top of page

Πώς Να Προετοιμαστείς + Να Οργανωθείς Για Την Συγγραφή Ενός Πολύ Καλού Μυθιστορήματος Ανάλογα Με Την


Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά δυνατά και αδύναμα σημεία.

Σε μερικούς αρέσει να είναι οργανωτικοί, ενώ άλλοι, απλά ξεκινάνε χωρίς ιδιαίτερες προετοιμασίες.

Αν είσαι οργανωτικός τύπος, το να ξεκινήσεις χωρίς προετοιμασία θα σε κάνει να νοιώσεις πνιγμένος και η ιστορία σου στο μυθιστόρημα που θέλεις να γράψεις θα ατονήσει σχετικά γρήγορα.

Συνεπώς, θα ανακαλύψεις, ότι η δημιουργία ενός προγράμματος, ή ενός χρονοδιαγράμματος θα βοηθήσει την συγγραφή σου (και την έμπνευσή σου) και ίσως θα ήταν χρήσιμο…

Να καταγράψεις μερικές βασικές σκηνές των κεφαλαίων σου, πριν ξεκινήσεις, ή να σκιαγραφήσεις, από την αρχή, τους πρωταγωνιστές/ηρωές σου, ή ακόμη και να γράψεις μια μικρή περίληψη –ναι, από τώρα- του τελευταίου κεφαλαίου σου.

Αν είσαι ένας πιο ενστικτώδης συγγραφέας, και ο σχεδιασμός σε δυσκολεύει αντί να σε βοηθάει, απλά ξεκίνα να γράφεις κάθε μέρα και παρακολούθησε την ιστορία σου να παίρνει σάρκα και οστά, σταδιακά, κάθε μέρα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ανεξάρτητα από το είδος του συγγραφέα που είσαι, είναι πολύ σημαντικό, μέσα σου, να εντοπίσεις και να ξεκαθαρίσεις τα παρακάτω δεδομένα, πριν ξεκινήσεις την διαδρομή της προετοιμασίας και της συγγραφής του αριστουργήματός σου.

Τα βιβλία προσδιορίζονται κυρίως με βάση το είδος και την κατηγορία τους.

Αν πας σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ή βιβλιοθήκη, θα βρεις όλα τα βιβλία κάτω από επικεφαλίδες όπως δράση/περιπέτεια, παιδικά, αστυνομικά, φαντασίας, ιστορικά, θρίλερ, μυστηρίου, ρομαντικά, επιστημονικής φαντασίας, για γυναίκες και για έφηβους, κλπ.

Πριν ξεκινήσεις να γράφεις, λοιπόν, θα ήταν καλή ιδέα να σκεφτείς σε τι είδος & κατηγορία θα ανήκει η ιστορία σου/το βιβλίο σου και να εντοπίσεις, ξεκάθαρα και ουσιαστικά, το είδος και την κατηγορία, του μυθιστορήματος που θέλεις να γράψεις.

Ως Επιμελήτρια Περιεχομένου για Λογοτεχνικά και Μη-Λογοτεχνικά Βιβλία, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει έρθει ένα βιβλίο στα χέρια μου για την επιμέλειά του και το βιβλίο αυτό δεν ανήκει «πουθενά».

Δηλαδή, δεν μπορεί να ενταχθεί ξεκάθαρα σε κάποια κατηγορία, ούτε μπορείς να πεις –με αφορμή το πώς προσέγγισε ο συγγραφέας γραπτά την ιδέα του- πως αυτό το βιβλίο ανήκει σε ένα ξεκάθαρο είδος.

Ναι, είναι συχνό το φαινόμενο να έχει έρθει ένα βιβλίο στα χέρια μου που έχει έντονα στοιχεία και λογοτεχνίας, αλλά και μη-λογοτεχνίας (ταυτόχρονα!!!)

Γι’ αυτό καλό θα ήταν, στα πλαίσια της οργάνωσης και προετοιμασίας σου για το μυθιστόρημα που θέλεις να γράψεις, να διαβάσεις μερικά από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα αυτού του είδους που θέλεις να γράψεις, για να δεις πως λειτουργούν αυτά τα βιβλία και κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου:

  • Ποιο είναι, γενικά, το μέγεθος των βιβλίων σε αυτήν την κατηγορία;

  • Έχουν την τάση να γράφονται σε πρώτο ή τρίτο πρόσωπο;

  • Καθοδηγούνται κυρίως από την πλοκή (αυτό σημαίνει, ότι η ιστορία είναι το πιο σημαντικό στοιχείο και οι χαρακτήρες υπάρχουν κυρίως για να εκπληρώνουν ένα ρόλο μέσα στην ιστορία);

  • Ή έχουν πολλή δράση ή καθοδηγούνται από τους χαρακτήρες (οι αποφάσεις των χαρακτήρων και η δράση καθοδηγούν την ιστορία);

  • Ή εμπλέκουν και τα δύο αυτά στοιχεία έντονα;

  • Είναι η γλώσσα απλή και άμεση με σχετικά μικρές προτάσεις και παραγράφους;

  • Ή είναι πιο περίπλοκες με πιο λεπτομερείς οι περιγραφές τους, με παρομοιώσεις και μεταφορές;

Τα λογοτεχνικά μυθιστορήματα τείνουν να καθοδηγούνται από τους χαρακτήρες και την εμπορική μυθιστορηματική πλοκή του, αν και όχι πάντα.

Πολλά δημοφιλή και επιτυχημένα μυθιστορήματα έχουν καλοσχεδιασμένους χαρακτήρες οι οποίοι φαίνονται αληθινοί και με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν οι αναγνώστες, αλλά παράλληλα διαθέτουν και μια καλά δομημένη και συναρπαστική πλοκή.

Τα θρίλερ, οι αστυνομικές ιστορίες και τα μυθιστορήματα περιπέτειας, έχουν την τάση να ανήκουν στην κατηγορία βιβλίων που καθοδηγούνται από την πλοκή.

Πολλοί συγγραφείς, μου λένε μερικές φορές, ότι δεν θέλουν να διαβάζουν βιβλία της κατηγορίας τους γιατί δεν θέλουν να επηρεαστούν από αυτά.

Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι, ακούσια, θα γράψουν κάτι που έχει ήδη γραφτεί ή κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αναγνωστών όταν αγοράζουν ένα βιβλίο αυτής της κατηγορίας και σίγουρα των εκδοτών όταν εξετάζουν και αξιολογούν ένα τέτοιο βιβλίο, πριν το απορρίψουν ή το εγκρίνουν από τον εκδοτικό τους οίκο.

Μάθε από άλλους συγγραφείς και καλλιέργησε το ταλέντο σου μέσα από μαθήματα δημιουργικής γραφής, μιας και η Τέχνη της Συγγραφής είναι Τέχνη + Τεχνική μαζί.

Και για τον λόγο αυτό πρόσεξε μην αναμίξεις διαφορετικά είδη/κατηγορίες βιβλίων στο ίδιο ακριβώς βιβλίο σου, και πιο συγκεκριμένα, μην αλλάξεις είδος/κατηγορία βιβλίου στην μέση του μυθιστορήματος.

Ναι, το έχω δει κι αυτό να γίνεται στα βιβλία που φτάνουν στα χέρια μου για την Επιμέλεια Περιεχομένου τους.

Μια ρομαντική ιστορία που μετατρέπεται σε μια πολιτική σάτιρα, ή ένα αστυνομικό μυθιστόρημα στο οποίο αποδεικνύεται ότι το πτώμα έχει απαχθεί από εξωγήινους αψηφά τους εκδοτικούς κανόνες και μπερδεύει τους αναγνώστες.

Κατά συνέπεια, ένα τέτοιο βιβλίο πολύ δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους Εκδοτικούς Οίκους που θα θελήσεις να συνεργαστείς μαζί τους για να εκδώσουν το βιβλίο σου και για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ακόμη πιο δύσκολα το αναγνωστικό σου κοινό θα το αναδείξει ως το επόμενο best seller.

Γι’ αυτό έχε το νου σου σε όλα τα παραπάνω πριν ξεκινήσεις (ή συνεχίσεις) την συγγραφή του μυθιστορήματός σου.

Σε ευχαριστώ -και το εννοώ- που είσαι εδώ, που συμμετέχεις, που διαβάζεις, βλέπεις τα videos και που τα μοιράζεσαι με τους δικούς σου φίλους, εντός και εκτός διαδικτύου.

Σε ευχαριστώ που μου επιτρέπεις να είμαι κομμάτι της ζωής σου. Με απεριόριστη αγάπη,

Μαρία

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ

"Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Aν θέλεις να γράψεις φέτος ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε μπορείς να συμμετέχεις στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: "Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!" που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες από τώρα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τι πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε 52 εβδομάδες να γράψεις, να εκδώσεις με επιτυχία, αλλά και να έχεις αναγνώστες εν αναμονή, για το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου, ανεξάρτητα από την κατηγορία του.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

#δημιουργικηγραφηοδηγιες #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήγραφή #δημιουργικηγραφηδωρεαν #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #μαθηματαδημιουργικηςγραφης #ΔημιουργικήΓραφή #πωςναγραψωβιβλιομαθηματαδημιουργικηςγραφης #δημιουργικήγραφήβιβλία #γραφωτοδικομουπαραμυθι #δομημυθιστορηματος #πωςναγραψωεναμυθιστορημα #μαθηματασυγγραφηςπαραμυθιων #μαθηματασυγγραφηςδωρεαν #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #μαθηματααποτοσπιτι #πωςναεκδοσωέναπαραμυθι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #σκελετόςμυθιστορήματοσ #Μυθιστόρημα #σεμιναριασυγγραφηςπαραμυθιου #πωςναγινωσυγγραφεας #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεάς #πωςναγινωεπιτυχημενοςσυγγραφεας #πωςναγινωπλουσιοςσυγγραφεας #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα #Εκδοσηβιβλιου #εκδοσηβιβλιουνέουσυγγραφέα #εκδοσηβιβλιουνεουσυγγραφεα

bottom of page