top of page

Γιατί Η Επιτυχία Ενός Μυθιστορήματος Ξεκινάει ΠΑΝΤΑ Από Το Παρελθόν Των Ηρώων Του - ΜΕΡΟΣ ΙΙ


Είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα πως οι αναγνώστες "συμμετέχουν" και ταυτίζονται με την ιστορία σου μέσα από τους χαρακτήρες σου, είτε αυτοί οι χαρακτήρες αντιπροσωπεύουν εσένα, ανθρώπους που ξέρεις, είτε είναι δημιουργήματα της φαντασίας σου.

Την περασμένη εβδομάδα δώσαμε βάθος στην οικογένεια και στο οικογενειακό παρελθόν των ηρώων σου.

Σήμερα εστιαζόμαστε στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και σε ένα σύντομο βιογραφικό του.

Όμως εάν δεν διάβασες τα όσα μοιράστηκα μαζί σου την προηγούμενη εβδομάδα, επίτρεψέ μου να σου θυμίσω...

Όταν γράφεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο (ανεξάρτητα από τον όγκο και την ιδιαίτερη κατηγορία του) θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι οι χαρακτήρες σου έχουν βάθος.

Με αυτό εννοώ ότι οι χαρακτήρες σου πρέπει να έχουν παρελθόν, να έρχονται από κάπου και να έχουν εμπειρίες που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα τους.

Πρέπει να γνωρίζεις αρκετά πράγματα για το παρελθόν των χαρακτήρων σου.

Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσεις αυτό το παρελθόν ή το υλικό που δημιούργησες για να τους γνωρίσεις εσύ ως συγγραφέας, αυτό το υλικό, επηρεάζει το πώς τους παρουσιάζεις σε κάθε σελίδα του βιβλίου σου γιατί αν εσύ -ως συγγραφέας τους- γνωρίζεις τι τους συνέβη (στο παρελθόν και σε κάθε βασική εκδοχή της ζωής του) αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει τον τρόπο που γράφεις για αυτούς.

Γι' αυτό σήμερα θέλω να σε βοηθήσω να δημιουργήσεις το παρελθόν των χαρακτήρων σου, έτσι ώστε να μπορείς να μπεις στο μυαλό τους και να κατανοήσεις το πως και το γιατί που κρύβεται πίσω από κάθε τους αντίδραση, σκέψη, συμπεριφορά και συναισθηματική κατάσταση.

Ας δημιουργήσουμε λοιπόν εξαιρετικούς χαρακτήρες μυθιστορημάτων με βάθος!

Οι πραγματικοί άνθρωποι δεν ξεπετάγονται από το πουθενά, όπως διακτινίζεται το πλήρωμα του Star Trek όταν θέλουν να μεταφερθούν σε έναν άλλον πλανήτη.

Όχι, έχουν παρελθόν και εμπειρίες τα οποία συμβάλουν στο ποιοι πραγματικά είναι – επομένως το ίδιο πρέπει να ισχύει και με τους χαρακτήρες σου.

Οι διαφορετικές πλευρές του χαρακτήρα σου μπορούν να οδηγήσουν από μόνες τους την γραμμή πλοκής της ιστορίας σου.

Για παράδειγμα οι αδυναμίες ή τα δυνατά του σημεία μπορούν να διαμορφώσουν την έκβαση του θέματός σου.

Το ίδιο ισχύει και για όσα του προκαλούν στεναχώρια ή τον κρατούν σε μια θετική στάση ή του δημιουργούν την επιθυμία για εκδίκηση.

Όλα αυτά (και πολλά παραπάνω όπως μπορείς να διαπιστώσεις) συχνά βρίσκονται "κρυμμένα" στο παρελθόν του χαρακτήρα του.

Γι' αυτό μοιράζομαι σήμερα μαζί σου μια Τεχνική Δημιουργικής Γραφής όπου θα σου δείξω πως να δώσεις πραγματικό βάθος στους χαρακτήρες σου.

Θα δημιουργήσουμε μαζί:

  • Tο οικογενειακό παρελθόν του.

  • Τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία.

  • Θα δούμε το ιστορικό του που αφορά την μόρφωση, την γενικότερη εκπαίδευσή του, αλλά και το ιστορικό του στο εργασιακό/επαγγελματικό του περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να παράξεις και να αναγνωρίσεις ένα πειστικό παρελθόν για τους χαρακτήρες σου πριν καν ξεκινήσεις να γράφεις το κείμενο του βιβλίου σου.

Αν και όλες οι πληροφορίες που θα σκεφτείς δεν θα συμπεριληφθούν απαραίτητα με άμεσο τρόπο στο τελικό σου κείμενο, παρόλα αυτά δρουν σαν ένα χρήσιμο υπόβαθρο και στερεό θεμέλιο για να χτίσεις την ιστορία σου.

Χρησιμοποίησε αυτό που σου προτείνω εδώ για όλους πρωταγωνιστές σου. Και καλό θα ήταν να κάνεις το ίδιο και για τους βασικούς δευτερεύοντες ρόλους του βιβλίου σου.

Την περασμένη εβδομάδα δώσαμε βάθος στην οικογένεια και στο οικογενειακό παρελθόν των ηρώων σου.

Σήμερα εστιαζόμαστε στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και σε ένα σύντομο βιογραφικό του.

Ένας υπέροχος τρόπος για να δώσεις βάθος και να δημιουργήσεις ένα παρελθόν για τους χαρακτήρες σου είναι να τους δώσεις αναμνήσεις.

Οι αναμνήσεις είναι πολύ χρήσιμες επειδή έρχονται στους χαρακτήρες στο παρόν, φέρνοντας το παρελθόν, στο παρόν της ιστορίας σου, με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Οι αναμνήσεις των χαρακτήρων σου πρέπει να είναι σύντομες, ζωντανές και σχετικές με το τι συμβαίνει στην βασική γραμμή πλοκής σου στο "εδώ και τώρα" της ιστορίας σου.

Διαφορετικά αποτελούν ανεπιθύμητο flash back που κάνει κοιλιά στο κείμενό μας, αποτελεί πλατιασμό που διακόπτει την ροή της πλοκής, και το πιο πιθανό είναι ένας επιμελητής να σου διαγράψει αυτό το χωρίο.

Πώς να προκαλέσεις σωστά μια ανάμνηση στους ήρωές σου.

Οι αναμνήσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τα βιβλία μας όταν χρησιμοποιείς κάτι από το παρόν το οποίο τις προκαλεί, όπως μια μυρωδιά (σαν φρεσκοκομμένο γρασίδι), ένας ήχος (σαν ένα τραγούδι), μια ενέργεια που είναι οικεία για τον ήρωά σου (όπως ο τρόπος που κάποιος χαϊδεύει τα μαλλιά του), μια γεύση (όπως το κέικ της μαμάς ή της γιαγιάς ή της γειτόνισσας ή ενός πρώτου έρωτα) ή μια εικόνα (όπως μια φωτογραφία).

Τα αντικείμενα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για να προκαλέσουν αυτού του είδους των αναμνήσεων.

Ένα παιχνίδι από την παιδική ηλικία, ένα οικογενειακό κόσμημα και ένα φαγητό με χαρακτηριστική γεύση μπορούν να μεταφέρουν τον χαρακτήρα πίσω στο παρελθόν και να το παρουσιάσει σαν να του συμβαίνει και πάλι τώρα.

O Marcel Proust είναι ο άρχοντας των αναμνήσεων!

Κοίτα τον τρόπο με τον οποίο ο ήχος του νερού που τρέχει μέσα από έναν σωλήνα μεταφέρει εύκολα τον αφηγητή πίσω στο παρελθόν:

“Ο διαπεραστικός ήχος του νερού που τρέχει μέσα σε έναν σωλήνα, ένας ήχος ακριβώς σαν τα παρατεταμένα σφυρίγματα που ακούγαμε τα καλοκαιρινά βράδια από τα ατμόπλοια όταν πλησίαζαν το Μπάλμπεκ.”

—Marcel Proust (Remembrance of Things Past/ΐ la recherche du

temps perdu, Trans C K Scott Moncrieff,

Chatto &, Windus, 1973, πρωτοεκδόθηκε το 1922)

Ας περάσουμε όμως στην δράση!

1. Κάνε μια λίστα με έξι σημαντικές παιδικές αναμνήσεις του χαρακτήρα σου.

2. Τώρα σκέψου μια σειρά από περιστατικά τα οποία προκαλούν αυτές τις αναμνήσεις.

3. Ένα περιστατικό να είναι μια εικόνα, ένα μια μυρωδιά, ένα ένας ήχος, ένα μια γεύση, ένα μια ενέργεια και ένα, ένα αντικείμενο.

