top of page

10 ΒΗΜΑΤΑ Για Το Πώς Να Δημιουργήσεις Έναν Αντάξιο Ανταγωνιστή Για Τον Πρωταγωνιστή Του Βιβλίου Σου


δημιουργικη γραφη δωρεαν μαρια γουσιου

Ο ανταγωνιστής που θα βάζει εμπόδια στον πρωταγωνιστή σου μπορεί να είναι μια διασκεδαστική συγγραφική εμπειρία για σένα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και ένας ήρωας ακόμη πιο ξεχωριστός από τον πρωταγωνιστή σου.

Όμως πολύ συχνά οι συγγραφείς δημιουργούν μονοδιάστατους ανταγωνιστές πάνω στο χαρτί, με αποτέλεσμα όταν το βιβλίο ολοκληρώνεται ο αναγνώστης να ξεχνά, σχεδόν εντελώς, τον ήρωα/ανταγωνιστή.

Το να αναπτύξεις την περσόνα του ανταγωνιστή σου, στ’ αλήθεια, δεν διαφέρει και πολύ από το να χτίσεις την περσόνα του πρωταγωνιστή σου.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι απαιτήσεις είναι ακριβώς οι ίδιες.

Όταν καλλιεργήσεις σωστά τον ανταγωνιστή/ήρωά σου τότε έχεις ένα αντάξιο άτομο απέναντι από τον πρωταγωνιστή σου.

Και ως Επιμελήτρια Περιεχομένου, μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που πολλές φορές λείπει από τα βιβλία ου έρχονται στα χέρια μου πριν αυτά πάνε στους εκδοτικούς οίκους κι από εκεί στους αναγνώστες.

[ Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

Όμως όταν κάνεις τη δουλειά που αναλογεί για τον ήρωα/ανταγωνιστή καλά, τότε γνωρίζουμε ως αναγνώστες τα κίνητρα, τα συναισθήματά του, τα γιατί και τις σκέψεις του, και σε πολλές περιπτώσεις, η αγωνία και το σασπένς κορυφώνονται, γιατί νομίζουμε ότι αυτό το πλάσμα μπορεί να ‘κερδίσει’ τον πρωταγωνιστή.

Όταν ο συγγραφέας κάνει καλά τη δουλειά του για τον ήρωα/ανταγωνιστή, τότε εμείς ως αναγνώστες, κατανοούμε καλύτερα και περισσότερο αυτή την περσόνα.

Φυσικά πολλές φορές ο ανταγωνιστής σε ένα μυθιστόρημα δεν είναι κάποιο άλλο πρόσωπο, αλλά η ζωή η ίδια.

Οι μορφές των ανταγωνιστών είναι πολλές και μπορούμε να τους εμπνευστούμε ή να τους συναντήσουμε σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, καταστάσεις και νοήματα.

Μπορεί να είναι μια αφηρημένη μορφή ή ένα συναίσθημα.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο/η συγγραφέας οφείλει να κάνει καλά τη δουλειά του!

Γιατί, ανεξάρτητα από το ποιος ή τι ανταγωνίζεται τον πρωταγωνιστή σου, εσύ σαν συγγραφέας, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε οι αναγνώστες σου να φοβηθούν ή να αγαπήσουν το τι στέκει εμπόδιο στον κεντρικό σου ήρωα ή γιατί όχι… να μην ξέρουν αν τον αγαπούν ή τον μισούν, αν τον φοβούνται ή αν θέλουν να του μοιάσουν.

Έτσι λοιπόν, με αφορμή όλα τα παραπάνω σε προσκαλώ/προκαλώ να βάλουμε σε εφαρμογή αυτή την γνώση με τα παρακάτω βήματα της Άσκησης Δημιουργικής Γραφής που μοιράζομαι σήμερα μαζί σου.

ΒΗΜΑ #1

Ποιος είναι ο ανταγωνιστής σου για το μυθιστόρημα που γράφεις ή θέλεις να γράψεις.

Γράψε το όνομα αυτού του χαρακτήρα.

ΒΗΜΑ #2

Δημιούργησε κάτι παραπάνω για τον ανταγωνιστή σου.

Γράψε κάτι το ιδιαίτερο που έχει, κάτι που τον χαρακτηρίζει.

Τώρα γράψε το αντίθετο από αυτό το χαρακτηριστικό.

Και τώρα γράψε μια παράγραφο όπου ο ανταγωνιστής σου φανερώνει αυτό το «αντίθετο χαρακτηριστικό» του.

Γράψε τώρα αυτήν την παράγραφο, μη την αφήνεις για μετά…

ΒΗΜΑ #3

Δημιούργησε μια εσωτερική διαμάχη.

