top of page

Το βιβλίο που γράφτηκε με τα μάτια + Οι Ευχές μου!


Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους μας!

Το σκάφανδρο και η πεταλούδα είναι ο τίτλος μιας ταινίας που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2007. Η ταινία είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Ζαν-Ντομινίκ Μπομπί.

Ο Ζαν-Ντομινίκ Μπομπί, θα μπορούσε κανείς να πει, πως βρισκόταν στον κορυφή του κόσμου και τα είχε όλα, ως αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού Elle, μέχρι που έπαθε εγκεφαλικό και έμεινε παράλυτος.

Το εγκεφαλικό, στην κυριολεξία τον άφησε ακινητοποιημένο. Δεν μπορούσε να κουνήσει κανένα μυ στο σώμα του, με εξαίρεση το αριστερό του βλέφαρο.

Η κατάσταση αυτή έχει και όνομα στην ιατρική. Ονομάζεται "σύνδρομο εγκλεισμού" ή "ψευδοκώμα". Το μυαλό του συνέχιζε να λειτουργεί άψογα, το σώμα του όμως ήταν σα να είναι εγκλωβισμένο μέσα σε ένα σκάφανδρο.

Ο Ζαν-Ντομινίκ Μπομπί συνεργάστηκε με μία θεραπεύτρια για την αποκατάστασή του η οποία, μεταξύ άλλων, του δίδαξε μια μέθοδο επικοινωνίας που του επέτρεπε να σχηματίζει λέξεις ανοιγοκλείνοντας το αριστερό βλέφαρό του. Τον μοναδικό μυ που μπορούσε να κουνήσει σε όλο του το σώμα.

Με μέσο την επικοινωνία αυτή έγραψε ένα βιβλίο για την εμπειρία του, την ιστορία του, και την ουσιαστική σημασία της ζωής. Για να το "γράψει" χρειάστηκε παραπάνω από διακόσιους χιλιάδες βλεφαρισμούς, αλλά κατόρθωσε να ολοκληρώσει αυτό το βιβλίο.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε με τον αγγλικό τίτλο: The Diving Bell and the Butterfly: A Memoir of Life in Death, και στα Ελληνικά το 1998 από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, με τίτλο παρόμοιο με αυτόν της ταινίας: Το σκάφανδρο και η πεταλούδα.

Ο Ζαν-Ντομινίκ Μπομπί δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την υγεία του και πέθανε λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου του.

Μέρες που είναι, θέλησα να μοιραστώ μαζί σου σήμερα αυτή την ιστορία γιατί θέλω να θυμίσω σε όλους μας (και σε μένα επίσης) πως η ζωή είναι πολύ εύθραυστη και πολύ πολύτιμη για να την σπαταλάμε.

Υπάρχουν άνθρωποι που σήμερα θα ξυπνήσουν, θα πάνε στο μπάνιο, θα ντυθούν, θα πάρουν το πρωινό τους και θα σκοτωθούν σε ένα τροχαίο καθ' οδόν για την δουλειά τους ή την διασκέδασή τους.

Το ξέρω, δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό που σου λέω, αλλά έτσι είναι η ζωή και το ξέρεις πολύ καλά.

Κι ο λόγος που μοιράζομαι σήμερα μαζί σου αυτή την ιστορία είναι γιατί θέλω να σου θυμίσω πως ΕΣΥ, ΝΑΙ ΕΣΥ... ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΓΡΑΦΩ ΣΗΜΕΡΑ, είσαι ένα εξαιρετικό ανθρώπινο πλάσμα με μια τεράστια εσωτερική μεγαλοφυΐα που περιμένει να εκφραστεί επάνω στο χαρτί, αλλά και στην ίδια την ζωή.

