Πώς Να Επιλέξεις Με Σιγουριά Την Φωνή Που Θα Αφηγηθεί Την Ιστορία Σου Στο Μυθιστόρημά Σου | Δημιουργ


δημιουργικη γραφη σεμιναρια δημιουργικης γραφης

Όπως θα έχεις παρατηρήσει τα περισσότερα μυθιστορήματα –ανεξάρτητα από την κατηγορίας τους– αφηγούνται την πλοκή τους μέσα από την οπτική γωνία του πρωταγωνιστή.

Αυτό φυσικά δίνει μια άλλη μορφή οικειότητας και επικοινωνίας ανάμεσα στον αναγνώστη και τον πρωταγωνιστή και φυσικά όταν η οπτική γωνία εκφράζεται μέσα από το πρώτο πρόσωπο, τότε με αυτό το μέσο είμαστε –ως αναγνώστες– όσο πιο κοντά γίνεται στον πρωταγωνιστή του βιβλίου.

Φυσικά ως συγγραφέας έχεις άπειρες επιλογές για την οπτική γωνία που θα αφηγηθείς την ιστορία σου.

Όμως αυτό που θα επιλέξεις φρόντισε να κάνει την δουλειά του και να δίνει την ανάλογη δυναμική τόσο στην ιστορία, όσο και στην αφήγηση.

Η φωνή που έχεις επιλέξει να αφηγηθεί την ιστορία σου πώς είναι και ποια είναι;

Όταν απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα ξεκάθαρα και με λεπτομέρεια, θα γνωρίζεις πολύ καλά το βιβλίο σου, αλλά και την τελική του έκβαση.

Δεν σου κρύβω πως ως Επιμελήτρια Περιεχομένου, είναι πολλές οι φορές που χρειάζεται να επέμβω για να διορθώσω/βελτιώσω αυτό το χαρακτηριστικό σε ένα βιβλίο που θα έρθει στα χέρια μου πριν αυτό πάει στον εκδότη της επιλογής του συγγραφέα του κι από εκεί στους αναγνώστες.

[ Μάλιστα, αν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

Έτσι λοιπόν, σήμερα, για το βιβλίο που έχεις γράψει και τώρα είσαι στην διαδικασία της επιμέλειας, ή για το βιβλίο που τώρα γράφεις και θα ήθελες να ολοκληρώσεις, ή ακόμη και για το βιβλίο που θα ξεκινήσεις κάπου παρακάτω...

Ας βάλουμε, μαζί, σε εφαρμογή αυτή την γνώση μέσα από την σημερινή άσκηση δημιουργικής γραφής που μοιράζομαι μαζί σου εδώ.

ΒΗΜΑ #1

Άνοιξε το βιβλίο σου σε μια τυχαία σελίδα.

Ποιανού οπτική γωνία έχουμε σε αυτή την σκηνή που διαβάζεις;

Γράψε το όνομα του ήρωα που πρωταγωνιστεί σε αυτή την σκηνή.

(Εάν δεν έχεις δικό σου βιβλίο ακόμη... μπορείς να εφαρμόσεις τα βήματα αυτής της άσκησης με την βοήθεια ενός άλλου βιβλίου. Και σε αυτή την περίπτωση θα καλλιεργήσεις το ταλέντο σου.

Μπες στην δράση, πάρε χαρτί και μολύβι και θα δεις!...)

ΒΗΜΑ #2

Στην παραπάνω σκηνή επέλεξε κάτι που ο ήρωας που εκφράζει την οπτική του γωνία λέει, κάνει ή σκέφτεται.

Υπογράμμισέ το.

Εντόπισέ το.

Άλλαξε τον διάλογο (εάν υπάρχει).

Μεγαλοποίησε την δράση.

Ενίσχυσε το συναίσθημα, τη σκέψη, την παρατήρηση, και κάνε το ακόμη πιο χαρακτηριστικό για τον πρωταγωνιστή αυτής της σειράς.

ΒΗΜΑ #3

Άνοιξε μια ακόμη τυχαία σελίδα στο βιβλίο σου.

Ποιανού οπτική γωνία έχουμε τώρα;

Ακολούθησε τα παραπάνω βήματα και κάνε την ίδια διαδικασία!

Άρχισε να γράφεις, τώρα…

Ελπίζω να μην διαβάζεις απλά τις παραπάνω ασκήσεις, αλλά να τις κάνεις κιόλας!

Το ξέρω πως είναι επιπλέον δουλειά, αλλά πίστεψέ με αξίζει τον κόπο και θα ανταμειφτείς γι’ αυτή.

Όταν με τα παραπάνω βήματα κάνεις το μυθιστόρημά σου πιο δυνατό και πιο ξεχωριστό από τον ανταγωνισμό, τότε θα νοιώσεις απλά υπέροχα και θα ξέρεις ότι άξιζε τον κόπο.

Το να βελτιώσεις, και φυσικά να απογειώσεις, με όλα τα εργαλεία, τις τεχνικές και τις γνώσεις σου την οπτική γωνία της πλοκής σου σελίδα σελίδα, είναι κάτι που αξίζει να έχει την προσοχή και την ενέργειά σου.