Γράψε τι είναι αυτό που ο ανταγωνιστής σου θέλει πιο πολύ από κάθε τι άλλο.

Τώρα γράψε το αντίθετο από αυτό που θέλει πάρα πολύ.

Πώς μπορεί αυτός ο ήρωας να θέλει αυτά τα δύο αντικρουόμενα πράγματα ταυτόχρονα;

Πώς μπορούν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά να συνυπάρχουν και μαζί και χώρια;

Άρχισε να κρατάς κάποιες σημειώσεις…

ΒΗΜΑ #4

Κάνε ένα βήμα παραπάνω για τον ανταγωνιστή σου.

Γράψε τι δεν θα έλεγε, σκεφτόταν, και έκανε ποτέ του.

Τώρα βρες καταστάσεις μέσα στην πλοκή σου όπου ο ανταγωνιστής σου μπορεί, αλλά και αναγκάζεται, πρέπει γι’ αυτόν να μιλήσει, να σκεφτεί, και να κάνει πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ του.

Κράτα μερικές σημειώσεις τώρα…

ΒΗΜΑ #5

Ας κάνουμε το θέμα του ανταγωνιστή λίγο πιο προσωπικό…

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά του;

Τί θέλει πιο πολύ από όλα;

Τί τον οδηγεί σε αντιθέσεις;

Τώρα κράτα κάποιες σημειώσεις που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να καταλάβει το γιατί το όποιο πρόβλημά του είναι τόσο σοβαρό και προσωπικό για τον ίδιο.

Κάνε το όποιο ‘γιατί’ να είναι πιο σημαντικό και από την ίδια τη ζωή.

Κράτα κάποιες σημειώσεις τώρα.

ΒΗΜΑ #6

Ακολούθησε τις παραπάνω οδηγίες για να χτίσεις και τους δευτερεύοντες ανταγωνιστικούς σου ρόλους.

Σου θυμίζω ότι κανείς δεν είναι ‘κακός’ όλες τις ώρες, όλες τις στιγμές, με όλους τους ανθρώπους και κάτω από όλες τις συνθήκες.

ΒΗΜΑ #7

Ποια είναι τα πέντε πιο σημαντικά βήματα που θα κάνει ο ανταγωνιστής σου για να λύσει το κύριο θέμα του;

Τα κυριότερα προβλήματά του ποια είναι;

Δηλαδή ποιες είναι εκείνες οι πέντε ενέργειες που θα κάνει, οι πέντε καταστάσεις, ή κορυφώσεις, ή σκηνές που θα πρωταγωνιστήσει ο ανταγωνιστής σου για να λύσει το κυρίως θέμα του;

ΒΗΜΑ #8

Ποια είναι τα τρία κύρια βήματα που θα κάνει ο ανταγωνιστής σου προς την ικανοποίηση των κυριότερων αναγκών του;

Ή μήπως θα κάνει τρία βήματα πίσω… από την ικανοποίηση των κυριότερων αναγκών του;

ΒΗΜΑ #9

Έχοντας υπόψη σου όλα τα παραπάνω φρόντισε να κάνεις τον σκελετό όλου του βιβλίου σου από την οπτική γωνία του ανταγωνιστή σου.

ΒΗΜΑ #10

Βρες πέντε τρόπους όπου ο ανταγωνιστής σου θα έχει αποτελέσματα προς όφελός του που δεν θα έχουν άμεση σχέση με τον πρωταγωνιστή σου. Δράσεις και καταστάσεις στις οποίες θα βρισκόταν ούτως ή άλλως.

Σαν συγγραφείς όταν χτίζουμε πάνω στο χαρτί κακοποιά στοιχεία, τείνουμε να μην κάνουμε βουτιά στον συναισθηματικό τους κόσμο.

Όμως ακόμη και οι πιο κακοί έχουν συναισθήματα!

Κάνε ανθρώπινους τους ανταγωνιστές σου.

Ντύσε τα κίνητρα των δράσεών τους και με ευγένεια. Επίτρεψέ τους να είναι και ήρωες, και να βοηθούν και να έχουν αρχές.

Κι αν το βιβλίο σου δεν έχει ανταγωνιστή;

Σε αυτή την περίπτωση κάτι άλλο θα πρέπει να στέκει εμπόδιο στον πρωταγωνιστή σου.

Μπορεί να είναι μια εξωτερική δύναμη. Μπορεί ο ίδιος ο πρωταγωνιστή σου να είναι ο χειρότερος εχθρός του. Ή μπορεί να είναι τα συναισθήματα και οι σκέψεις του.

