top of page

Μάθημα Δημιουργικής Γραφής: Πώς να χειριστείς τα πρώτα στάδια αναζήτησης όσων θα μπορούσαν να γίνουν


Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σου μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν βρίσκεσαι στα πρώτα στάδια αναζήτησης αυτού που θα μπορούσε να είναι κάπου παρακάτω το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου.

Για να είναι ένα μυθιστόρημα καλό, ένα από τα πιο "γερά" θεμέλιά του είναι ένα ξεκάθαρο, δυνατό, βαθύ, και ολοκληρωμένο θέμα...

Που με την σειρά του θα οδηγήσει, αλλά και θα καθοδηγήσει μια ξεκάθαρη γραμμή πλοκής, η οποία θα αναπτυχθεί σε μια δομή με τρείς πράξεις (αρχή - μέση - τέλος) μέσα από τις σελίδες και τα κεφάλαια του βιβλίου σου.

Τί θα μπορούσες λοιπόν να κάνεις για να συντονιστείς με τις ιδέες και τις εμπνεύσεις, που μπορεί να έχεις γύρω από το θέμα με το οποίο θέλεις να καταπιαστείς για την συγγραφή ενός πολύ καλού μυθιστορήματος;

Για αρχή...

Βάλε σε εφαρμογή αυτό που ονομάζουμε Ελεύθερη Συγγραφή.

Πάρε ένα φύλο χαρτί και γράψε -εντοπίζοντας παράλληλα- πόσες διαφορετικές ιδέες σου έρχονται και έχεις για το ίδιο θέμα.

Προσέγγισε το θέμα από όλες τις πιθανές πλευρές του και δες τι ξέρεις και τι πρέπει να μάθεις γι’ αυτό.

Κάνε ένα σχεδιάγραμμα με τον τρόπο που είναι βολικός για σένα.

Απάντησε στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Ποιος;

  • Τι;

  • Που;

  • Πότε;

  • Γιατί;

  • Σε ποιον;

  • Πόσο;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα σου δώσουν μια σφαιρική εικόνα του θέματος που θα σου φανεί πολύ χρήσιμη για να "ζυγίσεις" αν το θέμα σου αυτό είναι ικανό να υποστηρίξει τις απαιτήσεις ενός μυθιστορήματος ή όχι.

Και παράλληλα θα σε βοηθήσει αν εντοπίσεις αν τελικά, θέλεις να ασχοληθείς με ένα τέτοιο θέμα εσύ, ως Συγγραφέας, ή όχι.

Βλέπεις... καμιά φορά μας ενθουσιάζει μια ιδέα (για λίγο!) και μετά μας περνάει αυτός ο ενθουσιασμός.

Και για να είναι το μυθιστόρημά μας πετυχημένο θα πρέπει το θέμα του να μας αφορά προσωπικά, να είμαστε παθιασμένοι μαζί του, - επίτρεψέ μου την φράση... - να το γουστάρουμε.

Γιατί αν δεν είναι κάπως έτσι, τότε πολύ απλά, θα γράφουμε από αγγαρεία, θα βιαστούμε να το ολοκληρώσουμε και όλη αυτή η βιασύνη και η αγγαρεία θα είναι ολοφάνερη στο ύφος γραφής μας... και φυσικά ο αναγνώστης μας θα το αφουγκραστεί από την αρχή.

Ενώ εάν το θέμα μας παθιάζει, τότε και το ύφος γραφής σου, η ενέργεια που θα βάλεις στις λέξεις σου θα είναι ανάλογη, και πίστεψέ με, θα ανταμειφτείς για αυτό.

Τί άλλο μπορείς να κάνεις όταν ερευνάς το πρώτα στάδια συγγραφής για το θέμα του μυθιστορήματός σου;

Να απαντήσεις και σε μερικά ακόμη ερωτήματα:

Τι βλέπω, ακούω, αισθάνομαι, μυρίζω, γεύομαι γύρω από το θέμα μου;

Με τι μοιάζει; Με τι διαφέρει το θέμα σου;

Ποια η σχέση του με κάτι άλλο που έρχεται στο νου σου;

Ποια είναι τα μέρη του θέματος και πως αυτά τα μέρη δουλεύουν χώρια ή μαζί;

Τι κάνει αυτό το «θέμα» διαφορετικό ή όμοιο με άλλα;

Πώς το «θέμα» σου μπορεί να αλλάξει, χωρίς όμως να γίνει κάτι άλλο ή κάποιος άλλος;

Πώς το «θέμα» σου μπορεί να μπει σε κάποια κατηγορία;

Πώς το «θέμα» σου αλλάζει και εναλλάσσεται;

Πώς το «θέμα» σου υπάρχει στη σφαίρα του αληθινού και στη σφαίρα της φαντασίας;

Το «θέμα» σου είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου ή όχι; Αν ναι, τότε ποιο είναι αυτό;

Τι χαρακτηριστικά έχει το «θέμα» σου που το κάνει μέρος ενός συνόλου;

Τι χαρακτηριστικά έχει το «θέμα» σου, ώστε να μπορεί να σταθεί μόνο του;

Και να διαφέρει από το σύνολο;

Ποια είναι τα άλλα ερωτήματα που μπορείς εσύ να θέσεις για το «θέμα» σου;

Οι απαντήσεις σου σε ερωτήματα σαν κι αυτά θα σου δώσουν ένα πρώτο «σχήμα» μια πρώτη αίσθηση για το θέμα σου.

