Ποια Είναι Τα Κομβικά Σημεία Αναφοράς & Αλλαγής Του Εσωτερικού Ταξιδιού Ενός Ήρωα/Πρωταγωνιστή Γ


μαρια γουσιου δημιουργικη γραφη δωρεαν σεμιναρια

Σαν αναγνώστες θέλουμε να γνωρίζουμε τις αλλαγές των ηρώων μας. Θέλουμε να γνωρίζουμε τον πλούτο της ψυχής και της ζωής τους, αλλά και τη διαδρομή τους.

Γι' αυτό μας αρέσει, ως αναγνώστες, να αναγνωρίζουμε τα κομβικά σημεία αναφοράς και αλλαγής του εσωτερικού ταξιδιού ενός ήρωα και ιδιαίτερα ενός πρωταγωνιστή για ένα μυθιστόρημα.

Πρόκειται για εκείνες τις στιγμές που ο ήρωας αλλάζει ως άνθρωπος κι εμείς θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το ταξίδι, αλλά και το σημείο της εσωτερικής τους αλλαγής και αυτογνωσίας, έχοντας πρόσβαση στο μυαλό, στην καρδιά και την ψυχή του, ώστε να ξέρουμε ποιος είναι αυτήν τη δεδομένη στιγμή.

Σαν συγγραφέας, λοιπόν, δουλειά σου είναι να μας δείξεις αυτό το προσωπικό ταξίδι του ήρωά σου.

Και ως Επιμελήτρια Περιεχομένου, μπορώ να σου επιβεβαιώσω ότι αυτή είναι μια δουλειά που χρειάζεται να κάνω ξανά και ξανά για ένα βιβλίο που έρχεται στα χέρια μου, πριν αυτό πάει στον εκδότη της επιλογής του συγγραφέα του κι από εκεί στους αναγνώστες, επειδή λείπει από την αρχική προσπάθεια αυτού που το έχει γράψει.

[ Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

Αν θέλεις ως Συγγραφέας να έχεις επιτυχία με ένα συγγραφικό εγχείρημα σαν κι αυτό και να παρουσιάσεις όπου και όπως πρέπει να κομβικά σημεία αλλαγής και αναφοράς για τους πρωταγωνιστές σου, τότε εφάρμοσε τα βήματα της άσκησης δημιουργικής γραφής που σου μοιράζομαι σήμερα μαζί σου εδώ.

ΒΗΜΑ #1

Θέλω να επιλέξεις ένα οποιοδήποτε σημείο αναφοράς του βιβλίου σου, όμως να είναι διαφορετικό από την απόλυτη κορύφωση που οφείλει το μυθιστόρημά σου να έχει.

Ποιανού ήρωα σημείο αναφοράς είναι αυτό το σημείο;

ΒΗΜΑ #2

Βάλε το ρολόι (στην παραπάνω σκηνή) δέκα λεπτά πριν.

Πώς ο παραπάνω ήρωας αισθάνεται γύρω από τον εαυτό του και με τον εαυτό του λίγο πριν το παραπάνω σημείο που έχεις επιλέξει;

ΒΗΜΑ #3

Γράψε μία παράγραφο όπου παρουσιάζει το πώς και το ποιος είναι ο ήρωάς σου σε αυτή την προηγούμενη στιγμή.

Θέλουμε να ξέρουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

ΒΗΜΑ #4

Τώρα γράψε μια παράγραφο όπου να μας λες ποιος είναι ο ήρωάς σου, τι σκέφτεται και τι νοιώθει δέκα λεπτά μετά το σημείο που επέλεξες παραπάνω.

ΒΗΜΑ #5

Χρησιμοποίησε τις παραπάνω παραγράφους, αλλά και γνώση σου για τον ήρωά σου για να γράψεις μια «συνδετική» παράγραφο όπου θα μας φανερώνεις την εσωτερική, πνευματική και ψυχολογική μεταφορά του από τη μια κατάσταση στην άλλη, όπου θα μας φανερώνεις την αλλαγή του.

Μπορείς να ξεκινήσεις γράφοντας κάτι σαν…

«Δέκα λεπτά πριν, ήταν…. Αλλά τώρα τα πάντα ήταν διαφορετικά. Τώρα ο/η….»

ΒΗΜΑ #6

Βρες άλλα έξι τέτοια σημεία όπου θα μας φανερώνεις τις αλλαγές που συμβαίνουν στον ήρωά σου και επανέλαβε τα παραπάνω βήματα.

Τις περισσότερες φορές οι συγγραφείς κάνουν πολύ και καλή δουλειά στο να γεννούν τους ήρωές τους πάνω στο χαρτί ψάχνοντας γι’ αυτούς το κατάλληλο επάγγελμα, σκηνικό, ή άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν τον ίδιο, αλλά και την ιστορία του ενδιαφέρουσα και πιστευτή.

Όμως πολύ λίγοι είναι αυτοί οι συγγραφείς που κάνουν συναισθηματική έρευνα.

Είναι σημαντικό να μπορείς ξεδιπλώσεις πάνω στο χαρτί το πώς ένα ανθρώπινο πλάσμα αντιδρά, σκέφτεται και νοιώθει κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Ρώτα. Ψάξε και διάβασε.

Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να κάνεις και τη συναισθηματική έρευνα που απαιτείται για τους ήρωές σου και πολύ παραπάνω για τους πρωταγωνιστές σου.

Ρώτα. Ψάξε και διάβασε τι προκαλούν οι διάφορες καταστάσεις σε ανθρώπους με διαφορετική προσωπικότητα, με διαφορετική ηλικία, με διαφορετικές συνήθειες, ή με διαφορετικά πιστεύω.

Και θυμήσου…

Μήπως και η δική σου ζωή άλλαξε κάποια στιγμή μέσα σε ένα λεπτό;

Ποιο είναι το γεγονός που το προκάλεσε; Μήπως ένιωσες κι εσύ με αφορμή κάποιο γεγονός ότι τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια;

Αν ναι, τότε ξέρεις πώς θα πρέπει να παρουσιάσεις και τον ήρωά σου μέσα στις σελίδες σου.

Μερικές στιγμές έχουν μεγάλη δύναμη κι ακόμη μεγαλύτερη δυναμική, αλλά μόνο επειδή οι εσωτερικές διεργασίες κάποιου τις κάνουν να έχουν.

Φρόντισε να μας δώσεις αυτήν την προσοχή, αλλά και τις κατάλληλες λεπτομέρειες για τις αντίστοιχες στιγμές των ηρώων σου μέσα στο μυθιστόρημά σου.

Χρειαζόμαστε, ως αναγνώστες, αυτού του είδους την αληθοφάνεια για τους ήρωές σου και είμαι σίγουρη πως κι εσύ ως αναγνώστης μυθιστορημάτων, συμφωνείς μαζί μου.

Επίσης αν θέλεις ΦΕΤΟΣ, σε ένα χρόνο από τώρα, να γράψεις και να εκδώσεις το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό!...

Τότε, μην χάνεις ούτε τον χρόνο σου, ούτε τα προνόμια που σε πολύ λίγο θα είναι στην διάθεσή σου μέσα από το: