Πώς Να Γράψεις Ένα Βιβλίο Αντιμετωπίζοντας Τις Κακές Συγγραφικές Στιγμές/Μέρες Δίχως Να Εγκαταλείψει


Η συγγραφή απαιτεί πειθαρχία και δέσμευση.

Γι' αυτό αν αναρωτιέσαι πως να γράψω ένα βιβλίο καλό και της κατηγορίας που αγαπώ... Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν αρκετοί, αυτή η αφοσίωση σε κάτι δεν είναι εύκολη.

Μάλιστα μπορεί ακόμη να πιστεύουν πως το να γράφει κανείς είναι μόνο ρομαντικό.

Μπορεί να φαντάζονται - εμάς τους συγγραφείς - βολεμένους σε μια ζεστή (ή δροσερή) γωνιά ενός σπιτιού να γράφουμε συνεχώς και με ρυθμό, αστείρευτη έμπνευση και ακολουθώντας μια γραμμή πλοκής που είναι πολύ ενδιαφέρουσα για ένα θέμα που - από μόνο του - έχει το βάθος και την πολυπλοκότητα που "πρέπει" για ένα πραγματικά πολύ καλό μυθιστόρημα.

Όμως εσύ κι εγώ, που έχουμε επιχειρήσει να γράψουμε ένα μυθιστόρημα, ξέρουμε πως στην πραγματική ζωή δεν είναι όλα ιδανικά, ούτε συμβαίνει πάντα κάτι τέτοιο.

Πολλές φορές ο συγγραφέας βιώνει έναν εσωτερικό πόλεμο.

Και ναι, οι συγγραφείς έχουν καλές μέρες και κακές μέρες, όπως όλοι οι άνθρωποι τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Γι' αυτό θέλω σήμερα να σε προετοιμάσω ή απλά να σου θυμίσω...

Πως θα υπάρξουν και αυτές οι μέρες που δεν θα μπορείς να σταματήσεις από το να γράφεις την μία σελίδα πίσω από την άλλη για το βιβλίο σου.

Όμως θα υπάρξουν κι εκείνες οι στιγμές που θα κοιτάζεις για ώρα την άσπρη οθόνη του υπολογιστή σου ή μια λευκή κόλλα χαρτί και θα νιώθεις μόνη/μόνος και χωρίς ελπίδα.

Εκείνες τις μέρες είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψεις.

Ακριβώς εκείνες τις στιγμές είναι που πρέπει να ζητήσεις βοήθεια, καθοδήγηση και να μην τα παρατήσεις. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να περιηγηθείς στο Writing-Online ή/και να μου στείλεις ένα email για να σε βοηθήσω προσωπικά.

Αν αφήσεις αυτές τις στιγμές/μέρες να σε κυριεύσουν και απομακρυνθείς από αυτές δίχως να έχεις "λύση" τότε μπορεί να σου φανεί πολύ δύσκολο να επιστρέψεις στην συγγραφή.

Ξέρω πολύ καλά ότι είναι πιο εύκολο να το πει/γράψει κανείς από το να το κάνει.

Όμως και γίνεται.

Και μπορείς να το κάνεις κι εσύ.

Και αξίζει τον κόπο!

Ναι, είναι απολύτως εφικτό μετά από τέτοιες δύσκολες μέρες ή άβολες στιγμές με τις λέξεις σου, να επιστρέψεις με εμπνεύσεις, ρυθμό, ειρμό και ροή.

Οι λόγοι που μπορεί να βιώνεις ένα τέτοιο μπλοκάρισμα και κάποιες φορές δυσκολεύουν την επαφή σου με την συγγραφή μπορεί να είναι πολλοί.

Τις περισσότερες φορές, σίγουρα, δεν πρόκειται για ένα ιατρικό θέμα, γι' αυτό δεν χρειάζεται να ανησυχείς.

Τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με μια κατάσταση που επικρατεί μέσα μας.

Μπορεί να είναι ένας έντονος προβληματισμός για την έκφραση των ιδεών σου. Η πίεση από την έντονη αυτοκριτική σου.

Η ανασφάλειά σου... επειδή η συγγραφή δεν έχει να κάνει καθόλου με το "κανονικό σου επάγγελμα" ή με ό,τι άλλο κάνουν οι άνθρωποι που υπάρχουν στο περιβάλλον γύρω σου.

Μπορεί οι προσδοκίες που έχεις από ένα κείμενο - που μόλις τώρα το γράφεις και δεν του έχεις δώσει την ευκαιρία της επιμέλειας περιεχομένου - να είναι τόσο υψηλές που να συγκρίνεις το αποτέλεσμα της προσπάθειάς σου με κείμενα τελειωμένα και επιμελημένα (χίλιες φορές επιμελημένα και μάλιστα από επαγγελματίες επιμελητές περιεχομένου!) πριν φτάσουν στα χέρια σου από τα ράφια των βιβλιοπωλείων, και φυσικά, σε μια τέτοια σύγκριση, τα δικά σου κείμενα, ποτέ να μην είναι αρκετά καλά.

[ Aν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

Μπορεί να έχεις καταπιαστεί συγγραφικά με κάτι που δεν σε αγγίζει θεματολογικά ως άνθρωπο, αλλά γιατί άκουσες ή διάβασες, ή γιατί φαντάζεσαι, ότι "αυτό" το θέμα ή πως "αυτή" η κατηγορία βιβλίου, θα σε κάνει διάσημο και πλούσιο συγγραφέα ή πως είναι "αυτό" που ψάχνουν οι εκδότες.

Μπορεί απλά αυτές τις "κακές" μέρες να είσαι αληθινά κουρασμένη/κουρασμένος και σωματικά και πνευματικά.

Και όπως έχω ξαναπεί, η συγγραφή δεν είναι μόνο φαντασία και σκέψη, και έμπνευση. Είναι μια διαδικασία 100% πρακτική. Και σε αυτή την περίπτωση, ναι χρειάζεσαι ένα σώμα, αλλά και ένα πνεύμα, που δεν είναι εξαντλημένο.

Επίσης, μπορεί να βιώνεις "κακές" στιγμές και μέρες με την συγγραφή σου γιατί επέλεξες να προσεγγίσεις συγγραφικά κάτι καινούριο για σένα, δίχως όμως από πριν να έχεις πάρει την γνώση, την καθοδήγηση και τα εφόδια που υπάρχουν στην διάθεσή σου για να μπορείς να το κάνεις απλά, μεθοδικά, αποτελεσματικά και εύκολα.

Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις συγγραφής ενός μυθιστορήματος, είναι εντελώς διαφορετικές από τις απαιτήσεις που έχει η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου ή ενός μη-λογοτεχνικού βιβλίου.