top of page

Οι 5 Μυστικές Συνήθειες Που Έχουν, Ξέρουν + Εφαρμόζουν ΟΛΟΙ Οι Επιτυχημένοι Συγγραφείς.


Το ξυπνητήρι σου χτυπά 6:30 π.μ.

Και πριν σηκωθείς από το κρεβάτι τι κάνεις;

Σκέφτεσαι πόσο βαρετή θα είναι και η σημερινή σου ημέρα στην δουλειά;

Ή μήπως η δική σου μέρα - επειδή το γονίδιο του Συγγραφέα υπάρχει μέσα σου - η μέρα σου ξεκινά διαφορετικά.

Μήπως η μέρα σου ξεκινά με μια ιδιαίτερη ροή ενέργειας να διαχέεται από μέσα σου και μήπως, εσύ, δεν μπορείς να περιμένεις να ξεκινήσει η μέρα σου, ή να έρθει εκείνη η στιγμή μέσα στην μέρα σου, όπου θα αρχίσεις να γράφεις;

Είμαι σίγουρη πως γνωρίζεις πολύ καλά αυτή την στιγμή. Την στιγμή που το στυλό ή το μολύβι σου αγγίζει το χαρτί σου, ή τα δάχτυλά σου συνθέτουν την μία πρόταση μετά την άλλη μπροστά στην οθόνη σου.

Είναι η στιγμή που οι λέξεις έχουν ροή και η έμπνευση σου χαρίζεται απλόχερα.

Κι αν πιστεύεις πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί σε σένα, ή πως δεν σου συμβαίνει συχνά, επίτρεψέ μου να σε ενημερώσω.

Ναι, αυτό μπορεί να σου συμβαίνει κάθε μέρα. Εμένα προσωπικά μου συμβαίνει γύρω στις εννιά κάθε πρωί, χρόνια τώρα κι εσύ, μπορείς να ξεκινήσεις σήμερα, τώρα, ή το πολύ αύριο, να βιώνεις αυτή την εμπειρία.

Και το μόνο που έχεις να κάνεις για να βιώνεις κάτι τέτοιο καθημερινά, ή έστω συχνά, μια τέτοια εμπειρία ροής συγγραφής και απεριόριστης έμπνευσης είναι να βάλεις στην ζωή σου, και την ρουτίνα της καθημερινότητάς σου, πέντε συνήθειες, που αποτελούν κοινό παρανομαστή για κάθε επιτυχημένο συγγραφέα.

Ο Jim Rohn είπε πως: "Μια ζωή πειθαρχίας είναι καλύτερη από μια ζωή λύπης." Κι αν το καλοσκεφτείς, η πειθαρχία δεν είναι τίποτε παραπάνω από αυτό που ονομάζουμε καλές συνήθειες.

Κι αυτό ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής μας. Από το να παραμείνεις σε φόρμα, να είσαι καλύτερος συνεργάτης, καλός σύντροφος, να βελτιώνεις και να εξελίσσεις τον εαυτό σου στην Συγγραφή... θα πρέπει να επικεντρώνεσαι - μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει - με συγκεκριμένο τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι συγγραφείς που έχουν δεσμευτεί στο να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους και να έχουν επιτυχία με τα βιβλία τους γράφουν με "πειθαρχία", πρόγραμμα και ρυθμό, έχοντας μετατρέψει την συγγραφή σε μέρος της ρουτίνας και των συνηθειών τους μέσα στην μέρα/εβδομάδα.

Ενώ οι συγγραφείς που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ δεσμευτεί στο να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους και να διαπρέψουν με τα βιβλία τους, γράφουν μόνο εάν το νιώσουν, γράφουν μόνο εάν βολέψει, γράφουν μόνο όταν δεν έχουν κάτι άλλο να κάνουν, γράφουν μόνο εάν τους προκύψει ένα χρονικό κενό.

Αυτοί οι συγγραφείς συχνά βιώνουν εκρήξεις έμπνευσης, που αναπόφευκτα αυτές ξεθωριάζουν, ακριβώς επειδή δεν είναι μέρος των "καλών καθημερινών/εβδομαδιαίων συνηθειών τους" η συγγραφή.

Μάλιστα, αυτοί οι συγγραφείς συχνά βρίσκουν δικαιολογίες ή/και κατηγορούν τις περιστάσεις που ενώ θέλησαν πολύ να γίνουν επιτυχημένοι και πλούσιοι συγγραφείς δεν το έχουν καταφέρει μέχρι τώρα.

