top of page

Πώς να ξεφεύγουν οι ήρωές σου από τα συνηθισμένα, τα αναμενόμενα και τα κλισέ.


Ναι, οι ήρωες που παίζουν σπουδαίο ρόλο για το βιβλίο σου θα πρέπει να εμφανίζουν συμπεριφορές που να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, από τα αναμενόμενα και τα κλισέ.


Και ναι, αν έχεις την προσοχή σου εστιασμένη προς αυτό το χαρακτηριστικό, θα έχεις πολλές ευκαιρίες καθώς εξελίσσεις την πλοκή σου να τους βάλεις να λειτουργούν κάπως έτσι.


Τα επιτυχημένα βιβλία έχουν – σε αρκετές επαναλήψεις – τον κεντρικό ήρωα, ή/και τους άλλους πρωταγωνιστικούς ρόλους – που μιλούν, σκέφτονται, δρουν και αντιδρούν με έναν τρόπο που είναι πιο έντονος από τον αναμενόμενο ή/και πιο ήσυχος από τον αναμενόμενο.


Υπάρχει ένας πήχης που είναι το αναμενόμενο, το συνηθισμένο, το προβλέψιμο.


Και οι επιτυχημένοι συγγραφείς στοχεύουν συνειδητά, τόσο επάνω όσο και κάτω από τον πήχη αυτό.


Με τον τρόπο αυτό εκπλήσσουν ευχάριστα τον αναγνώστη και του κρατούν την προσοχή εστιασμένη στη συνέχεια της ανάγνωσης.


Και πως θα το καταφέρεις όλο αυτό;


Με τον τρόπο που θα σου δείξω παρακάτω και θα διαπιστώσεις κι εσύ μαζί μου πόσο απλό είναι!


Είμαι σίγουρη πως υπήρξαν στιγμές στη ζωή σου όπου είχες μια έντονη κουβέντα με κάποιον που αφού τελείωσε και απομακρύνθηκες, ‘σου ήρθε’ η τέλεια ατάκα, ή η τέλεια δικαιολογία, ή ο τέλειος μίνι μονόλογος για να υπερασπίσεις τον εαυτό σου! Λοιπόν σου έχω θαυμάσια νέα!


Ό,τι δεν μπόρεσες να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση έξω από τις σελίδες του βιβλίου σου, τώρα έχεις την ευκαιρία να κάνεις μέσα στις σελίδες του βιβλίου σου.


Κανείς δεν χρειάζεται να μάθει πόσες ώρες, βδομάδες, μήνες ή και χρόνια απομακρύνθηκες πριν σου έρθει η τέλεια ατάκα, παράγραφος, περιγραφή, διάλογος, μονόλογος, σκηνή, δράση ή αντίδραση!’


Αυτό που θα σου έρθει πολύ φυσικά γι’ αυτό το επιτυχημένο μυστικό είναι κομμάτια διαλόγου.


Μην μένεις όμως μόνο σε αυτά. Θυμήσου πως έχεις και δράση, εσωτερικές διαμάχες, όνειρα, σκέψεις και αποφάσεις που μπορείς να τις παρουσιάσεις πάνω ή/και κάτω από τον πήχη του συνηθισμένου.


Επίσης, μην ανησυχείς μήπως το παρακάνεις με τον πρωταγωνιστή σου ή τους ήρωες που παίζουν σπουδαίο ρόλο για το βιβλίο σου.


Τις περισσότερες φορές διαβάζουμε βιβλία που έχουν συνηθισμένους και προβλέψιμους ήρωες με συνηθισμένες και προβλέψιμες δράσεις και αντιδράσεις.


Τόλμησε να κάνεις τη διαφορά, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε πολύ καλά πως αυτοί που το τολμούν κάνουν τη ‘διαφορά’ και λογοτεχνικά, αλλά και εμπορικά!


Και τώρα ας βάλουμε σε εφαρμογή αυτή την γνώση με τα παρακάτω βήματα:


ΒΗΜΑ #1

Άνοιξε τυχαία μία από τις σελίδες του βιβλίου σου και επέλεξε κάτι που ένας σπουδαίος για το βιβλίο σου ήρωας κάνει, λέει ή σκέφτεται.


