top of page

Αν η σκέψη ότι αυτό που γράφεις είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριο σε μπλοκάρει και σε σταματά...


Τις προάλλες έλαβα ένα email από μια φίλη του Writing Online που μου έλεγε πως: η σκέψη ότι αυτό που γράφω είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μέτριο έρχεται όλο και πιο συχνά στο μυαλό μου κάνοντας με να μην έχω καμία απολύτως όρεξη να γράψω οτιδήποτε.


Κάθε βιβλίο πριν φτάσει στα χέρια των αναγνωστών είναι μέτριο και κακό και έχει λάθη και ένα σωρό άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με την δομή, την πλοκή του, την ζωντάνια των περιγραφών του και την αυθεντικότητα στην φωνή των διαλόγων του.

Γι' αυτό και σήμερα θέλω να σου θυμίσω ότι υπάρχει το στάδιο της συγγραφής που ονομάζεται Επιμέλεια Περιεχομένου.


Σε αυτό το στάδιο -και όχι νωρίτερα- θα ασχοληθούμε με τέτοιο τρόπο με το κείμενό μας, ώστε το μέτριο να το κάνουμε πολύ καλό. Το λάθος να το διορθώσουμε, το κενό να το καλύψουμε και τον πλατειασμό να τον περιμαζέψουμε.

Όμως για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να έχουμε ένα κείμενο μπροστά μας που να είναι ολοκληρωμένο.


Θα πρέπει πρώτα να γράψεις το βιβλίο και από την πλευρά σου να κάνεις το καλύτερο δυνατό για να "πετάξεις" από πάνω σου την αρνητική κριτική και την προσωπική ανασφάλεια ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ τις περισσότερες φορές και έχει να κάνει με απλά παιχνιδάκια του μυαλού που μας σαμποτάρουν.


ΟΛΟΙ και χωρίς καμία εξαίρεση έχουμε αμφιβολίες για αυτό που είμαστε και αυτό που κάνουμε, ως καλλιτέχνες, ως Συγγραφείς, και πολλές φορές ως επαγγελματίες και στιγμές... ακόμη και ως άνθρωποι.

Ακόμη κι όταν έχουμε κατακτήσει επιβεβαιωμένη επιτυχία, με πολλά και επιτυχημένα βιβλία, διάσημοι και πολλοί γνωστοί συγγραφείς δηλώνουν ξανά και ξανά σε συνεντεύξεις τους ότι θεωρούν τους εαυτούς τους μέτριους, αποτυχημένους, όχι αρκετά καλούς... Συγγραφείς.


Κι ας έχουν στο ενεργητικό τους εκατομμύρια θαυμαστές.


Κι ας έχουν μεταφραστεί τα βιβλία τους σε πολλές γλώσσες του κόσμου κι ας έχουν εισπράξει αρκετά χιλιάδες ευρώ ή δολάρια από τις πωλήσεις τους.


Αυτά τα "παιχνιδάκια του μυαλού" όπως μου αρέσει να τα αποκαλώ, καμιά φορά -αν δεν τα ελέγξουμε και αφήσουμε να μας παρασύρουν- μπορεί να είναι πιο ισχυρά και από τις πιο ηχηρές αποδείξεις.


Αν βιώνεις μια τέτοια εμπειρία θέλω να ξέρεις πως είναι φυσιολογικό να έχεις τέτοιες σκέψεις ή τέτοιες στιγμές, αλλά θα πρέπει να κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου ώστε να προστατευτείς από τις σκέψεις αυτές ώστε να μην αφήσεις τον εσωτερικό κριτή (τον ψεύτικο και λανθασμένο εσωτερικό κριτή...) να βάλει τρικλοποδιές στην Ταυτότητά σου, αλλά και στην Ποιότητά σου, όπως και στην δυναμική σου, ως Συγγραφέα.


ΤΕΛΟΣ θέλω να θυμάσαι τρία πράγματα.

Νο1.

Τα βιβλία που φτάνουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων κι από εκεί στα χέρια σου ως αναγνώστη, απέχουν κατά πολύ από την ποιότητα, την μορφή και το επίπεδο των χειρογράφων του συγγραφέα τους.


Ιδιαίτερα τα πρώτα χειρόγραφα, αυτά που ονομάζουμε fist draft, δεν έχουν καμία σχέση με το βιβλίο που τελικά καταλήγει να διαβάσει ο αναγνώστης.


Νο2.

Μέσα από τα Ψηφιακά Προγράμματα (Home Study Courses) του Writing Online ανεξάρτητα από το αν γράφεις Μυθιστόρημα, Βιβλίο για παιδιά ή Μη-Λογοτεχνικό Βιβλίο, σε εφοδιάσω ως Συγγραφέα με όλα όσα σου είναι απαραίτητα για το θέμα της Επιμέλειας Περιεχομένου στον ύψιστο βαθμό.


Γιατί όπως με έχεις ξανακούσει να λέω, η Συγγραφή δίχως την Επιμέλεια Περιεχομένου είναι δουλειά μισή. Και μόνο η φιλολογική/τυπογραφική επιμέλεια δεν αρκεί για να βελτιώσει την ποιότητα ενός κειμένου.


Και 3.

Κι αν και πάλι δεν νιώσεις ασφάλεια, πάντα είμαι κι εγώ εδώ να αναλάβω προσωπικά, εάν το επιλέξεις, την Επιμέλεια Περιεχομένου του βιβλίου σου.


Aν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ!


Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θέλω από σένα αν βιώνεις μια τέτοια εμπειρία ως Συγγραφέας είναι να νιώσεις ότι είσαι αρκετή/αρκετός.

Ό,τι λαμβάνεις όλα τα εφόδια που σου χρειάζονται για να καλλιεργείς και να εξελίσσεις το ταλέντο σου ως Συγγραφέας, μιας κι έτσι θα απολαμβάνεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως συγγραφέας, μιας και τα ίδια τα γραπτά σου θα σου το φανερώνουν.


Κανείς άλλος δεν είναι ΕΣΥ!!!!

Κι εγώ ξέρω πως μπορείς να τα καταφέρεις!


Απλά, θα πρέπει να το πιστέψεις κι εσύ.

Και δεν είσαι μόνη σου/μόνος σου.


Και κάθε εβδομάδα, μέσα από το Writing Online (τα free posts και τα προγράμματά μου) είμαι εδώ και σε εφοδιάζω με ένα βήμα την φορά, ώστε να μην μπορείς να αποτύχεις, αλλά και για σε απαλλάξω από τέτοιου είδους εμπειρίες.

Επίσης, αν ΦΕΤΟΣ θέλεις να:

  • Να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα (το πρώτο ή το επόμενό σου!)

  • Να έχεις καταφέρει να το εκδώσεις με επιτυχία σύμφωνα με τους προσωπικούς σου στόχους και φιλοδοξίες, αλλά και να ξέρεις ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσεις και για τα επόμενα βιβλία σου.

  • Να έχεις δημιουργήσει μια μεγάλη λίστα από αναγνώστες εν αναμονή, που θα γνωρίζουν και θα περιμένουν να αγοράσουν το βιβλίο σου, ενώ εσύ ακόμη το γράφεις και πολύ πριν αυτό εκδοθεί.


Τότε βεβαιώσου ότι συμμετέχεις στο:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ! Σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Το Εργαστήρι είναι ένα πρόγραμμα που έχει την μορφή Home Study Course και μπορείς να το παρακολουθήσεις από το σπίτι σου, δίχως απαραίτητη σύνδεση στο Internet, στις μέρες και ώρες που ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ, δίχως να μετακινηθείς από τον χώρο σου, αφιερώνοντας περίπου 30' λεπτά/εβδομάδα γι' αυτό.


Και είναι διαθέσιμο για νέες εγγραφές ΜΟΝΟ 1 ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ για μικρό χρονικό διάστημα την κάθε φορά, κάθε τέτοια εποχή.

Επιπλέον, τώρα έχεις στην διάθεσή σου και μια ιδιαίτερα προνομιακή έκπτωση και επιλογή 12 δόσεων.


Αν όλα αυτά σε ενδιαφέρουν και σε αφορούν.


Και είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένη γιατί αυτό το Διαδικτυακό Εργαστήρι ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ + ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ στο είδος του και στο περιεχόμενό του από οτιδήποτε άλλο υπάρχει 'εκεί έξω' ή έχεις υπόψη σου, αν θέλεις να πετύχεις έναν στόχο σαν κι αυτό.


Και ξέρω ότι μπορεί να αλλάξει την ζωή σου, αρκεί να μην μείνεις στην θεωρία και να κάνεις πράξη, να εφαρμόσεις δηλαδή, όσα έχω να μοιραστώ μαζί σου, την χρονιά που ακολουθεί.


Κανένα αντίστοιχο εργαστήρι ή σεμινάριο δεν μπορεί να σου εγγυηθεί κάτι τέτοιο και οι Ιστορίες Επιτυχίας και η προσωπική εμπειρία των συμμετεχόντων στα προγράμματα του Writing Online που μπορείς να δεις ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ το φανερώνουν περίτρανα.


Επίσης, κανένα άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα δεν σου δίνει πρόσβαση στην ύλη του και προσωπική συμβουλευτική και βοήθεια εφ όρου ζωής.


Τέλος, αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.


Αν όλα αυτά σε ενδιαφέρουν και σε αφορούν.


Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.


Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

Comentarios


bottom of page