top of page

Πώς Να Γράψεις Ένα Βιβλίο Αντιμετωπίζοντας Τις Κακές Συγγραφικές Στιγμές/Μέρες Δίχως Να Εγκαταλείψει


Η συγγραφή απαιτεί πειθαρχία και δέσμευση.

Γι' αυτό αν αναρωτιέσαι πως να γράψω ένα βιβλίο καλό και της κατηγορίας που αγαπώ... Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν αρκετοί, αυτή η αφοσίωση σε κάτι δεν είναι εύκολη.

Μάλιστα μπορεί ακόμη να πιστεύουν πως το να γράφει κανείς είναι μόνο ρομαντικό.

Μπορεί να φαντάζονται - εμάς τους συγγραφείς - βολεμένους σε μια ζεστή (ή δροσερή) γωνιά ενός σπιτιού να γράφουμε συνεχώς και με ρυθμό, αστείρευτη έμπνευση και ακολουθώντας μια γραμμή πλοκής που είναι πολύ ενδιαφέρουσα για ένα θέμα που - από μόνο του - έχει το βάθος και την πολυπλοκότητα που "πρέπει" για ένα πραγματικά πολύ καλό μυθιστόρημα.

Όμως εσύ κι εγώ, που έχουμε επιχειρήσει να γράψουμε ένα μυθιστόρημα, ξέρουμε πως στην πραγματική ζωή δεν είναι όλα ιδανικά, ούτε συμβαίνει πάντα κάτι τέτοιο.

Πολλές φορές ο συγγραφέας βιώνει έναν εσωτερικό πόλεμο.

Και ναι, οι συγγραφείς έχουν καλές μέρες και κακές μέρες, όπως όλοι οι άνθρωποι τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Γι' αυτό θέλω σήμερα να σε προετοιμάσω ή απλά να σου θυμίσω...

Πως θα υπάρξουν και αυτές οι μέρες που δεν θα μπορείς να σταματήσεις από το να γράφεις την μία σελίδα πίσω από την άλλη για το βιβλίο σου.

Όμως θα υπάρξουν κι εκείνες οι στιγμές που θα κοιτάζεις για ώρα την άσπρη οθόνη του υπολογιστή σου ή μια λευκή κόλλα χαρτί και θα νιώθεις μόνη/μόνος και χωρίς ελπίδα.

Εκείνες τις μέρες είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψεις.

Ακριβώς εκείνες τις στιγμές είναι που πρέπει να ζητήσεις βοήθεια, καθοδήγηση και να μην τα παρατήσεις. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να περιηγηθείς στο Writing-Online ή/και να μου στείλεις ένα email για να σε βοηθήσω προσωπικά.

Αν αφήσεις αυτές τις στιγμές/μέρες να σε κυριεύσουν και απομακρυνθείς από αυτές δίχως να έχεις "λύση" τότε μπορεί να σου φανεί πολύ δύσκολο να επιστρέψεις στην συγγραφή.

Ξέρω πολύ καλά ότι είναι πιο εύκολο να το πει/γράψει κανείς από το να το κάνει.

Όμως και γίνεται.

Και μπορείς να το κάνεις κι εσύ.

Και αξίζει τον κόπο!

Ναι, είναι απολύτως εφικτό μετά από τέτοιες δύσκολες μέρες ή άβολες στιγμές με τις λέξεις σου, να επιστρέψεις με εμπνεύσεις, ρυθμό, ειρμό και ροή.

Οι λόγοι που μπορεί να βιώνεις ένα τέτοιο μπλοκάρισμα και κάποιες φορές δυσκολεύουν την επαφή σου με την συγγραφή μπορεί να είναι πολλοί.

Τις περισσότερες φορές, σίγουρα, δεν πρόκειται για ένα ιατρικό θέμα, γι' αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχείς.

Τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με μια κατάσταση που επικρατεί μέσα μας.

Μπορεί να είναι ένας έντονος προβληματισμός για την έκφραση των ιδεών σου. Η πίεση από την έντονη αυτοκριτική σου.

