top of page

10 Πράγματα Που Πρέπει Να Γνωρίζεις Πριν Γίνεις Συγγραφέας.


Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σου 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις την αγάπη σου για το γράψιμο να την μετατρέψεις σε Συγγραφή.

Και για να μην παρεξηγηθώ…

Αυτή δεν είναι μια λίστα με 10 δεδομένα που κάποιος μου δίδαξε ή διάβασα σε κάποιο βιβλίο περί συγγραφής. Είναι μια λίστα που έχει προκύψει με αφορμή την εμπειρία και την σχέση μου με την Συγγραφή όλα αυτά τα χρόνια.

Έχει βοηθήσει εμένα προσωπικά, αλλά και πολλούς άλλους ανθρώπους που γνωρίζω, κι εύχομαι πραγματικά, να εμπνεύσει και να βοηθήσει κι εσένα σήμερα.

1. Απόλαυσε Την Διαδικασία Της Συγγραφής, Αλλά Και Της Επιμέλειας

Με δυο λόγια… δεν έχει νόημα να είσαι μπροστά σε μια λευκή οθόνη υπολογιστή για ώρες. Αυτό δεν είναι ούτε απολαυστικό, ούτε διασκεδαστικό. Αυτό είναι βασανιστήριο.

Μην περιμένεις την τέλεια πρόταση. Άρχισε να γράφεις και η τέλεια πρόταση θα προκύψει… με την βοήθεια της επιμέλειας.

Ναι, η Συγγραφή δίχως την επιμέλεια είναι δουλειά μισή, και Συγγράφω σημαίνει, πως γράφω, διαβάζω, σβήνω, αναθεωρώ/επιμελούμαι, κάνω αλλαγές και ξαναγράφω… ΠΑΝΤΑ.

2. Έχε Υπομονή.

Κανένα βιβλίο δεν γράφτηκε μέσα σε μια νύχτα. Ένα βιβλίο (ακόμη κι ένα σύντομο παραμύθι) θέλει τον χρόνο του για να ωριμάσει και τον κόπο του για να χτίσεις την πλοκή του, την αυθεντικότητα στους ήρωες και τους διαλόγους του, αλλά και να κάνεις τις περιγραφές βιωματικές εμπειρίες για τους αναγνώστες. Γι’ αυτό… χρειάζεται καλλιέργεια του ταλέντου σου, αλλά και υπομονή από μέρους σου.

3. Επίτρεψε Στις Ιστορίες Σου Να Ολοκληρωθούν.

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά για αρκετούς από εμάς δεν είναι. Ναι, πρέπει να βάλεις μια τελεία και ναι, πρέπει να αποζημιώσεις τους αναγνώστες σου με ένα πολύ ιδιαίτερο τέλος.

Πάντα θυμάμαι τον καθηγητή μου στην Αμερική που μου έμαθε πως: «η έναρξη του βιβλίου σου ‘πουλάει’ το παρόν βιβλίο σου, αλλά το τέλος του, ‘πουλάει’ το επόμενο βιβλίο σου», εννοώντας πως μια καλή έναρξη κάνει το αναγνώστη να θέλει να διαβάσει παρακάτω, ενώ ένα καλό τέλος τον αποζημιώνει που το διάβασε μέχρι τέλους, αλλά και τον προδιαθέτει ώστε να μοιραστεί «τα καλά νέα» του βιβλίου σου με τους δικούς του ανθρώπους, αλλά και να θέλει να αγοράσει το επόμενο βιβλίο σου.

4. Επιμελήσου.

Το βιβλίο σου (όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι) δεν ολοκληρώνεται ποτέ επειδή έβαλες την τελευταία τελεία σου στο τέλος του. Το βιβλίο σου θα ολοκληρωθεί μόνο με την επιμέλειά του.

