top of page

Από την αρχική έμπνευση... ως τις λεπτομέρειες συγγραφής ενός καταπληκτικού Μυθιστορήματος!



Το μυθιστόρημα -ανεξάρτητα από την κατηγορία του- είναι ένα μεγάλο σε όγκο κείμενο με απαιτήσεις.


Κι αν θέλεις να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα που θα μας εντυπωσιάσει όλους, θα πρέπει να έχεις "τακτοποιημένα" μέσα σου, στις σημειώσεις, στις εμπνεύσεις σου, και κατ' επέκταση στα κεφάλαιά του, μια σειρά από δεδομένα -μικρά και μεγάλα- που όμως, το καθένα χωριστά, και όλα μαζί, κάνουν την διαφορά και συμβάλουν στην ολοκλήρωση και την επιτυχία του.


Γι' αυτό σήμερα θέλω να σου δώσω έναν σύντομο "χάρτη" που με την βοήθειά του θα είσαι σε θέση να βάλεις σε τάξη όλα όσα απαιτεί η συγγραφή ενός πολύ καλού μυθιστορήματος, ανεξάρτητα από τον όγκο και την κατηγορία του.


ΒΗΜΑ #1

Ξεκινάς έχοντας ξεκαθαρίσει τα εξής:


  • Τον πρωταγωνιστή σου.

  • Το τι θέλει ο πρωταγωνιστής σου.

  • Το τι του στέκεται εμπόδιο.

  • Μια έστω πρωτόλεια ιδέα για το ποιο θα μπορούσε να είναι το φινάλε σου.


Όσο περισσότερο χρόνο, ενέργεια και σκέψη περάσεις σε αυτό το στάδιο κάνοντας ξεκάθαρα μέσα στου τα τέσσερα παραπάνω στοιχεία, τόσο πιο εύκολο θα είναι το μονοπάτι που θα ακολουθήσεις από εδώ και πέρα.


Όμως βεβαιώσου παράλληλα ότι αφήνεις και το περιθώριο να εισχωρήσουν στην αρχική σου ιδέα, σκέψεις και εμπνεύσεις της τελευταίας στιγμής που θα κάνουν ακόμη πιο πρωτότυπη και φρέσκια την αρχική σου ιδέα.


ΒΗΜΑ #2

Τώρα γράψε την περίληψη του βιβλίου σου όπως θα περίμενες να την διαβάσεις στο οπισθόφυλλό της.


ΒΗΜΑ #3

Τώρα δημιούργησε τα πρώτα στάδια της δομής της πλοκής σου με εστίαση τις 3 Πράξεις ενός καλά δομημένου μυθιστορήματος.


  • 1η Πράξη/Στάδιο = Αρχή

  • 2η Πράξη/Στάδιο = Μέση

  • 3η Πράξη/Στάδιο = Τέλος


Γράψε τι περιμένουμε να δούμε σε κάθε πράξη/στάδιο.

Σημειώσεις και όχι κείμενο.


Δηλαδή, γράψε ποια θα είναι εκείνα τα γεγονότα που θα μας οδηγήσουν από το ένα στάδιο (πράξη) στο άλλο, δίχως να υπάρχει δυνατότητα επιστροφής.


ΒΗΜΑ #4

Τώρα φαντάσου ποια μπορεί να είναι εκείνη η σκηνή που θα αποτελεί το φινάλε σου και βάλε την στην λίστα με τις σημειώσεις σου.


ΒΗΜΑ #5

Τώρα πέρασε λίγο χρόνο με τους χαρακτήρες σου... γνωριστείτε μεταξύ σας, δημιούργησε τα βιογραφικά τους και πέρασε μερικές μέρες κρατώντας σημειώσεις μόνο γύρω από αυτούς.


Καν’ τους όσο πιο φρέσκους και πρωτότυπους μπορείς να φανταστείς.


ΒΗΜΑ #6

Τώρα... με αφορμή τις παραπάνω σημειώσεις, εμπνεύσεις και σκέψεις σου, γράψε μερικές περιλήψεις.


Γράψε μια μικρή περίληψη για το κάθε στάδιο (ΑΡΧΗ - ΜΕΣΗ - ΤΕΛΟΣ).


