Τι να κάνεις αν φοβάσαι ότι αυτό που γράφεις είναι φλύαρο ή βαρετό | Μαρία Γούσιου, Writing Coach


Έχω αρκετή έμπνευση, αλλά φοβάμαι μην θεωρηθεί φλύαρο ή βαρετό ή ότι δεν έχει δομή αυτό που γράφω και δεν βγάζουν άκρη οι αναγνώστες.


Αυτό που γράφω έχει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία και παράλληλα με βοηθά εμένα την ίδια, γιατί γράφοντας όσα γράφω συνειδητοποιώ και κατανοώ συναισθήματα, σκέψεις, συμπεριφορές και αντιδράσεις για μένα την ίδια.

Κάνω την ψυχοθεραπεία μου γράφοντας, αλλά μήπως οι αναγνώστες μου δεν εκτιμήσουν όλα όσα γράφω και τον τρόπο που τα γράφω;...


Mου έγραφε τις προάλλες μια φίλη του Writing Online.

Αν έχεις κι εσύ παρόμοιες σκέψεις, ερωτηματικά και διλήμματα, επίτρεψέ μου να σου πω, πως η συγγραφή μπορεί να λειτουργήσει ως μονοπάτι θεραπείας, αυτογνωσίας, ως και βαθιάς κατανόησης της ψυχολογίας και των πράξεών μας.

Και φυσικά μπορεί να μας προσφέρει απόλαυση, εσωτερική ικανοποίηση, το αίσθημα της δημιουργίας και πολλά πολλά ακόμη.

Ανοίγει ιδιαίτερα κανάλια και "κεραίες" μέσα μας -και γύρω μας- που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν.

Πολλοί υποστηρίζουν πως οι συγγραφείς, βλέπουν, ακούν και νιώθουν, ό,τι άλλοι άνθρωποι δεν μπορούν κι αυτά καταγράφουν.

Όσον αφορά τους προβληματισμούς για το αν φλυαρείς ή αν υπεραναλύεις ή αν γράφεις "Σωστά + Καλά" ό,τι γράφεις θέλω να θυμάσαι το εξής...

Ναι, η Τέχνη της Συγγραφής είναι Τέχνη και Τεχνική Μαζί.

Δηλαδή ναι, δεν αρκεί ένα καλό λεξιλόγιο, μια καλή έμπνευση/ιδέα.

Θα πρέπει να ξέρεις και τον τρόπο που θα σμιλέψεις την αφήγησή σου ορθά και κατάλληλα την κάθε φορά πάνω στο χαρτί, ανάλογα την κατηγορία βιβλίου με την οποία καταπιάνεσαι.

Όμως με την πρακτική εξάσκηση...

Μιας και η συγγραφή δεν είναι μόνο φαντασία και έμπνευση, αλλά μια διαδικασία 100% πρακτική.


Και την γνώση...

Δηλαδή με την καλλιέργεια του ταλέντου σου στοχευμένα προς τις απαιτήσεις της κατηγορίας του βιβλίου που έχεις επιλέξει...


Θα γίνεσαι όλο και καλύτερη/καλύτερος, αλλά και αν γράφεις με την ψυχή και την καρδιά σου, μετά πάντα έχεις την επιλογή να επιστρέψεις στα κείμενά σου και να τα επιμεληθείς το περιεχόμενό τους, κατά την διάρκεια και κατά την διαδικασία της επιμέλειας περιεχομένου.

Και σου θυμίζω πως η συγγραφή δίχως την επιμέλεια περιεχομένου είναι δουλειά μισή.


Γιατί, αν έχεις φλυαρήσει σε σημεία του κειμένου σου, με την βοήθεια της επιμέλειας περιεχομένου θα κάνεις το κείμενό σου πιο λακωνικό.


Αν το έχεις παρακάνει, θα το "μαζέψεις".

Γι' αυτό να μην ανησυχείς, πάντα έχεις στην διάθεσή σου την επιμέλεια περιεχομένου, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συγγραφής κι εκεί μπορείς να κάνεις θαύματα. Είτε μόνη/μόνος σου, είτε με την βοήθεια ενός επαγγελματία.


Κι όσον αφορά την καλλιέργειά σου ως Συγγραφέας, θεώρησέ την ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξής σου.

Βλέπεις, τα βιβλία χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα το αναγνωστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται και ανάλογα το περιεχόμενό τους. Για παράδειγμα, μυθιστόρημα, βιβλία για παιδιά, μη-λογοτεχνικά βιβλία πχ της κατηγορίας πως να..., μαγειρικής, αυτογνωσίας, ψυχολογίας, κλπ.

Και το κάθε είδος βιβλίου/κατηγορία βιβλίου απαιτεί από τον συγγραφέα του και διαφορετικές δεξιότητες, αλλά και γνώσεις για το τεχνικό κομμάτι της συγγραφής του.

Και αν θέλεις να σε βοηθήσω ακόμη παραπάνω και σε ενδιαφέρει:

Η Συγγραφή και η Επιτυχημένη Έκδοση Μυθιστορήματος θα βρεις όλες τις πληροφορίες για το πως μπορώ να σε βοηθήσω άμεσα και προσωπικά μέσα από το σχετικό πρόγραμμά μου εδώ: https://www.writing-online.gr/pos-na-grapso-ena-mythistorima


Αν σε ενδιαφέρει η Συγγραφή και η Επιτυχημένη Έκδοση Παραμυθιών/Παιδικών Βιβλίων, θα βρεις όλες τις πληροφορίες για το πω