Πώς να πετύχεις ως Συγγραφέας δίχως 'γνωριμίες' και αν ζεις κάπου ήσυχα, απομονωμένα και 'μακριά'


Πριν από λίγες ημέρες έλαβα ένα email από την Κέρκυρα.


Μου έγραφε η Αγγελική που μου έλεγε πως ο ρόλος της είναι στο σπίτι, πλάι στα παιδιά της, στο μικρό χωριό που διαμένει με την οικογένειά της, δίχως γνωριμίες και δίχως τις σωστές γνώσεις και πληροφορίες για να έχει επιτυχία ως πολυγραφότατη συγγραφέας που είναι.


Η μόνη ουσιαστική βοήθεια που λέει ότι έχει είναι το Writing Online και η πολυαγαπημένη μου Google.


Αν έχεις κι εσύ ένα μεγάλο όνειρο στην καρδιά για την Ταυτότητά σου ως Συγγραφέας, αλλά και για το κάθε βιβλίο σου χωριστά και νιώθεις μόνη/μόνος, δίχως να ξέρεις πού να στρέψεις την προσοχή σου για να υλοποιήσεις τα όνειρα και τις προσδοκίες σου ως Συγγραφέας, επίτρεψέ μου να μοιραστώ μαζί σου μερικά δεδομένα που πιστεύω ότι μπορούν να σε βοηθήσουν.


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Οι συγγραφείς στην εποχή μας έχουμε επιλογές που δεν είχαν συγγραφείς 10 χρόνια πριν.


Αυτό έχει συμβεί με αφορμή τις αλλαγές που έχουν έρθει στην βιομηχανία των εκδόσεων, αλλά και στην δυναμική που έχει φέρει το διαδίκτυο.


Πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές έκδοσης/προώθησης.

Και δεν υπάρχει κακή ή καλή επιλογή έκδοσης/προώθησης.


Το σωστό για σένα θα το ορίσει η απάντησή σου στο ερώτημα: Τι θέλω να κάνω με την Ταυτότητά μου ως Συγγραφέας, αλλά και τι θέλω να πετύχω με το κάθε βιβλίο μου.


Γιατί γνωρίζοντας το πλαίσιο των επιλογών σου και την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, τότε το μονοπάτι με τα περισσότερα ΥΠΕΡ για σένα, φανερώνετε από μόνο του.


Επίσης θέλω να σου πω πως όπου και αν ζεις, στην Κέρκυρα και σε ένα μικρό απωμονομένο χωριό, στο κέντρο της Αθήνας, ή σε ένα ακριτικό νησί...


Το μέρος όπου έχεις επιλέξει να ζεις ή η συνθήκες σε οδήγησαν εκεί, είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζεις με την οικογένειά σου, να εργάζεσαι και παράλληλα να δημιουργείς ως Συγγραφέας.


Γιατί χάρη στην δυναμική του διαδικτύου μπορείς να έχεις αναγνώστες από όλο τον κόσμο και να ανταγωνιστείς πλέον από τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο.


Ναι, μπορείς!


Εγώ προσωπικά είμαι ζωντανό παράδειγμα μιας τέτοιας πραγματικότητας, αλλά δεν είμαι ούτε η εξαίρεση, ούτε η μόνη.


Υπάρχουν άπειροι σαν κι εμένα, μαθητές μου, και υπέροχα πλάσματα σαν κι εσένα από όλο τον κόσμο, που διεκδικούν αυτό το δεδομένο καθημερινά για τον εαυτό τους, την Ταυτότητά τους ως Συγγραφείς και για το κάθε βιβλίο τους χωριστά.


Μάλιστα, κι εγώ δεν διαφέρω πολύ από την φίλη μας στην Κέρκυρα.


"Πίσω" από την οθόνη του υπολογιστή μου ζω μια απόλυτα ήσυχη έως μοναχική καθημερινότητα γιατί αυτό είναι επιλογή μου στους πρόποδες ενός βουνού, λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, με την κόρη μου και τον άνδρα μου.


Και είμαι σίγουρη ότι εσύ που με διαβάζεις αυτή την στιγμή έχεις πολύ πιο έντονη κοινωνική ζωή από εμένα.


Όμως η δουλειά μου, τα βιβλία μου και η Ταυτότητά μου ως Συγγραφέας, βρίσκεται παντού στον κόσμο χάρη στην δυναμική του διαδικτύου κι εγώ δεν το κουνάω από το σπίτι, παρά μόνο όταν το θέλω ή πρέπει.


Ούτε "άλλες" γνωριμίες έχω (ή είχα ποτέ), ούτε ζω σε μεγάλο αστικό κέντρο, ούτε έντονη κοινωνικά ζωή έχω, ούτε τίποτε από όλα αυτά, που ίσως να φαντάζεσαι πως έχεις ανάγκη.