top of page

Οι 5 Κατηγορίες που πρέπει να έχει το σημειωματάριο ενός συγγραφέα.



Δεν χρειάζεται να σου πω το πόσο χρήσιμο είναι για έναν συγγραφέα το σημειωματάριό του και για το πόσες μορφές μπορεί να πάρει.


Σήμερα όμως θα σου μιλήσω για το πως θα κάνουμε μαζί αυτό το σπουδαίο εργαλείο χρήσιμο και απαραίτητο για ένα χειρόγραφο (για ένα βιβλίο) που είναι στην φάση της δημιουργίας του, της συγγραφής του,  ώστε να σε βοηθήσω σε σημεία και σε στιγμές που μπορεί να το έχει ανάγκη, όταν η αυθόρμητη έμπνευση δεν θα είναι αρκετή ή μπορεί να μην υπάρχει καν.


Άλλωστε οι συγγραφείς «γράφουν» πολύ πιο έντονα κάποιες στιγμές όταν δεν «γράφουν - γράφουν», μιας και οι ιδέες μας και οι καλύτερες εμπνεύσεις μας πολύ συχνά μας προκύπτουν όταν είμαστε μακριά από το πληκτρολόγιο ή το χαρτί και το μολύβι.


Για αρχή λοιπόν, χρειάζεσαι ένα ηλεκτρονικό ή ένα έντυπο σημειωματάριο και μετά χρειάζεται να το χωρίσεις σε πέντε μεγάλες κατηγορίες.

Κατηγορία #1 Ιδέες Πλοκής


Εδώ μπορείς να καταγράψεις όποιες ιδέες είχες, έχεις και θα έχεις κατά την διάρκεια της συγγραφής του χειρόγραφού σου που αφορούν στην πλοκή.


  • Πώς θα αναπτυχθούν οι πρωτόλειες ιδέες σου.

  • Δράσεις και αντιδράσεις των ηρώων σου.

  • Ανατροπές και γυρίσματα.

  • Σημαντικές κορυφώσεις στην αφήγησή σου.

  • Και σημαντικές σκηνές.


Κατηγορία #2 Ήρωες + Χαρακτήρες


Εδώ μπορείς να καταγράψεις:...


  • Μια γενική και ειδική περιγραφή των βασικών ηρώων σου.

  • Τα κίνητρά τους και τα θέλω τους.

  • Τι θέλουν και τι αναζητούν κατά τη διάρκεια της πλοκής σου.

  • Τι τους εμποδίζει από το να το αποκτήσουν;

  • Πώς αντιδρούν σε ιδιαίτερες στιγμές της πλοκής;

  • Τι είναι αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς;

  • Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του παρελθόντος τους που φανερώνονται στο ποιοι είναι και τι κάνουν εδώ και τώρα.

  • Ακόμη και μια λίστα με πιθανά ονόματά τους.


Αν δυσκολεύεσαι κι εσύ να καταλήξεις στα ονόματα των ηρώων σου -όπως κι εγώ - τότε ξεφύλλισε μερικές εφημερίδες και περιοδικά μόνο επί τούτου.


Κάνε μια λίστα με μικρά ονόματα, κάνε και μια δεύτερη λίστα με τα επώνυμα και μετά ένωσέ τα ανάλογα με την έμπνευση και τις ανάγκες σου.


Θέλεις τα ονόματα των ηρώων σου να ξεχωρίζουν για να τα θυμούνται οι αναγνώστες σου, αλλά ταυτόχρονα να μοιάζουν φυσικά και αληθινά «πάνω» τους, να προσδίδουν και μια χροιά από το ποιοι είναι.


Είναι αστείοι και έχουν και αστείο όνομα οι ήρωές σου;

Ή μήπως είναι σοβαροί και βαρύγδουποι και το όνομά τους επίσης;


Κατηγορία #3 Στοιχεία Έρευνας


Επειδή δεν γίνεται να γνωρίζουμε τα πάντα για τα πάντα από πρώτο χέρι, αλλά καλό είναι να είμαστε σε θέση να γράψουμε τα πάντα για τα πάντα σαν να τα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, αργά ή γρήγορα -ειδικά οι πολυγραφότατοι συγγραφείς- καταφεύγουν στην έρευνα.


Μερικοί συγγραφείς μάλιστα εθίζονται στη διαδικασία αυτή και την ξεκινούν πολύ πριν τη συγγραφική διαδικασία και μόνο όταν νοιώσουν πως έχουν ολοκληρώσει με την έρευνα προχωρούν στη συγγραφή.


Άλλοι πάλι γράφουν, και μόνο όταν εντοπίσουν κενά στην πλοκή τους και στις γνώσεις τους ψάχνουν για τις απαντήσεις αυτών.


Σε όποια κατηγορία συγγραφέα και αν ανήκεις, έχεις στη διάθεσή σου:


  • Το διαδίκτυο.

  • Βιβλία.

  • Newsletters.

  • Ειδικούς μέσα από ένα απλό mail.

  • Διαδικτυακούς τόπους αποκλειστικά αφιερωμένους σε αυτό που ψάχνεις.

  • Παιδικά μη λογοτεχνικά βιβλία γραμμένα από ειδικούς που εξηγούν και δείχνουν στα παιδιά... (ό,τι πιο απλό και εύκολο για να μάθεις τα βασικά των ειδικών δίχως να γίνεις ειδικός ο ίδιος!).


