top of page

Πώς Να Γράφεις Αυτό Που Εσύ Θέλεις ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Πώς Να Μην Αφήνεις Κανέναν Να Σε Επηρεάζει Αρνητικά


Όταν ξεκινάς σαν συγγραφέας πρέπει να γράφεις αυτό που εσύ θέλεις να γράψεις ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ να μην αφήνεις κανέναν σε επηρεάζει αρνητικά.

Ακόμα και αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρη/σίγουρος για το τι θέλεις να γράψεις, και οι σκέψεις σου είναι λίγο μπερδεμένες, μην αλλάξεις αυτό για το οποίο η καρδιά και το πνεύμα σου, σου λένε να γράψεις για να ακολουθήσεις τις υποδείξεις άλλων.

Ιδιαίτερα αν δεν έχεις ξαναγράψει ένα μυθιστόρημα, ή ένα παραμύθι ή ακόμη κι ένα μη-λογοτεχνικό βιβλίο, είναι αναπόφευκτο να έχεις και λίγη αβεβαιότητα στην αρχή.

Γράφεις καλύτερα όταν γράφεις το είδος του βιβλίου που σου αρέσει να διαβάζεις.

Πολλοί μυθιστοριογράφοι λένε ότι γράφουν βιβλία που θέλουν να διαβάσουν. Με δυο λόγια τα βιβλία που θα απολάμβαναν ως αναγνώστες δεν υπήρχαν, άρα έπρεπε να τα δημιουργήσουν αυτοί!

Χρησιμοποίησε αυτή την άσκηση για να διευκρινήσεις τι σου αρέσει στα βιβλία των άλλων!

1. Κάνε μια λίστα με τα δέκα καλύτερα βιβλία για σένα. Ποια είναι η λίστα με τα δικά σου best seller αναγνώσματα;

2. Σκέψου τι σου αρέσει σε αυτά: χαρακτήρες, πλοκή, σκηνικό ή και ένα συνδυασμός των τριών.

3. Δες αν μπορείς να εντοπίσεις ομοιότητες στο θέμα, στην δομή ή στο ύφος της συγγραφής.

Κανένας δεν σε εξαναγκάζει να γράψεις, το κάνεις επειδή το θες, και όχι επειδή νοιώθεις ότι πρέπει γράψεις.

Άρα, αν πρόκειται να αφιερώσεις χρόνο και προσπάθεια, καλό θα ήταν να γράψεις αυτό που θες να γράψεις και όχι ένα βιβλίο που θα αρέσει στους άλλους, αλλά εσύ θα νιώθεις γράφοντάς το πως έκανες αγγαρεία δουλειά.

Τα βιβλία και η συγγραφή είναι προσωπικά δεδομένα.

Όπως κι εσύ, έτσι κι εγώ μερικούς συγγραφείς δεν τους αντέχω και άλλους τους λατρεύω.

Και τα βιβλία που αρέσουν σε μένα είναι αδιάφορα σε άλλους.

Μερικά βιβλία ήταν bestsellers όταν κυκλοφόρησαν, αλλά σταμάτησε η εκτύπωση τους και ξεχάστηκαν, ενώ άλλα που απορρίφτηκαν στην αρχή, τώρα χαίρουν μεγάλης εκτίμησης.

Σε μερικούς ανθρώπους θα αρέσει αυτό που γράφεις και το ύφος της γραφής σου, ενώ άλλοι θα το μισήσουν.

Μην προσπαθήσεις να τους ευχαριστήσεις όλους, επειδή δεν θα το καταφέρεις.

Όπως λέει και η παροιμία, αν προσπαθήσεις να τους ευχαριστήσεις όλους, στο τέλος δεν θα ευχαριστήσεις κανένα.

Μην ανησυχείς για το τι θα σκέφτονται οι άλλοι για την δουλειά σου.

Αν το κάνεις αυτό, θα περιορίσεις την συγγραφή σου έτσι ώστε να ταιριάζει με αυτά που θέλουν οι άλλοι, ή με αυτό που θεωρούν σωστό οι άλλοι, ή θα καταλήξεις να κρύψεις πλευρές του εαυτού σου που πιστεύεις ότι οι άλλοι δεν εγκρίνουν.