Φρόντισε όμως οι περιλήψεις σου να μην ξεπερνούν τη μία σελίδα ή μερικές σύντομες παραγράφους. Να θυμάσαι πως εδώ δεν θέλουμε λεπτομέρειες, αλλά τη γενικότερη εικόνα από κάθε στάδιο.


ΒΗΜΑ #7

Τώρα, αφού έχεις και την περίληψη για το κάθε στάδιο, έχεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πώς θα μπορούσε να κινηθεί όλο το χειρόγραφό σου... γι' αυτό, παίρνοντας ιδέες από την εκάστοτε περίληψη, κάνε μια λίστα με τίτλους κεφαλαίων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε κάθε στάδιο.


Για παράδειγμα:


ΑΡΧΗ:

Κεφάλαιο 1 -………………

Κεφάλαιο 2 -………………


ΜΕΣΗ:

Κεφάλαιο 1 -………………

Κεφάλαιο 2 -………………


ΤΕΛΟΣ:

Κεφάλαιο 1 -………………

Κεφάλαιο 2 -………………


Γράψε μόνο πιθανούς τίτλους.


Αυτό το στάδιο της τεχνικής αυτής μπορεί να είναι μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει λίγο παραπάνω, γιατί οι εναλλακτικές σου εδώ είναι πολλές και καλό είναι να παραμείνει μια λίστα με τίτλους κεφαλαίων για τα οποία είσαι απόλυτα ικανοποιημένος/ικανοποιημένη.


ΒΗΜΑ #8

Αφού ολοκληρώσεις τις λίστες με τους τίτλους κεφαλαίων, γράψε μια σύντομη περίληψη για το εκάστοτε κεφάλαιό σου με αφορμή τον τίτλο που έχεις επιλέξει.


Φρόντισε να είσαι σύντομος/σύντομη. Μην παρασυρθείς... γράψε το πολύ μία σελίδα για την εκάστοτε περίληψή σου.


ΒΗΜΑ #9

Κάνε ένα διάλειμμα μερικών ημερών. Το αξίζεις άλλωστε μετά από τόσο δημιουργική εργασία. Άσε το μυαλό σου να αδειάσει και να παρασυρθεί από άλλα ερεθίσματα.


ΒΗΜΑ #10

Τώρα αφού έχεις ολοκληρώσει με τα παραπάνω βήματα, άρχισε να γράφεις το βιβλίο σου έχοντας ως οδηγό τις περιλήψεις των κεφαλαίων σου και ξεκίνα τη λογοτεχνική συγγραφή όλων όσων ήδη έχεις αποφασίσει.


Φυσικά να είσαι ανοιχτός/ανοιχτή σε νέες ιδέες και αλλαγές.


Καθώς γράφεις μπορεί να προκύψουν μια νέα σειρά από ενδιαφέρουσες ανατροπές. Μη διστάσεις να αναθεωρήσεις κάποια κομμάτια του σκελετού σου.


Όταν με το καλό φτάσεις στην λέξη «ΤΕΛΟΣ», πάρε μια ακόμη βαθειά ανάσα και επιμελήσου το χειρόγραφό σου.


Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ!

Ενώ, αν ΦΕΤΟΣ, θέλεις μέσα σε ένα χρόνο από τώρα να πετύχεις την συγγραφή και την έκδοση ενός μυθιστορήματος που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:


Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει την μορφή Home Study Course και είναι Διαθέσιμο για νέους συμμετέχοντες ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Όσοι εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον επόμενο κύκλο εγγραφών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ και συμπληρώσουν την φόρμα ενδιαφέροντος που υπάρχει στην σχετική σελίδα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, λαμβάνουν αυτόματα:

  • Προνομιακή + Προσωπική Έκπτωση για τον επόμενο κύκλο εγγραφών.

  • Προσωπική Ενημέρωση για το πλήρες περιεχόμενο του προγράμματος.

  • ΣΥΝ Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών, αλλά και για να έχεις χωρίς καμία άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, Αυτόματα Προνομιακή & Προσωπική Έκπτωση όπως και Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία

bottom of page