Οι αναμνήσεις από την παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα ζωντανές και αποτελούν έναν τρόπο για να εξηγήσεις πράγματα που συνέβησαν στο μακρινό παρελθόν και διαμόρφωσαν την ζωή του χαρακτήρα σου, και τα οποία μπορεί να αποκαλύπτουν τον λόγο για τον οποίο συμπεριφέρεται έτσι τώρα.

Η εμφάνιση αυτών των γεγονότων μέσα από μια ανάμνηση είναι πιο αποτελεσματική από την απλή εξιστόρηση των όσων συνέβησαν.

Για παράδειγμα, μπορείς να διατυπώσεις απευθείας ότι όταν ήταν παιδί ο χαρακτήρας σου φοβόταν τα ξεσπάσματα θυμού του πατέρα του, αλλά αν δραματοποιήσεις αυτή την στιγμή με έντεχνο τρόπο, οι αναγνώστες θα ταυτιστούν με τον χαρακτήρα, θα ακούσουν την φωνή του πατέρα του και θα κατανοήσουν τον φόβο που νοιώθει για αυτόν.

Για παράδειγμα, μπορείς να περιγράψεις τον χαρακτήρα να προσπαθεί να δέσει τα κορδόνια του όταν ήταν νέος, κάτι το οποίο προκαλεί μια ζωντανή ανάμνηση του πατέρα του να στέκεται από πάνω του και να του φωνάζει ότι το κάνει λάθος.

Γράψε μια σκηνή με τον χαρακτήρα να κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια τώρα – ίσως να τρώει παγωτό, να βάζει το καπέλο του ή να παίζει πιάνο.

Κάνε τον να θυμηθεί πως έκανε την ίδια ενέργεια όταν ήταν παιδί.

Γράψε για πέντε λεπτά, μην αφήσεις την ανάμνηση να διαρκέσει πολύ, και στην συνέχεια επέστρεψε στο παρόν.

Μια άλλη χρήσιμη άσκηση είναι να ξεθάψεις μερικές παλιές φωτογραφίες από την παιδική σου ηλικία και να γράψεις την ανάμνηση που σου προκαλούν.

Στην συνέχεια γράψε για τον χαρακτήρα σου όταν ήταν στην ίδιο ηλικία, κάνοντας τον να βιώσει μια παρόμοια ανάμνηση.

Σκέψου πως σχετίζεται αυτή η εμπειρία και τι διαφορές έχει.

Τί είναι οι λάθος αναμνήσεις;

Φυσικά, οι παιδικές αναμνήσεις δεν είναι πάντα αξιόπιστες. Πολλές αναμνήσεις εμπλουτίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Μερικές φορές οι άνθρωποι θυμούνται μια εκδοχή του γεγονότος το οποίο πιστεύουν ότι θυμούνται και όχι το ίδιο το γεγονός.

Στις αναμνήσεις συμπεριλαμβάνονται, συχνά, πολλά ψέματα ή λάθη.

Το best seller μυθιστόρημα: “Before I Go to Sleep”, από την SJ Watson ασχολείται με μια γυναίκα η οποία δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα από αυτά που της συνέβησαν πριν πάει για ύπνο και δημιουργεί νέες αναμνήσεις κάθε μέρα ενώ προσπαθεί να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα κρατώντας ένα ημερολόγιο.

Ο Ian McEwan, είναι ένας ακόμα μυθιστοριογράφος ο οποίος εξερευνά στο μυθιστόρημα του με τίτλο: “Atonement”, την ευκολία με την οποία οι άνθρωποι ενθυμούνται πράγματα εσφαλμένα.

Ο κύριος χαρακτήρας, η Briony, νομίζει ότι αναγνωρίζει έναν άντρα ο οποίος κατηγορείται για βιασμό, με καταστροφικές συνέπειες για τον άντρα και την γυναίκα την οποία αγαπά.

Γι' αυτό...

1. Θυμήσου μια φορά που ξέχασες κάτι σημαντικό ή θυμήθηκες κάτι εσφαλμένα.

2. Γράψε για τον χαρακτήρα σου που ξέχασε ένα σημαντικό γεγονός (ίσως ήταν απορροφημένος σε κάτι άλλο ή πάσχει από μια πάθηση που προκαλεί απώλεια μνήμης) και δες πως μπορείς να το εκμεταλλευτείς αυτό για να δημιουργήσεις ένταση και βάθος στην πλοκή του βιβλίου σου.