Επίσης, θέλω να έχεις το νου σου...

Όλοι αυτοί που σε αποθαρρύνουν να γράψεις ή σχολιάζουν αρνητικά τα κείμενά σου, ή έστω και την ιδέα/έμπνευσή σου, πόσα επιτυχημένα βιβλία έχουν στο ενεργητικό τους;

Και πόσο πολύ καλά γνωρίζουν τον χώρο των εκδόσεων και της προώθησης βιβλίων, για συγγραφείς της γενιάς μας, για να ξέρουν αν όντως μπορείς να τα καταφέρεις ή όχι;

Προστάτεψε τον εαυτό σου από ανθρώπους, που στο όνομα της αγάπης και της σχέσης που μπορεί να έχουν μαζί σου, προβάλουν δικές τους ανασφάλειες πάνω σου, αλλά και δεν γνωρίζουν τα βήματα που απαιτεί αυτή η διαδρομή για να πετύχεις.

Κι αν έχεις προσωπικές απορίες ή αγωνίες γράψε σε μένα το info@writing-online.gr είναι το email επικοινωνίας μαζί μου.

Να είσαι σίγουρος/σίγουρη ότι δεν θα σε αποθαρρύνω και πως το συντομότερο δυνατό, θα σου απαντήσω προσωπικά, όποια κι αν είναι η αγωνία και η ερώτησή σου.

Θα πρέπει να έχεις συμμάχους σε αυτή την τόσο ευαίσθητη, και πολλές φορές εύθραυστη διαδρομή της συγγραφής ενός βιβλίου, αλλά και -όπως είπα και λίγο παραπάνω- την επίγνωση να προστατέψεις τον εαυτό σου από ανθρώπους, που ναι, μπορεί να σε αγαπούν, αλλά να μην κατανοούν την το κομμάτι της ταυτότητας του συγγραφέα που έχεις μέσα σου, και άθελά τους, να σε σαμποτάρουν, να σε αποθαρρύνουν, να σου βάζουν τρικλοποδιές.

Επίσης, εάν τώρα διανύεις τα πρώτα βήματά σου μην ανησυχείς με το τι ίσως πιστεύουν οι ατζέντηδες ή οι εκδότες.

Όταν ξεκινάς, απέχεις αρκετές εβδομάδες/μήνες ή και χρόνο πολλές φορές (μπορεί και χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις...) από το να φτάσει το κείμενό σου στον εκδότη, τον αντζέντη, ακόμη και στον τελικό σου αναγνώστη.

Σταμάτα να σκέφτεσαι τους άλλους, γιατί αν δεν το κάνεις αυτό, κάπου στην διαδρομή - στην έναρξη αυτής της διαδρομής - θα "παγώσεις" και τελικά, ίσως τα παρατήσεις.

Ακόμη, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να γράφουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο όταν γράφουν λογοτεχνία, για να αναπτύξουν μια ξεχωριστή ‘φωνή’ ή ένα ‘στυλ’ το οποίο να εντυπωσιάζει.

Πολλοί συγγραφείς που έχουν εκδώσει έργα τους, όντως έχουν ένα ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο στυλ, αλλά χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να το αναπτύξουν.

Πιστεύω ότι όλοι οι συγγραφείς έχουν την δική τους φωνή, έτσι ακριβώς όπως μπορείς συνήθως να αναγνωρίζεις τον ήχο της φωνής τους.

Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξεις την δική σου συγγραφική φωνή είναι απλά να γράφεις όσο μπορείς πιο ξεκάθαρα, άμεσα και ανεπηρέαστα.

Μην δείχνεις ποτέ την δουλειά σου στους φίλους σου, στην οικογένεια σου ή στον σύντροφο σου ή σε οποιονδήποτε άλλο πολύ νωρίς.

Θα σε κρίνουν -και λογικά θα κάνουν- για κάτι που δεν είναι ολοκληρωμένο ή επιμελημένο σωστά.

