top of page

Τι είναι και ποιο είναι το ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ που υπάρχει σε κάθε Best Seller Mυθιστόρημα.



Σημείο αναφοράς μέσα σε ένα μυθιστόρημα –ανεξάρτητα από την κατηγορία του– είναι εκείνο το σημείο όπου τα πράγματα αλλάζουν.


Αυτό το σημείο αναφοράς μπορεί να πάρει διάφορες μορφές… μια πληροφορία που αποκαλύπτεται, ένας κρυμμένος ρόλος ενός ήρωα, μια πρόκληση που ο ήρωας καλείται να αντιμετωπίσει, ένα πρόβλημα που εμφανίζεται ξαφνικά, ή ένα πρόσωπο που εμφανίζεται ή εξαφανίζεται ξαφνικά.


Το να παρουσιάσεις τέτοιου είδους σημεία αναφοράς μέσα σε ένα βιβλίο είναι σχετικά εύκολη υπόθεση για τους περισσότερους συγγραφείς, αλλά και για την πλειοψηφία των ιστοριών.


Όμως το να κάνεις αυτά τα σημεία δραματικά και πραγματικά αξέχαστα για τον αναγνώστη σου είναι λίγο πιο δύσκολο να το καταφέρει κανείς.

Το να υπογραμμιστούν αυτά τα σημεία με ιδιαίτερη λογοτεχνική έμφαση θέλει προσοχή, δουλειά και ενθουσιασμό από την πλευρά του συγγραφέα.


Γι' αυτό θέλω να δεις τις σημειώσεις σου… αν τώρα τις κρατάς για το βιβλίο που θέλεις να γράψεις, ή να ρίξεις μια προσεκτική ματιά στο χειρόγραφό σου… αν το έχεις ήδη γράψει, και θέλω να υπογραμμίσεις αυτά τα κομβικά σημεία σου, αυτά τα σημεία αναφοράς.


Είναι όσο δραματικά θα μπορούσανε να είναι;

Ή μήπως όχι…


Και για να βάλεις σε εφαρμογή την παραπάνω γνώση, για να καλλιεργήσεις λίγο παραπάνω το ταλέντο σου ως Συγγραφέας μυθιστορημάτων, αλλά και να κάνεις το βιβλίο που γράφεις ή θα γράψεις σύντομα, πιο συναρπαστικό και αληθινά καλό, όσον αφορά το συγκεκριμένο δεδομένο ακολούθησε τα παρακάτω βήματα.


BHMA #1

Επίλεξε ένα κομβικό σημείο αναφοράς μέσα από το βιβλίο σου. Θα μπορούσε να είναι ένα σημείο όπου τα πράγματα αλλάζουν δραματικά για την πλοκή σου ή απλά ένα σημείο όπου γίνεται μια ‘μικρή’ ανακάλυψη μέσα σε μια σκηνή.


BHMA #2

Κάντο ακόμη πιο έντονο. Άλλαξε το σκηνικό με κάποιο τρόπο. Κάνε τις συμπεριφορές και τη δράση ‘μεγαλύτερη’.


Δώσε περισσότερη έμφαση στον διάλογο.


Κάνε τον εσωτερικό κόσμο του ήρωα που πρωταγωνιστεί σε αυτό το σημείο να σείεται σαν από δυνατό σεισμό.


Αν όχι, τότε επέστρεψε σε αυτά τα σημεία του κειμένου σου και ξαναδούλεψέ τα… χρησιμοποίησε διαφορετικό και πιο έντονο λεξιλόγιο, διαφορετικό σκηνικό, πιο δραματικές εκφράσεις, χειρονομίες ή και συμπεριφορές… κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να απογειώσεις αυτά τα σημεία του βιβλίου σου.


BHMA #3

Πάρε ακριβώς την ίδια στιγμή του βιβλίου σου και μετέτρεψέ την σε πιο ήρεμη και πιο ήσυχη.


Αφαίρεσε την όποια έντονη δράση ή τη δράση γενικότερα, αφαίρεσε τον διάλογο και κάνε τις απαραίτητες αλλαγές στον εσωτερικό διάλογο/μονόλογο.


Όταν ολοκληρώσεις τα παραπάνω βήματα, δες ποια από τις δύο εκδοχές λειτουργεί καλύτερα για το βιβλίο σου.


BHMA #4

Διάβασε ξανά το κείμενό σου και βρες τουλάχιστον είκοσι σημεία σκηνών όπου τα θεωρείς κομβικά σημεία αναφοράς και άρχισε να κρατάς σημειώσεις όπου τη μια θα τα μειώσεις σε έντασή και μετά θα τα αυξήσεις.


Τα περισσότερα βιβλία/χειρόγραφα δεν είναι δυναμικά και ως πρώην εργαζόμενη στην ομάδα ανάγνωσης για μεγάλο εκδοτικό οίκο για αρκετά χρόνια, αλλά και ως Επιμελήτρια Περιεχομένου που έχουν περάσει εκατοντάδες βιβλία από τα χέρια μου, μπορώ να σου το επιβεβαιώσω.


Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ!


Οι περισσότεροι συγγραφείς φοβούνται να υπερβάλουν, ή να το παρακάνουν στις σκηνές τους, και αντίστοιχα, στα σημεία αναφοράς τους.
Αυτό όμως είναι λάθος.

Όταν έρχεται η στιγμή της αλλαγής, τόσο στη ζωή, όσο και στις σελίδες ενός βιβλίου, η στιγμή αυτή είναι ιδιαίτερη, γι’ αυτό και θα πρέπει ο συγγραφέας να τη φροντίζει και να την υπογραμμίζει ανάλογα για χάρη των ηρώων του, των αναγνωστών του, αλλά και της επιτυχίας που αναζητά για το βιβλίο του.


Εύχομαι να κάνεις αυτή την γνώση κτήμα σου και να μην την προσπεράσεις, αλλά να φροντίσεις να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων γύρω από αυτό και να την εφαρμόσεις από εδώ και πέρα σε όλα τα βιβλία σου.


Τέλος, αν ΦΕΤΟΣ θέλεις να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων και παράλληλα θέλεις μέσα σε ένα χρόνο από τώρα να πετύχεις την συγγραφή και την έκδοση ενός μυθιστορήματος που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό!...


Βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει την μορφή Home Study Course και είναι Διαθέσιμο για νέους συμμετέχοντες ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Όσοι εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον επόμενο κύκλο εγγραφών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ και συμπληρώσουν την φόρμα ενδιαφέροντος που υπάρχει στην σχετική σελίδα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, λαμβάνουν αυτόματα:

  • Προνομιακή + Προσωπική Έκπτωση για τον επόμενο κύκλο εγγραφών.

  • Προσωπική Ενημέρωση για το πλήρες περιεχόμενο του προγράμματος.

  • ΣΥΝ Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών, αλλά και για να έχεις χωρίς καμία άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, Αυτόματα Προνομιακή & Προσωπική Έκπτωση όπως και Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία

bottom of page