑ; | Τρίτη 6/12


Προσωπική πρόσβαση/πρόσκληση για όλα τα παραπάνω θα λάβεις μέσα από email, γι' αυτό αν σε ενδιαφέρουν και σε αφορούν όλα αυτά μπορείς να δηλώσεις το ενδιαφέρον σου εδώ https://www.syggrafipaidikouvivliou.gr/


Αν θέλεις να καλλιεργήσεις και να εξελίξεις κι εσύ την δεξιότητά σου ως Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων, βεβαιώσου ότι προμηθεύεσαι και διαβάζεις το νέο μου βιβλίο και πως παρακολουθείς το Δωρεάν Online Masterclass μου για τα Παιδικά Βιβλία (Διαθέσιμο μέχρι την Δευτέρα 28/11/2022) συμπληρώνοντας τα στοιχεία σου ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ.




Το Νέο Μου Βιβλίο με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Writing-Online, σύντομα θα είναι στα χέρια σου!

Και συμπληρώνοντας το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην σελίδα που θα βρεις ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ θα λάβεις αυτόματα:

- Σημαντική Προσωπική Έκπτωση για την απόκτηση του βιβλίου.

- Μαζί με το βιβλίο θα λάβεις ΔΩΡΕΑΝ και το νέο μου Online Course με τίτλο και θέμα: "Τα βήματα που ακολουθώ -την κάθε φορά!- πολύ πριν γράψω την πρώτη πρόταση σε ένα νέο μου βιβλίο, ώστε να εξασφαλίσω την επιτυχία των πωλήσεών του πριν από την έκδοσή του."


​**Για όλα τα παραπάνω θα ενημερωθείς προσωπικά αφού συμπληρώσεις το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ.



Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία


bottom of page