Το να δώσεις στους οικείους σου να διαβάσουν ένα κομμάτι αυτού που γράφεις (αντί το σύνολο του βιβλίου σου) ή ένα δείγμα από τα αρχικά στάδια της συγγραφής σου, δίχως σε αυτό να έχει γίνει η απαραίτητη Επιμέλεια Περιεχομένου, μόνο δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα θα σου προκαλέσει.

Ως Επιμελήτρια Περιεχομένου Λογοτεχνικών και Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων & Παραμυθιών, και ως πρώην εργαζόμενη σε πολύ μεγάλο εκδοτικό οίκο μπορώ να σου επιβεβαιώσω -ξανά και ξανά- πως ένα να βιβλίο όσο καλογραμμένο κι αν είναι (πολύ παραπάνω δε, ένα απλό δείγμα/κομμάτι ενός βιβλίου) αν δεν είναι επιμελημένο σωστά και ολοκληρωμένα, είναι ένα βιβλίο μισό, γιατί συγγραφή δίχως επιμέλεια, είναι δουλειά -από την πλευρά του συγγραφέα, τουλάχιστον- μισή.

Όταν εργαζόμουν ως αναγνώστρια (ήμουν στην ομάδα που ενέκρινε ή απέρριπτε βιβλία) για τον πολύ γνωστό εκδοτικό οίκο, πολλά βιβλία δεν προχωρούσαν στην έκδοση, ακριβώς γιατί ο συγγραφέας έκανε μισή δουλειά.

Ποιο ήταν το λάθος που έκανε με τα βιβλία του;

  • Έγραφε το βιβλίο.

  • Διόρθωνε τα ορθογραφικά λάθη μόνος του ή με την βοήθεια κάποιου φιλολόγου.

  • Συχνά έδινε το βιβλίο σε φιλικά του πρόσωπα για να το διαβάσουν και να του πουν την γνώμη τους γι' αυτό.

  • Λάμβανε εσφαλμένες και όχι πρακτικά βοηθητικές γνώμες, συμβουλές και απόψεις για το βιβλίο του.

  • Μπερδευόταν ακόμη περισσότερο, ή είχε εσφαλμένη άποψη για το βιβλίο του.

  • Και από λογοτεχνικής άποψης, ή από τεχνικής άποψης, από άποψης ύφους, θέματος, ή στυλ γραφής, το κείμενο υστερούσε πάρα πολύ, σε αντίθεση πολλές φορές με το ταλέντο και το περιεχόμενο του βιβλίου.

Το ταλέντο ήταν εκεί, η ενδιαφέρουσα ιδέα και η έμπνευση ήταν εκεί, ο κόπος του συγγραφέα για να γράψει το βιβλίο ήταν εκεί, όχι όμως και η Επιμέλεια Περιεχομένου, όχι η γνώση της τεχνικής αυτής της τέχνης που ονομάζουμε συγγραφή, είτε αφορά λογοτεχνικά, είτε αφορά μη-λογοτεχνικά βιβλία.

Γι' αυτό αν θέλεις να συνεργαστούμε για να κάνω προσωπικά την Επιμέλεια Περιεχομένου του δικού σου Βιβλίου και μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας να σε βοηθήσω/κατευθύνω προσωπικά και στο θέμα της έκδοσης/προώθησής του...

Θα είναι χαρά μου να γνωριστούμε καλύτερα και να κάνω το καλύτερο δυνατό που μπορώ για σένα και το βιβλίο σου. ΚΑΝΕ CLICK ΕΔΩ και δες όλες τις πληροφορίες και τις λεπτομέρειες για την συνεργασία μας.

Αν όμως παρασυρθείς και δώσεις το βιβλίο σου δίχως να έχεις κάνει σε αυτό ολοκληρωμένη Επιμέλεια Περιεχομένου, ή πολύ παραπάνω, αν μοιραστείς ένα μικρό δείγμα (μη επιμελημένο όπως πρέπει) μαζί τους, οι οικείοι σου θα εκφράσουν γνώμες για πράγματα τα οποία ήδη ξέρεις ότι δεν είναι τέλεια.

