Γιατί είναι σημαντικό να ανήκει το βιβλίο σου σε μια ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ |Μαρία Γούσιου-Writing Coach


Ως εργαζόμενη για αρκετά χρόνια σε πολύ μεγάλο εκδοτικό οίκο για την ομάδα ανάγνωσης και αξιολόγησης βιβλίων από νέους συγγραφείς, αλλά και ως Επιμελήτρια Περιεχομένου για μυθιστορήματα, μη λογοτεχνικά βιβλία και παιδικά βιβλία, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει φτάσει ένα βιβλίο στα χέρια μου -από καλούς συγγραφείς!...

Δηλαδή από συγγραφείς που γράφουν όμορφες προτάσεις με καλό και ξεκάθαρο συντακτικό, από συγγραφείς που έχουν γνώσεις, εμπειρία και μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για το θέμα με το οποίο καταπιάνονται.


Από συγγραφείς που έχουν ένα πλούσιο λεξιλόγιο κι ένα πολύ καλό ύφος αφήγησης...


Όμως έχει φτάσει στα χέρια μου ένα βιβλίο που δεν ανήκει σε ξεκάθαρη κατηγορία βιβλίων ή το βιβλίο μπλέκει παραπάνω από δύο κατηγορίες βιβλίων μαζί.

Αν το βιβλίο σου δεν ανήκει σε μια ξεκάθαρη κατηγορία βιβλίων αυτό είναι ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.
Αν το βιβλίο σου μπλέκει παραπάνω από δύο κατηγορίες βιβλίων μαζί, επίσης αυτό αποτελεί ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.

Κι εδώ θεωρώ σημαντικό να σου θυμίσω πως τα βιβλία χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται και ανάλογα το περιεχόμενό τους.


Για παράδειγμα, μυθιστόρημα, βιβλία για παιδιά, μη-λογοτεχνικά βιβλία όπως για παράδειγμα είναι όλα τα βιβλία της κατηγορίας πως να..., μαγειρικής, αυτογνωσίας, ψυχολογίας, κλπ.


Και το κάθε είδος βιβλίου απαιτεί από τον συγγραφέα του και διαφορετικές δεξιότητες, αλλά και γνώσεις για το τεχνικό κομμάτι της συγγραφής του.

Υπάρχουν συγγραφείς που γράφουν πολλά και διαφορετικά είδη βιβλίων, όπως επίσης υπάρχουν και συγγραφείς που γράφουν μόνο μία κατηγορία βιβλίων.

Όπως υπάρχουν και μαθητές μου που παρακολουθούν όλα μου τα προγράμματα για κάθε είδους/κατηγορία βιβλίου και άλλοι που εστιάζονται μόνο μία κατηγορία βιβλίων.

Η επιλογή είναι προσωπική και έχει να κάνει με το τι αρέσει σε κάθε συγγραφέα να γράφει (αλλά και να διαβάζει!) αλλά και με το ποια κατηγορία βιβλίου εξυπηρετεί και άλλες επιθυμίες και ανάγκες που μπορεί να έχεις για την Ταυτότητά σου ως Συγγραφέας.

Για παράδειγμα, το μυθιστόρημα είναι μια ξεκάθαρη κατηγορία βιβλίου που έχει από Τεχνικής και Δομικής πλευράς, συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Και έχουν έρθει στα χέρια μου βιβλία που ήταν χαρακτηρισμένα μυθιστορήματα, αλλά δεν πληρούσαν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Όπως επίσης και ένα μη λογοτεχνικό βιβλίο είναι μια ξεκάθαρη κατηγορία βιβλίου, που επίσης έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Όμως, όπως είπα και παραπάνω, αν μπλέξεις δύο κατηγορίες βιβλίων μαζί ή αν πας να δημιουργήσεις μια δική σου κατηγορία βιβλίου που δεν υπάρχει... δηλαδή βάλεις μυθοπλαστικά στοιχεία, μαζί με ύφος μη λογοτεχνικού βιβλίου και βάλεις και λίγο έμμετρο λόγο στην γραφή σου, αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος.

