top of page

Πώς να σώζεις το βιβλίο σου; Κεφάλαιο και αρχείο ή ένα αρχείο για το σύνολο του βιβλίου;


Πρόσφατα έλαβα την εξής ερώτηση από μία μαθήτρια/συμμετέχουσα στο πρόγραμμα του:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.


ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ μπορείς να πάρεις πληροφορίες για το συγκεκριμένο προγράμματα αν σε ενδιαφέρει να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα για το οποίο θα είσαι υπερήφανη/υπερήφανος γι' αυτό!


**Μόνο έχε το νου σου... Σε 8 ΗΜΕΡΕΣ από σήμερα (την Παρασκευή 16/10 τα μεσάνυχτα) το πρόγραμμα που προσφέρουμε μόνο μια φορά τον χρόνο, κάθε τέτοια εποχή, για φέτος, θα αποσυρθεί.


Η απορία της φίλης μας, έχει να κάνει με το πρακτικό κομμάτι της συγγραφής και πιο συγκεκριμένα με ρωτούσε:


Πώς θα με συμβούλευες να έχω περασμένα στον υπολογιστή μου τα κεφάλαια του μυθιστορήματος; Σε ξεχωριστά αρχεία μήπως θα ήταν πιο βολικό για να βρω ευκολότερα τα κεφάλαια για ενδεχόμενες διορθώσεις ή όλο το μυθιστόρημα σε ένα αρχείο;

Αν έχεις κι εσύ την ίδια απορία με την φίλη μας, θα σε συμβούλευα να δημιουργήσεις ένα ενιαίο αρχείο στον υπολογιστή σου.


Είναι για πολλούς λόγους πιο εύκολο να το χειριστείς καθώς θα προχωράς την συγγραφή των κεφαλαίων.

Πιο εύκολο να ανατρέξεις από κεφαλαίο σε κεφάλαιο και κατά την συγγραφή, αλλά και κατά την επιμέλεια του.

Είναι άλλο να πρέπει να χειριστείς ένα αρχείο και άλλο να χειριστείς πολλά αρχεία ανοιχτά ταυτόχρονα.

Όταν έχεις να χειριστείς πολλά αρχεία ταυτόχρονα κινδυνεύεις να κάνεις λάθη, να χάσεις αρχεία ή κομμάτι της δουλειάς σου και όταν πας να κάνεις back up ή back up του back up, είναι πάρα πολύ πιθανόν να μπερδευτείς.


Αλλά όταν έχεις να χειριστείς ένα και μοναδικό αρχείο τα πράγματα είναι πάντα πιο εύκολα και για σένα τον συγγραφέα καθώς γράφεις και αποθηκεύεις την δουλειά σου, αλλά και για όσους θα χρειαστεί να χειριστούν το βιβλίο σου αργότερα.

Για παράδειγμα, όταν θα έρθει η ώρα να στείλεις το βιβλίο σου σε έναν επιμελητή για να σε βοηθήσει με την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ή σε έναν εκδότη για να το αξιολογήσει, τότε πάλι ΕΝΑ ΑΡΧΕΙΟ θα πρέπει να του στείλεις και όχι πολλά μαζί, δηλαδή κεφάλαιο, κεφάλαιο.


Μπορείς να διαχωρίσεις τα κεφάλαια σου στο ίδιο/ένα μοναδικό αρχείο ή να τυπώνεις μόνο το κεφάλαιο που επιθυμείς για την επιμέλειά του, αλλά πάντα κάτω από ένα μοναδικό αρχείο.

Τέλος είναι πααααααααααρα πολύ σπουδαίο αυτό το ένα μοναδικό αρχείο ΠΑΝΤΑ, ΜΑ ΠΑΝΤΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, να είναι αποθηκευμένο τουλάχιστον σε 3 μεριές.

Για παράδειγμα ένα αρχείο να είναι στον υπολογιστή σου, και τα άλλα δύο να είναι σε δύο διαφορετικά στικάκια ή σε δύο διαφορετικούς εξωτερικούς δίσκους.

Δηλαδή να έχεις το βασικό αρχείο με το οποίο θα εργάζεσαι και να έχεις back up του συγκεκριμένου αρχείου (σε ένα μέρος) και back up του back up σε ένα άλλο μέρος.


Γνωρίζω συγγραφέα που έχει ένα από τα back up του σε στικάκι που το τοποθετεί στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου του. Γιατί αν συμβεί κάτι στο σπίτι, μία φωτιά, ένας σεισμός κλπ, να μην πάει χαμένος ο όγκος της δουλειάς του.

