top of page

Τί Είναι Σωστό; Να Γράφεις Διαφορετικά Είδη Βιβλίων Ή Να Εστιαστείς Μόνο Σε Μια Κατηγορία Βιβλίων; Η


Είναι καλό να γράφεις πολλά και διαφορετικά είδη βιβλίων... ή είναι προτιμότερο να γράφεις μόνο ένα είδος και να εστιαστείς αποκλειστικά και μόνο σε αυτό.

Όταν αγαπάς την συγγραφή έχεις επιλογές!

Μυθιστόρημα. Που αυτό από μόνο του σημαίνει πολλές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα, ερωτικό μυθιστόρημα, ιστορικό μυθιστόρημα, κοινωνικό μυθιστόρημα, αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, επιστημονικής φαντασίας μυθιστόρημα, μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, αστυνομικό μυθιστόρημα, και η λίστα συνεχίζεται.

Παιδικά Βιβλία. Παραμύθια για παιδιά που η κατηγορία τους είναι ανάλογη της ηλικίας στην οποία απευθύνονται και Εφηβικά Μυθιστορήματα.

Μη-Λογοτεχνικά Βιβλία. Τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων, αλλά και να απευθύνονται, ανάλογα με τον όγκο και το ιδιαίτερο περιεχόμενό τους σε παιδιά και εφήβους, ή σε ενήλικες αναγνώστες.

Υπάρχουν συγγραφείς που εστιάζονται από την αρχή αποκλειστικά και μόνο σε μία ιδιαίτερη κατηγορία βιβλίων.

Και υπάρχουν συγγραφείς που στο ενεργητικό τους έχουν βιβλία που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες.

Τί είναι σωστό και τί είναι λάθος σε αυτή την περίπτωση;

Και το ένα και το άλλο είναι σωστό! Και μάλιστα για πολύ διαφορετικούς λόγους για κάθε συγγραφέα.

Εάν είσαι από τους συγγραφείς που αναρωτιούνται τί τους ταιριάζει και τί είναι καλύτερο να κάνουν, τότε βεβαιώσου ότι διαβάζεις ό,τι ακολουθεί.

Πλεονεκτήματα που προκύπτουν από το να εστιαστείς ΜΟΝΟ σε μια κατηγορία βιβλίων:

Με το να εστιαστείς αποκλειστικά και μόνο σε μία κατηγορία βιβλίων, είναι πιο εύκολο να έχεις επιτυχία και να αναγνωριστείς ως ένας πολύ καλός συγγραφέας της συγκεκριμένης κατηγορίας βιβλίων που θα επιλέξεις.

Ο λόγος που θα επιτευχθεί το παραπάνω είναι γιατί όταν εστιάζεσαι σε μία μόνο κατηγορία, αναπόφευκτα, γίνεσαι όλο και καλύτερος σε αυτή την κατηγορία μιας και καλλιεργείς το ταλέντο σου προς αυτή την κατεύθυνση μαθαίνοντας την Τεχνική που κρύβεται πίσω από την συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων που επιλέγεις, ενώ παράλληλα μελετάς και άλλους επιτυχημένους συγγραφείς αυτής της κατηγορίας.

Γεγονός που από μόνο του σε κάνει πολύ καλύτερο συγγραφέα.

Επειδή μετά από κάποιο σημείο οι συγγραφείς που εστιάζονται σε μία και μόνο κατηγορία τείνουν να "κατέχουν" όλο και καλύτερα το Τεχνικό κομμάτι αυτή της Τέχνης που ονομάζουμε Συγγραφή, είναι σε θέση να ολοκληρώνουν όλο και πιο γρήγορα και όλο και πιο εύκολα ένα βιβλίο.

Αυτό με την σειρά του, γεμίζει αυτοπεποίθηση έναν συγγραφέα, του δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας, και παράλληλα, τον κάνει πιο παραγωγικό.

Δηλαδή μπορεί να εμπνευστεί, να γράψει, να ολοκληρώσει και να εκδώσει πιο εύκολα και πιο γρήγορα περισσότερα από ένα βιβλία.

Επίσης, εάν είσαι από τους συγγραφείς, που ως άνθρωπος έχεις πολλά να φροντίσεις στην καθημερινότητά σου, το να εστιαστείς σε μία κατηγορία βιβλίων, αποτελεί έξυπνη επιλογή, γιατί διαφορετικές κατηγορίες βιβλίων, αυτόματα, απαιτούν από εσένα διαφορετικό είδος γνώσεων και διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της καλλιέργειας του ταλέντου σου.

