top of page

Πότε επιβάλετε να πάρεις απόσταση από το μυθιστόρημα που γράφεις | Μαρία Γούσιου, Writing Coach



Όταν η συγγραφική διαδικασία μας κατακλύζει, είναι πολύ φυσικό να παρασυρθούμε από τη δύναμη και δυναμική των λέξεων και να γράφουμε, να γράφουμε, να γράφουμε... να παράγουμε εμπνευσμένες σελίδες και σελίδες, αλλά δίχως να γνωρίζουμε πού ακριβώς πάμε ή αν η κατεύθυνση που έχουμε πάρει είναι η πλέον σωστή για τη συνέχεια και κατ' επέκταση ολοκλήρωση του βιβλίου μας.

Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να κάνεις μια παύση, ώστε να δεις τι έχεις ήδη δημιουργήσει και πώς είναι καλό να συνεχίσεις.

Συμβουλή

Όταν γράφεις ένα μυθιστόρημα, καλό είναι να κάνεις την παύση αυτή αφού έχεις νοιώσει ότι ολοκλήρωσες την πρώτη πράξη.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι βρίσκεσαι μεταξύ του δεύτερου και του δέκατου κεφαλαίου.


Είναι απαραίτητο να κάνεις την παύση με την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης, γιατί στην πράξη αυτή έχεις τοποθετήσει με τέτοιο τρόπο όλα εκείνα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν και θα διαμορφώσουν τη συνέχειά σου.

Και αν τα στοιχεία σου δεν είναι αρκετά δυνατά, ή αρκετά ενδιαφέροντα, ή αν δεν παθιάζεσαι μαζί τους αρκετά, τότε καλό είναι να αναθεωρήσεις τώρα, πριν προχωρήσεις παρακάτω γράφοντας μια σειρά από δεκάδες ή και εκατοντάδες σελίδες δίχως να σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα.

Πάρε μια απόσταση από την έμπνευση και το κείμενό σου εφαρμόζοντας τα παρακάτω βήματα.

ΒΗΜΑ #1

Γράψε την αρχή σου - το πρώτο σου στάδιο -- με την καρδιά.


Αφέσου.

Εμπνεύσου.

Παρασύρσου!

Και άφησε στην άκρη όποια σκέψη κριτικής, ανασφάλειας και ανησυχίας για το μέλλον.


ΒΗΜΑ #2

Για μερικές μέρες μην ασχολείσαι με το παρόν γραπτό κείμενο.


Ή μην γράφεις καθόλου (από τις ελάχιστες στιγμές που θα με ακούσεις να σου προτείνω κάτι τέτοιο), ή ασχολήσου με κάτι εντελώς διαφορετικό γραπτά, αλλά όχι με το συγκεκριμένο εγχείρημά σου.

ΒΗΜΑ #3

Μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλά σου, διάβασε, φωναχτά κατά προτίμηση, για να ακούς την εσωτερική φωνή του αναγνώστη σου στα αυτιά σου - και δες τι έχεις γράψει μέχρι τώρα.

Προσπάθησε να διαβάσεις το κείμενό σου από την οπτική γωνία των αναγνωστών σου.

ΒΗΜΑ #4

Κάνε μια μικρή μελέτη των όσων έχεις καταφέρει μέχρι τώρα και απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα:


  • Είναι αρκετά τα όσα ήδη έχεις γράψει;

  • Μήπως χρειάζεται κάτι διαφορετικό ή κάτι παραπάνω;

  • Κι αν ναι, τι μπορεί να είναι αυτό;

  • Μπορείς να δεις εντάσεις και κορυφώσεις ποιότητας για τη συνέχεια αυτού του χειρόγραφου;

  • Mπορούν να προκύψουν τέτοιου είδους δεδομένα από την έναρξη που έχεις ήδη κάνει;

  • Σου αρέσει ο πρωταγωνιστής σου;

  • Είναι αρκετός;

  • Έχει όλα όσα οφείλει να έχει ως πρωταγωνιστής;

  • Νιώθεις ενθουσιασμό να συνεχίσεις την ιστορία παρακάτω;