Γι' αυτό πάντα κρατάει ένα αντίγραφο της δουλειάς του, σε στικάκι εκτός του σπιτιού του.

Και μεταξύ μας!

Πολύ καλά κάνει.


Φρόντισε να έχεις ένα αρχείο λοιπόν καθώς εργάζεσαι και κάθε που η δουλειά σου προχωρά και αλλάζει να σώζεις/αποθηκεύεις το σύνολο της δουλειάς σου σε 3 διαφορετικά σημεία.

Δεν θέλεις να χάσεις (το ένα και μοναδικό) αρχείο του βιβλίου σου επειδή θα πάθει κάτι ο υπολογιστής σου ή αυτό το ένα μοναδικό αρχείο μπορεί να "κρασάρει".

Δεν σου κρύβω πριν από μερικά χρόνια ένα πρωινό που ήμουν μόνη με την κόρη μου στο σπίτι που τότε ήταν το πολύ δύο ετών κουνηθήκαμε αρκετά -δύο φορές!- με αφορμή σεισμό.


Και δεν σου κρύβω φοβήθηκα, αλλά σε περίπτωση που κουνιόμασταν και τρίτη φορά ήμουν έτοιμη να φύγω από το σπίτι και να βγω έξω και ήδη είχα αποφασίσει πως το μόνο που θα έπαιρνα από το σπίτι ήταν το μωρό και τον εξωτερικό σκληρό μου δίσκο από το γραφείο.


Γιατί αν έχω την μικρή μου και τον άνδρα μου, και έχω τα αρχεία μου, έχω όλα όσα αληθινά χρειάζομαι για να συνεχίσω και την ζωή μου και την δουλειά μου!


Ένα και μοναδικό αρχείο λοιπόν, κι αυτό σε τουλάχιστον 3 διαφορετικές μεριές γιατί είναι άπειρες οι φορές που μαθητές και άνθρωποι που μου έχουν εμπιστευτεί την επιμέλεια του αρχείου τους έχουν χάσει την δουλειά τους γιατί κρατούσαν μόνο ΕΝΑ αντίγραφο της δουλειάς τους.


Είμαι σίγουρη πως δεν θέλεις να σου συμβεί.

Τέλος, αν ΦΕΤΟΣ είναι η χρονιά που θέλεις να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου ως Συγγραφέας Μυθιστορημάτων και παράλληλα θέλεις να γράψεις και να εκδώσεις ένα μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό!...


Βεβαιώσου ότι συμμετέχεις στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το Εργαστήρι είναι ένα πρόγραμμα που έχει την μορφή Home Study Course και μπορείς να το παρακολουθήσεις από το σπίτι σου, δίχως απαραίτητη σύνδεση στο Internet, στις μέρες και ώρες που ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ, δίχως να μετακινηθείς από τον χώρο σου, αφιερώνοντας περίπου 30' λεπτά/εβδομάδα γι' αυτό.


Και είναι διαθέσιμο για νέες εγγραφές ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ για μικρό χρονικό διάστημα την κάθε φορά, κάθε τέτοια εποχή.

Επιπλέον, τώρα έχεις στην διάθεσή σου και μια ιδιαίτερα προνομιακή έκπτωση και επιλογή 12 δόσεων.


Αν όλα αυτά σε ενδιαφέρουν και σε αφορούν.


Και είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένη γιατί αυτό το Διαδικτυακό Εργαστήρι ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ + ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ στο είδος του και στο περιεχόμενό του από οτιδήποτε άλλο υπάρχει 'εκεί έξω' ή έχεις υπόψη σου, αν θέλεις να πετύχεις έναν στόχο σαν κι αυτό.


Και ξέρω ότι μπορεί να αλλάξει την ζωή σου, αρκεί να μην μείνεις στην θεωρία και να κάνεις πράξη, να εφαρμόσεις δηλαδή, όσα έχω να μοιραστώ μαζί σου, την χρονιά που ακολουθεί.


Κανένα αντίστοιχο εργαστήρι ή σεμινάριο δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κάτι τέτοιο και οι Ιστορίες Επιτυχίας και η προσωπική εμπειρία των συμμετεχόντων στα προγράμματα του Writing Online που μπορείς να δεις ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ το φανερώνουν περίτρανα.


Επίσης, κανένα άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα δεν σου δίνει πρόσβαση στην ύλη του και προσωπική συμβουλευτική και βοήθεια εφ όρου ζωής.


Τέλος, αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Αν όλα αυτά σε ενδιαφέρουν και σε αφορούν.


Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Να είσαι είναι η μέρα σου ανέλπιστα υπέροχη!

Μαρία

Comments


bottom of page