top of page

Τεχνικές Συγγραφής Βιβλίου: Πότε + Πώς Η Ανάγνωση Άλλων Βιβλίων Μπορούν Να Σε Κάνουν Καλύτερο Συγγρα


Μπορείς να ανακαλύψεις πάρα πολλά πράγματα για την συγγραφή από το διάβασμα άλλων βιβλίων..

Ιδιαίτερα αν εστιαστείς στην ανάγνωση της κατηγορίας των βιβλίων που θέλεις να γράφεις τότε έχεις στα χέρια σου μία από τις πιο ισχυρές Τεχνικές Συγγραφής Βιβλίων που υπάρχουν.

Όταν διαβάζεις για παράδειγμα ένα μυθιστόρημα, ή ένα παραμύθι, ή ακόμη κι ένα μη-λογοτεχνικό βιβλίο, σκέψου προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο έχει γραφτεί αυτό το βιβλίο.

Κοίτα να δεις αν έχει χωριστεί σε ενότητες, μέρη και κεφάλαια. Αν ισχύει αυτό, είναι τα κεφάλαια μικρά η μεγάλα, ή ποικίλουν σε μέγεθος;

Έχουν τα διαφορετικά μέρη (αρχή - μέση και τέλος) του βιβλίου ίδιο μέγεθος;

Πόσες απόψεις και πόσες τοποθεσίες υπάρχουν στην ιστορία; Έχουμε μια ιστορία που μας την κοινοποιεί μόνο ο κεντρικός ήρωας ή παραπάνω ήρωες;

Και αντίστοιχα, έχουμε μια ιστορία που διαδραματίζεται μόνο σε μια τοποθεσία ή έχουμε "ταξίδεμα" του αναγνώστη (και φυσικά των ηρώων) σε πολλά "αληθινά" ή/και φανταστικά μέρη; Και πως αυτές οι τοποθεσίες περιγράφονται μέσα στις σελίδες του βιβλίου;

Κοίταξε τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να μεταφέρει τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε οι ήρωες στους διαλόγους τους, τον τρόπο με τον οποίο περιγράφει μια σκηνή ή δημιουργεί αγωνία, για σένα τον αναγνώστη.

Κοίταξε, επίσης, πως ξεδιπλώνεται η πλοκή, πως κρύβονται τα μυστικά και πως αποκαλύπτονται τα στοιχεία που σε οδηγούν να διαβάσεις - με αγωνία - παρακάτω.

Εξέτασε πως τα γεγονότα προμηνύονται και πώς δημιουργούνται εκπλήξεις.

Η επιλογή κομματιών που σου αρέσουν από ένα βιβλίο και η μίμηση (ΠΡΟΣΟΧΗ: Όχι η αντιγραφή τους, αλλά η μίμησή τους, η έμπνευση που μπορείς να πάρεις από αυτά τα χωρία...) χρησιμοποιώντας το δικό σου περιβάλλον, τους δικούς σου χαρακτήρες και την δική σου γραμμή πλοκής, να είσαι σίγουρη/σίγουρος ότι αυτή η πρακτική μπορεί να σε βοηθήσει πολύ ως Συγγραφέα και να σου "διδάξει" πολλά!

Θα σε βοηθήσει πολύ επίσης να δεις πως λειτουργούν, αλλά και κάτω από πιο πλαίσιο είναι δομημένα τα καλά μυθιστορήματα, τα καλά παραμύθια, τα καλά μη-λογοτεχνικά βιβλία.

Μπορείς να τα θεωρήσεις όλα τα παραπάνω σαν μια εξάσκηση, όπως ένας μουσικός κάνει πρόβες ή ένας ζωγράφος κάνει προσχέδια για έναν διάσημο πίνακα.

Δεν είναι απαραίτητο τα κείμενα που θα προκύψουν από την παραπάνω εξάσκηση να τα ενσωματώσεις στο βιβλίο που γράφεις, αλλά αν με μια μικρή τροποποίηση αυτό θα ταίριαζε, τότε μην διστάσεις να το κάνεις.

Θέλω να ξέρεις πως όλοι οι συγγραφείς (και οι καλλιτέχνες γενικότερα) - όλοι - επηρεάζονται λίγο πολλοί από άλλους καλλιτέχνες, είτε αυτοί είναι συγγραφείς, είναι ζωγράφοι, ηθοποιοί, ή μουσικοί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους καλούς αθλητές. Παρακολουθούν και προσπαθούν να "αντιγράψουν" τα καλά στοιχεία ενός καλού άλλου αθλητή.

ΟΜΩΣ αν μια τέτοια πρακτική σου ταιριάζει και επιλέξεις να την χρησιμοποιήσεις για να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου, θέλω να υπογραμμίσω εδώ πως είναι άλλο να παίρνω έμπνευση και γνώση από ένα άλλο καλό βιβλίο/συγγραφέα και αυτό που λαμβάνω να το κάνω δικό μου, και άλλο να αντιγράφω κάτι από ένα βιβλίο/συγγραφέα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αυτό ήδη υπάρχει.

Νομίζω πως μπορείς να καταλάβεις την διαφορά.

Σε καμιά περίπτωση μην κάνεις λογοκλοπή και σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσεις να οικειοποιηθείς κάτι που δεν είναι δικό σου.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι τα βιβλία που διαβάζεις και μελετάς να σε εμπνέουν και να σε κάνουν ακόμη καλύτερο συγγραφέα και -για μια ακόμη φορά- επίτρεψέ μου να σου εκφράσω την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μου που είσαι εδώ και με κάνεις μέρος της ζωής σου.

Να είσαι καλά!

Να διαβάζεις καλά βιβλία που και θα τα απολαμβάνεις ως αναγνώστης, αλλά και θα σε κάνουν ακόμη καλύτερο συγγραφέα, και στο μεταξύ... να έχεις μια ανέλπιστα υπέροχη ημέρα!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα. Από καρδιάς, για μια ακόμη φορά σε ευχαριστώ!

Μαρία

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

"Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Aν θέλεις να γράψεις φέτος ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε μπορείς να συμμετέχεις στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: "Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες από τώρα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε 52 εβδομάδες να γράψεις, να εκδώσεις με επιτυχία, αλλά και να έχεις αναγνώστες εν αναμονή, για το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, ανεξάρτητα από την κατηγορία του.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

#δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήγραφή #δημιουργικηγραφηδωρεαν #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματαδημιουργικηςγραφης #ΔημιουργικήΓραφή #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #δημιουργικήγραφήβιβλία #γραφωτοδικομουπαραμυθι #δομημυθιστορηματος #πωςναγραψωεναμυθιστορημα #μαθηματασυγγραφηςπαραμυθιων #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #μαθηματααποτοσπιτι #πωςναεκδοσωέναπαραμυθι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #σκελετόςμυθιστορήματοσ #Μυθιστόρημα #σεμιναριασυγγραφηςπαραμυθιου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεάς #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεας #πωςναγινωπλουσιοςσυγγραφεας #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #Εκδοσηβιβλιου #εκδοσηβιβλιουνέουσυγγραφέα #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #πωςναβρωτιτλογιατοβιβλιομου #τεχνικεςσυγγραφης #τεχνικεςσυγγραφηςβιβλιου #τεχνικεςσυγγραφηςμυθιστορηματος #τεχνικέςσυγγραφήςμυθιστορήματος #οδηγιεςγιασυγγραφημυθιστορηματος #πωςναγραψετεεναπραγματικακαλομυθιστορημα #εφαρμογεςγιαναγραψειςβιβλιο

bottom of page