top of page

Εσύ Πού Γράφεις;



Η Virginia Woolf έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο με αυτό το θέμα, αναγνωρίζοντας η ίδια από πρώτο χέρι πως ένας συγγραφέας έχει ανάγκη από «ένα δωμάτιο μόνο γι’ αυτόν».


Τις περισσότερες φορές οι συγγραφείς που μόλις ξεκινούν δεν έχουν έναν δικό τους χώρο, μια δική τους γωνιά, μόνο και μόνο για να γράφουν εκεί.


Δωρεάν Γνώση: Δημιούργησε την δική σου γωνιά συγγραφής, ΤΩΡΑ!


Όσο απλό κι αν ακούγεται, ή ίσως όχι και τόσο σπουδαίο στα αυτιά σου αυτή την στιγμή… είναι ένα από τα ισχυρότερα μέσα που κινητοποιεί κάποιον να μπει στην διαδικασία, αλλά θα σε βοηθήσει και στο λειτουργικό κομμάτι της δημιουργικής γραφής.


Χρειάζεσαι έναν χώρο, έστω και μικρό, μόνο για σένα, όπου θα κρατάς:

  • τις σημειώσεις σου.

  • τα μολύβια, τα στυλό, τους μαρκαδόρους σου.

  • τα βιβλία και άλλο υλικό των ερευνών σου.

  • τα αρχεία της πρώτης ύλης σου στα οποία θα έχεις εύκολη και άμεση πρόσβαση.


Αυτός ο χώρος θα προγραμματίσει τόσο το μυαλό σου, όσο και το σώμα σου προς την διαδικασία της συγγραφής, με την ίδια λογική που το μυαλό και το σώμα σου έχει προγραμματιστεί να συνδέει τον χώρο του μπάνιου, της κρεβατοκάμαρας ή της κουζίνας με συγκεκριμένες δραστηριότητες.


Ποιος είναι ο ιδανικός αυτός χώρος για σένα;


Δεν υπάρχει «ιδανικός» χώρος για όλους. Υπάρχει ιδανικός χώρος για σένα, και τον ανακαλύπτεις αφού πειραματιστείς.


Όμως αφού τον ανακαλύψεις και τον οργανώσεις, πειραματίσου και αλλιώς…


Δωρεάν Συμβουλή: Δοκίμασε να γράψεις εκτός σπιτιού, σε κάποιο πάρκο ή σε κάποιο καφέ. Δοκίμασε να γράψεις μέσα στο αυτοκίνητό σου. Δοκίμασε να γράψεις στον χώρο της δουλειάς σου. Δοκίμασε να γράψεις στο γκαράζ του σπιτιού σου, ή στο κιόσκι του κήπου σου. Δοκίμασε να γράψεις στο μπαλκόνι σου (όταν ο καιρός το επιτρέπει). Δοκίμασε και εμπιστεύσου αυτό που ταιριάζει καλύτερα σε σένα, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο για τους άλλους.


Μαρία Γούσιου,

Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων

Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής

Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr


bottom of page