Η ανασφάλειά σου... επειδή η συγγραφή δεν έχει να κάνει καθόλου με το "κανονικό σου επάγγελμα" ή με ό,τι άλλο κάνουν οι άνθρωποι που υπάρχουν στο περιβάλλον γύρω σου.

Μπορεί οι προσδοκίες που έχεις από ένα κείμενο - που μόλις τώρα το γράφεις και δεν του έχεις δώσει την ευκαιρία της επιμέλειας περιεχομένου - να είναι τόσο υψηλές που να συγκρίνεις το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου με κείμενα τελειωμένα και επιμελημένα (χίλιες φορές επιμελημένα και μάλιστα από επαγγελματίες επιμελητές περιεχομένου!) πριν φτάσουν στα χέρια σου από τα ράφια των βιβλιοπωλείων, και φυσικά, σε μια τέτοια σύγκριση, τα δικά σου κείμενα, ποτέ να μην είναι αρκετά καλά.

[ Aν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

Μπορεί να έχεις καταπιαστεί συγγραφικά με κάτι που δεν σε αγγίζει θεματολογικά ως άνθρωπο, αλλά γιατί άκουσες ή διάβασες, ή γιατί φαντάζεσαι, ότι "αυτό" το θέμα ή πως "αυτή" η κατηγορία βιβλίου, θα σε κάνει διάσημο και πλούσιο συγγραφέα ή πως είναι "αυτό" που ψάχνουν οι εκδότες.

Μπορεί απλά αυτές τις "κακές" μέρες να είσαι αληθινά κουρασμένη/κουρασμένος και σωματικά και πνευματικά.

Και όπως έχω ξαναπεί, η συγγραφή δεν είναι μόνο φαντασία και σκέψη, και έμπνευση. Είναι μια διαδικασία 100% πρακτική. Και σε αυτή την περίπτωση, ναι χρειάζεσαι ένα σώμα, αλλά και ένα πνεύμα, που δεν είναι εξαντλημένο.

Επίσης, μπορεί να βιώνεις "κακές" στιγμές και μέρες με την συγγραφή σου γιατί επέλεξες να προσεγγίσεις συγγραφικά κάτι καινούριο για σένα, δίχως όμως από πριν να έχεις πάρει την γνώση, την καθοδήγηση και τα εφόδια που υπάρχουν στην διάθεσή σου για να μπορείς να το κάνεις απλά, μεθοδικά, αποτελεσματικά και εύκολα.

Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις συγγραφής ενός μυθιστορήματος, είναι εντελώς διαφορετικές από τις απαιτήσεις που έχει η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου ή ενός μη-λογοτεχνικού βιβλίου.

Γι' αυτό αν ποτέ πριν δεν έχεις γράψει ένα μυθιστόρημα (ενώ μέχρι χθες έγραφες μόνο σύντομα παραμύθια για παιδιά ή ποίηση) τότε - εάν δεν έχεις την κατάλληλη γνώση και καθοδήγηση - λογικό είναι να κουραστείς παραπάνω, να μην ξέρεις πως να προσεγγίσεις διάφορα δεδομένα όπως για παράδειγμα ένας αυθεντικός διάλογος ή τι κάνει τον πρωταγωνιστή να ξεχωρίζει από έναν δυναμικό δευτερεύοντα ήρωα, ή να μην έχεις απαντήσεις σε προβλήματα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις στην πορεία και αφορούν την γραμμή πλοκής, το τέλος κάθε κεφαλαίου, ή τον όγκο και την λεπτομέρεια που θα πρέπει να αφιερώσεις για μια περιγραφή.

Κάθε συγγραφέας είναι ένα μοναδικό υπέροχο ανθρώπινο πλάσμα, γι' αυτό έχει και τους δικούς του τρόπους που τον κινητοποιούν και τον κάνουν να μην τα παρατάει.

Όμως κατά γενική ομολογία υπάρχουν και μερικές συνήθειες, που λίγο - πολύ, μπορούν να εφαρμοστούν και να βοηθήσουν όλους μας.

Για παράδειγμα:

1. Κάνε την συγγραφή μέρος της καθημερινής ή εβδομαδιαίας ρουτίνας σου.

Το ξέρω πως το έχεις ξανακούσει. Το ξέρω πως φαντάζει απλό. Αλλά πίστεψέ με δεν είναι. Το να κάνεις κάτι νέο μέρος της καθημερινής ή εβδομαδιαίας ρουτίνας σου δεν είναι εύκολο έργο.

Αλλά αν έχεις ισχυρό κίνητρο. Αν ακόμη διαβάζεις τα όσα μοιράζομαι σήμερα μαζί σου, τότε όλο αυτό σε αφορά προσωπικά και είναι σημαντικό για σένα. Άρα μπορείς και να τα καταφέρεις.

Θα χρειαστείς λιγότερο από ένα μήνα για να μετατρέψεις ένα νέο δεδομένο σε συνήθεια - κι αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο.

Γι' αυτό τις πρώτες εβδομάδες "επέβαλε" στον εαυτό σου να γράφει τις μέρες και τις ώρες που έχεις επιλέξει πως ταιριάζουν στο πρόγραμμά σου.

Γράψε μια παράγραφο, γράψε μια σκηνή, γράψε μια σελίδα. Κράτα σημειώσεις σκελετού/σχεδιαγράμματος για έναν ήρωα ή για ένα κεφάλαιο του βιβλίου σου.

Δεν έχει σημασία τι θα γράψεις. Σημασία έχει τις μέρες/ώρες που έχεις επιλέξει να γράφεις. Να κάνεις μέρος της καθημερινής/εβδομαδιαίας ρουτίνας σου την συγγραφή.

2. Μην σε απασχολεί η τελειότητα πριν την επιμέλεια. Να σε απασχολεί η πρόοδος.

Αρκετοί από εμάς (ας μου επιτραπεί η έκφραση) είμαστε «κολλημένοι» με την τελειότητα.

Ανησυχούμε πάρα πολύ για το πώς μπορεί να διαβαστεί μια συγκεκριμένη παράγραφος ή αν η επιλογή των λέξεων που έχουμε κάνει είναι η καλύτερη ή όχι.

Όμως όταν γράφουμε και διορθώνουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, αυτό που δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι "σπάμε" τη δημιουργική ροή ανησυχώντας για δεδομένα που ανήκουν στο στάδιο της επιμέλειας περιεχομένου και όχι της συγγραφής.

Αν είσαι από αυτούς τους συγγραφείς, τότε σε παρακαλώ προσπάθησε να αλλάξεις αυτή την "κακή" συγγραφική συνήθεια που μπορεί να γίνεται αφορμή για κακές στιγμές/μέρες σου.

[ Aν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

3. Έλλειψη Προσωπικού Κινήτρου.

Άσε για λίγο στην άκρη την συγγραφή. Πήγαινε μια βόλτα κι απλά σκέψου.Τί είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις να ασχοληθείς με την συγγραφή ενός βιβλίου;

Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς γιατί το πνεύμα και η ψυχή σου συνεχώς σε καλούν προς μια τέτοια εμπειρία; Έχεις τόσα πολλά να μοιραστείς, που θα ήταν κρίμα εάν δεν το έκανες;

Έχεις μέσα σου την "τέλεια" έμπνευση/ιδέα, που ξέρεις πως μέχρι και ταινία μπορεί να γίνει;

Θέλεις να αποδείξεις στον πρώην σύντροφό σου πως έκανε τραγικό λάθος που σε μείωνε λέγοντάς σου πως εσύ δεν είσαι ικανή/ικανός για κάτι τέτοιο;

Θέλεις να μετατρέψεις την συγγραφή σε μια νέα ή μια παράλληλη πηγή εισοδήματος για σένα;

Γιατί είσαι εδώ;

Γιατί με διαβάζεις;

Γιατί ανοίγεις τα emails μου και γιατί βλέπεις τα videos μου;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις και να τιμήσεις τα κίνητρά σου, γιατί χωρίς αυτά θα εγκαταλείψεις εύκολα την προσπάθεια όταν βιώσεις αυτές τις δύσκολες στιγμές για τις οποίες κουβεντιάζω μαζί σου σήμερα.

