Αν θέλεις τα παιδιά σου να γίνουν έξυπνα, τότε διάβασε τους παραμύθια. Κι αν θέλεις να γίνουν ακόμη


Σήμερα μοιράζομαι μαζί σου την εμπειρία Συγγραφής ενός Υπέροχου Παραμυθιού με τίτλο: “Ο Αστέρης και ο Βίδας στην Ονειροχώρα” της φίλης μας, Ελευθερία Λαφτσίδη.

Πρόκειται για ένα παραμύθι που απευθύνεται σε παιδιά 4-9 ετών που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λυκόφως και η Συγγραφέας του μιλά στο Writing-Online αποκαλύπτοντας:

  • Tι ήταν αυτό που ενέπνευσε αυτό το βιβλίο;

  • Ποια ήταν τα σημαντικά σημεία και βήματα αυτής της διαδρομής… από την έμπνευση έως την έκδοση αυτού του βιβλίου;

  • Τι την έχει συγκινήσει στην όλη εμπειρία της συγγραφής και του βιβλίου;

  • Ενώ παράλληλα απευθύνεται σε σένα, στους νέους και όχι μόνο, συγγραφείς που μας παρακολουθούν και διαβάζουν αυτή την στιγμή.

Μαρία: Τι ήταν αυτό που ενέπνευσε αυτό το βιβλίο;

Ελευθερία: Ανέκαθεν είχα ευαισθησία για το περιβάλλον και την προστασία του. Ωστόσο, δεν ήταν τόσο η ευαισθησία μου για το περιβάλλον αυτή που με ενέπνευσε, όσο η αγάπη μου για τα παιδιά.

Παράλληλα, θεωρώ το παραμύθι ένα θαυμάσιο μέσο έμπνευσης και δημιουργίας για τα παιδιά. Αυτό το παραμύθι, λοιπόν, είναι το αποτέλεσμα της ευαισθησίας μου για το περιβάλλον, της αγάπης μου για τα παιδιά και του θαυμασμού μου για τον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.

Μέσα από το παραμύθι μπορείς να κάνεις θαύματα. Και όπως είπε και ο Αϊνστάιν, «Αν θέλεις τα παιδιά σου να γίνουν έξυπνα, τότε διάβασε τους παραμύθια. Κι αν θέλεις να γίνουν ακόμη πιο έξυπνα, διάβαζε τους περισσότερα παραμύθια.».

Μαρία: Τι θα ήθελες να πεις σε άλλους ανθρώπους - νέους και όχι μόνο - συγγραφείς μας παρακολουθούν αυτή τη στιγμή;

Ελευθερία: Θα ήθελα να πω πως όταν αγαπάς κάτι πραγματικά πολύ, έχεις μεγάλη θέληση, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Νομίζω πως όλοι μας κουβαλάμε τα παραμύθια στην ψυχή και το μυαλό μας, από τα παιδικά μας χρόνια.

Δεν υπάρχει άνθρωπος οποίος να μην έχει ακούσει, νανουριστεί, κοιμηθεί, ξυπνήσει, φάει… έστω με ένα παραμύθι. Ονειρευτείτε, λοιπόν, βάλτε στόχους και δράστε!

Μαρία: Πες μας λίγα λόγια για τα σημαντικά σημεία και βήματα αυτής της διαδρομής… από την έμπνευση έως την έκδοση αυτού του βιβλίου; Και τι σε

έχει συγκινήσει στην όλη εμπειρία της συγγραφής και του βιβλίου;

Ελευθερία: Από μικρή αγαπούσα πολύ τα παραμύθια. Ζητούσα, συνέχεια, να ακούσω παραμύθια. Μεγάλωσα με τα παραμύθια. Όταν ξεκίνησα να δουλεύω ως Νηπιαγωγός χρησιμοποιούσα πολύ το παραμύθι ως μέσο μάθησης και δημιουργίας.

Κάποια στιγμή μετέπειτα, κατά τη διάρκεια ενός project με τους μαθητές μου για την προστασία του περιβάλλοντος, έψαξα να βρω σχετικά παραμύθια και, παρά τον αρκετά μεγάλο αριθμό παραμυθιών, δεν με ενθουσίασε κάποιο. Έτσι, λοιπόν, με κίνητρο το ενδιαφέρον των παιδιών μου, ξεκίνησα να γράφω.

