top of page

Πώς + Γιατί Τα Συναισθήματα Σε Κάνουν Καλύτερο Συγγραφέα



Η συγγραφή είναι ένα μεγάλο συναισθηματικό πάρε δώσε ανάμεσα στον δημιουργό, το δημιούργημά του και τους αναγνώστες. Δίχως τα συναισθήματα, δεν έχεις την ‘πρώτη ύλη’ που χρειάζεται για να περάσεις μέσα από τα μονοπάτια της έμπνευσης και της συγγραφής.


Αλλά και δίχως συναισθήματα δεν θα μπορούσες να έχεις γέφυρες ταύτισης με τους αναγνώστες!


Όλα τα συναισθήματα είναι δώρα που κρύβουν σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη μας, τόσο ως ανθρώπινα όντα, όσο και ως συγγραφείς.


Το πάθος για τις λέξεις, το πάθος για τη μυρωδιά του εκτυπωμένου χαρτιού, το πάθος για την καταγραφή όλων αυτών των εικόνων που κατακλύζουν το μυαλό μας και ζητούν επίμονα να βρουν το δρόμο τους προς το φως, δεν μπορεί να σου συμβεί αν δεν αφεθείς στο συναίσθημα – όποιο κι αν είναι αυτό, την όποια στιγμή.


Ο συγγραφέας είναι τρεις άνθρωποι μαζί. Ο ίδιος ο δημιουργός, ο εκάστοτε ήρωάς του, και ο αναγνώστης μαζί! Αν δεν έχεις επίγνωση των συναισθημάτων αυτής της τριάδας, δεν μπορείς να τα καταφέρεις καλά!


Τα βιβλία που λάτρεψες και τα βιβλία που θα λατρέψεις οφείλουν κομμάτι της επιτυχίας τους στο γεγονός ότι ο συγγραφέας γνώριζε πολύ καλά τα συναισθήματα αυτής της τριάδας, ήξερε να τα αφουγκραστεί τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους ήρωές του, να τα επεξεργαστεί, να τα χειριστεί και φυσικά να τα περάσει στο χαρτί!


Αν ξυπνάς στις 6 το πρωί για να γράψεις και το κάνεις από μια αίσθηση καθήκοντος και μιας ανάγκης να αποδείξεις στον εαυτό σου πόσο πειθαρχημένος είσαι, τότε λίγο παρακάτω θα πάψεις να νοιώθεις τη χαρά της δημιουργίας και το μόνο που θα σου μείνει είναι μια ρομποτική αντιμετώπιση των πραγμάτων.


Αντίθετα αν ξυπνάς στις 6 το πρωί για να γράψεις και το κάνεις γιατί δεν μπορείς να περιμένεις άλλο και αδημονείς να συναντήσεις τους ήρωες του μυθιστορήματός σου, να μάθεις τη συνέχεια των περιπετειών τους, να φας πρωινό μαζί τους και να τους πεις τις κρυφές σου σκέψεις, τότε μπορείς να είσαι σίγουρος ότι η συγγραφή για σένα είναι όπως ο αέρας που αναπνέεις, κάτι που σε κρατάει ζωντανό.


Γράψε μου στον χώρο των σχολίων του site και πές μου πώς εσύ χειρίζεσαι τα συναισθήματά σου συγγραφικά!

  • Σε κατακλύζουν;

  • Τα ξεσπάς πάνω στο χαρτί;

  • Φορτίζουν τους ήρωές σου;

  • Πώς αλλιώς επηρεάζουν τα συναισθήματά σου την συγγραφή σου, αλλά κι εσένα προσωπικά;

Θέλω πολύ να ξέρω τις σκέψεις και την άποψή σου πάνω σε αυτό το θέμα.


Μαρία Γούσιου,

Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων

Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής

Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr


bottom of page