top of page

Υπάρχουν Άγγελοι. Το βιβλίο του Σταύρου Κυπριανού για το μεγαλείο της Δωρεάς Οργάνων. Το Επιμελήθηκα


Μαρία Γούσιου Σταύρος Κυπριανού Υπάρχουν Άγγελοι

Είχα την ευλογία να είμαι από τους πρώτους ανθρώπους που αυτό το μοναδικό βιβλίο έφτασε στα χέρια μου πριν από αρκετούς μήνες μιας και επιμελήθηκα προσωπικά το περιεχόμενό του.

Ο Σταύρος Κυπριανού, γνωστός σε όλους μας δημοσιογράφος του ΡΙΚ, μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί την Επιμέλεια Περιεχομένου του.

Ο Σταύρος λοιπόν, ένας από τους πιο αγαπητούς δημοσιογράφους στην Κύπρο, έγραψε με πολύ αγάπη και ταπεινότητα το βιβλίο με τίτλο: "Υπάρχουν Άγγελοι. Μια αληθινή ιστορία για το μεγαλείο δωρεάς οργάνων"

Αφορμή για την συγγραφή του στάθηκε η προσωπική του περιπέτεια.

Έπασχε από την "Νόσο των Σταυροφόρων", μια σπάνια αρρώστια που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο αν δεν βρεθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα συμβατός δότης ήπατος κι ευτυχώς για τον Σταύρο, βρέθηκε.

Δεν έμαθε ποτέ ποιος τον έσωσε, όμως θυμάται την ημερομηνία που έκανε την επέμβαση της μεταμόσχευσης ως δεύτερη ημερομηνία γέννησής του, γιατί χάρη σε αυτόν τον δότη του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή.

Του χαρίστηκαν νέες ανάσες, επιλογές, δυνατότητες, χαμόγελα, εμπειρίες, ώρες... που καμιά φορά όλοι εμείς τα θεωρούμε δεδομένα, ενώ δεν είναι.

Ο ίδιος έγραψε πρόσφατα στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media: «15.03.2015! Σαν σήμερα πριν από 3 χρόνια ένας άγνωστος άντρας θα γινόταν ο ήρωάς μου.

Έφυγε αφήνοντας πίσω του μια γενναία πράξη ανθρωπιάς και αλτρουισμού. Με τον θάνατό του, μου χάρισε ζωή και με δίδαξε πως η αγάπη είναι η απινίδωση της ζωής.»

Με αφορμή την συνεργασία μας για την επιμέλεια περιεχομένου του βιβλίου του, θα βρίσκομαι πλάι του στην πρώτη επίσημη παρουσίασή του στην Λευκωσία, στις 4 Απριλίου και θα μιλήσω για αυτόν τον τόσο σπάνιο άνθρωπο και συγγραφέα που με εμπιστεύτηκε.

Ο Σταύρος είχε δηλώσει σε συνέντευξη του παλιότερα:

"Είναι γνωστό ότι πέρασα μια μεγάλη δοκιμασία. Ευτυχώς και δόξα τω θεώ είμαι πίσω. Πρώτα και κύρια το οφείλω σε ένα άνθρωπο ο οποίος δεν είναι σήμερα μαζί μας.

Ένας άνθρωπος που πριν φύγει από αυτό τον κόσμο είχε αποκτήσει την κάρτα δότη οργάνων. Ένας άνθρωπος από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν γνώρισα ποτέ, αλλά φεύγοντας χάρισε ζωή σε μένα και σε άλλους συνανθρώπους μας.…".

Η δοκιµασία που πέρασε ο Σταύρος ήταν για τον ίδιο το μεγαλύτερο και το καλύτερο μάθημα ζωής που πήρε ποτέ για την ζωή του, όπως γράφει και στο βιβλίο του.

Μια τέτοια δοκιµασία, η οποία σε φέρνει µια ανάσα από τον θάνατο, σε κάνει να εκτιμάς την ίδια τη ζωή. Σε ωθεί να προσπαθήσεις να συγυρίσεις τη ζωή σου και να πετάξεις τον «παλιό άνθρωπο.

Αναθεωρείς τα πάντα, αναζητάς την ουσία και σταµατάς να σκαλίζεις στην επιφάνεια.

Δεν χρειάζεται να βρεθούμε κοντά στον θάνατο για να "συγυρίσουμε την ζωή μας", να αναζητήσουμε την αλήθεια, την ουσία, το νόημα.

Κι ο Σταύρος έκανε μια γενναία πράξη με την συγγραφή αυτού του βιβλίου, υπενθυμίζοντας την "ουσία" σε όλους μας, ενώ παράλληλα μας ενημερώνει και μας πληροφορεί γύρω από το μεγαλειώδες θέμα της δωρεάς οργάνων.

"Ενηµερώθηκα από το νοσοκοµείο στην Αγγλία ότι βρέθηκε συµβατός πτωµατικός δότης ήπατος. Εκείνη την ώρα σε κυριαρχούν έντονα και ανάµεικτα συναισθήµατα λύπης και χαράς.

Χαράς, γιατί παίρνεις µια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και λύπης γιατί ένας άνθρωπος, ένας πατέρας, ένας αδελφός φεύγει για πάντα από τη ζωή. Πιστεύω πως δεν υπάρχει µεγαλύτερη πράξη προσφοράς και αλτρουισµού από το να γίνεται κανείς δυνητικός δότης οργάνων. "

Η φωνή, ο λόγος, η εμπειρία και το μηνύματα ελπίδας, πίστης και θέλησης για τη ζωή, που ο Σταύρος περνά μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου δεν θα πάψουν ποτέ.

Ο Σταύρος Κυπριανού, δεν είναι μόνο ένας καταπληκτικός δημοσιογράφος, είναι και ένας χαρισματικός συγγραφέας, αλλά κι ένας άνθρωπος που η ψυχή του και το σθένος του ακτινοβολούν, εμπνέουν, και με πολύ σεβασμό και ταπεινότητα, μέσα από το βιβλίο του, μέσα από την ίδια την στάση ζωής και τις επιλογές του πλέον, υπενθυμίζει σε όλους εμάς, την ουσία της ζωής και ένα νέο μονοπάτι.

Σε ευχαριστώ Σταύρο μου που μου εμπιστεύτηκες την Επιμέλεια Περιεχομένου του βιβλίου σου. Σε ευχαριστώ που θα βρίσκομαι πλάι σου στην πρώτη επίσημη παρουσίασή του στην Λευκωσία.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Δημοσιογράφο - Συγγραφέα, Σταύρο Κυπριανού, την περιπέτειά του, το βιβλίο, και την πρώτη επίσημη παρουσίασή του στην Λευκωσία στις 4 Απριλίου, 2019 θα βρεις στο διαδίκτυο.

bottom of page