Πώς Να Κάνεις Το Κάθε Σκηνικό + Τον Κάθε Τόπο Μια Ακόμη Ευκαιρία Για Να Διαπρέψει Το Μυθιστόρημά Σου


Πριν πάμε στο σημερινό μας θέμα, θέλω να μοιραστώ μαζί σου ένα μικρό στιγμιότυπο από τον Ant1 Κύπρου, με αφορμή την πρώτη επίσημη παρουσίαση του Βιβλίου: Υπάρχουν Άγγελοι. Μια Αληθινή Ιστορία Για Το Μεγαλείο Της Δωρεάς Οργάνων.

Ο Σταύρος Κυπριανού, πολύ γνωστός και ταλαντούχος δημοσιογράφος του ΡΙΚ, μου εμπιστεύτηκε την Επιμέλεια Περιεχομένου του βιβλίου/μαρτυρία που έγραψε με αφορμή την σπάνια ασθένεια που είχε και γλίτωσε από βέβαιο θάνατο με αφορμή την μεταμόσχευση που υποβλήθηκε στο ήπαρ.

Η εμπειρία αυτή τον άλλαξε, τον δίδαξε, τον αφύπνισε.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσω ΤΩΡΑ και η πρώτη επίσημη παρουσίασή του έγινε την Πέμπτη, 4 Απριλίου, στην Λευκωσία.

Ο Σταύρος θέλησε να είμαι στο πλάι του αυτή την τόσο ιδιαίτερη στιγμή για τον ίδιο για να μιλήσω για τον Άνθρωπο/Συγγραφέα που γνώρισα με αφορμή την συνεργασία μας.

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο και την παρουσίασή του θα βρεις ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΕΔΩ

μαρια γουσιου και σταυρος κυπριανού υπαρχουν αγγελοι παρουσιαση βιβλιου

Και τώρα σας πάμε στο σημερινό μας θέμα...

Πόσα σκηνικά πρωταγωνιστούν στο τελευταίο σου βιβλίο;

Είτε το έγραψες, είτε το γράφεις, είτε ετοιμάζεσαι να το γράψεις;

Από πόσες διαφορετικές οπτικές γωνίες φανερώνεις αυτά τα σκηνικά για τον αναγνώστη σου;

Θέλω να ξέρεις πως κάθε σκηνικό, αλλά και κάθε τόπος είναι μια ακόμη ευκαιρία που έχεις στα χέρια σου ως συγγραφέας για να βελτιώσεις ακόμη πιο πολύ το μυθιστόρημά σου και να το κάνεις να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.

Δίνεις αυτές τις ευκαιρίες στο χειρόγραφό σου;

Να θυμάσαι πως όσο εμείς αλλάζουμε –το ίδιο συμβαίνει και για τους ήρωές σου– αλλάζει και η αίσθησή μας για τον όποιο τόπο.

Όπως για παράδειγμα η ανάμνηση μιας πόλης, μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από την αίσθηση που έχουμε για την ίδια πόλη σήμερα, αν σήμερα μάλιστα έχουν συμβεί μέσα μας μια σειρά από αλλαγές που μας κάνουν να βλέπουμε, αλλά και να βιώνουμε τον ίδιο τόπο διαφορετικά.

Φρόντισε, λοιπόν, οι ήρωές σου να βρίσκονται ή να επισκέπτονται τόπους, μέρη και σκηνικά τα οποία θα αποκαλύπτουν αλλαγές, ωρίμανση, αλλά θα είναι και ευκαιρία για το λογοτεχνικό σου κείμενο, όπου ο χρόνος θα παγώνει για χάρη των αναγνωστών σου.

Το να περιγράφεις μέσα σε μια παράγραφο –τουλάχιστο – την ψυχολογία του τόπου και πώς αυτή αντανακλά στον ήρωά σου είναι συνήθως ένα κομμάτι μέσα στο βιβλίο που το αναγνωστικό κοινό καλωσορίζει πολύ ευχάριστα.

Σκέψου… είχες ως παιδί κάποιο μέρος όπου είχες συνδεθεί μαζί του;

Τι συμβαίνει μέσα σου κάθε που θα τύχει να το επισκεφτείς ή ακόμη και να το σκεφτείς;

Το να ζωντανεύεις τον κόσμο του βιβλίου σου είναι συνήθως κάτι πολύ παραπάνω από το να μας δώσεις απλές παραγράφους περιγραφής.

Κι αυτό μπορώ να σου το επιβεβαιώσω ως Επιμελήτρια Περιεχομένου, με αφορμή τα βιβλία που έρχονται στα χέρια μου και την εργασία που πρέπει να κάνω μαζί τους για να τα βελτιώσω πριν αυτά πάνε στον εκδότη της επιλογής του συγγραφέα τους κι από εκεί στους αναγνώστες.

[ Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

Ένας τόπος είναι πιο ζωντανός μέσα από τα μάτια και την ψυχή των ηρώων.

Το πώς τους αλλάζει και τους επηρεάζει, αλλά και το πώς οι ίδιοι αλλάζουν και επηρεάζουν τον όποιο τόπο ή σκηνικό είναι το κλειδί της επιτυχίας σου.

Γι' αυτό αν θέλεις να πάρεις χαρτί και μολύβι ΤΩΡΑ και να βάλεις σε εφαρμογή αυτή την γνώση, καλλιεργώντας το συγγραφικό ταλέντο σου, αλλά και βελτιώνοντας παράλληλα το βιβλίο που έγραψες, γράφεις ή θέλεις να γράψεις...

Ας ξεκινήσουμε αμέσως με τα παρακάτω βήματα αυτής της άσκησης δημιουργικής γραφής.

ΒΗΜΑ#1

Διάλεξε μια στιγμή κορύφωσης, αλλαγής ή έντασης του ήρωά σου. Πού λαμβάνει χώρα αυτή η στιγμή; Ποιο είναι το σκηνικό και ο τόπος;

ΒΗΜΑ#2

Γράψε μια παράγραφο όπου θα μας περιγράφεις το πώς νοιώθει ο ήρωάς σου σε σχέση με τον τόπο. Άρχισε να γράφεις τώρα…

ΒΗΜΑ#3

Χρονικά πήγαινε μια βδομάδα πριν ή μια βδομάδα μετά και «επέστρεψε» τον ήρωά σου στο ίδιο μέρος. Γράψε μια παράγραφο για το πώς νοιώθει ο ήρωάς σου σε σχέση με τον τόπο τώρα. Άρχισε να γράφεις…

ΒΗΜΑ#4

Ποιο είναι το σκηνικό/τόπος που επαναλαμβανόμενα εμφανίζεται στο βιβλίο σου;

Ποιανού οπτική γωνία έχουμε πιο συχνά για τον τόπο/σκηνικό αυτό;

Μέτρησε πόσες φορές ο πρωταγωνιστικός σου χαρακτήρας βρ