Δεν θα το πάνε σε βάθος, αλλά θα σου δώσουν μια πρώτη ολοκληρωμένη και κατάλληλη εικόνα για να δεις αν πρέπει να συνεχίσεις μαζί του ή όχι.

Όμως εάν θέλεις να εργαστείς σοβαρά με την συγγραφή ενός μυθιστορήματος φέτος (το πρώτο ή το επόμενό σου)...

Και θέλεις να είσαι απόλυτα σίγουρη/σίγουρος για τις επιλογές σου, και να μην "παίζεις" απλά με τις λέξεις, αλλά να γράψεις και να εκδώσεις ΦΕΤΟΣ, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό.

Τότε, μην χάνεις άλλο χρόνο.

Τότε θα χαρώ να σε γνωρίσω προσωπικά στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!

Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί με πολύ αγάπη και μεράκι για ανθρώπους ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ώστε σε ένα χρόνο, ξεκινώντας από σήμερα:

  • Να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα (το πρώτο ή το επόμενό σου!)

  • Να έχεις καταφέρει να το εκδώσεις με επιτυχία σύμφωνα με τους προσωπικούς σου στόχους και φιλοδοξίες, αλλά και να ξέρεις ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις και για τα επόμενα βιβλία σου.

  • Να έχεις δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα από αναγνώστες εν αναμονή, που θα γνωρίζουν και θα περιμένουν να αγοράσουν το βιβλίο σου, ενώ εσύ ακόμη το γράφεις και πολύ πριν αυτό εκδοθεί.

Κανένα αντίστοιχο εργαστήρι ή σεμινάριο δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κάτι τέτοιο, καλλιεργώντας παράλληλα το ταλέντο σου.

Όπως επίσης κανένα άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα δεν σου δίνει πρόσβαση στην ύλη του και προσωπική συμβουλευτική και βοήθεια εφ όρου ζωής. Κι αυτό, μεταξύ πολλών άλλων, είναι που το κάνει μοναδικό και διαφορετικό.

Το Εργαστήρι έχει την μορφή Home Study Course και μπορείς να το παρακολουθήσεις από το σπίτι σου, δίχως απαραίτητη σύνδεση στο Internet, στις μέρες και ώρες που ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ, δίχως να μετακινηθείς από τον χώρο σου.

Είναι διαθέσιμο στους ενδιαφερόμενους ΜΟΝΟ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, το σύνολο της ύλης μένει στα χέρια σου κι εγώ βρίσκομαι προσωπικά πλάι σου σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής, και σύντομα, για φέτος, η επιλογή να ξεκινήσεις να το παρακολουθείς άμεσα θα αποσυρθεί.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Να είναι η μέρα σου ανέλπιστα όμορφη!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

#δωρεανμαθηματαδημιουργικησγραφησ #δημιουργικήγραφήδωρεαν #δημιουργικηγραφηδωρεαν #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσonline #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσδωρεαν #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσ #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήσγραφήσ #μαθηματαγραφησ #μαθηματαδημιουργικησγραφησ #πωσγραφεισεναβιβλιο #πωσγραφωβιβλιο #πωσναγραψεισεναβιβλιο #θελωναγινωσυγγραφεασ #πωσγραφωεναβιβλιο #σεμιναριαγραφησ #μαθηματασυγγραφησ #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσ #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσαθήνα #πωσναγραψωεναβιβλιο #θελωναγραψωεναβιβλιο #πωσθαγινωσυγγραφεασ #πωσναγραψωβιβλιο #μαθηματασυγγραφησδωρεαν #δημιουργικήγραφή #πωσναγινωσυγγραφεασ #θελωναγραψωβιβλιο #σεμιναριασυγγραφησβιβλιου #πωσναγραψωεναμυθιστορημα #πωσμπορωναγραψωεναβιβλιο #συγγραφήβιβλίου #ιδεεσγιαναγραψωβιβλιο #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσδωρεαν2018 #ιδεεσγιασυγγραφηβιβλιου #τιχρειαζεταιγιαναγραψεισβιβλιο #δημιουργικηγραφηδωρεαν2017 #πωσναγραψωεναβιβλιοστονυπολογιστη #πωσναγραψωεναβιβλιομυστηριου #δημιουργικήγραφήpdf #προγραμμαγιασυγγραφηβιβλιου

bottom of page