Εάν δεν υπάρχει κάποια πρόκληση/πρόβλημα για να αντιμετωπίσει ο πρωταγωνιστή σου, τότε δεν έχεις γραμμή πλοκής, τότε έχεις μια απλή μονοδιάστατη αφήγηση (αν όλα πηγαίνουν καλά στον πρωταγωνιστή σου) και σε αυτή την περίπτωση, ούτε οι εκδότες, ούτε οι αναγνώστες θα εκτιμήσουν την συγγραφική προσπάθειά σου.

Τέλος, αν θέλεις ΦΕΤΟΣ, σε ένα χρόνο από τώρα, να γράψεις και να εκδώσεις το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, που ΣΙΓΟΥΡΑ θα εμπεριέχει το παραπάνω χαρακτηριστικό, αλλά και όσα χρειάζεται ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα...

Τότε, μην χάνεις ούτε τον χρόνο σου, ούτε τα προνόμια που για λίγο ακόμη είναι σε ισχύ και επίτρεψέ μου να σε γνωρίσω και να σε καλωσορίσω προσωπικά στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!

Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί με πολύ αγάπη και μεράκι για ανθρώπους ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ώστε σε ένα χρόνο, ξεκινώντας από σήμερα:

  • Να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα (το πρώτο ή το επόμενό σου!)

  • Να έχεις καταφέρει να το εκδώσεις με επιτυχία σύμφωνα με τους προσωπικούς σου στόχους και φιλοδοξίες, αλλά και να ξέρεις ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις και για τα επόμενα βιβλία σου.

  • Να έχεις δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα από αναγνώστες εν αναμονή, που θα γνωρίζουν και θα περιμένουν να αγοράσουν το βιβλίο σου, ενώ εσύ ακόμη το γράφεις και πολύ πριν αυτό εκδοθεί.

Κανένα αντίστοιχο εργαστήρι ή σεμινάριο δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κάτι τέτοιο, καλλιεργώντας παράλληλα το ταλέντο σου.

Όπως επίσης κανένα άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα δεν σου δίνει πρόσβαση στην ύλη του και προσωπική συμβουλευτική και βοήθεια εφ όρου ζωής. Κι αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, είναι που το κάνει μοναδικό και διαφορετικό.

Το Εργαστήρι έχει την μορφή Home Study Course και μπορείς να το παρακολουθήσεις από το σπίτι σου, δίχως απαραίτητη σύνδεση στο Internet, στις μέρες και ώρες που ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ, δίχως να μετακινηθείς από τον χώρο σου.

Είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, το σύνολο της ύλης μένει στα χέρια σου κι εγώ βρίσκομαι προσωπικά πλάι σου σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής, ενώ η προνομιακή έκπτωση και η επιλογή δόσεων που ισχύουν σήμερα, σε πολύ λίγο από τώρα θα αποσυρθούν.

Μπορείς να ξεκινήσεις, σήμερα κιόλας.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Να είναι η μέρα σου ανέλπιστα όμορφη!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

#δωρεανμαθηματαδημιουργικησγραφησ #δημιουργικήγραφήδωρεαν #δημιουργικηγραφηδωρεαν #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσonline #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσδωρεαν #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσ #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήσγραφήσ #μαθηματαγραφησ #μαθηματαδημιουργικησγραφησ #πωσγραφεισεναβιβλιο #πωσγραφωβιβλιο #πωσναγραψεισεναβιβλιο #θελωναγινωσυγγραφεασ #πωσγραφωεναβιβλιο #σεμιναριαγραφησ #μαθηματασυγγραφησ #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσ #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσαθήνα #πωσναγραψωεναβιβλιο #θελωναγραψωεναβιβλιο #πωσθαγινωσυγγραφεασ #πωσναγραψωβιβλιο #μαθηματασυγγραφησδωρεαν #δημιουργικήγραφή #πωσναγινωσυγγραφεασ #θελωναγραψωβιβλιο #σεμιναριασυγγραφησβιβλιου #πωσναγραψωεναμυθιστορημα #πωσμπορωναγραψωεναβιβλιο #συγγραφήβιβλίου #ιδεεσγιαναγραψωβιβλιο #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσδωρεαν2018 #ιδεεσγιασυγγραφηβιβλιου #τιχρειαζεταιγιαναγραψεισβιβλιο #δημιουργικηγραφηδωρεαν2017 #πωσναγραψωεναβιβλιοστονυπολογιστη #πωσναγραψωεναβιβλιομυστηριου #δημιουργικήγραφήpdf #προγραμμαγιασυγγραφηβιβλιου

Comentarios


bottom of page