Γιατί Η Επιτυχία Ενός Μυθιστορήματος Ξεκινάει ΠΑΝΤΑ Από Το Παρελθόν Των Ηρώων Του - ΜΕΡΟΣ ΙΙ


Είπαμε και την προηγούμενη εβδομάδα πως οι αναγνώστες "συμμετέχουν" και ταυτίζονται με την ιστορία σου μέσα από τους χαρακτήρες σου, είτε αυτοί οι χαρακτήρες αντιπροσωπεύουν εσένα, ανθρώπους που ξέρεις, είτε είναι δημιουργήματα της φαντασίας σου.

Την περασμένη εβδομάδα δώσαμε βάθος στην οικογένεια και στο οικογενειακό παρελθόν των ηρώων σου.

Σήμερα εστιαζόμαστε στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και σε ένα σύντομο βιογραφικό του.

Όμως εάν δεν διάβασες τα όσα μοιράστηκα μαζί σου την προηγούμενη εβδομάδα, επίτρεψέ μου να σου θυμίσω...

Όταν γράφεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο (ανεξάρτητα από τον όγκο και την ιδιαίτερη κατηγορία του) θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι οι χαρακτήρες σου έχουν βάθος.

Με αυτό εννοώ ότι οι χαρακτήρες σου πρέπει να έχουν παρελθόν, να έρχονται από κάπου και να έχουν εμπειρίες που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα τους.

Πρέπει να γνωρίζεις αρκετά πράγματα για το παρελθόν των χαρακτήρων σου.

Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιήσεις αυτό το παρελθόν ή το υλικό που δημιούργησες για να τους γνωρίσεις εσύ ως συγγραφέας, αυτό το υλικό, επηρεάζει το πώς τους παρουσιάζεις σε κάθε σελίδα του βιβλίου σου γιατί αν εσύ -ως συγγραφέας τους- γνωρίζεις τι τους συνέβη (στο παρελθόν και σε κάθε βασική εκδοχή της ζωής του) αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει τον τρόπο που γράφεις για αυτούς.

Γι' αυτό σήμερα θέλω να σε βοηθήσω να δημιουργήσεις το παρελθόν των χαρακτήρων σου, έτσι ώστε να μπορείς να μπεις στο μυαλό τους και να κατανοήσεις το πως και το γιατί που κρύβεται πίσω από κάθε τους αντίδραση, σκέψη, συμπεριφορά και συναισθηματική κατάσταση.

Ας δημιουργήσουμε λοιπόν εξαιρετικούς χαρακτήρες μυθιστορημάτων με βάθος!

Οι πραγματικοί άνθρωποι δεν ξεπετάγονται από το πουθενά, όπως διακτινίζεται το πλήρωμα του Star Trek όταν θέλουν να μεταφερθούν σε έναν άλλον πλανήτη.

Όχι, έχουν παρελθόν και εμπειρίες τα οποία συμβάλουν στο ποιοι πραγματικά είναι – επομένως το ίδιο πρέπει να ισχύει και με τους χαρακτήρες σου.

Οι διαφορετικές πλευρές του χαρακτήρα σου μπορούν να οδηγήσουν από μόνες τους την γραμμή πλοκής της ιστορίας σου.

Για παράδειγμα οι αδυναμίες ή τα δυνατά του σημεία μπορούν να διαμορφώσουν την έκβαση του θέματός σου.

Το ίδιο ισχύει και για όσα του προκαλούν στεναχώρια ή τον κρατούν σε μια θετική στάση ή του δημιουργούν την επιθυμία για εκδίκηση.

Όλα αυτά (και πολλά παραπάνω όπως μπορείς να διαπιστώσεις) συχνά βρίσκονται "κρυμμένα" στο παρελθόν του χαρακτήρα του.

Γι' αυτό μοιράζομαι σήμερα μαζί σου μια Τεχνική Δημιουργικής Γραφής όπου θα σου δείξω πως να δώσεις πραγματικό βάθος στους χαρακτήρες σου.

Θα δημιουργήσουμε μαζί:

  • Tο οικογενειακό παρελθόν του.

  • Τις αναμνήσεις του από την παιδική του ηλικία.

  • Θα δούμε το ιστορικό του που αφορά την μόρφωση, την γενικότερη εκπαίδευσή του, αλλά και το ιστορικό του στο εργασιακό/επαγγελματικό του περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω θα σε βοηθήσουν να παράξεις και να αναγνωρίσεις ένα πειστικό παρελθόν για τους χαρακτήρες σου πριν καν ξεκινήσεις να γράφεις το κείμενο του βιβλίου σου.

Αν και όλες οι πληροφορίες που θα σκεφτείς δεν θα συμπεριληφθούν απαραίτητα με άμεσο τρόπο στο τελικό σου κείμενο, παρόλα αυτά δρουν σαν ένα χρήσιμο υπόβαθρο και στερεό θεμέλιο για να χτίσεις την ιστορία σου.

Χρησιμοποίησε αυτό που σου προτείνω εδώ για όλους πρωταγωνιστές σου. Και καλό θα ήταν να κάνεις το ίδιο και για τους βασικούς δευτερεύοντες ρόλους του βιβλίου σου.

Την περασμένη εβδομάδα δώσαμε βάθος στην οικογένεια και στο οικογενειακό παρελθόν των ηρώων σου.

Σήμερα εστιαζόμαστε στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και σε ένα σύντομο βιογραφικό του.

Ένας υπέροχος τρόπος για να δώσεις βάθος και να δημιουργήσεις ένα παρελθόν για τους χαρακτήρες σου είναι να τους δώσεις αναμνήσεις.

Οι αναμνήσεις είναι πολύ χρήσιμες επειδή έρχονται στους χαρακτήρες στο παρόν, φέρνοντας το παρελθόν, στο παρόν της ιστορίας σου, με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Οι αναμνήσεις των χαρακτήρων σου πρέπει να είναι σύντομες, ζωντανές και σχετικές με το τι συμβαίνει στην βασική γραμμή πλοκής σου στο "εδώ και τώρα" της ιστορίας σου.

Διαφορετικά αποτελούν ανεπιθύμητο flash back που κάνει κοιλιά στο κείμενό μας, αποτελεί πλατιασμό που διακόπτει την ροή της πλοκής, και το πιο πιθανό είναι ένας επιμελητής να σου διαγράψει αυτό το χωρίο.

Πώς να προκαλέσεις σωστά μια ανάμνηση στους ήρωές σου.

Οι αναμνήσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα για τα βιβλία μας όταν χρησιμοποιείς κάτι από το παρόν το οποίο τις προκαλεί, όπως μια μυρωδιά (σαν φρεσκοκομμένο γρασίδι), ένας ήχος (σαν ένα τραγούδι), μια ενέργεια