Κι ένας ακόμη λόγος που μοιράζομαι σήμερα μαζί σου αυτή την ιστορία είναι γιατί θέλω να σε εμπνεύσω αυτές τις γιορτές να δώσεις την υπόσχεση στον εαυτό σου να ζήσεις με τον τρόπο που μοιάζει να είναι ο σωστός ΓΙΑ ΣΕΝΑ, για την ψυχή σου, που σου δίνει χαρά, γαλήνη, και πλημμυρίζει εσένα, ό,τι κάνεις και όσους έχεις γύρω σου, με αγάπη!

Ο λόγος που μοιράζομαι σήμερα μαζί σου αυτή την ιστορία είναι γιατί θέλω να σου θυμίσω να δώσεις σημασία...

Δώσε προσοχή και σημασία στα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΙΚΡΑ ΘΑΥΜΑΤΑ που σου φέρνει η κάθε μέρα, γιατί ΞΕΡΩ πως ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ βιώνεις τουλάχιστον ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ.

Αν μου επιτρέπεις λοιπόν, γι' αυτές τις γιορτές, θέλω να σε προτρέψω να είσαι ευγνώμων για την κάθε στιγμή σου.

Να έχεις μέσα σου την καρδιά και το πνεύμα του ατρόμητου, όσον αφορά τους στόχους, τα θέλω, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σου.

Να σταματήσεις να σπαταλάς τον χρόνο και την ενέργειά σου σε όσους και σε ό,τι είναι αδιανόητα επουσιώδη για σένα.

Κάνε προτεραιότητα την δημιουργικότητα, τα ταλέντα σου και την φλόγα και το δυναμικό του συγγραφέα και του ανθρώπου που υπάρχει μέσα σου και είναι ακόμη σε αδράνεια ή ακόμη καρτερικά σε περιμένει για να φανερωθεί.

Ο Πλάτωνας με τον "γνώθι σαυτόν" θέλησε να μας υπενθυμίσει πως μέσα μας έχουμε τεράστια αποθέματα από ικανότητες που πρέπει να γνωρίσουμε και από αυτά τα αποθέματα να αντλήσουμε για να εκφράσουμε μια ζωή δημιουργική και ουσιαστική.

Οι ιστορίες και οι εμπειρίες σου είναι μοναδικές, πολύτιμες και έχουν πολύ μεγάλη σημασία και αξία για όλους μας.

Αν Ζαν-Ντομινίκ Μπομπί κατάφερε να μοιραστεί την ιστορία και το μήνυμά του γράφοντας ένα ολόκληρο βιβλίο ανοιγοκλείνοντας μόνο το αριστερό του βλέφαρο...

Εσύ, που δεν έχεις το δικό του πρόβλημα, ποιο βιβλίο μπορείς να γράψεις φέτος;

Οι ιστορίες και οι εμπειρίες σου, αληθινές ή μυθοπλαστικές, μεταφέρουν μηνύματα κουράγιου, ευαισθησίας, αλήθειας και προσπάθειας.

Το να μπορείς να αφηγηθείς την ιστορία και την εμπειρία σου, αληθινή ή μυθοπλαστική, και μάλιστα να μπορείς να την αφηγηθείς καλά πάνω στο χαρτί, πιστεύω ότι είναι ένα από το σπουδαιότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για εμάς τους ίδιους, γιατί η συγγραφή αναπόφευκτα είναι και αυτογνωσία και κατανόηση, αλλά είναι και μια μεγάλη προσφορά και για τους συνανθρώπους μας.

Κάποιες ιστορίες, σαν κι αυτή του Ζαν-Ντομινίκ Μπομπί, μπορούν να αλλάξουν την ζωή σου. Κάποιες ιστορίες έχουν αλλάξει την δική μου ζωή, γιατί προηγουμένως άλλαξαν την ζωή του συγγραφέα τους.

Κάποιες από τις δικές μου ιστορίες άλλαξαν την ζωή και την στιγμή ανθρώπων που δεν έχω γνωρίσει καν.