Είχα τόση αγωνία να τελειώσει η ιστορία του Aστέρη και του Bίδα… Έκανα σαν παιδί! Όλα ήταν εικόνες. Εικόνες που γράφτηκαν στο χαρτί και μετά επεξεργάστηκαν.

Όταν έφτασε στιγμή της εικονογράφησης, η εικονογράφος, Δήμητρα Πέππα, μου είπε κατά λέξη: «Οι εικόνες που διάβασα νομίζω πως είναι πεντακάθαρες.». Και όντως… οι ήρωές μου αποτυπώθηκαν στο χαρτί ακριβώς όπως τους φαντάστηκα.

Η τελευταία στιγμή που θα μοιραστώ μαζί σας είναι όταν έφτασα στο παραμύθι για πρώτη φορά στα χέρια μου. Δεν το πίστευα, η συγκίνηση μου ήταν τεράστια.Ήταν η στιγμή που το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα.

Μαρία: Τι έχεις ακούσει από αναγνώστες σου για το βιβλίο; Τι σου έχουν πει και εξακολουθούν να σου λένε φίλοι, οικογένεια και γνωστοί για το συγγραφικό σου επίτευγμα;

Ελευθερία: Πρώτα απ’ όλα, το διάβασα στη μαμά μου, ξέροντας πόσο αυστηρός κριτής είναι. Εκείνη συγκινήθηκε. Δε χρειάστηκε να μου πει τίποτα άλλο. Έπειτα, το διάβασα στην κολλητή μου.

Μου είπε: «Δεν το πιστεύω, το παραμύθι είναι εσύ, οι εκφράσεις σου, το μυαλό σου, η καρδιά σου, εσύ!». Επόμενοι αναγνώστες φυσικά τα παιδιά μου. «Τι εννοείς κυρία ότι το έγραψες εσύ; Το έφερες από το σπίτι σου;», μου έλεγαν. Κατά την ανάγνωση του με κοιτούσαν με γουρλωμένα τα μάτια. Ήταν η ακριβότερη ανταμοιβή μου!

Και για μέρες μετά την ανάγνωση του, μου έλεγαν: «Κυρία ήταν τέλειος ο Βίδας, μου άρεσε γιατί είχε βίδες αντί για σώμα.», «Κυρία το ρομπότ θα ξαναγυρίσει τον Βίδα στην Ονειροχώρα;», «Κυρία ο Αστέρης τελικά έσωσε τον πλανήτη του;».

Μέχρι σήμερα, ακούω σχόλια και συγχαρητήρια για την δημιουργικότητα, το ταλέντο συγγραφής, τη φαντασία και το παραμύθι το οποίο είναι γεμάτο εικόνες. Είναι ένα εκπαιδευτικό παραμύθι, εμπνευσμένο από τα παιδιά, για τα παιδιά.

Μαρία: Ποιοι είναι οι στόχοι που έχεις θέσει από εδώ και πέρα ως Συγγραφέας; Τι θα ήθελες να πετύχεις;

Ελευθερία: Θα ήθελα να έρθει εκείνη στιγμή, που Αστέρης και ο Βίδας μου θα ενηλικιωθούν, έτσι, ώστε, να μπορέσω να προχωρήσω στην έκδοση του επόμενου παραμυθιού μου, το οποίο δεν θα σας το κρύψω, ετοιμάζεται!

Θα ήθελα, επίσης, να συνεχίσω να εμπνέομαι και να εμπνέω τους μικρούς μου μαθητές!

Αν θέλεις ΚΙ ΕΣΥ να γράψεις παραμύθια ή παιδικά βιβλία που μικροί και μεγάλοι θα λατρέψουν, αλλά και να έχεις ανέλπιστη επιτυχία, έσοδα και αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, γίνεται.

Αρκεί να το θέλεις. Αρκεί να δεσμευτείς ότι θα μάθεις όλα όσα χρειάζονται για να φτάσεις εκεί. Οι συγγραφείς της γενιάς μας έχουν επιλογές. Το ίδιο κι εσύ!

Εάν λοιπόν σε ενδιαφέρει να γράψεις, αλλά και να εκδώσεις παραμύθια και παιδικά βιβλία με ανέλπιστη επιτυχία και έσοδα, έχοντας αναγνώστες ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, τότε βεβαιώσου ότι είσαι (και παραμένεις) εγγεγραμμένο μέλος του Writing-Online, και πως παρακολουθ