Ένα βιβλίο όσο καλογραμμένο κι αν είναι, αν δεν είναι επιμελημένο σωστά και ολοκληρωμένα, είναι ένα βιβλίο μισό, γιατί συγγραφή δίχως επιμέλεια, είναι δουλειά -από την πλευρά του συγγραφέα, τουλάχιστον- μισή.

Εργαζόμουν ως αναγνώστρια (ήμουν στην ομάδα που ενέκρινε ή απέρριπτε βιβλία) για πολύ γνωστό εκδοτικό οίκο για μερικά χρόνια, και πολλά βιβλία δεν προχωρούσαν στην έκδοση, ακριβώς γιατί ο συγγραφέας έκανε μισή δουλειά. Δηλαδή...

  • Έγραφε το βιβλίο.

  • Διόρθωνε τα ορθογραφικά λάθη μόνος του ή με την βοήθεια κάποιου φιλολόγου.

  • Συχνά έδινε το βιβλίο σε φιλικά του πρόσωπα για να το διαβάσουν και να του πουν την γνώμη τους γι' αυτό.

  • Λάμβανε εσφαλέμες και όχι πρακτικά βοηθητικές γνώμες, συμβουλές και απόψεις για το βιβλίο του.

  • Μπερδευόταν ακόμη περισσότερο, ή είχε εσφαλμένη άποψη για το βιβλίο του.

Και από λογοτεχνικής άποψης, ή από τεχνικής άποψης, από άποψης ύφους, θέματος, ή στυλ γραφής, το κείμενο υστερούσε πάρα πολύ, σε αντίθεση πολλές φορές με το ταλέντο και το περιεχόμενο του βιβλίου.

Το ταλέντο ήταν εκεί, η ενδιαφέρουσα ιδέα και η έμπνευση ήταν εκεί, ο κόπος του συγγραφέα για να γράψει το βιβλίο ήταν εκεί, όχι όμως και η επιμέλεια περιεχομένου, όχι η γνώση της τεχνικής αυτής της τέχνης που ονομάζουμε συγγραφή, είτε αφορά λογοτεχνικά, είτε αφορά μη-λογοτεχνικά βιβλία.

Τα βιβλία που επιμελούμαι προσωπικά αλλάζουν ποιότητα και επίπεδο και εκδίδονται μέσω εκδοτικού οίκου στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό.

Μετατρέπονται σε e-books και print on demand βιβλία, και τοποθετούνται στα παγκόσμια ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο internet, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Θα ήταν τιμή μου να μου εμπιστευτείς την επιμέλεια του βιβλίου σου, γι’ αυτό, εάν το επιλέξεις, θα βρεις όλες τις λεπτομέρειες και τους όρους για μια τέτοια συνεργασία μας...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗΣ

Για το μυθιστόρημα, το παραμύθι ή το μη-λογοτεχνικό βιβλίο σου.

5. Πρώτα Γράψε Για Σένα.

Κατά την ταπεινή μου άποψη θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να απολαμβάνεις την διαδικασία της συγγραφής, να εκφράζεις εσένα, αλλά και να γράφεις για σένα και μετά για τους αναγνώστες σου.

Με τον τρόπο αυτό ό,τι υπάρχει πάνω στο χαρτί δεν είναι «αγγαρεία», αλλά δημιουργία. Με τον τρόπο αυτό εκφράζεις αυτό που είσαι, αλλά και την δική σου προσωπική και μοναδική οπτική γωνία και έμπνευση, ακόμη κι αν γράφεις για χιλιοειπωμένα θέματα.

Έτσι το κείμενό σου είναι αυθεντικό, αλλά και μοναδικό, όπως ακριβώς είσαι κι εσύ!

6. Ο Χώρος & Ο Χρόνος Που Γράφεις.

Μπορεί να είναι ένας και μοναδικός, αλλά μπορεί να μην είναι ένας και μοναδικός. Μπορεί οι συνθήκες και οι ρυθμοί της ζωής να εναλλάσσονται, όπως κι εσύ.

Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι γράφεις και να έχεις ρυθμό και ρουτίνα στους χρόνους και στους τόπους που επιλέγεις να γράφεις, ώστε όσα υπάρχουν μέσα σου να μεταφέρονται στο χαρτί και να μην παραμένουν στο «κεφάλι» σου.

7. Παρατήρησε.

Οι «ανοιχτές κεραίες» που με έναν μοναδικό τρόπο οι καλλιτέχνες διαθέτουν είναι και το ερέθισμα για τις δημιουργίες τους. Ως Συγγραφέας εάν μπορείς να παρατηρείς γύρω σου, αλλά και μέσα σου, μπορείς και να γράψεις.

Απλά είναι θέμα προσωπικής καλλιέργειας, αλλά και γνώσεων που έχουν να κάνουν με το τεχνικό κομμάτι αυτής της τέχνης που ονομάζουμε Συγγραφή, που θα κρίνει το κατά πόσον μπορείς να γράψεις εύκολα και γρήγορα.

8. Άσε Τον Φόβο Για Την Αποτυχία Στην Άκρη.

Από την έμπνευση μέχρι την έκδοση του βιβλίου σου μεσολαβούν βήματα και μια συγκεκριμένη διαδρομή. Από την Έκδοση του βιβλίου σου, μέχρι τις λίστες των best seller επίσης, υπάρχει απόσταση και διαδρομή.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να υποστηρίζεις την προώθηση των βιβλίων σου από την στιγμή της έμπνευσης (μιας και ως Συγγραφέας της Γενιάς μας έχεις αυτή την επιλογή), όμως το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην επιτρέψεις σε κανένα φόβο (ή άλλου είδους αρνητικών σκέψεων) να σου στερήσει την χαρά της συγγραφή των βιβλίων σου.

Εάν θέλεις να μάθεις ποιες είναι οι Επιλογές που έχεις ως Συγγραφέας της Γενιάς μας και αφορούν της Έκδοσης και Προώθηση των Βιβλίων σου, τότε βεβαιώσου πως παρακολουθείς το Ψηφιακό Σεμινάριο..

Για Συγγραφείς Της Γενιάς Μας Που Θέλουν Επιτυχία, Χρήματα, Και Κάθε Βιβλίο Τους Να Εκδίδεται & Να Έχει Ένα Παγκόσμιο Αναγνωστικό Κοινό, με τίτλο:

Πώς Να Εκδώσεις & Να Προωθήσεις Το Κάθε Βιβλίο Σου (Λογοτεχνικό ή Μη) ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ + ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.

Και Ποια Είναι Η ΜΙΑ ΠΡΑΞΗ Που Οφείλεις Να Εφαρμόζεις Ως Συγγραφέας Που Σου Εξασφαλίζει Επιτυχία, Χρήματα, Αναγνώστες & Πωλήσεις ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

9. Οι 3 Σημαντικές Γραμμές Σου.

Οι 3 πιο σημαντικές γραμμές του κάθε βιβλίου σου δεν είναι απαραίτητα κάποιες που θα γράψεις, ΟΜΩΣ είναι κάποιες που απαραίτητα θα πρέπει να γνωρίζεις, και δεν είναι άλλες από την απάντηση στο ερώτημα: Ποιο είναι το θέμα του βιβλίου σου;

Εάν δεν μπορείς να απαντήσεις ξεκάθαρα και μέσα σε μόλις 3 γραμμές την παραπάνω ερώτηση, τότε το βιβλίο δεν μπορεί να έχει συνοχή και καμιά επιμέλεια δεν μπορεί να το σώσει.

Το καλό λεξιλόγιο, το καλό συντακτικό, η έξυπνη ιδέα ή μια καλή έμπνευση δεν είναι αρκετά εφόδια για ένα καλό βιβλίο.

