top of page

Πώς Πίστη + Κίνητρα = Συγγραφική Επιτυχία



Ο μεγάλος Αμερικανός επιχειρηματίας Henry Ford κάποτε είπε: «Αν πιστεύεις ότι μπορείς να το κάνεις, έχεις δίκιο, αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς να το κάνεις, έχεις και πάλι δίκιο». Η δυνατή πίστη γίνεται πραγματικότητα.


Αφού έχεις διαπιστώσει πως έχεις ταλέντο – και για να με διαβάζεις αυτή την στιγμή, σίγουρα έχεις! – αυτό που χρειάζεσαι είναι, όχι απλά να πιστέψεις πως έχεις και την ικανότητα να το καλλιεργήσεις, αλλά να ξέρεις πως έχεις την ικανότητα να καλλιεργήσεις το ταλέντο και το χάρισμά σου!


Εσύ γιατί γράφεις;

Οι περισσότεροι επιτυχημένοι συγγραφείς γνωρίζουν πολύ καλά το γιατί γράφουν. Έχουν ένα πολύ ισχυρό, όσο και προσωπικό, κίνητρο που τους κάνει να αυτοπειθαρχούν απέναντι στις απαιτήσεις τις συγγραφικής διαδικασίας.


Οι πιο πολλοί γράφουν γιατί έχουν μέσα τους ένα απαράμιλλο πάθος για τη συγγραφή. Αγαπούν τις λέξεις που παράγονται μέσα από αυτούς, εκφράζονται μέσα από αυτό το μονοπάτι και λατρεύουν τις τυπωμένες λέξεις πάνω στο χαρτί!


Δωρεάν Σπουδαία Γνώση: Είναι πάρα πολύ σπουδαίο να αφιερώσεις λίγο χρόνο και να απαντήσεις στον εαυτό σου αυτό το γιατί.

Εσύ γιατί γράφεις λοιπόν;

Η απάντηση αυτή θα σε κάνει να βρεις τον χρόνο για συγγραφή, να υψώσεις το ανάστημά σου απέναντι στην έμπνευση, θα σου δώσει την ενέργεια να συνεχίσεις, θα σε κάνει να απολαμβάνεις την διαδικασία και να μην νοιώθεις πως κάποιο από τα έξι στάδια της συγγραφής (που ίσως να μην σου αρέσει τόσο) είναι αγγαρεία, αλλά δημιουργία!


Οι συγγραφείς ανά τον κόσμο γράφουν για διάφορους λόγους:

  • γιατί έτσι νοιώθουν πως εκφράζονται ολοκληρωμένα ή πιο εύκολα

  • γιατί αυτό τους διασκεδάζει, αλλά και γιατί μέσα από τα γραπτά τους θέλουν να διασκεδάσουν

  • γιατί είναι το μονοπάτι που τους οδηγεί στην προσωπική τους αυτογνωσία, αλλά και γιατί μέσα από τα γραπτά τους διδάσκουν και τους αναγνώστες τους

  • για αναγνώριση και φήμη

  • για χρήματα

  • για εκδίκηση

  • για υστεροφημία

  • για να αποδείξουν σε αυτούς ή στους γύρω τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν

  • γιατί είναι ματαιόδοξοι

  • γιατί έχουν κάτι να πουν


Όποια κι αν είναι η δική σου απάντηση, βεβαιώσου ότι το κίνητρό σου είναι ξεκάθαρο και ισχυρό! Χωρίς ισχυρό κίνητρο, χωρίς ηχηρή απάντηση σε αυτό το γιατί, μπορεί πολύ εύκολα να βαρεθείς, να τεμπελιάσεις, να παραιτηθείς, να μην ξεκινήσεις καν τη διαδικασία, κι απλά να τη σκέφτεσαι.


Και σου θυμίζω… η συγγραφή δεν τελείται μόνο στη σφαίρα της φαντασίας, δεν είναι κάτι που μόνο σκέφτεσαι ή κουβεντιάζεις γι’ αυτή, πρόκειται για μία εντελώς πρακτική διαδικασία.

Μαρία Γούσιου,

Συγγραφέας, Writing-Coach + Eπιμελήτρια Βιβλίων

Οικοδέσποινα Online/Ψηφιακών Σεμιναρίων Συγγραφής - Δημιουργικής Γραφής

Οικοδέσποινα του Writing-Online.gr


bottom of page