  • Αν όχι... γιατί όχι; Τι σου λείπει για να ενθουσιαστείς και να παθιαστείς αρκετά;

  • Τι οφείλεις ή τι θέλεις να αλλάξεις για να κάνεις τα δεδομένα ακόμη πιο συναρπαστικά, για σένα πρώτα, και μετά για τους αναγνώστες σου;


Πριν συνεχίσεις στη δεύτερη πράξη, βεβαιώσου ότι έχεις βρει τις απαντήσεις σου στα παραπάνω δεδομένα και πως είσαι απόλυτα βέβαιος και χαρούμενος γι' αυτές.


Τώρα γράψε τη συνέχεια από καρδιάς και μην σταματάς παρά μόνο όταν γράψεις την λέξη: «ΤΕΛΟΣ».


Όπως καταλαβαίνεις για μια ακόμη φορά η Συγγραφή είναι Τέχνη και Τεχνική ΜΑΖΙ και καμιά φορά η αυθόρμητη και αρχική μας έμπνευση, μπορεί να μην είναι αρκετή ή απόλυτα σωστή.

Κι αν θέλεις να καλλιεργήσεις και να εξελίξεις την δεξιότητά σου αυτή ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων, βεβαιώσου ότι προμηθεύεσαι και διαβάζεις το νέο μου βιβλίο και πως συμμετέχεις στον επόμενο κύκλο εγγραφών του Διαδικτυακού Εργαστηρίου Συγγραφικής Τέχνης.


Πληροφορίες και για το βιβλίο και για το Διαδικτυακό Εργαστήρι Τέχνης παρακάτω...

 
Το Νέο Μου Βιβλίο με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Writing-Online, σύντομα θα είναι στα χέρια σου!

Και συμπληρώνοντας το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην σελίδα που θα βρεις ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ θα λάβεις αυτόματα:

- Σημαντική Προσωπική Έκπτωση για την απόκτηση του βιβλίου.

- Μαζί με το βιβλίο θα λάβεις ΔΩΡΕΑΝ και το νέο μου Online Course με τίτλο και θέμα: "Τα βήματα που ακολουθώ -την κάθε φορά!- πολύ πριν γράψω την πρώτη πρόταση σε ένα νέο μου βιβλίο, ώστε να εξασφαλίσω την επιτυχία των πωλήσεών του πριν από την έκδοσή του."

​**Για όλα τα παραπάνω θα ενημερωθείς προσωπικά αφού συμπληρώσεις το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ.


 


Τέλος, αν ΦΕΤΟΣ θέλεις να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων και παράλληλα θέλεις μέσα σε ένα χρόνο από τώρα να...

  • Να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα (το πρώτο ή το επόμενό σου!) που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό.

  • Να έχεις καταφέρει να το εκδώσεις με επιτυχία σύμφωνα με τους προσωπικούς σου στόχους και φιλοδοξίες, αλλά και να ξέρεις ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις και για τα επόμενα βιβλία σου.

  • Να έχεις δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα από αναγνώστες εν αναμονή, που θα γνωρίζουν και θα περιμένουν να αγοράσουν το βιβλίο σου, ενώ εσύ ακόμη το γράφεις και πολύ πριν αυτό εκδοθεί.


Βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το Εργαστήρι είναι ένα πρόγραμμα που έχει την μορφή Home Study Course και μπορείς να το παρακολουθήσεις από το σπίτι σου, δίχως απαραίτητη σύνδεση στο Internet, στις μέρες και ώρες που ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ, δίχως να μετακινηθείς από τον χώρο σου, αφιερώνοντας περίπου 30' λεπτά/εβδομάδα γι' αυτό, και έχοντας παράλληλα κι εμένα προσωπικά στο πλάι σου σε κάθε βήμα αυτή της διαδρομής.


Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για νέες εγγραφές ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ για μικρό χρονικό διάστημα την κάθε φορά,


ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών και να λάβεις αυτόματα Προνομιακή και Προσωπική Έκπτωση στο κόστος των διδάκτρων.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία


bottom of page