top of page

4 Βήματα που σε μετατρέπουν σε καλύτερο Συγγραφέα ΣΗΜΕΡΑ!


Μπορεί να γράφω από τότε που έμαθα να κρατάω μολύβι.


Μπορεί 14 βιβλία να φέρουν την υπογραφή μου κι ένα ακόμη να την φέρει σε λίγο. Μπορεί στα ημερολόγια για τις σημειώσεις μου να υπάρχει ήδη μια μεγάλη λίστα με ιδέες για νέα βιβλία.


Μπορεί να σου γράφω συχνά και να έχω μια έντονη παρουσία (γραπτή) στα social media, αλλά εξακολουθώ να κάνω καθημερινά βήματα για να βελτιώσω τις συγγραφικές μου ικανότητες.


Εξακολουθώ να μαθαίνω και να βελτιώνομαι, όπως θα έπρεπε να κάνει κάθε συγγραφέας.


Είτε είσαι αρχάριος, είτε είσαι κοντά στην συγγραφή μισό αιώνα, το να γράψεις καλά θέλει δουλειά. Καμία "μαγική συνταγή" και κανένα "μαγικό ραβδάκι" δεν θα σε μετατρέψει σε συγγραφέα best seller.


Υπάρχουν όμως μικρά και απλά βήματα που μπορείς να κάνεις, που ναι, αν το θέλεις, θα σε μετατρέψουν σε καλύτερη/καλύτερο συγγραφέα και για 4 από αυτά θα σου μιλήσω σήμερα.


#1 - Γράφε για ό,τι σε εμπνέει.

Μην γράφεις τι είναι τις "μόδας" αυτή την εποχή. Οι επιτυχημένοι συγγραφείς γράφουν επειδή - αυτό που γράφουν - τους παθιάζει στην καρδιά και έχουν μεγάλη επιθυμία να μοιραστούν το μήνυμα και τις λέξεις τους με τους αναγνώστες τους.


Άλλωστε μέχρι να ολοκληρώσεις και να εκδώσεις το βιβλίο σου, η όποια "μόδα" στον χώρο του βιβλίου μπορεί να έχει περάσει και στην θέση της να έχει έρθει μια άλλη.


Γι' αυτό σήμερα θέλω να συνδεθείς ξανά με ό,τι εμπνέει και παθιάζει εσένα προσωπικά. Αυτή είναι η κρυφή "μαγική σου δύναμη" - εμπιστεύσου την!


Γι' αυτό και οι συμμετέχοντες στα Προγράμματά μαθαίνουν να ακούν την καρδιά τους όσον αφορά την Συγγραφή και να εμπιστεύονται το ένστικτο και τις δικές τους εμπνεύσεις, παρά την όποια "τάση" ή τι τους λένε οι γύρω τους.


#2 - Η συνέπεια και η ρουτίνα γεννά καταπληκτικούς συγγραφείς.

Πρέπει να δεις το πρόγραμμα της εβδομάδας σου και μέσα σε αυτό να "χωρέσεις" χρόνο για την συγγραφή και να αντιμετωπίσεις την συγγραφή σαν μια "δουλειά" για την οποία πρέπει να εμφανιστείς και να κάνεις την "δουλειά" σου.


Είμαι σίγουρη πως μπορείς να βρεις 1 - 3 ώρες την εβδομάδα που θα μπορούσες να αφιερώσεις στην/στον Συγγραφέα που έχεις μέσα σου.


Δεν χρειάζεται να είναι 3 συνεχόμενες ώρες μέσα στην εβδομάδα σου. Μπορεί να είναι 45 λεπτά την Δευτέρα, 60 λεπτά την Τετάρτη και λίγη παραπάνω ώρα την Κυριακή ή μια άλλη μέρα που δεν δουλεύεις και τα παιδιά σου δεν είναι στο σπίτι.


Ακόμη κι αν δεν έχεις "έμπνευση" ή νιώθεις πολύ κουρασμένη/κουρασμένος για να γράψεις, πάντα σε αυτά τα συγγραφικά ραντεβού σου θα έχεις κάτι "άλλο" συγγραφικό να κάνεις.


Θα μπορούσες να επιμεληθείς και να βελτιώσεις κάτι που ήδη έχεις γράψει ή να σχεδιάσεις τον σκελετό του επόμενου κεφαλαίου σου ή να εστιαστείς στο να κάνεις πιο αυθεντικό έναν διάλογο ή ακόμη και να κάνεις έρευνα για κάτι που θα γίνει κομμάτι της συγγραφής σου.