Μόνο αν έχεις ισχυρό και προσωπικό κίνητρο θα μπορέσεις να ξεπεράσεις όλες αυτές τις άβολες συγγραφικές στιγμές και να πας παρακάτω.

Οι δύσκολες στιγμές θα έρθουν. Όμως έρχονται - κι ευτυχώς φεύγουν - και στην προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή.

Το θέμα είναι πως θα τις αντιμετωπίσεις, είτε με όλα όσα μοιράστηκα παραπάνω μαζί σου, είτε με τους δικούς σου τρόπους.

Και εάν επιλογή σου, στόχος και όνειρό σου είναι να γράψεις και να εκδώσεις ΦΕΤΟΣ, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, δίχως να εγκαταλείψεις αυτή την φορά, εφαρμόζοντας απλά 5 ΒΗΜΑΤΑ, τότε απορώ γιατί δεν σε έχω γνωρίσει ήδη προσωπικά.

Τότε θέλω να ξέρεις πως το να γράψεις ένα μυθιστόρημα που θα ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό είναι κάτι που ΓΙΝΕΤΑΙ και φυσικά ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ όσες φορές το θελήσεις.

Μάλιστα, αν μου δώσεις λίγο χρόνο και μου δείξεις λίγη εμπιστοσύνη τα δικά σου γραπτά και η δική σου επιτυχία, θα σου το αποδείξουν!

Και μάλιστα μπορείς να ξεκινησεις από σήμερα κιόλας! Γιατί έχεις στην διάθεσή σου το:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με την μορφή Home Study Course, όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τί πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε ένα χρόνο, το πολύ...

  • Να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα (το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου) ανεξάρτητα από τον όγκο και την κατηγορία του.

  • Να το εκδώσεις με επιτυχία πετυχαίνοντας τους δικούς σου προσωπικούς στόχους.

  • Να έχεις αναγνώστες σε αναμονή, πριν από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

Μπορείς να ξεκινήσεις, σήμερα κιόλας, απολαμβάνοντας σημαντική προνομιακή έκπτωση και την επιλογή δόσεων που σύντομα θα αποσυρθούν.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Να είσαι καλά!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

#δωρεανμαθηματαδημιουργικησγραφησ #δημιουργικήγραφήδωρεαν #δημιουργικηγραφηδωρεαν #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσonline #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσδωρεαν #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσ #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήσγραφήσ #μαθηματαγραφησ #μαθηματαδημιουργικησγραφησ #πωσγραφεισεναβιβλιο #πωσγραφωβιβλιο #πωσναγραψεισεναβιβλιο #θελωναγινωσυγγραφεασ #πωσγραφωεναβιβλιο #σεμιναριαγραφησ #μαθηματασυγγραφησ #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσ #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσαθήνα #πωσναγραψωεναβιβλιο #θελωναγραψωεναβιβλιο #πωσθαγινωσυγγραφεασ #πωσναγραψωβιβλιο #μαθηματασυγγραφησδωρεαν #δημιουργικήγραφή #πωσναγινωσυγγραφεασ #θελωναγραψωβιβλιο #σεμιναριασυγγραφησβιβλιου #πωσναγραψωεναμυθιστορημα #πωσμπορωναγραψωεναβιβλιο #συγγραφήβιβλίου #ιδεεσγιαναγραψωβιβλιο #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσδωρεαν2018 #ιδεεσγιασυγγραφηβιβλιου #τιχρειαζεταιγιαναγραψεισβιβλιο #δημιουργικηγραφηδωρεαν2017 #πωσναγραψωεναβιβλιοστονυπολογιστη #πωσναγραψωεναβιβλιομυστηριου #δημιουργικήγραφήpdf #προγραμμαγιασυγγραφηβιβλιου

bottom of page