top of page

Δωρεάν Δοκιμασμένη Τεχνική Επιμέλειας!Με αφορμή το mail μιας φίλης και σε συνέχεια του άρθρου της περασμένης εβδομάδας, παρακάτω θα βρεις τα βήματα μιας απλής, αλλά ταυτόχρονα πολύ σπουδαίας και δοκιμασμένης τεχνικής γύρω από την επιμέλεια, που ελπίζω να βρεις χρήσιμη και ενδιαφέρουσα!


Ξεκινάμε λοιπόν!


Βήμα 1ο: Αρίθμησε τον αριθμό των παραγράφων σου από το τέλος προς την αρχή.


Αν έχεις γράψει μυθιστόρημα, η παράγραφος πριν από την λέξη τέλος θα έχει για σένα το νούμερο 1 και η πρώτη σου παράγραφος ας πούμε το νούμερο, 567.


Βήμα 2ο: Διάβασε την εκάστοτε παράγραφό σου από το τέλος προς την αρχή και βαθμολόγησε την από το 1 – 10.

Εξηγήσεις:

  • Θέλω να διαβάσεις την εκάστοτε παράγραφο «ανάποδα», ώστε να αξιολογήσεις την κάθε μια χωριστά… δίχως να παρασύρεσαι από τον ειρμό της ιστορίας σου – κάτι που θα συμβεί αν διαβάσεις το κείμενό σου «κανονικά».

  • Σχετικά με τη βαθμολογία σου… όπου 10 πρόκειται για το απόλυτο αριστούργημά σου! Όπου 1… δεν διαβάζεται!


Πώς μπορείς να είσαι αντικειμενικός/ή στην βαθμολογία σου;


Προτείνω να μην «μαστιγώσεις» τον εαυτό σου, ούτε να είσαι ψεύτικα γενναιόδωρος/η! Απλά απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα όσο πιο ειλικρινά μπορείς:


Αυτό που διαβάζω αυτήν την στιγμή, θα μπορούσα να το είχα διαβάσει σε βιβλίο της κατηγορία του; ή/και ο αγαπημένος μου συγγραφέας αυτής της κατηγορίας βιβλίων θα έγραφε μια τέτοια παράγραφο;


Αν είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, τότε με λίγη εξάσκηση θα σου είναι απλό να βαθμολογήσεις τις παραγράφους σου από το 1 – 10 με σωστή κρίση και αντικειμενικότητα!


Βήμα 3ο: Πρόσθεσε τις βαθμολογίες σου και βρες το άθροισμα όλων των παραγράφων σου.


Βήμα 4ο: Διαίρεσε το παραπάνω άθροισμα με το σύνολο των παραγράφων σου, δηλαδή με τον αριθμό που βρίσκεται δίπλα στην πρώτη παράγραφο του κειμένου σου.


Αυτός ο αριθμός για το δικό μου παράδειγμα είναι το 567.


Βήμα 5ο: Έλεγξε το αποτέλεσμα. Αν το αποτέλεσμα της διαίρεσης είναι μεγαλύτερο από 10 έχεις κάνει κάπου λάθος, βρες το λάθος και ολοκλήρωσε την διαδικασία.


Αν το αποτέλεσμα είναι από 10 και κάτω, τότε έχεις κάνει σωστά την διαδικασία.


Βήμα 6ο: Αν το αποτέλεσμά σου είναι από 7 και πάνω, τότε έχεις γράψει ένα κείμενο που χρειάζεται λίγη ή και καθόλου επιμέλεια.


Αν το αποτέλεσμα είναι από 7 και κάτω έχει λίγη ακόμη δουλίτσα πριν πας στο επόμενο κείμενό σου!


Βήμα 7ο: Διέγραψε όσες παραγράφους έχει βαθμολογήσει από 3 και κάτω. Είναι κομμάτια κειμένου που τα πήγες άσχημα και δεν αξίζει τον κόπο να χάσεις πολύτιμο χρόνο και ενέργεια να τα διορθώσεις, μιας και μπορείς να κάνεις δίχως αυτά.


Βήμα 8ο: Μην κάνει τίποτα στις παραγράφους που έχεις βαθμολογήσει από 7 και πάνω. Είναι κομμάτια του κειμένου σου που τα κατάφερες πολύ καλά! Συγχαρητήρια!


Βήμα 9ο: Βελτίωσε όλες τις παραγράφους που έχεις βαθμολογήσει από 3 – 7, ώστε ξαναδιαβάζοντάς τες να τις βαθμολογήσεις από 7 και πάνω.


Ένας από τους πιο απλού τρόπους που μπορείς να το κάνεις αυτό, είναι να σβήσεις οτιδήποτε περιττό… να κρατήσεις μόνο εκείνες τις πληροφορίες που είναι σημαντικές για τον ειρμό της ιστορίας σου.


Συνήθως τέτοιου είδους παράγραφοι λένε περισσότερα από τα απολύτως απαραίτητα… μη φοβηθείς να σβήσεις λοιπόν!


Βήμα 10ο: Επέστρεψε στα σημεία που έχεις σβήσει παραγράφους. Διάβασε το κείμενο που προηγείται, διάβασε και το κείμενο που έπεται και γράψε μόνο μία μικρή φράση ή πρόταση που να συνδέει αυτά τα δύο σημεία. Γράψε όσο πιο λακωνικά μπορείς αυτό που είναι απαραίτητο για να συνδέσεις το κείμενό σου, αλλά μην παρασυρθείς… μην πλατειάσεις!


Βήμα 11ο: Διάβασε όλο το κείμενό σου από την αρχή μέχρι το τέλος με μολύβι στο χέρι και βελτίωσε ό,τι άλλο νομίζεις πως είναι απαραίτητο!


Βήμα 12ο: Διασκέδασέ το! Και απόλαυσέ το!


Τα έχεις καταφέρει και θα πρέπει να είσαι υπερήφανος/η γι’ αυτό!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ λοιπόν!


Πες μου την γνώμη σου για την επιμέλεια. Εσύ κάνεις επιμέλεια; Σου είναι εύκολο; Και με ποιον τρόπο κάνεις επιμέλεια;


Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου και να μάθω τις σκέψεις σου και τις εμπειρίες σου πάνω σε αυτό το θέμα.


Θα χαρώ πολύ να χρησιμοποιήσεις το πλαίσιο των σχολίων και να μου πεις αν σε βοηθούν όλα αυτά διαβάζεις εδώ, αλλά και να μου εκθέσεις το δικό σου ερώτημα για να το κουβεντιάσουμε.


Είμαι σίγουρη πως αυτά που απασχολούν εσένα συγγραφικά, απασχολούν και πολλούς από τους φίλους που ανήκουν στην παρέα μας που αισίως πλησιάζει τα 1000 άτομα και καθημερινά πληθαίνουμε κι άλλο!


Φιλιά! Θα τα πούμε ξανά σε μια βδομάδα!


Μαρία Γούσιου,

Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων

Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής

Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr


Yorumlar


bottom of page