Θα εκπλαγείς με την πρόοδο σου και με όσα μπορείς να καταφέρεις ως Συγγραφέας αν κάνεις συνήθεια και ρουτίνα να εμφανίζεσαι για την "δουλειά" του Συγγραφέα τις μέρες/ώρες που θα έχεις επιλέξει σε εβδομαδιαία βάση.


Γι' αυτό και οι συμμετέχοντες στα Προγράμματά μου μαθαίνουν ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ πώς να εκμεταλλευτούν ένα απλό 50λεπτο μέσα στην εβδομάδα τους για να κάνουν αληθινά άλματα και πρόοδο για τον Συγγραφέα που κρύβουν μέσα τους.


#3 - Γίνε μανιώδης αναγνώστης.

Οι συγγραφείς είναι αναγνώστες. Οι καλοί συγγραφείς είναι καλοί αναγνώστες. Οι μεγάλοι συγγραφείς είναι σπουδαίοι αναγνώστες.


Θέλεις να διακριθείς ως συγγραφέας Μυθιστορημάτων; Ή μήπως ως Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων και Μη Λογοτεχνικών Βιβλίων;


Όποια κι αν είναι η κατηγορία βιβλίων που έλκει, φρόντισε να διαβάσεις δεκάδες βιβλία αυτής της κατηγορίας και να αποκωδικοποιήσεις την Τεχνική που βρίσκεται πίσω από την Τέχνη της Συγγραφής ενός καλού βιβλίου/συγγραφέα.


#4 - Και φυσικά... Γράψε, γράψε, γράψε.

Κάτι άλλο που μαθαίνουν ΟΛΟΙ οι συμμετέχοντες των Προγραμμάτων μου - δίχως καμία εξαίρεση - είναι πως οι ονειροπόλοι μιλούν για την συγγραφή και τα βιβλία, ενώ οι συγγραφείς τα γράφουν.


Γι' αυτό ακόμη κι αν δεν έχεις "όρεξη" γράφε.


Ακόμη κι αν πιστεύεις πως αυτό που γράφεις αυτή την στιγμή δεν σου αρέσει, συνέχισε να γράφεις.


Η Συγγραφή πάει χέρι - χέρι με την Επιμέλεια Περιεχομένου, και πάντα μπορείς να επιστρέψεις στο όποιο κείμενό σου και να το βελτιώσεις.


Όμως δεν θα υπάρχει τίποτα να βελτιώσεις, αν πρώτα δεν το έχεις γράψει.


Γράφε όσο πιο συχνά μπορείς και γράφε τις μέρες και τις ώρες που θα έχεις επιλέξει πως εκείνη την στιγμή "δουλειά" σου είναι να γράφεις.


Στην αρχή μπορεί να μην είσαι και τόσο καλή/καλός... όπως με ό,τι κάνεις για πρώτη φορά.

Λίγο αργότερα όμως θα αποκτήσεις γνώση, εμπειρία, τεχνική και θα είσαι πολύ πολύ καλύτερη/καλύτερος από ό,τι ήσουν στην αρχή.


Και με τον καιρό και την πρακτική εξάσκηση της συγγραφής, όλο και θα καλλιεργείς το ταλέντο σου, όλο και θα μαθαίνεις τα μυστικά της Τεχνικής που πίσω της κρύβει αυτή η Τέχνη.


Για μια ακόμη φορά εύχομαι να σε εμπνέω και να σε βοηθώ.

Μαρία

Αν θέλεις να καλλιεργήσεις και να εξελίξεις κι εσύ την δεξιότητά σου ως Συγγραφέας βεβαιώσου ότι προμηθεύεσαι και διαβάζεις το νέο μου βιβλίο.


Το Νέο Μου Βιβλίο με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Writing-Online, σύντομα θα είναι στα χέρια σου!

Και συμπληρώνοντας το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει στην σελίδα που θα βρεις ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ θα λάβεις αυτόματα:

- Σημαντική Προσωπική Έκπτωση για την απόκτηση του βιβλίου.

- Μαζί με το βιβλίο θα λάβεις ΔΩΡΕΑΝ και το νέο μου Online Course με τίτλο και θέμα: "Τα βήματα που ακολουθώ -την κάθε φορά!- πολύ πριν γράψω την πρώτη πρόταση σε ένα νέο μου βιβλίο, ώστε να εξασφαλίσω την επιτυχία των πωλήσεών του πριν από την έκδοσή του."


​**Για όλα τα παραπάνω θα ενημερωθείς προσωπικά αφού συμπληρώσεις το email σου στην σχετική φόρμα που υπάρχει ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ.


Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία


bottom of page