Ένα καλό βιβλίο, πρώτα και πάνω από όλα έχει ένα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο θέμα γύρω από το οποίο έχουμε αναπτύξει μια ξεκάθαρη γραμμή πλοκής με ανατροπές, κορυφώσεις, αρχή, μέση και τέλος που έχουν συγκεκριμένα στοιχεία ενδιαφέροντος για τους αναγνώστες, κι όλα αυτά πλαισιωμένα με αυθεντικούς διαλόγους και ζωντανές περιγραφές.

Εάν θέλεις βοήθεια για το βήμα αυτό τότε βεβαιώσου πως παρακολουθείς το:

Από Την Έμπνευση Έως Την Έκδοση Ενός Μυθιστορήματος Σε 14 Βήματα Μόνο Το Ψηφιακό Σεμινάριο Που Στην Κυριολεξία «Βγάζει» Επιτυχημένους Συγγραφείς Μυθιστορημάτων. Οι Ιστορίες Επιτυχίας Απλών Ανθρώπων που Εφάρμοσαν Όσα Έμαθαν Εδώ & Έγιναν Επιτυχημένοι Συγγραφείς το Πιστοποιούν.

10. Επιστροφή στο Νο1 Αυτής Της Λίστας.

Γιατί ως Συγγραφέας αν δεν απολαμβάνεις την διαδικασία της Συγγραφής και της Επιμέλειας, τότε απλά «χάνεις» τον χρόνο σου και ίσως θα έπρεπε να ασχοληθείς με κάτι άλλο.

Και τώρα θέλω πολύ να ακούσω εσένα. Ποιο από τα παραπάνω 10 δεδομένα σε αντιπροσωπεύει καλύτερα και γιατί; Ενώ θα ήθελα να μάθω αν χρειάζεσαι βοήθεια σε κάποιο στάδιο αυτής της διαδρομής.

Σου θυμίζω πως μια φορά την εβδομάδα, υπέροχοι άνθρωποι ΟΠΩΣ ΕΣΥ από όλο τον κόσμο, συγκεντρώνονται εδώ για να ακούσουν/δουν/διαβάσουν όσα διαδραματίζονται στο Writing-Online.

Η δική σου προσωπική έμπνευση και μαρτυρία μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που μπορεί να χρειάζεται κάποιος άλλος στην άλλη άκρη της γης.

Με τις ιδιαιτέρες ευχές μου για ένα ανέλπιστα υπέροχο Πάσχα, σε αγκαλιάζω, σε φιλώ και σε ευχαριστώ για την παρουσία σου και την εμπιστοσύνη σου.

Μαρία

ΥΓ. Αν έχεις φίλους, γνωστούς, συγγενείς ή συναδέλφους/συνεργάτες που ξέρεις ότι κάτι τέτοιο θα τους ενδιέφερε και θα τους ενέπνεε, τότε προώθησέ τους αυτό το post τώρα.

#πωςναεκδοσωτοβιβλιομουστοεξωτερικο #σκελετόςμυθιστορήματοσ #μαριαγουσιου #πωςναγραψωενακαλοβιβλιοπωςναγραψωενακε #Εμπνευση #μαθηματααποτοσπιτι #πλοκήμυθιστορήματος #μαθημασυγγραφηςπαιδικουβιβλιου #μαθηματασυγγραφηςβιβλιου #πωςναβγαλωχρηματααποblog #σεμιναριασυγγραφηςβιβλιου #πωςναπροωθήσωτοβιβλιομου #πωςναγινειςπλουσιος #ΔημιουργικήΓραφή #μαθηματασυγγραφήςπαραμυθιου #πωςμπορωναγίνωσυγγραφεας #πωςναεκδοσωεναπαραμυθι #πωςναγίνωεπιτυχημενοςσυγγραφέας #πωςναεκδόσωτοβιβλίομου #πωςμπορωναεκδόσωεναβιβλιο

bottom of page