Όμως οι πειθαρχημένοι καλλιτέχνες παράγουν εκλεπτυσμένη ομορφιά και την σμιλεύουν με "πειθαρχία", με ρυθμό, ροή και υποστηρίζουν την δραστηριότητά τους αυτή με "καλές συνήθειες", αν όχι καθημερινά, σίγουρα σε εβδομαδιαία βάση - κάποιες ώρες την εβδομάδα, ΑΛΛΑ κάθε εβδομάδα, και όχι όποτε και αν βολέψει.

Και αυτό που βλέπουμε εμείς οι αναγνώστες τους, και τους θαυμάζουμε, είναι οι καρποί μιας εργασίας που κρύβει πολλά από πίσω της.

Αυτό που είναι κρυμμένο πίσω από όσα θαυμάζουμε σε έναν συγγραφέα είναι το πρωινό ξυπνητήρι που χτυπάει μία και δύο ώρες πριν ξυπνήσει η υπόλοιπη οικογένεια ή πριν ξυπνήσουν οι συνάδελφοι για να πάνε στην δουλειά.

Ένα ξυπνητήρι που δεν χτύπησε τόσο νωρίς μόνο μια φορά, αλλά χτυπά... αν όχι καθημερινά, αρκετά συχνά μέσα στην εβδομάδα.

Αυτό που δεν βλέπουμε είναι η μελέτη και η εφαρμογή νέων γνώσεων που καλλιεργούν και βελτιώνουν το ταλέντο και την ικανότητα της συγγραφής που δομεί και από τεχνικής πλευράς μια εμπνευσμένη ιδέα για ένα βιβλίο.

Δεν βλέπουμε τις απορριπτικές επιστολές που έγιναν κίνητρο για να γίνει ακόμη καλύτερος συγγραφέας και να προσπαθήσει ξανά και ξανά.

Δεν βλέπουμε την συμπαράσταση της οικογένειας, ή τον "ψυχολογικό πόλεμο" από το περιβάλλον που δεν κατανοεί και δεν καταλαβαίνει την ανάγκη για απομόνωση με σκοπό την συγγραφή.

Δεν βλέπουμε πως ενώ οι άλλοι βλέπουν τηλεόραση ή έχουν πάει την βόλτα τους για σινεμά, φαγητό, περίπατο, καλοκαιρινό μπάνιο, ένας "πειθαρχημένος" συγγραφέας, συχνά στερείτε τέτοιων απολαύσεων για να μείνει μόνος του και να καλλιεργήσει το ταλέντο του, να εκπαιδευτεί, αλλά και να κάνει όσα απαιτεί η συγγραφή του βιβλίου του.

Δεν θα σου πω ψέματα. Δεν είναι εύκολο να αποκτήσεις τέτοιου είδους "συγγραφικές συνήθειες και πειθαρχία".

Όμως αυτό που μπορώ να σου πω, τόσο από προσωπική εμπειρία, όσο και από τις εμπειρίες των μαθητών μου που ήδη τα έχουν καταφέρει καλά, ή από τους συγγραφείς που επιμελήθηκα τα βιβλία τους και σήμερα έχουν εκδοθεί με επιτυχία...

[ Aν ήδη έχεις ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου σου και πιστεύεις πως χρειάζεσαι βοήθεια για την Επιμέλεια Περιεχομένου του, ώστε αυτό να γίνει άμεσα δεκτό από τους εκδότες της επιλογής σου, αλλά και να αγαπηθεί από το αναγνωστικό σου κοινό, τότε θα είναι τιμή μου να επιλεμηθώ προσωπικά το βιβλίο σου. Μπορείς να πάρεις όλες τις σχετικές πληροφορίες για μια τέτοια συνεργασία μας ΚΑΝΟΝΤΑΣ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ! ]

...είναι πως αυτές οι "συνήθειες" και αυτού του είδους η ρουτίνα και ο ρυθμός με "συγγραφική πειθαρχία", εάν έχεις μέσα σου ξεκάθαρο και ισχυρό κίνητρο και ξέρεις πολύ καλά ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΓΡΑΦΕΙΣ και ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ, και γιατί θέλεις τα βιβλία σου να χαίρουν αναγνώρισης και επιτυχίας, τότε, μπορώ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ να σου επιβεβαιώσω πως είσαι ικανή/ικανός να αποκτήσεις αυτή την ρουτίνα και να βιώσεις ανέλπιστη βελτίωση, πρόοδο και επιτυχία με το ταλέντο, τις εμπνεύσεις και το έργο σου ως Συγγραφέας.

Γι' αυτό:...

Συνήθεια #1

Να εξασκείς το σώμα σου.

Δεν χρειάζεται να σου πω εγώ γιατί η άσκηση είναι σημαντική για τον άνθρωπο και για τον συγγραφέα που κρύβεις μέσα σου.

Όμως ο εγκέφαλός σου λειτουργεί καλύτερα όταν το σώμα σου λειτουργεί καλά, οπότε, αν θέλετε να βελτιώσεις τις ικανότητές σου ως συγγραφέας, θα πρέπει να κρατάς σε φόρμα και υγεία και το σώμα σου.

Κάνε ό,τι νιώθεις πως ταιριάζει σε σένα, δίχως να το παρακάνεις. Όμως από το τίποτα, χόρεψε έντονα 15 λεπτά στο σπίτι σου. Ή τρέξε για λίγο ή περπάτα για λίγο.

Εγώ πέρσι περπατούσα 3 χιλιόμετρα κάθε μέρα το πρωί, πριν καθίσω στο γραφείο μου. Πήγαινα την μικρή μας στο σχολείο της και μετά περπατούσα για 30 λεπτά δίπλα από το σχολείο της και επέστρεφα στο σπίτι με τα πόδια.

Φέτος έχω ξεκινήσει να γυμνάζομαι για 30 - 40 λεπτά στο σπίτι, 3-4 φορές την εβδομάδα, τα πρωινά, βάζοντας στην τηλεόραση videos που νιώθω ότι μου ταιριάζουν από τις άπειρες επιλογές που μου δίνει το youtube.

Δεν χρειάζεται να κάνεις προπονήσεις για τρέξεις μαραθώνιο (όπως κάνει ο άνδρας μου). Κάνε μερικούς κοιλιακούς, μερικά push ups, μερικά καθίσματα και όπως είπα και λίγο πριν, λίγο επιτόπιο τρέξιμο ή χόρεψε 3 τραγούδια.

Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις. Όμως κάνε κάτι. Κάνε κάτι μικρό και βολικό. Κάτι απλό.

Πολλές φορές και τα 10 - 20 λεπτά είναι υπερ-αρκετά για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Όμως, αυτά τα 10 - 20 λεπτά (που εάν το επιλέξεις και "πειθαρχήσεις" σε αυτά) για να σου προσφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να γίνουν ρουτίνα μέσα στην καθημερινότητά σου.

Διαφορετικά, ή δεν θα το κάνεις ποτέ, ή θα το κάνεις τόσο σπάνια, που δεν θα έχεις τα οφέλη μιας τέτοιας δραστηριότητας.

Συνήθεια #2

Και Να Εξασκείς Τον Εγκέφαλό Σου

Η άσκηση με την φυσική της μορφή βοηθά το σώμα σου. Οι ασκήσεις ελεύθερης γραφής είναι μια πνευματική προθέρμανση για τους συγγραφικούς σου μυς.

Η ελεύθερη γραφή ενισχύει την έμπνευση, σε οδηγεί σε μονοπάτια συνδυασμών που δεν θα μπορούσες να φτάσεις εκεί με άλλον τρόπο.

Σε βοηθά να κατανοήσεις, να ολοκληρώσεις και ξεκινήσεις... στοιχεία που χρειάζεται το μυθιστόρημά σου, όπως είναι για παράδειγμα ένας ήρωας, η βασική γραμμή πλοκής του, το τέλος ενός κεφαλαίου ή το βάθος που θα πρέπει να έχει το θέμα του βιβλίου σου.

Η ελεύθερη γραφή εξαφανίζει το λεγόμενο writer's block // το μπλοκάρισμα του συγγραφέα και σε βοηθά να παράξεις κείμενο και ιδέες πολύτιμες για τις διαδικασίες που απαιτεί η συγγραφή ενός μεγάλου σε όγκο κείμενο, όπως είναι το μυθιστόρημα.

Υπάρχουν δύο διαφορετικές τεχνικές ελεύθερης γραφή.

1. Μπορείς να γράψεις - ελεύθερα - ό,τι σου έρχεται στο μυαλό.

2. Μπορείς να γράψεις - ελεύθερα - ό,τι θα έλεγες αν είχες πλάι σου τους αναγνώστες σου. Να γράψεις σα να τους μιλούσες.

