top of page

Με Ποιον Τρόπο Εκπλήσσεις Τον Αναγνώστη + Του Κρατάς Το Ενδιαφέρον Αμείωτο;



Οι ήρωες που παίζουν σπουδαίο ρόλο για το βιβλίο σου θα πρέπει να εμφανίζουν συμπεριφορές που να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, από τα αναμενόμενα και τα κλισέ.


Και ναι, αν έχεις την προσοχή σου εστιασμένη προς αυτό το χαρακτηριστικό, θα έχεις πολλές ευκαιρίες καθώς εξελίσσεις την πλοκή σου να τους βάλεις να λειτουργούν κάπως έτσι.


Ένα Ακόμη Μυστικό Χαρακτηριστικό Των Επιτυχημένων Βιβλίων Που Κάνουν τη Διαφορά Σε Παγκόσμιο Επίπεδο:


Τα επιτυχημένα βιβλία έχουν –σε αρκετά σημεία– τον κεντρικό ήρωα, αλλά και τους άλλους πρωταγωνιστικούς ρόλους, να μιλούν, να σκέφτονται, να δρουν και να αντιδρούν με έναν τρόπο που είναι πιο έντονος από τον αναμενόμενο ή/και πιο ήσυχος από τον αναμενόμενο.


Υπάρχει ένας πήχης που είναι το αναμενόμενο, το συνηθισμένο, το προβλέψιμο. Οι επιτυχημένοι συγγραφείς στοχεύουν τόσο επάνω, όσο και κάτω από τον πήχη αυτό.


Με τον τρόπο αυτό εκπλήσσουν ευχάριστα τον αναγνώστη και του κρατούν την προσοχή εστιασμένη στην συνέχεια της ανάγνωσης.


Και πώς θα το καταφέρεις όλο αυτό;

Με τον τρόπο που θα σου δείξω, θα δεις πόσο απλό είναι!


Είμαι σίγουρη πως υπήρξαν στιγμές στη ζωή σου όπου είχες μια έντονη κουβέντα με κάποιον που αφού τελείωσε και απομακρύνθηκες, ‘σου ήρθε’ η τέλεια ατάκα, ή η τέλεια δικαιολογία, ή ο τέλειος μίνι μονόλογος για να υπερασπίσεις τον εαυτό σου.


Λοιπόν σου έχω θαυμάσια νέα!


Ό,τι δεν μπόρεσες να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση έξω από τις σελίδες του βιβλίου σου, τώρα έχεις την ευκαιρία να το κάνεις μέσα στις σελίδες του βιβλίου σου.


Κανείς δεν χρειάζεται να μάθει πόσες ώρες, βδομάδες, μήνες ή και χρόνια πέρασαν πριν ‘σου έρθει η τέλεια ατάκα, παράγραφος, περιγραφή, διάλογος, μονόλογος, σκηνή, δράση ή αντίδραση!’


Αυτό που θα σου έρθει πολύ φυσικά γι’ αυτό το επιτυχημένο μυστικό είναι κομμάτια διαλόγου. Μη μένεις όμως μόνο σε αυτά.


Θυμήσου πως έχεις και δράση, εσωτερικές διαμάχες, όνειρα, σκέψεις και αποφάσεις που μπορείς να τις παρουσιάσεις πάνω ή/και κάτω από τον πήχη του συνηθισμένου.


Επίσης μην ανησυχείς μήπως το παρακάνεις με τον πρωταγωνιστή σου ή τους ήρωες που παίζουν σπουδαίο ρόλο για το βιβλίο σου.


Τις περισσότερες φορές διαβάζουμε βιβλία που έχουν συνηθισμένους και προβλέψιμους ήρωες με συνηθισμένες και προβλέψιμες δράσεις και αντιδράσεις.


Τόλμησε να κάνεις τη διαφορά, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτοί που το τολμούν κάνουν τη ‘διαφορά’ και λογοτεχνικά, αλλά και εμπορικά!


Συγγραφική Εφαρμογή Μυστικού Χαρακτηριστικού Επιτυχημένων Βιβλίων:

Τυχαία μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σου επέλεξε κάτι που ένας σπουδαίος για το βιβλίο σου ήρωας κάνει, λέει ή σκέφτεται. Υπογράμμισέ το και ξαναγράψτο με έναν τέτοιο τρόπο όμως που θα το τοποθετήσεις πάνω από τον πήχη του συνηθισμένου.


Κάνε το πιο αστείο, πιο μεγάλο, πιο σοκαριστικό, πιο βίαιο, πιο ρομαντικό, πιο σπουδαίο, πιο διαδραστικό, πιο εσωτερικό, πιο… ό,τι εσύ πιστεύεις ότι του ταιριάζει καλύτερα. Φυσικά επανέλαβε αυτήν την άσκηση όσες περισσότερες φορές κρίνεις εσύ ότι το κείμενό σου το έχει ανάγκη.


Τώρα πάρε το ίδιο ακριβώς γεγονός που έχεις επιλέξει για την πιο πάνω άσκηση και μείωσέ το – βάλτο κάτω από τον πήχη του συνηθισμένου.


Κάνε το πιο ‘ήσυχο’, πιο εσωτερικό, πιο προσωπικό, πιο σαρκαστικό, πιο λίγο αξιοσημείωτο.

Έχω να σου προτείνω το εξής: Επέλεξε τουλάχιστον 24 σημεία του βιβλίου σου όπου θα ξαναγράψεις τα γεγονότα του κεντρικού ήρωα ή/και των ηρώων που είναι σημαντικοί για το βιβλίο σου, με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετήσεις το εκάστοτε γεγονός πάνω ή κάτω από τον πήχη του συνηθισμένου και του προσδοκώμενου.


Να θυμάσαι πως όταν οι ήρωες είναι κάτι ‘παραπάνω’ ή/και διαφορετικό από εμάς που διαβάζουμε γι’ αυτούς, τότε έλκουν την προσοχή μας και κερδίζουν την καρδιά μας.


Γιατί;


Γιατί είναι πιο ‘ζωντανοί’ από εμάς, γιατί τολμούν, γιατί σιωπούν εκεί που εμείς θα ουρλιάζαμε, γιατί φροντίζουν ώστε η κάθε στιγμή τους, αλλά και η κάθε τους ημέρα να είναι σημαντική.


Και τώρα ξέρεις κι εσύ πώς να το παρουσιάσεις στις σελίδες του βιβλίου σου!

Καλή Επιτυχία!


Μαρία Γούσιου,

Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων

Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής

Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr


bottom of page