10 ΒΗΜΑΤΑ Για Το Πώς Να Δημιουργήσεις Έναν Αντάξιο Ανταγωνιστή Για Τον Πρωταγωνιστή Του Βιβλίου Σου


δημιουργικη γραφη δωρεαν μαρια γουσιου

Ο ανταγωνιστής που θα βάζει εμπόδια στον πρωταγωνιστή σου μπορεί να είναι μια διασκεδαστική συγγραφική εμπειρία για σένα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και ένας ήρωας ακόμη πιο ξεχωριστός από τον πρωταγωνιστή σου.

Όμως πολύ συχνά οι συγγραφείς δημιουργούν μονοδιάστατους ανταγωνιστές πάνω στο χαρτί, με αποτέλεσμα όταν το βιβλίο ολοκληρώνεται ο αναγνώστης να ξεχνά, σχεδόν εντελώς, τον ήρωα/ανταγωνιστή.

Το να αναπτύξεις την περσόνα του ανταγωνιστή σου, στ’ αλήθεια, δεν διαφέρει και πολύ από το να χτίσεις την περσόνα του πρωταγωνιστή σου.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι απαιτήσεις είναι ακριβώς οι ίδιες.

Όταν καλλιεργήσεις σωστά τον ανταγωνιστή/ήρωά σου τότε έχεις ένα αντάξιο άτομο απέναντι από τον πρωταγωνιστή σου.

Και ως Επιμελήτρια Περιεχομένου, μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι αυτό είναι ένα στοιχείο που πολλές φορές λείπει από τα βιβλία ου έρχονται στα χέρια μου πριν αυτά πάνε στους εκδοτικούς οίκους κι από εκεί στους αναγνώστες.

[ Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

Όμως όταν κάνεις τη δουλειά που αναλογεί για τον ήρωα/ανταγωνιστή καλά, τότε γνωρίζουμε ως αναγνώστες τα κίνητρα, τα συναισθήματά του, τα γιατί και τις σκέψεις του, και σε πολλές περιπτώσεις, η αγωνία και το σασπένς κορυφώνονται, γιατί νομίζουμε ότι αυτό το πλάσμα μπορεί να ‘κερδίσει’ τον πρωταγωνιστή.

Όταν ο συγγραφέας κάνει καλά τη δουλειά του για τον ήρωα/ανταγωνιστή, τότε εμείς ως αναγνώστες, κατανοούμε καλύτερα και περισσότερο αυτή την περσόνα.

Φυσικά πολλές φορές ο ανταγωνιστής σε ένα μυθιστόρημα δεν είναι κάποιο άλλο πρόσωπο, αλλά η ζωή η ίδια.

Οι μορφές των ανταγωνιστών είναι πολλές και μπορούμε να τους εμπνευστούμε ή να τους συναντήσουμε σε διάφορα σχήματα, μεγέθη, καταστάσεις και νοήματα.

Μπορεί να είναι μια αφηρημένη μορφή ή ένα συναίσθημα.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο/η συγγραφέας οφείλει να κάνει καλά τη δουλειά του!

Γιατί, ανεξάρτητα από το ποιος ή τι ανταγωνίζεται τον πρωταγωνιστή σου, εσύ σαν συγγραφέας, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε οι αναγνώστες σου να φοβηθούν ή να αγαπήσουν το τι στέκει εμπόδιο στον κεντρικό σου ήρωα ή γιατί όχι… να μην ξέρουν αν τον αγαπούν ή τον μισούν, αν τον φοβούνται ή αν θέλουν να του μοιάσουν.

Έτσι λοιπόν, με αφορμή όλα τα παραπάνω σε προσκαλώ/προκαλώ να βάλουμε σε εφαρμογή αυτή την γνώση με τα παρακάτω βήματα της Άσκησης Δημιουργικής Γραφής που μοιράζομαι σήμερα μαζί σου.

ΒΗΜΑ #1

Ποιος είναι ο ανταγωνιστής σου για το μυθιστόρημα που γράφεις ή θέλεις να γράψεις.

Γράψε το όνομα αυτού του χαρακτήρα.

ΒΗΜΑ #2

Δημιούργησε κάτι παραπάνω για τον ανταγωνιστή σου.

Γράψε κάτι το ιδιαίτερο που έχει, κάτι που τον χαρακτηρίζει.

Τώρα γράψε το αντίθετο από αυτό το χαρακτηριστικό.

Και τώρα γράψε μια παράγραφο όπου ο ανταγωνιστής σου φανερώνει αυτό το «αντίθετο χαρακτηριστικό» του.

Γράψε τώρα αυτήν την παράγραφο, μη την αφήνεις για μετά…

ΒΗΜΑ #3

Δημιούργησε μια εσωτερική διαμάχη.

Γράψε τι είναι αυτό που ο ανταγωνιστής σου θέλει πιο πολύ από κάθε τι άλλο.

Τώρα γράψε το αντίθετο από αυτό που θέλει πάρα πολύ.

Πώς μπορεί αυτός ο ήρωας να θέλει αυτά τα δύο αντικρουόμενα πράγματα ταυτόχρονα;

Πώς μπορούν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά να συνυπάρχουν και μαζί και χώρια;

Άρχισε να κρατάς κάποιες σημειώσεις…

ΒΗΜΑ #4

Κάνε ένα βήμα παραπάνω για τον ανταγωνιστή σου.

Γράψε τι δεν θα έλεγε, σκεφτόταν, και έκανε ποτέ του.

Τώρα βρες καταστάσεις μέσα στην πλοκή σου όπου ο ανταγωνιστής σου μπορεί, αλλά και αναγκάζεται, πρέπει γι’ αυτόν να μιλήσει, να σκεφτεί, και να κάνει πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ του.

Κράτα μερικές σημειώσεις τώρα…

ΒΗΜΑ #5

Ας κάνουμε το θέμα του ανταγωνιστή λίγο πιο προσωπικό…

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά του;

Τί θέλει πιο πολύ από όλα;

Τί τον οδηγεί σε αντιθέσεις;

Τώρα κράτα κάποιες σημειώσεις που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να καταλάβει το γιατί το όποιο πρόβλημά του είναι τόσο σοβαρό και προσωπικό για τον ίδιο.