Κι αυτό μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά και ανεπανόρθωτα για την Ταυτότητά σου ως Συγγραφέας, αλλά και για την Καριέρα που μπορείς να έχεις στον χώρο της συγγραφής βιβλίου, ως ένα υπέροχο και μοναδικό ανθρώπινο πλάσμα της γενιάς μας.

Επίσης, συνήθως οι άνθρωποι από το περιβάλλον μας δεν έχουν την γνώση ή την ικανότητα να εκφράσουν εποικοδομητική κριτική.

Μπορεί απλά να σου πουν ότι είναι υπέροχο επειδή δεν θέλουν να πληγώσουν τα συναισθήματα σου ή να χαλάσουν την σχέση σας.

Ή μπορεί να κάνουν ασαφή σχόλια όπως “Βρήκα αυτή την σκηνή βαρετή” ή “ Δεν μου άρεσε αυτό το κεφάλαιο”, αλλά μετά δεν θα ξέρεις τι να κάνεις με αυτά τα δεδομένα, επειδή τα σχόλια τους δεν είναι συγκεκριμένα και φυσικά δεν έχουν να σου πουν ούτε μία συμβουλή, ούτε ένα τρόπο, ούτε κάποιο μοντέλο ή τεχνική που θα μπορούσες να ακολουθήσεις -συγκεκριμένα και πρακτικά- για να βελτιώσεις αυτό που δεν τους άρεσε.

Γι' αυτό εάν θέλεις πραγματικά να καλλιεργήσεις το ταλέντο και τις γνώσεις σου ως Συγγραφέας και να κατανοήσεις πως τη Τέχνη της Συγγραφής είναι Τέχνη και Τεχνική μαζί...

Αν θέλεις, συνοδοιπόρο, έμπνευση και προσωπική βοήθεια στα βήματα αυτής της συναρπαστικής διαδρομής, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και τα Προγράμματα του Writing-Online είμαστε εδώ για σένα σε προσωπικό επίπεδο.

Για την Συγγραφή Μυθιστορημάτων ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Για την Συγγραφή Παραμυθιών ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Για την Συγγραφή Μη-Λογοτεχνικών Βιβλίων ΚΑΝΕ CLICK EΔΩ.

Η συγγραφή ενός βιβλίου, καμιά φορά από μόνη της, μπορεί να είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά και πρέπει να έχεις πάθος για αυτή.

Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να σπαταλήσεις χρόνο και ενέργεια σε κάτι που δεν σε συναρπάζει σε προσωπικό επίπεδο.

Θα ανακαλύψεις ότι είναι πολύ πιο εύκολο να γράφεις για ένα θέμα που σε εμπνέει ή για το οποίο ξέρεις πολλά πράγματα ή για το οποίο θέλεις να μάθεις περισσότερα, από κάτι που πιστεύει ότι "πρέπει" να γράψεις για "άλλους λόγους" πέρα από το προσωπικό σου πάθος και σύνδεση με αυτό.

Άσε το στυλό (ή το πληκτρολόγιο) να ακολουθήσει την καρδιά σου και να σε οδηγήσει όπου αυτό θέλει να σε πάει και παράλληλα προστάτεψε τον συγγραφικό εαυτό σου.

Γράψε μια λίστα με τα πράγματα που σε συναρπάζουν: ίσως μια κουλτούρα, μια γλώσσα, ένα σπορ, μια μορφή τέχνης, μια πλευρά της ανθρώπινης ψυχολογίας, μια ιστορική περίοδος, μια χώρα ή περιοχή, ένα επάγγελμα, ένα χόμπι.

Συμπεριλαμβάνεται κάτι από την λίστα σου στο βιβλίο που θέλεις να γράψεις ή γράφεις αυτή την εποχή;

Αφού διάβασες μέχρι εδώ, τώρα ξέρεις το γιατί...

Μέσα από την καρδιά μου σε ευχαριστώ που είσαι εδώ, για την εμπιστοσύνη σου και για την υπέροχη σχέση μας.

Εύχομαι, και σήμερα, να σε εμπνέω, να σε βοηθώ και να σε καθοδηγώ προς το μονοπάτι της υλοποίησης των ονείρων σου.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, σε φιλώ...


Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία



Comentários


bottom of page