Τί Είναι Το Σημείο Αναφοράς Ενός Μυθιστορήματος + Γιατί Είναι Τόσο Σημαντικό Για Κάθε Best Seller |


σεμιναρια δημιουργικης γραφης με την μαρια γουσιου

Σημείο αναφοράς για ένα μυθιστόρημα –ανεξάρτητα από την κατηγορία του– είναι εκείνο το σημείο όπου τα πράγματα αλλάζουν.

Αυτό το σημείο αναφοράς μπορεί να πάρει διάφορες μορφές… μια πληροφορία που αποκαλύπτεται, ένας κρυμμένος ρόλος ενός ήρωα, μια πρόκληση που ο ήρωας καλείται να αντιμετωπίσει, ένα πρόβλημα που εμφανίζεται ξαφνικά, ή ένα πρόσωπο που εμφανίζεται ή εξαφανίζεται ξαφνικά.

Το να παρουσιάσεις τέτοιου είδους σημεία αναφοράς μέσα σε ένα βιβλίο είναι σχετικά εύκολη υπόθεση για τους περισσότερους συγγραφείς, αλλά και για την πλειοψηφία των ιστοριών.

Όμως το να κάνεις αυτά τα σημεία δραματικά και πραγματικά αξέχαστα για τον αναγνώστη σου, είναι λίγο πιο δύσκολο να το καταφέρει κανείς.

Το να υπογραμμιστούν αυτά τα σημεία με ιδιαίτερη λογοτεχνική έμφαση θέλει προσοχή, δουλειά και ενθουσιασμό από την πλευρά του συγγραφέα.

Γι' αυτό σήμερα σε προσκαλώ να δεις τις σημειώσεις σου… αν τώρα τις κρατάς για το μυθιστόρημα που θέλεις να γράψεις ή να ρίξεις μια προσεκτική ματιά στο χειρόγραφό σου… αν το έχεις ήδη γράψει, και θέλω να υπογραμμίσεις αυτά τα κομβικά σημεία σου, αυτά τα σημεία αναφοράς.

Είναι όσο δραματικά θα μπορούσανε να είναι;

Ή μήπως όχι…

Αν όχι, έλα να κάνουμε μαζί τις παρακάτω διορθωτικές κινήσεις μέσα από αυτά τα απλά αυτά βήματα/άσκηση δημιουργικής γραφής που μοιράζομαι σήμερα μαζί σου για να διαπρέψουμε!

ΒΗΜΑ #1

Επέλεξε ένα κομβικό σημείο αναφοράς μέσα από το βιβλίο σου.

Θα μπορούσε να είναι ένα σημείο όπου τα πράγματα αλλάζουν δραματικά για την πλοκή σου ή απλά ένα σημείο όπου γίνεται μια ‘μικρή’ ανακάλυψη μέσα σε μια σκηνή.

ΒΗΜΑ #2

Κάντο ακόμη πιο έντονο. Άλλαξε το σκηνικό με κάποιο τρόπο. Κάνε τις συμπεριφορές και τη δράση ‘μεγαλύτερη’.

Δώσε περισσότερη έμφαση στον διάλογο.

Κάνε τον εσωτερικό κόσμο του ήρωα που πρωταγωνιστεί σε αυτό το σημείο να σείεται σαν από δυνατό σεισμό.

Κι αν αναρωτιέσαι πως μπορείς να το κάνεις όλο αυτό, εδώ σου δίνω μερικές κατευθυντήριες γραμμές.

Επέστρεψε σε αυτά τα σημεία του κειμένου σου και ξαναδούλεψέ τα χρησιμοποιώντας διαφορετικό και πιο έντονο λεξιλόγιο.

Διαφορετικό σκηνικό, πιο δραματικές εκφράσεις, χειρονομίες ή και συμπεριφορές.

Κάνε ότι καλύτερο μπορείς για να απογειώσεις αυτά τα σημεία του βιβλίου σου.

ΒΗΜΑ #3

Πάρε ακριβώς την ίδια στιγμή του βιβλίου σου και μετέτρεψέ την σε πιο ήρεμη και πιο ήσυχη.

Αφαίρεσε την όποια έντονη δράση ή τη δράση γενικότερα, αφαίρεσε τον διάλογο και κάνε τις απαραίτητες αλλαγές στον εσωτερικό διάλογο/μονόλογο.

Όταν ολοκληρώσεις τα παραπάνω βήματα, δες ποια από τις δύο εκδοχές λειτουργεί καλύτερα για το βιβλίο σου.

ΒΗΜΑ #4

Διάβασε ξανά το μυθιστόρημα που γράφεις ή ήδη έχεις γράψει...

(κι αν δεν έχεις τίποτε γραμμένο αυτή την εποχή, τότε κράτα αυτή την γνώση στην άκρη του μυαλού σου για όποτε την χρειαστείς)

...και βρες τουλάχιστον 10-20 σημεία σκηνών όπου τα θεωρείς κομβικά σημεία αναφοράς και άρχισε να κρατάς σημειώσεις όπου τη μια θα τα μειώσεις σε έντασή και μετά θα τα αυξήσεις.

Τα περισσότερα βιβλία/χειρόγραφα δεν είναι δυναμικά.

Και ως Επιμελήτρια Περιεχομένου, μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι αυτή είναι μια δουλειά που χρειάζεται να κάνω ξανά και ξανά για ένα βιβλίο που έρχεται στα χέρια μου, πριν αυτό πάει στον εκδότη της επιλογής του συγγραφέα του κι από εκεί στους αναγνώστες.

[ Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

Οι περισσότεροι συγγραφείς φοβούνται να υπερβάλουν ή να το "παρακάνουν" στις σκηνές τους – και αντίστοιχα στα σημεία αναφοράς τους.

Αυτό όμως είναι λάθος.

Όταν έρχεται η στιγμή της αλλαγής, τόσο στη ζωή, όσο και στις σελίδες ενός βιβλίου, η στιγμή αυτή είναι ιδιαίτερη, γι’ αυτό και θα πρέπει ο συγγραφέας να τη φροντίζει και να την υπογραμμίζει ανάλογα για χάρη των ηρώων του, των αναγνωστών του, αλλά και της επιτυχίας που αναζητά για το βιβλίο του.

Τέλος, αν θέλεις ΦΕΤΟΣ, σε ένα χρόνο από τώρα, να γράψεις και να εκδώσεις με επιτυχία το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό!...

Τότε, μην χάνεις ούτε τον χρόνο σου, ούτε τα προνόμια που για λίγο ακόμη είναι σε ισχύ, και επίτρεψέ μου να σε γνωρίσω και να σε καλωσορίσω προσωπικά στο:

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!

Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.