top of page

Πώς Μπορείς Να Αλλάξεις Τη Ζωή Σου, Αλλά Και Τη Ζωή Άλλων, Με Τη Συγγραφή;Τα βιβλία γράφονται επειδή ο/η συγγραφέας επιλέγει μία λέξη κάθε φορά, αλλά κι επειδή κάνει μια σειρά από άλλες επιλογές κατά τη διάρκεια της συγγραφής που μπορούν να μετατρέψουν το αποτέλεσμα από κακό ή μέτριο, έως πολύ καλό και παγκόσμιας εμβέλειας ξεχωριστό!


Η διαφορά ανάμεσα στις «σωστές» και «λάθος» επιλογές έχει να κάνει με τον τρόπο που ο συγγραφέας λέει την ιστορία του πάνω στο χαρτί.


Ένας καλός συγγραφέας είναι αυτόματα και ένας καλός αφηγητής μιας καλής ιστορίας.


Η Δημιουργική Γραφή έχει εργαλεία και μεθόδους που, πέρα από καλό συγγραφέα, μπορούν να σε κάνουν και καλό αφηγητή μιας καλής ιστορίας!


Τα βιβλία που ξεχωρίζουν και κάνουν τη διαφορά σε παγκόσμιο επίπεδο ξέρουν να αφηγούνται μια πολύ καλή ιστορία και ξέρουν να το κάνουν καλά!


Αν κάποτε βρεθείς στη θέση που είχα εγώ πριν κάποια χρόνια για χάρη ενός εκδοτικού οίκου… να διαβάζεις δηλαδή περισσότερα από 100 βιβλία-χειρόγραφα τον χρόνο και να λες τη γνώμη σου για το αν αξίζει τον κόπο να εκδοθούν ή όχι, τότε θα διαπίστωνες ότι το 99% των συγγραφέων δεν είναι πως δεν κατέχουν καλά ελληνικά ή γραμματική, ή ακόμη και λογοτεχνική γραφή.


Θα διαπίστωνες ότι η πλειοψηφία των συγγραφέων αποτυγχάνει στο να εφαρμόσει τις τεχνικές που υπάρχουν για να αφηγηθούν με καλό τρόπο πάνω στο χαρτί μια καλή ιστορία.


Δεν υπήρχε όραμα σε αυτά τα χειρόγραφα, δεν υπήρχε ξεκάθαρο θέμα, οι χαρακτήρες ήταν απλά στερεότυπα, οι όποιες πλοκές είχαν την απλότητα τίτλων εφημερίδας ή ήταν «αντίγραφα» μιας ήδη επιτυχημένης κινηματογραφικής επιτυχίας, ή ενός γνωστού best-seller, οι διάλογοι ήταν απλές ατάκες, και πολλά πολλά ακόμη.


Ένα βιβλίο που πραγματικά ξεχωρίζει και κάνει τη διαφορά δεν αποτελεί «αντιγραφή» σε κανένα του επίπεδο.


Ένα νέο βιβλίο που ξεχωρίζει, δίνει στους αναγνώστες του νέο και πρωτότυπο πάθος για την ιστορία του και δημιουργεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία.


Ένα τέτοιο βιβλίο είναι η συνειδητή επιλογή του συγγραφέα να πει «όχι» στη μετριότητα αυτών που γράφει και συνάμα η δέσμευσή του σε μια ποιότητα για την οποία είναι πρόθυμος να δουλέψει.


Είναι εύκολο;

Και ναι και όχι. Ένα μυθιστόρημα (ανεξάρτητα από την κατηγορία ή το μέγεθός του) είναι ένα έργο τέχνης μεγάλο σε όγκο… πάντα μερικών εκατοντάδων σελίδων, για τις οποίες έχεις να πάρεις αντίστοιχα πολλές εκατοντάδες αποφάσεις ως συγγραφέας.


Υπάρχει «συνταγή», μυστικά ή κόλπα που σου εξασφαλίζουν αυτήν την ποιότητα, την πρωτοτυπία και τη διαφορά;


Όχι, δεν υπάρχει τέτοια ξεκάθαρη λίστα με «συγγραφικά συστατικά», αλλά η δημιουργική γραφή έχει τα εργαλεία, τα μοντέλα και τις τεχνικές εκείνες που σου επιτρέπουν να ανακαλύψεις και να καλλιεργήσεις τη δική σου πρωτότυπη συγγραφική φωνή και ναι, να κάνεις τη διαφορά, κάνοντας εκείνες τις επιλογές που μία μία, αλλά και αθροιστικά όλες μαζί, θα κάνουν το βιβλίο σου να κάνει τη διαφορά.


Ο συγγραφέας είναι ένας καλλιτέχνης δημιουργός. Δημιουργεί τέχνη με τις λέξεις και τις επιλογές του. Κάποιοι από μας έχουν εύκολο το να δημιουργούν αξέχαστους ήρωες, αλλά δεν τα πάμε καλά με την πλοκή.


Άλλοι γνωρίζουν πολύ καλά το να κάνουν μια απλή περιγραφή ιδιαίτερη εμπειρία για τον αναγνώστη, αλλά υστερούν στους διαλόγους. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ταλέντο. Οι περισσότεροι των συγγραφέων δεν στερούνται ταλέντου, αλλά άλλων θεμάτων.


Ανεξάρτητα από το αν έχεις γράψει ήδη κάτι ή αν αυτή είναι η πρώτη σου φορά…


Ανεξάρτητα από το ποια είναι τα δυνατά ή τα αδύναμα στοιχεία σου ως συγγραφέας, μπορείς να γράψεις ένα ή και πολλά βιβλία που θα κάνουν τη διαφορά και θα ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό.


Είσαι έτοιμος/έτοιμη να αλλάξεις τις ζωές των αναγνωστών σου, αλλά και τη δική σου;

Αν ναι, τότε μείνε μαζί μας γιατί ακριβώς αυτό θα κάνουμε μαζί αυτούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους!


Μείνε μαζί μας γιατί θα είναι ιδιαίτερη τιμή για μας εδώ στο writing-online.gr να προτείνουμε και το δικό σου βιβλίο στα μέλη μας.


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!


Μαρία Γούσιου,

Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων

Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής

Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr


Comments


bottom of page