3. Γράψε την σκηνή όπου - με αφορμή ένα περιστατικό - τελικά ο χαρακτήρας σου θυμάται αυτό που πραγματικά συνέβη. Τί κάνει αμέσως μετά;

4. Σκέψου φυσικά και γράψε για τα λάθη που κάνει στην ανάμνηση του και σημαντικές λεπτομέρειες τις οποίες έχει κάνει λάθος, και πώς εσύ (μέσα από την γραμμή πλοκής σου) μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια για το τι πραγματικά συνέβη.

Κι αφού βάλεις σε εφαρμογή όλα τα παραπάνω, έλα μαζί μου για μια ακόμη φορά για να δούμε μαζί ποιο μπορεί να είναι το παρελθοντικό βιογραφικό του ήρωά σου και πώς αυτό μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία του μυθιστορήματός σου.

Η μόρφωση του χαρακτήρα σου είναι μια πολύ σημαντική πλευρά την οποία πρέπει να σκεφτείς και να εμπνευστείς όταν δημιουργείς το παρελθόν του.

Για παράδειγμα, σκέψου:

  • Μαθήματα τα οποία του άρεσαν ή ήταν πολύ καλός στο σχολείο.

  • Το είδος των σπουδών που έκανε.

  • Αν έκανε ανώτερη εκπαίδευση και αν έκανε, σε ποιο τομέα.

Και βέβαια μην ξεχάσεις τον εργασιακό χώρο.Τι έχει κάνει ο χαρακτήρας μέχρι τώρα στην ζωή του και τι έχει πετύχει;

Γράψε ένα λεπτομερές βιογραφικό σαν αυτό που θα έδινε αν έκανε αίτηση για δουλειά.

1. Γράψε το πλήρες όνομα του χαρακτήρα σου στο κέντρο στην κορυφή της σελίδας σου.

2. Προσέθεσε μόρφωση, επαγγελματικά προσόντα και που σπούδασε.

3. Προσέθεσε όλες τις δουλειές που έχει κάνει, ακόμα και καλοκαιρινές ή προσωρινές δουλειές και διατύπωσε την εξειδίκευση που πήρε από αυτές τις δουλειές.

4. Γράψε ένα σύντομο προφίλ που να δείχνει τις προσωπικές αξίες του χαρακτήρα σου.

5. Και τέλος δώσε μας πληροφορίες για χόμπι και άλλα του ενδιαφέροντα.

Είναι σημαντικό να κάνεις αυτή την άσκηση όταν εξερευνάς τους βασικού ρόλους του μυθιστορήματός σου.

Μερικές φορές μέσα από διαδικασίες δημιουργικής γραφής, σαν κι αυτές βρίσκεις και εμπνέεσαι αναπάντεχες πληροφορίες και λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν το βιβλίο σου φρέσκο, διαφορετικό και να του δώσουν μια πρωτότυπη οπτική γωνία.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Να είσαι καλά!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

"Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

Aν θέλεις να γράψεις φέτος ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε μπορείς να συμμετέχεις στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ: "Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" που θα ξεκινήσει σύντομα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε 52 εβδομάδες να γράψεις, να εκδώσεις με επιτυχία, αλλά και να έχεις αναγνώστες εν αναμονή, για το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, ανεξάρτητα από την κατηγορία του.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

#δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήγραφή #δημιουργικηγραφηδωρεαν #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματαδημιουργικηςγραφης #ΔημιουργικήΓραφή #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #δημιουργικήγραφήβιβλία #γραφωτοδικομουπαραμυθι #δομημυθιστορηματος #πωςναγραψωεναμυθιστορημα #μαθηματασυγγραφηςπαραμυθιων #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #μαθηματααποτοσπιτι #πωςναεκδοσωέναπαραμυθι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #σκελετόςμυθιστορήματοσ #Μυθιστόρημα #σεμιναριασυγγραφηςπαραμυθιου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεάς #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεας #πωςναγινωπλουσιοςσυγγραφεας #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #Εκδοσηβιβλιου #εκδοσηβιβλιουνέουσυγγραφέα #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #πωςναβρωτιτλογιατοβιβλιομου #τεχνικεςσυγγραφης #τεχνικεςσυγγραφηςβιβλιου #τεχνικεςσυγγραφηςμυθιστορηματος #τεχνικέςσυγγραφήςμυθιστορήματος #οδηγιεςγιασυγγραφημυθιστορηματος #πωςναγραψετεεναπραγματικακαλομυθιστορημα #εφαρμογεςγιαναγραψειςβιβλιο #συγγραφήβιβλίου #σεμιναριασυγγραφηςβιβλιου #δημιουργικηγραφηοδηγιες

bottom of page