Όποιο και αν είναι το στυλ σου, αργά ή γρήγορα η έρευνα μπορεί, όχι μόνο να σε οδηγήσει σε απαντήσεις και να καλύψει τα κενά της πλοκής σου, αλλά και να δημιουργήσει ιδέες πλοκής, αντίδρασης, εμποδίων, ξεχωριστών ηρώων, εξαιρετικών τοποθεσιών, αλλά και αντικειμένων, που δίχως την έρευνα, να μην είχες ποτέ από μόνος σου την δυνατότητα να εμπνευστείς.


Έτσι λοιπόν, η έρευνα μπορεί να πάρει την μορφή μιας πολύ ενδιαφέρουσας, και ταυτόχρονα, διαδραστικής διαδικασίας για την συγγραφή σου.


Κατηγορία #4 Περιλήψεις Των Πλοκών Σου


Το να κρατάς μια μικρή σημείωση - περίληψη (που δεν θα ξεπερνά τις δυο - τρεις γραμμές) από ό,τι ήδη έχεις γράψει και το πώς έχεις ήδη εξελίξει την πλοκή σου, είναι μια πρώτης τάξεως διαδικασία που σε βοηθάει να δεις την όλη εικόνα της ιστορίας σου από «ψηλά», ώστε να αφουγκραστείς σε ποια σημεία είσαι σε πολύ καλό δρόμο και πού θα χρειαστεί να κάνεις αναπροσαρμογές.


Κράτα μια σύντομη σημείωση (μια δυο γραμμές όπως ήδη έχω πει) από το τι γίνεται σε κάθε κεφάλαιό σου.


Αν το κάνεις αυτό, τότε σε σημεία που έχεις «χαθεί» ή δεν είσαι πολύ ευχαριστημένος θα μπορέσεις γρήγορα να κάνεις διορθωτικές κινήσεις.


Όταν θα έχεις ολοκληρώσει το σύνολο του χειρόγραφού σου στην πρώτη του μορφή, οι σημειώσεις της κατηγορίας αυτής μπορεί να αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία σου για τις όποιες «διορθωτικές κινήσεις» χρειάζεσαι για το στάδιο της Επιμέλειας Περιεχομένου.


Κατηγορία #5 Ερωτήσεις


Στην πραγματικότητα, ένας συγγραφέας βρίσκεται σε μόνιμη αναζήτηση απαντήσεων στα ερωτήματα που του θέτει η ίδια η διαδικασία της συγγραφής.


Τα ερωτήματα αυτά κάποιες φορές είναι αυταπόδεικτα, κάποιες φορές οφείλεις να τα εντοπίσεις εσύ.


Έτσι λοιπόν, μπορείς να θέσεις μια σειρά ερωτημάτων στο σημειωματάριό σου -στον εαυτό σου για τα εξής θέματα:…


  • Ερωτήσεις που αφορούν στην έκβαση της πλοκής. Τι θα μπορούσε να αποτελεί έκπληξη;

  • Ερωτήματα που αφορούν στους ήρωες. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους.

  • Ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την έρευνα.

  • Οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς ότι σου είναι χρήσιμο και μπορεί να κάνει τη διαφορά στο χειρόγραφό σου, αν το απαντήσεις.


Αν πριν πας για ύπνο και ρίξεις μια γρήγορη ματιά στο σημειωματάριό σου και αφεθείς σε όσα έχεις καταγράψει στις παραπάνω κατηγορίες, να ξέρεις ότι και στον ύπνο σου θα παραμένεις συνδεδεμένος με την συγγραφική διαδικασία.


Το υποσυνείδητό σου είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθεί σε εμπνευσμένα μονοπάτια που μπορεί να σε ξαφνιάσουν κιόλας.


Συμβουλή.

Όσο πιο πολύ εργάζεσαι με το εργαλείο των ερωτήσεων, τόσο πιο πλούσια και εμπνευσμένα θα γίνονται τα κείμενά σου.

Είναι απλό... οι λεπτομέρειες πάντα κάνουν την διαφορά!

Και ρωτώντας και απαντώντας οδηγείσαι σε αυτές.


Τέλος, αν ΦΕΤΟΣ θέλεις να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων και παράλληλα θέλεις μέσα σε ένα χρόνο από τώρα να πετύχεις την συγγραφή και την έκδοση ενός μυθιστορήματος που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό!...


Βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει την μορφή Home Study Course και είναι Διαθέσιμο για νέους συμμετέχοντες ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Όσοι εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον επόμενο κύκλο εγγραφών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ και συμπληρώσουν την φόρμα ενδιαφέροντος που υπάρχει στην σχετική σελίδα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, λαμβάνουν αυτόματα:

  • Προνομιακή + Προσωπική Έκπτωση για τον επόμενο κύκλο εγγραφών.

  • Προσωπική Ενημέρωση για το πλήρες περιεχόμενο του προγράμματος.

  • ΣΥΝ Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών, αλλά και για να έχεις χωρίς καμία άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, Αυτόματα Προνομιακή & Προσωπική Έκπτωση όπως και Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία

bottom of page