Δεν έχει τόση σημασία τι είδους άσκηση ελεύθερης γραφής θα επιλέξεις. Το θέμα είναι να γράφεις.

Να κάνεις αυτή την διαδικασία συνήθεια. Κάτι που κάνεις τακτικά και συνειδητά.

Συνήθεια #3

Όταν Έχεις Προβλήματα Και Απορίες Να Ρωτάς Το Υποσυνείδητο Σου

Είναι στιγμές που εμείς οι συγγραφείς δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε, πως να προχωρήσουμε, και άλλες πώς να ολοκληρώσουμε ένα κείμενο.

Είναι στιγμές που έχουμε μπλοκάρει και η άδεια σελίδα μας φοβίζει.

Κάτι τέτοιες στιγμές - κυριολεκτικά - μπορείς να ζητήσεις βοήθεια και απάντήσεις από το υποσυνείδητό σου.

Άκου την φωνή μέσα σου. Κλείσε τα μάτια και αφουγκράσου. Βάλε απαλή μουσική, κάθισε κάπου αναπαυτικά, χαλάρωσε, θέσε το ερώτημά σου, άκου την φωνή που μέσα σου θα μιλήσει δυνατά, και δίχως να κρίνεις, γράψε τα όσα θα σου πει και μετά αφέσου...

Άσε τις ίδιες τις λέξεις να σε παρασύρουν. Μην κάνεις αυστηρή αυτοκριτική. Μόνο συνέχισε να γράφεις.

Μετά, πάντα, θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις αλλαγές, να κάνεις επιμέλεια, να σβήσεις ή να προσθέσεις ό,τι είναι απαραίτητο.

Κράτα κοντά σου ένα σημειωματάριο/ημερολόγιο και άσε το μέσα σου να σου μιλήσει κι εσύ απλά κατέγραψε τα όσα έχει να σου πει.

Συνήθεια #4

Να Αφήνεις Κενό Χώρο Στο Μυαλό Σου

Ο πολυάσχολος συγγραφέας δεν είναι ένας επιτυχημένος συγγραφέας. Γιατί;

Γιατί ως συγγραφέας είσαι δημιουργός ιδεών. Και οι φρέσκιες και οι νέες ιδέες έρχονται σε ένα μυαλό που έχει - έστω και λίγο, χώρο.

Γι' αυτό ως μέρος των καλών συνηθειών τους οι συγγραφείς προγραμματίζουν χώρο και χρόνο όπου απλά υπάρχουν, ηρεμούν, αναπνέουν, ξεκουράζουν και αδειάζουν το μυαλό τους.

Τί σε βοηθάει λοιπόν να αδειάσεις και να χαλαρώσεις το μυαλό σου;

Μια βόλτα με το αυτοκίνητο χωρίς συγκεκριμένο προορισμό; Ένας σύντομος περίπατος στο δάσος ή στο πάρκο; Το να τρέξεις ακούγοντας μουσική;

Ό,τι κι αν είναι αυτό, εντόπισέ το και κάνε το μέρος της καθημερινότητά σου.

Το να αδειάζεις και να χαλαρώνεις το μυαλό σου είναι μία από τις σημαντικότερες καλές συνήθειες των επιτυχημένων συγγραφέων. Γι' αυτό φρόντισε να την καλλιεργήσεις και να την αναπτύξεις κι εσύ.

Συνήθεια #5

Να Μην Απομονώνεσαι.

Ναι, η εργασία ενός συγγραφέα απαιτεί την μοναχικότητα. Όμως είναι άλλο η μοναξιά και η απομόνωση και άλλο η μοναχικότητα.

Τις στιγμές που δεν γράφεις, δεν εξασκείς το σώμα σου ή δεν αδειάζεις το μυαλό σου βρες λίγο χρόνο για να κοινωνικοποιηθείς.

Οι άνθρωποι γύρω μας, οι εμπειρίες και τα συναισθήματά τους, πάντα μπορούν να δώσουν έναυσμα και σπίθα στην δημιουργική μας έμπνευση. Πάντα μπορεί να μας πουν κάτι ή να κάνουν κάτι, που να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των βιβλίων και των ιδεών μας.

Κλείνοντας, θέλω να ξέρεις πως έστω και μία από τις παραπάνω συνήθεις να βάλεις στην ζωή σου και πάλι κερδισμένος/κερδισμένη θα είσαι, όμως... εάν καταφέρεις να εφαρμόσεις και τις πέντε, τότε σίγουρα θα έχεις αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα, έναντι πολλών άλλων.