Και κάποιες από τις δικές σου ιστορίες μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες και καταλυτικές για την ζωή των δικών σου αναγνωστών, διαμορφώνοντας με έναν μυστήριο και μαγικό τρόπο -γιατί οι λέξεις πάνω στο χαρτί μπορούν να το κάνουν αυτό- το παρόν και το μέλλον υπέροχων ανθρώπων σαν κι εσένα. Των αναγνωστών σου.

Γι' αυτό λοιπόν, σήμερα, μαζί με τις ευχές μου για την νέα χρονιά σε ρωτώ:

Πότε ξεκινάς για να γράψεις ΑΥΤΗ την ιστορία που έχεις μέσα σου;

Καλή Πρωτοχρονιά και Καλή Χρονιά σε όλους μας!

Μαρία

ΥΓ. Προσωπικό μου στοίχημα μέσα από το Writing Online είναι να διαπρέψεις ως Συγγραφέας και να "ξεκολλήσεις" από ό,τι σε κρατά δέσμιο/δέσμια.

Μάλιστα, αν φέτος, μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα, θέλεις να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα (το πρώτο ή το επόμενο) ανεξάρτητα από τον όγκο και την κατηγορία του.

Να το εκδώσεις με επιτυχία πετυχαίνοντας τους δικούς σου προσωπικούς στόχους και να έχεις αναγνώστες σε αναμονή, πριν από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

Και αν κάτι τέτοιο θα σε έκανε να νιώσεις χαρούμενη/χαρούμενο το 2020 και συμβαδίζει με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του συγγραφέα που κρύβεις μέσα σου για την νέα χρονιά...

Τότε μην χάσεις την ευκαιρία που έχεις μέχρι την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 (τα μεσάνυχτα) ξεκινώντας από τώρα και συμμετέχοντας φέτος, στο:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο, εφαρμόζοντας μόλις 5 ΒΗΜΑΤΑ.

ΚΑΝΕ CLICK ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ + ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ

* Το γεγονός αυτό θα αποσυρθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου (τα μεσάνυχτα)

Να καλλιεργείς το ταλέντο και τις δεξιότητές σου και να θυμάσαι πως πλέον στην εποχή μας μπορείς να κάνεις ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ πραγματικότητα γιατί οι άνθρωποι, η γνώση, η εμπειρία είναι μόλις μερικά click κοντά σου!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Να είσαι είναι η μέρα σου και η νέα σου χρονιά ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία

ΥΓ. Μία από τις εμπνεύσεις μου για το σημερινό post προέρχεται από την ανάγνωση του βιβλίου: Το κλαμπ των 5 π.μ., του Robin Sharma, από τις καταπληκτικές εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

#δημιουργικήγραφήβιβλία #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικηγραφηδωρεαν2017 #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσ #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσαθήνα #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσδωρεαν2018 #δημιουργικήγραφή #σεμινάριαδημιουργικήςγραφήςδωρεαν #δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήpdf #δημιουργικήγραφήδωρεαν #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #σεμινάριαδημιουργικήςγραφής #δημιουργικηγραφηλογοτεχνια #δημιουργικήγραφήεξαποστάσεως #σεμιναριαδημιουργικηςγραφηςonline #σεμινάριαδημιουργικήςγραφής2019 #μαθηματαδημιουργικησγραφησ #ιδέεςγιαδημιουργικήγραφή #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #σεμιναριασυγγραφηςπαιδικουβιβλιου #συγγραφη #μαριαγουσιουσυγγραφεας #συγγραφήβιβλίου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγραψωεναβιβλιο #πωςναγραφωκαλυτερα #συμβουλεςγιανεουςσυγγραφεις #μαθημασυγγραφηςπαιδικουβιβλιου #πωςθαγινωσυγγραφεας #πωςναγίνωεπιτυχημενοςσυγγραφέας #εμπνευσηγιασυγγραφείς #μαθηματαγραφησ #μαθηματασυγγραφησ

bottom of page