Αν μπερδέψεις δύο κατηγορίες βιβλίων μαζί (ή φτιάξεις μία δική σου που δεν υπάρχει) τότε εκδότες και βιβλιοπώλες δεν θα ξέρουν πού να τοποθετήσουν το βιβλίο σου, αλλά και οι αναγνώστες δεν θα ξέρουν τι ακριβώς επιλέγουν.

Είναι άλλη η ανάγκη και η πρόθεση ενός αναγνώστη που θέλει να διαβάσει ένα μυθιστόρημα και άλλη του αναγνώστη που θέλει να διαβάσει ένα μη λογοτεχνικό βιβλίο, και άλλη η ανάγκη ενός παιδιού, που ανάλογα την ηλικία του, επίσης έχουμε ξεκάθαρες κατηγορίες βιβλίων που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα, την θεματολογία, το λεξιλόγιο και την πνευματική του ανάπτυξη ενός παιδιού.

Αν πας να μπλέξεις λοιπόν τις κατηγορίες των βιβλίων που υπάρχουν ή αν το βιβλίο σου δεν ανήκει σε ξεκάθαρη κατηγορία βιβλίου με αφορμή τις επιλογές που έχεις κάνει σε ύφος και στυλ αφήγησης ή γιατί σε έχει παρασύρει μια αυθόρμητη και πηγαία έμπνευση, δίχως να λάβεις υπόψη το πολύ σοβαρό αυτό δεδομένο που κουβεντιάζω αυτή την στιγμή μαζί σου, κινδυνεύεις...

Κινδυνεύεις, γιατί οι εκδότες δεν θα κάνουν δεκτό το βιβλίο σου μη ξέροντας πως να το χαρακτηρίσουν και σε ποια κατηγορία να το εντάξουν και θα σε απορρίψουν και οι ίδιοι οι αναγνώστες, γιατί επίσης δεν θα ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτό που τους προσφέρεις, αλλά και οι βιβλιοπώλες θα έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν θα ξέρουν σε ποιο ράφι να τοποθετήσουν το βιβλίο σου, είτε στο φυσικό, είτε στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο τους.

Όπως είπα και παραπάνω, τα βιβλία χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται και ανάλογα το περιεχόμενό τους.


Και αν θέλεις να σε βοηθήσω άμεσα και προσωπικά για την κατηγορία του βιβλίου που ΕΣΥ θέλεις να γράψεις και σε ενδιαφέρει:

  • Η Συγγραφή και η Επιτυχημένη Έκδοση Μυθιστορήματος θα βρεις όλες τις πληροφορίες για το πώς μπορώ να σε βοηθήσω μέσα από το σχετικό πρόγραμμά μου εδώ: https://www.writing-online.gr/pos-na-grapso-ena-mythistorima

  • Αν σε ενδιαφέρει η Συγγραφή και η Επιτυχημένη Έκδοση Παραμυθιών/Παιδικών Βιβλίων, θα βρεις όλες τις πληροφορίες για το πως μπορώ να σε βοηθήσω μέσα από το σχετικό πρόγραμμά μου, που όλες τις πληροφορίες του θα βρεις εδώ: https://freedom49.wixsite.com/paidikavivlia

  • Ή αν σε ενδιαφέρει η Συγγραφή και η Επιτυχημένη Έκδοση Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων θα βρεις όλες τις πληροφορίες για το πως μπορώ να σε βοηθήσω άμεσα και προσωπικά μέσα από το σχετικό πρόγραμμά μου εδώ: https://freedom49.wixsite.com/non-fiction

  • Και τέλος, αν σε ενδιαφέρει να διαπρέψεις ως Συγγραφέας, αλλά και ως Επαγγελματίας/Επιχειρηματίας ανεξάρτητα από το ιδιαίτερο αντικείμενο και περιεχόμενό σου με την Online Παρουσία σου, μετατρέποντας τον υπολογιστή σου σε προσωπικό σου ATM, μέσα από όσα γίνεται, είσαι, γνωρίζεις, σε παθιάζουν και αγαπάς... Τότε θα βρεις για το πως μπορώ να σε βοηθήσω σε προσωπικό επίπεδο μέσα από το σχετικό πρόγραμμά μου εδώ: