Να γράφω στο χαρτί ή να δακτυλογραφώ το βιβλίο που γράφω στον ηλεκτρονικό υπολογιστή;


Είναι πάρα πολλές οι φορές που έχω δεχτεί αυτό το ερώτημα και έχω προτρέψει ανθρώπους να αφήσουν τον υπολογιστή και να πιάσουν στα χέρια τους μολύβι και χαρτί και άλλους να αφήσουν το χαρτί και να πιάσουν τον υπολογιστή.


Αν είσαι κι εσύ από τους ανθρώπους που αναρωτιούνται ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ξεκινήσεις, να συνεχίσεις, αλλά και να ολοκληρώσεις το βιβλίο σου, τότε σου έχω την απάντηση σε προσωπικό επίπεδο.

Ο σωστός τρόπος για να γράψεις το βιβλίο σου είναι αυτός ο τρόπος που θα σου επιτρέπει να γράφεις αβίαστα και να καταβάλεις τον λιγότερο δυνατό κόπο σε πρακτικό επίπεδο, ώστε να μην "καθυστερεί" την σκέψη και την έμπνευσή σου, ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεις τις λέξεις σου.

Παράδειγμα:

Έμαθα να δακτυλογραφώ κάνοντας χρήση του "τυφλού συστήματος δακτυλογράφησης" στα 15 μου με αφορμή σχετικά μαθήματα που έκανα τότε στο Αμερικάνικο Σχολείο που πήγαινα.

Έκτοτε... δακτυλογραφώ καθημερινά.

Και για λόγους δουλειάς και για ως Συγγραφέας.

Δακτυλογραφώ τόσο γρήγορα πλέον που τα δάχτυλά μου προλαβαίνουν την σκέψη μου.


Δακτυλογραφώ δίχως να κοιτώ το πληκτρολόγιο (μάλιστα αν το κάνω αυτό με μπερδεύει) και δακτυλογραφώ κάνοντας ελάχιστα τυπογραφικά λάθη, παρά την ταχύτητά μου.

Αν πάω να γράψω στο χαρτί μου συμβαίνουν τα εξής δύο δυσάρεστα πράγματα:

  • Το χέρι μου κουράζεται γρήγορα και μετά από κάποια ώρα αναγκάζομαι να σταματήσω, ενώ όταν δακτυλογραφώ μπορώ να γράφω για ώρες.

  • Επειδή γράφω γρήγορα στο πληκτρολόγιο, όπως είπα και πριν, προλαβαίνω την σκέψη μου κι αυτό με βοηθά στην έμπνευση και στον ειρμό μου.

Ενώ αν πάω να γράψω κείμενο στο χαρτί, καθυστερώ, μπερδεύομαι, και δυσανασχετώ γρήγορα.


Στο χαρτί γράφω μόνο love notes για τον Νίκο και την Αναστασία (τον άνδρα και την κόρη μου) λίστα για το super market, λίστα με επαγγελματικά to do, και σκιαγραφώ τα mind maps των βιβλίων και των σκέψεών μου.

Όλα τα άλλα υπόλοιπα τα γράφω δακτυλογραφώντας.


Όμως έχω γνωρίσει συγγραφείς που δεν έχουν την δική μου εξοικείωση με το πληκτρολόγιο.


Συγγραφείς που πρέπει να ψάξουν το κάθε γράμμα πριν το πληκτρολογήσουν.


Συγγραφείς που τους παίρνει χρόνο το να συνθέσουν μία πρόταση/παράγραφο στο πληκτρολόγιο.


Αν είσαι ένας/μία από αυτούς. Τότε ΠΡΕΠΕΙ να γράφεις τα βιβλία σου στο χαρτί επιλέγοντας ένα στυλό που δεν θα είναι βαρύ και θα σε βοηθάει ώστε να γλιστρά και να ρέει το μελάνι πάνω στην σελίδα σου.  Επίσης, φρόντισε και η σελίδα σου να μην είναι "άγρια" όπως είναι κάποια ανακυκλωμένα χαρτιά.


Θέλεις ένα στυλό κι ένα χαρτί που να μην σε κουράζουν μετά από λίγο.

Θέλεις να γράφεις ξεκούραστα κι αβίαστα για ώρα.

Μόνο εσύ ξέρεις και μπορείς να αποφασίσεις ποιος τρόπος σε εξυπηρετεί και σου ταιριάζει καλύτερα.

Απλά να θυμάσαι πως αν είσαι από αυτούς που γράφουν στο χαρτί, έχεις ακόμη ένα βήμα μπροστά σου.


ΠΡΕΠΕΙ το βιβλίο σου να περαστεί σε ηλεκτρονικό αρχείο word.


Αυτό θα βοηθήσει κι εσένα προσωπικά για να χειριστείς καλύτερα το στάδιο της Επιμέλειας Περιεχομένου, αλλά και θέλω να θυμάσαι πως κανένας επαγγελματίας επιμελητής ή εκδότης δεν κάνει δεκτό ένα χειρόγραφο προς αξιολόγηση.

Θα πρέπει το κείμενο να είναι διαθέσιμο σε ένα απλό αρχείο word.


Κι αν δεν το έχεις με τους υπολογιστές κι αυτό είναι μια διαδικασία που δεν μπορείς να αναλάβεις για τον εαυτό σου και το βιβλίο σου, τότε ή μπορείς να προσλάβεις κάποιον να το κάνει για σένα ή να ζητήσεις την βοήθεια από έναν δικό σου άνθρωπο.


Τέλος, επειδή συναντώ το λάθος αυτό σε πολλά βιβλία που έρχονται στα χέρια μου για την Επιμέλεια Περιεχομένου τους...

Ο σωστός τρόπος δακτυλογράφησης παραγράφων είναι:

ή...

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ


ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ


Δηλαδή αφήνουμε ένα κενό ανάμεσα στις παραγράφους για να ξεχωρίζουν και δεν πατάμε ένα enter, αλλά δύο μετά το τέλος της πρότασης.

ή

         ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ.

          ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ.