top of page

Show Don’t Tell. Ο Χρυσός Κανόνας Συγγραφής που οδηγεί σε Best Seller Βιβλία!






Από τη στιγμή που μας αρέσει να γράφουμε, σίγουρα μας αρέσει να είμαστε και καλοί σε αυτό.


Γι' αυτό υπάρχουν μερικά εργαλεία, αλλά και μερικές πολύτιμες πρακτικές συμβουλές που βοηθούν το έργο μας ως Συγγραφείς, σημαντικά.


Αρκεί, φυσικά, να γνωρίζουμε αυτήν την πηγή γνώσης και πολύ παραπάνω να την εφαρμόσουμε στα κείμενά μας.


Show don’t Tell.  Δειξ’ το μην το δηλώνεις/αναφέρεις απλά…
Πρόκειται για μια διαχρονική χρυσή συμβουλή συγγραφής.


Και γιατί παραμένει διαχρονική και έχει «βαφτιστεί» χρυσή;...


Γιατί είναι απλή (στη σύλληψη, όχι πάντα στην εφαρμογή!), αλλά εάν εφαρμοστεί, πάντα, μα πάντα, λειτουργεί.


Οι νέοι καλλιτέχνες συγγραφείς πολύ συχνά δεν αναγνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα στο «δηλώνω απλά» και στο «δείχνω».


Μπορεί να έχεις ακούσει/διαβάσει χιλιάδες φορές μέχρι τώρα για τον κανόνα Show Don't Tell. Εγώ σίγουρα το έχω γράψει άπειρες φορές ως σημείωση/παρατήρηση σε πολλά από τα βιβλία που έρχονται στα χέρια μου για την Επιμέλεια Περιεχομένου τους.


Κι ως πρώην εργαζόμενη σε μεγάλο εκδοτικό οίκο για την ομάδα ανάγνωσης επιλογής νέων βιβλίων προς έκδοση, αλλά και ως Επιμελήτρια Περιεχομένου για βιβλία σαν κι αυτά που ίσως να γράφεις εσύ αυτή την στιγμή, μπορώ να σου επιβεβαιώσω πως αυτό είναι ένα στοιχείο που έχω συναντήσει ξανά και ξανά και καλώ τον συγγραφέα να διορθώσει.


Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ!


Αν είσαι κι εσύ από αυτούς που θέλεις να ξέρεις την διαφορά ανάμεσα στο "δείχνω" και στο αναφέρω/δηλώνω απλά...


Κι αν είσαι από αυτούς που θέλουν να παίζουν στα δάχτυλά τους αυτή την τόσο σπουδαία τεχνική συγγραφής...


Κι αν θέλεις τα κείμενά σου να τα προσέξουν (για τους σωστούς λόγους!) σημαντικοί άνθρωποι, όπως είναι οι επιφανείς εκδότες και οι φανατικοί αναγνώστες μυθιστορημάτων της κατηγορίας που γράφεις...


Τότε να είσαι σίγουρη/σίγουρος πως αυτή η Τεχνική Συγγραφής είναι πάρα πολύ σημαντική και σπουδαία, τόσο για την Ταυτότητά σου και την επιτυχία σου, ως Συγγραφέας, όσο και για το κάθε βιβλίο σου χωριστά.

Θα σου δώσω μερικά παραδείγματα Showing Vs Telling για να καταλάβεις την διαφορά, αλλά και για να δεις πως η εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι και εύκολη, τελικά!


Για αρχή επίτρεψέ μου να ξεκαθαρίσω την διαφορά.


Το να δηλώσεις/απλά να πεις (to tell) κάτι, σημαίνει ότι απλά αναφέρεις ένα γεγονός ή μια κατάσταση. Απλά πληροφορείς τον αναγνώστη σου ότι ο ήρωάς σου είναι ψηλός, θυμωμένος, ερωτευμένος, κουρασμένος. Ή πως ο καιρός είναι κρύος ή φυσάει.


Όταν το κάνεις αυτό, απλά το λες. Κάνεις μια αναφορά, μια δήλωση. Αυτό είναι το telling.


Showing/το να το δείξεις όμως... σημαίνει ότι ενεργοποιείς εικόνες και την φαντασία του αναγνώστη σου καθώς εκείνος διαβάζει και δεν του δίνεις (για τα πάντα) έτοιμη, μασημένη τροφή. Κι αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του show don't tell.


Για παράδειγμα...


Από το να περιοριστείς απλά στο να πεις πως ο ήρωάς σου είναι ψηλός, βάλε άλλους ήρωες να μένουν στο θέμα του ύψους του και να το σχολιάζουν ή βάλε τον ήρωά σου να χτυπάει το κεφάλι του καθώς περνάει από μια πόρτα, ακριβώς επειδή είναι πολύ ψηλός.


Από το να πεις απλά ότι ο ήρωάς σου είναι ερωτευμένος, δείξε τον ήρωά σου να αγοράζει λουλούδια για την αγαπημένη του, να της ετοιμάζει μια ρομαντική έκπληξη για τα γενέθλια της, να της τηλεφωνεί και να της λέει ερωτόλογα, να οργανώνει ένα ταξίδι για χάρη της.


Δώσε έμφαση στην χροιά της φωνής του και στις ανάγκες που έχει ένας ερωτευμένος άνδρας να βρεθεί με την καλή του.


Πώς να δείξεις το κρύο;


Από να περιοριστείς απλά στο να δηλώσεις πως κάνει κρύο, βάλε τον ήρωά σου να τουρτουρίζει, να ψάχνει το μάλλινο πουλόβερ του, να ανάβει το τζάκι, να πίνει ένα ποτό για να ζεσταθεί.


Όταν εφαρμόζεις την τεχνική Show Don't Tell κάνεις τον αναγνώστη σου συμμέτοχο στην εμπειρία των ηρώων σου, κάτι που απέχει πάρα πολύ από το να είσαι απλά ένας θεατής/αναγνώστης.

Όμως για να μην παρεξηγηθώ...


Φυσικά και θα υπάρχουν χωρία μέσα στο μυθιστόρημα (ή το παραμύθι σου) που δεν θα πρέπει να δείξεις... αλλά απλά θα πρέπει να πεις/να δηλώσεις/να αφηγηθείς... όμως θα πρέπει να είσαι σε θέση να αντιληφθείς πότε είναι σημαντικό να κάνεις την χρήση του showing και πότε του telling.


Για παράδειγμα αν ένας ήρωάς σου ετοιμάζει τις βαλίτσες του για ένα επαγγελματικό ταξίδι (εκτός κι αν είναι σημαντικό κομμάτι της βασικής γραμμής πλοκής και του θέματος του βιβλίου σου...) ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να δείξεις βήμα - βήμα τις κινήσεις του μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.


Για παράδειγμα, μην αναφέρεις το κάθε ρούχο ή αντικείμενο που βάζει στην βαλίτσα του, μην περιγράφεις τον τρόπο που την κλείνει, μην αναφέρεις βήμα βήμα τις κινήσεις που κάνει για να κλειδώσει και να αφήσει το σπίτι του, μη μας δώσεις βήμα βήμα τις κινήσεις που κάνει στο αεροδρόμιο και μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.


Σε μια τέτοια περίπτωση το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να περιοριστείς σε 2 - 3 σύντομες προτάσεις ή ακόμη καλύτερα σε μία. Διαφορετικά κινδυνεύεις να πλατειάσεις.


Η φαντασία του αναγνώστη σου είναι πιο σημαντική και σπουδαία από ό,τι υπολογίζεις.

Χάρη στην φαντασία αυτή, και στον τρόπο που την ενεργοποιείς κατά την ανάγνωση και με την τεχνική Show don't Tell, το βιβλίο σου γίνεται δεκτό από εκδότες και αναγνώστες, ακόμη και από σκηνοθέτες του Ηollywood, γιατί οι λέξεις σου και οι επιλογές σου τους κάνουν ΝΑ ΔΟΥΝΕ.

Γι' αυτό πρέπει να κατανοήσεις, να εφαρμόζεις και να εξασκηθείς στο να γίνεις ο καλύτερος/η καλύτερη στην τεχνική Show Don't Tell για κάθε βιβλίο που θα θελήσεις να γράψεις.

Επίσης, αν ΦΕΤΟΣ θέλεις να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων και παράλληλα θέλεις μέσα σε ένα χρόνο από τώρα να πετύχεις την συγγραφή και την έκδοση ενός μυθιστορήματος που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό!...


Βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει την μορφή Home Study Course και είναι Διαθέσιμο για νέους συμμετέχοντες ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Όσοι εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον επόμενο κύκλο εγγραφών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ και συμπληρώσουν την φόρμα ενδιαφέροντος που υπάρχει στην σχετική σελίδα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, λαμβάνουν αυτόματα:

  • Προνομιακή + Προσωπική Έκπτωση για τον επόμενο κύκλο εγγραφών.

  • Προσωπική Ενημέρωση για το πλήρες περιεχόμενο του προγράμματος.

  • ΣΥΝ Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών, αλλά και για να έχεις χωρίς καμία άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, Αυτόματα Προνομιακή & Προσωπική Έκπτωση όπως και Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία

bottom of page