Υπογράμμισέ το και ξαναγράψε το με έναν τέτοιο τρόπο όμως που θα το τοποθετήσεις πάνω από τον πήχη του συνηθισμένου.


Κάνε το πιο αστείο, πιο μεγάλο, πιο σοκαριστικό, πιο βίαιο, πιο ρομαντικό, πιο σπουδαίο, πιο διαδραστικό, πιο εσωτερικό, πιο… ό,τι εσύ πιστεύεις ότι του ταιριάζει καλύτερα.


Φυσικά επανέλαβε αυτή την άσκηση όσες περισσότερες φορές κρίνεις εσύ ότι το κείμενό σου το έχει ανάγκη.


ΒΗΜΑ #2

Τώρα πάρε το ίδιο ακριβώς γεγονός που έχεις επιλέξει για την πιο πάνω άσκηση και μείωσέ το – βάλτο κάτω από τον πήχη του συνηθισμένου.


Κάνε το πιο ‘ήσυχο’, πιο εσωτερικό, πιο προσωπικό, πιο σαρκαστικό, πιο λίγο αξιοσημείωτο.

Έχω να σου προτείνω το εξής:


Επίλεξε τουλάχιστον 24 σημεία του βιβλίου σου όπου θα ξαναγράψεις τα γεγονότα του κεντρικού ή/και των ηρώων που είναι σημαντικοί για το βιβλίο σου, με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να τοποθετήσεις το εκάστοτε γεγονός πάνω ή κάτω από τον πήχη του συνηθισμένου και του προσδοκώμενου.


Να θυμάσαι πως όταν οι ήρωες είναι κάτι ‘παραπάνω’ ή/και διαφορετικό από εμάς που διαβάζουμε γι’ αυτούς, τότε έλκουν την προσοχή μας και κερδίζουν την καρδιά μας


Γιατί; Γιατί είναι πιο ‘ζωντανοί’ από εμάς, γιατί τολμούν, γιατί σιωπούν εκεί που εμείς θα ουρλιάζαμε, γιατί φροντίζουν ώστε η κάθε στιγμή τους, αλλά και η κάθε τους ημέρα να είναι σημαντική.


Και τώρα ξέρεις κι εσύ πώς να το παρουσιάσεις όλο αυτό στις σελίδες του βιβλίου σου!


Να καλλιεργείς το ταλέντο και τις δεξιότητές σου και να θυμάσαι πως πλέον στην εποχή μας μπορείς να κάνεις ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΣΟΥ πραγματικότητα γιατί οι άνθρωποι, η γνώση, η εμπειρία είναι μόλις μερικά click κοντά σου!


Μάλιστα, αν θέλεις μέσα σε ένα χρόνο από τώρα να πετύχεις την συγγραφή και την έκδοση ενός μυθιστορήματος που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό, τότε βεβαιώσου ότι εκδηλώνεις το ενδιαφέρον σου για τον Επόμενο Κύκλο Εγγραφών στο:


Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα έχει την μορφή Home Study Course και είναι Διαθέσιμο για νέους συμμετέχοντες ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

Όσοι εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον επόμενο κύκλο εγγραφών ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ και συμπληρώσουν την φόρμα ενδιαφέροντος που υπάρχει στην σχετική σελίδα ενημέρωσης, χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, λαμβάνουν αυτόματα:

  • Προνομιακή + Προσωπική Έκπτωση για τον επόμενο κύκλο εγγραφών.

  • Προσωπική Ενημέρωση για το πλήρες περιεχόμενο του προγράμματος.

  • ΣΥΝ Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τον επόμενο κύκλο εγγραφών, αλλά και για να έχεις χωρίς καμία άλλη υποχρέωση ή δέσμευση, Αυτόματα Προνομιακή & Προσωπική Έκπτωση όπως και Επιπλέον Εκπαιδευτικό Υλικό.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία


bottom of page