top of page

Πώς Να Κάνεις Μια Καλή Πρώτη Επιμέλεια Σε Ό,τι Γράφεις Μόνη/Μόνος Σου


Ένα βιβλίο όσο καλογραμμένο κι αν είναι, αν δεν είναι επιμελημένο σωστά και ολοκληρωμένα, είναι ένα βιβλίο μισό, γιατί συγγραφή δίχως επιμέλεια, είναι δουλειά -από την πλευρά του συγγραφέα, τουλάχιστον- μισή.

Εργαζόμουν ως αναγνώστρια (ήμουν στην ομάδα που ενέκρινε ή απέρριπτε βιβλία) για πολύ γνωστό εκδοτικό οίκο για μερικά χρόνια, και πολλά βιβλία δεν προχωρούσαν στην έκδοση, ακριβώς γιατί ο συγγραφέας έκανε μισή δουλειά. Δηλαδή...

  • Έγραφε το βιβλίο.

  • Διόρθωνε τα ορθογραφικά λάθη μόνος του ή με την βοήθεια κάποιου φιλολόγου.

  • Συχνά έδινε το βιβλίο σε φιλικά του πρόσωπα για να το διαβάσουν και να του πουν την γνώμη τους γι' αυτό.

  • Λάμβανε εσφαλέμες και όχι πρακτικά βοηθητικές γνώμες, συμβουλές και απόψεις για το βιβλίο του.

  • Μπερδευόταν ακόμη περισσότερο, ή είχε εσφαλμένη άποψη για το βιβλίο του.

Και από λογοτεχνικής άποψης, ή από τεχνικής άποψης, από άποψης ύφους, θέματος, ή στυλ γραφής, το κείμενο υστερούσε πάρα πολύ, σε αντίθεση πολλές φορές με το ταλέντο και το περιεχόμενο του βιβλίου.

Το ταλέντο ήταν εκεί, η ενδιαφέρουσα ιδέα και η έμπνευση ήταν εκεί, ο κόπος του συγγραφέα για να γράψει το βιβλίο ήταν εκεί, όχι όμως και η επιμέλεια περιεχομένου, όχι η γνώση της τεχνικής αυτής της τέχνης που ονομάζουμε συγγραφή, είτε αφορά λογοτεχνικά, είτε αφορά μη-λογοτεχνικά βιβλία.

Γι’ αυτό σήμερα, στο πολύ σύντομο video που έχω ετοιμάσει, κουβεντιάζω μαζί σου μερικά από τα πιο βασικά, αλλά και ουσιαστικά, μυστικά της επιμέλειας περιεχομένου που μπορείς να κάνεις μόνη/μόνος στο σπίτι σου για ό,τι γράφεις.

Αφού δεις το video πες μου…

Εσύ εφαρμόζεις την τεχνική της απόστασης από το κείμενό σου πριν ξεκινήσεις την επιμέλειά του;

Κάνεις επιμέλεια διαβάζοντας το κείμενο φωναχτά ή όχι; Και εξετάζεις το κάθε στοιχείο του βιβλίου (περιγραφή, διάλογος, πλοκή και θέμα) χωριστά ή όχι.

Ή μήπως είσαι από αυτούς που δεν γνωρίζεις τίποτα για την σπουδαιότητα της επιμέλειας και πιστεύεις πως τα κείμενά σου έχουν ολοκληρωθεί από την πρώτη τους κιόλας γραφή;

Χιλιάδες ευχαριστώ για την παρουσία σου, την εμπιστοσύνη σου και την επαφή μας. Με όλη μου την αγάπη και τον ενθουσιασμό για σένα!

Μαρία

ΥΓ. 1 Εάν θέλεις να σε βοηθήσω προσωπικά στην Επιμέλεια του Βιβλίου σου θα ήταν χαρά μου. Τα βιβλία που επιμελούμαι προσωπικά αλλάζουν ποιότητα και επίπεδο και εκδίδονται μέσω εκδοτικού οίκου στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό.

Μετατρέπονται σε e-books και print on demand βιβλία, και τοποθετούνται στα παγκόσμια ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο internet, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Για την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗΣ είτε αφορά το μυθιστόρημά σου, το παραμύθι ή το μη-λογοτεχνικό σου βιβλίο, θα βρεις όλες τις πληροφορίες ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ.

ΥΓ. 2 Σε λίγες ημέρες από σήμερα έχω τα γενέθλιά μου και θα το γιορτάσω αποκλειστικά και μόνο μαζί σου που ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΜΑΣ. Έχε το νου σου λοιπόν στο επόμενο email, γιατί εκεί θα σου στείλω την πρόσκληση/δώρο σου. Ναι, στα γενέθλιά μου αντί να λαμβάνω δώρα, μου αρέσει να προσφέρω…

bottom of page