Για παράδειγμα, η συγγραφή ενός μυθιστορήματος έχει άλλες απαιτήσεις από τον Συγγραφέα του, από την Συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου και είναι επίσης, εντελώς διαφορετικές οι απαιτήσεις ενός μη-λογοτεχνικού βιβλίου, από την συγγραφή παραμυθιών και μυθιστορημάτων.

Που σημαίνει... αν έχεις καλλιεργήσει το ταλέντο σου για την συγγραφή μη-λογοτεχνικών βιβλίων ή παραμυθιών, ελάχιστα είναι τα στοιχεία που γνωρίζεις και κατέχεις και που μπορείς να εφαρμόσεις για την συγγραφή ενός μυθιστορήματος, που οι απαιτήσεις του είναι άλλες, η τεχνική που πρέπει να γνωρίζεις και να εφαρμόζεις για την καλή συγγραφή του, για την δομημένη πλοκή του, για το ξεκάθαρο θέμα του, κλπ, είναι άλλες.

Και τέλος, εάν είσαι κι εσύ σαν κι εμένα που πάντα απολαμβάνω την διαδικασία όταν εστιάζομαι σε ένα πράγμα την φορά, τότε το να ασχοληθείς αποκλειστικά και μόνο με μια κατηγορία βιβλίων, τότε αυτό θα σε κάνει και πιο ευτυχισμένο, και για όλους τους παραπάνω λόγους και πιο εύκολα επιτυχημένο/επιτυχημένη!

Τώρα... μερικοί καλοί λόγοι για να γράφεις διαφορετικές και πολλές κατηγορίες βιβλίων.

Μπορεί να είσαι στην αρχή της συγγραφική πορείας σου και να θέλεις (ή να πρέπει) να πειραματιστείς με διαφορετικά είδη/κατηγορίες βιβλίων.

Εάν είσαι εσύ αυτός/αυτή η συγγραφέας τώρα, τότε μη διστάσεις να δοκιμάσεις τα διαφορετικά είδη γραπτού λόγου που υπάρχουν και μέσα από την πράξη, την εφαρμογή και την πρακτική, να διαπιστώσεις τί σε έλκει παραπάνω και που είσαι καλύτερος/καλύτερη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η συγγραφή είναι πρώτα και πάνω από όλα μια προσωπική απόλαυση και ένας προσωπικός τρόπος έκφρασης για τον συγγραφέα.

Γι' αυτό μην υποτιμάς το γεγονός ότι κάποια εποχή και στιγμή της ζωής σου, "ο/η Συγγραφέας μέσα σου", μπορεί να θέλει να γράφει μυθιστορήματα και κάπου παρακάτω, αντίστοιχα, μπορεί να απολαμβάνει την συγγραφή μη-λογοτεχνικών βιβλίων.

Μπορεί ήδη να γράφεις για καιρό μια συγκεκριμένη κατηγορία βιβλίων, παράδειγμα παραμύθια (που είναι μία από τις πιο δύσκολες κατηγορίες βιβλίων, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί) κι επειδή διαπιστώνεις πως το ταλέντο σου, οι εμπνεύσεις σου ή ακόμη και το ποιοτικό αποτέλεσμα των παραμυθιών σου, δεν είναι αυτό που θέλεις ή που πρέπει, για να σου εξασφαλίσουν επιτυχία, αναγνώριση και ένα καλό συμβόλαιο με τον εκδότη της επιλογής σου, τότε είναι έξυπνο να επιλέξεις να πειραματιστείς και με μια άλλη κατηγορία βιβλίων με την οποία, επίσης, νιώθεις καλά.

Φυσικά δεν χρειάζεται μια τέτοια απόφαση να είναι απόφαση ζωής.

Αν σήμερα επιλέξεις να εστιαστείς σε μία κατηγορία βιβλίων αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ζωής μας, βρίσκουμε διαφορετικούς τρόπους και μονοπάτια για να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην συγγραφή, τις εμπνεύσεις, τις ανάγκες και τα όνειρά μας.

Μπορεί σήμερα να διανύεις τα βήματα ενός συγκεκριμένου μονοπατιού και κάπου παραπάνω να νιώσεις πως αυτό το μονοπάτι δεν σε εξυπηρετεί πια και πως είναι καιρός για κάτι νέο... ή μπορεί μετά από αρκετά χρόνια να επιστρέψεις σε μια κατηγορία βιβλίων που έγραφες μικρή/μικρός.

Εγώ ξεκίνησα με την συγγραφή μυθιστορημάτων, αλλά στο ενεργητικό μου έχω και πολλά μη-λογοτεχνικά βιβλία. Ποτέ δεν εγκατέλειψα την συγγραφή μυθιστορημάτων, αλλά αυτό δεν με σταματά από το να γράφω και τα μη-λογοτεχνικά βιβλία γύρω από θέματα και εμπνεύσεις που είναι σημαντικές για μένα και για την δουλειά μου.

Σε κάθε περίπτωση... ανεξάρτητα από την κατηγορία των βιβλίων που έχεις επιλέξει (ή θα επιλέξεις στο μέλλον) για να εστιαστείς, εγώ σου εύχομαι να απολαμβάνεις την διαδικασία και την διαδρομή και να θυμάσαι, πως είμαι εδώ, για να κάνω τα βήματα αυτής της διαδρομής, πιο εύκολα, πιο απολαυστικά, αλλά και πιο επιτυχημένα!

Σου θυμίζω πως ο Συγγραφέας Της Γενιάς Μας έχει πλέον Επιλογές και μπορεί να καταφέρει αυτό που θέλει, ΑΡΚΕΙ να έχει την θέληση και την κατάλληλη Γνώση.

Γι' αυτό εάν θέλεις πραγματικά να καλλιεργήσεις το ταλέντο και τις γνώσεις σου ως Συγγραφέας και να κατανοήσεις πως τη Τέχνη της Συγγραφής είναι Τέχνη και Τεχνική μαζί...

Αν θέλεις, συνοδοιπόρο, έμπνευση και προσωπική βοήθεια στα βήματα αυτής της συναρπαστικής διαδρομής, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και τα Προγράμματα του Writing-Online είμαστε εδώ για σένα σε προσωπικό επίπεδο.

Για την Συγγραφή Μυθιστορημάτων ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Για την Συγγραφή Παραμυθιών ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Για την Συγγραφή Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Μέσα από την καρδιά μου σε ευχαριστώ που είσαι εδώ, για την εμπιστοσύνη σου και για την υπέροχη σχέση μας.

Εύχομαι, και σήμερα, να σε εμπνέω, να σε βοηθώ και να σε καθοδηγώ προς το μονοπάτι της υλοποίησης των ονείρων σου.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, σε φιλώ...

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

"Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Aν θέλεις να γράψεις φέτος ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε μπορείς να συμμετέχεις στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: "Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" που θα ξεκινήσει σύντομα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε 52 εβδομάδες να γράψεις, να εκδώσεις με επιτυχία, αλλά και να έχεις αναγνώστες εν αναμονή, για το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, ανεξάρτητα από την κατηγορία του.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

#δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήγραφή #δημιουργικηγραφηδωρεαν #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματαδημιουργικηςγραφης #ΔημιουργικήΓραφή #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #δημιουργικήγραφήβιβλία #γραφωτοδικομουπαραμυθι #δομημυθιστορηματος #πωςναγραψωεναμυθιστορημα #μαθηματασυγγραφηςπαραμυθιων #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #μαθηματααποτοσπιτι #πωςναεκδοσωέναπαραμυθι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #σκελετόςμυθιστορήματοσ #Μυθιστόρημα #σεμιναριασυγγραφηςπαραμυθιου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεάς #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεας #πωςναγινωπλουσιοςσυγγραφεας #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #Εκδοσηβιβλιου #εκδοσηβιβλιουνέουσυγγραφέα #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #πωςναβρωτιτλογιατοβιβλιομου #τεχνικεςσυγγραφης #τεχνικεςσυγγραφηςβιβλιου #τεχνικεςσυγγραφηςμυθιστορηματος #τεχνικέςσυγγραφήςμυθιστορήματος #οδηγιεςγιασυγγραφημυθιστορηματος #πωςναγραψετεεναπραγματικακαλομυθιστορημα #εφαρμογεςγιαναγραψειςβιβλιο

bottom of page