Και εάν επιλογή σου, στόχος και όνειρό σου είναι να γράψεις και να εκδώσεις ΦΕΤΟΣ, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα που όλοι θα μιλάμε γι' αυτό...

Τότε θέλω να ξέρεις πως το να γράψεις ένα μυθιστόρημα που θα ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό είναι κάτι που ΓΙΝΕΤΑΙ και φυσικά ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ όσες φορές το θελήσεις.

Μάλιστα, αν μου δώσεις λίγο χρόνο και μου δείξεις λίγη εμπιστοσύνη τα δικά σου γραπτά και η δική σου επιτυχία, θα σου το αποδείξουν!

Και μπορείς να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας! Γιατί έχεις στην διάθεσή σου το:

Πώς Να Γράψεις & Να Εκδώσεις Με Επιτυχία Το Μυθιστόρημά Σου, ΦΕΤΟΣ!

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ ΜΟΛΙΣ 5 ΒΗΜΑΤΑ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με την μορφή Home Study Course, όπου μέσα από ένα πολύ σύντομο video και πολύ σύντομες και συγκεκριμένες οδηγίες που θα λαμβάνεις μια φορά την εβδομάδα, θα σου δείξω βήμα/βήμα τί πρέπει να κάνεις και πώς πρέπει να το κάνεις…

Αφιερώνοντας πολύ λίγο χρόνο κάθε εβδομάδα, ώστε μέσα σε ένα χρόνο, το πολύ...

  • Να γράψεις ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα (το πρώτο ή το επόμενο μυθιστόρημά σου) ανεξάρτητα από τον όγκο και την κατηγορία του.

  • Να το εκδώσεις με επιτυχία πετυχαίνοντας τους δικούς σου προσωπικούς στόχους.

  • Να έχεις αναγνώστες σε αναμονή, πριν από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του.

Μπορείς να ξεκινήσεις, σήμερα κιόλας, απολαμβάνοντας σημαντική προνομιακή έκπτωση και την επιλογή δόσεων που σύντομα θα αποσυρθούν.

ΚΑΝΕ CLICK ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ ή επάνω στην εικόνα για να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου, αλλά και για να πάρεις όλες τις πληροφορίες.

Μέχρι την επόμενη συνάντησή μας, εύχομαι να γράφεις και να εμπνέεσαι καταπληκτικά βιβλία που όλοι μας θα λατρέψουμε.

Να είσαι καλά!

Και φυσικά αν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι που κάτι τέτοιο τους βοηθά και τους αφορά, προώθησε τους αυτό το post τώρα.

Μαρία

#δωρεανμαθηματαδημιουργικησγραφησ #δημιουργικήγραφήδωρεαν #δημιουργικηγραφηδωρεαν #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσonline #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσδωρεαν #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσ #δημιουργικήγραφήσεμινάρια #δημιουργικήσγραφήσ #μαθηματαγραφησ #μαθηματαδημιουργικησγραφησ #πωσγραφεισεναβιβλιο #πωσγραφωβιβλιο #πωσναγραψεισεναβιβλιο #θελωναγινωσυγγραφεασ #πωσγραφωεναβιβλιο #σεμιναριαγραφησ #μαθηματασυγγραφησ #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσ #μαθήματαδημιουργικήσγραφήσαθήνα #πωσναγραψωεναβιβλιο #θελωναγραψωεναβιβλιο #πωσθαγινωσυγγραφεασ #πωσναγραψωβιβλιο #μαθηματασυγγραφησδωρεαν #δημιουργικήγραφή #πωσναγινωσυγγραφεασ #θελωναγραψωβιβλιο #σεμιναριασυγγραφησβιβλιου #πωσναγραψωεναμυθιστορημα #πωσμπορωναγραψωεναβιβλιο #συγγραφήβιβλίου #ιδεεσγιαναγραψωβιβλιο #σεμινάριαδημιουργικήσγραφήσδωρεαν2018 #ιδεεσγιασυγγραφηβιβλιου #τιχρειαζεταιγιαναγραψεισβιβλιο #δημιουργικηγραφηδωρεαν2017 #πωσναγραψωεναβιβλιοστονυπολογιστη #πωσναγραψωεναβιβλιομυστηριου #δημιουργικήγραφήpdf #προγραμμαγιασυγγραφηβιβλιου

bottom of page